TAYAMMUM-IN CE SITUATIE, CUM SI CU CE?

TAYAMUM

TAYAMMUM-IN CE SITUATIE, CUM SI CU CE?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

In articolele precedente am lamurit pe larg cum trebuie sa implinim Wudhu (ablutiunea) in maniera in care a implinit-o Profetul salAllahu aleihi wa sallam, dar si care sunt situatiile cand pierdem wudhu, sau conceptii gresite despre pierderea wudhu.

In acest articol vom trece la urmatoarea etapa, si anume Tayammum (ablutiunea uscata), cum se face, in ce situatii, cu ce facem Tayammum!
Este poate cel mai important subiect, deoarece Tayammum sau ablutiunea uscata poate inlocui atat Wudhu (ablutiunea necesara pentru impuritatile minore), cat si Ghusul (baia completa in cazul impuritatilor majore).

DESCRIEREA TAYAMMUM

Se poate apela la Tayamum atunci cand nu gasim apa, sau nu putem folosi apa, sau apa este prea putina si trebuie rezervata pentru baut sau gatit sau adapat animalele, sau cand este extrem de rece si nu exista posibilitatea pentru a fi incalzita (in special cand este necesara Ghusul- baia completa)!

Al-Bukhari si Muslim au relatat un hadith de la Ammar ibn Yaasir care  a spus:”Odata am devenit impur sexual (junub) si nu aveam apa, asa ca m-am rostogolit pe pamant si am facut Rugaciunea. Acest lucru a fost mentionat Profetului salAllahu aleihi wa sallam care a spus:”Era suficient pentru tine sa faci astfel”- apoi a lovit cu palmele pamantul, apoi a suflat in ele, apoi si-a șters fața si mainile cu ele.”

Intr-o alta relatare a lui Abu Dawood cu un lant asemanator:”El a lovit cu palmele sale pamantul, apoi le-a scuturat (de excesul) de praf, apoi si-a sters mana dreapta cu cea stanga, si cea stanga cu cea dreapta, apoi si-a sters fața.”

Bazat pe aceste relatari modul in care putem face Tayamum este:  Rostirea Bismillah (In Numele lui Allah) cu intentia de a face Tayammum, apoi lovirea pamantului odata cu palmele, apoi stergerea fetei si mainilor pana la incheieturi, incepand cu mana dreapta.  Apoi se recita aceeasi du’a ca dupa efectuarea Wudhu!

CU CE FACEM TAYAMMUM

Tayammum este valid folosind orice provine de pe suprafata pamantului, precum praf, pamant, pietre, nisip si lut, deoarece Allah ne spune sa facem Tayamum cu tarana curata. (Coran 4:43)
Este permisibil sa facem Tayamum cu orice provine din pamant. Aceasta este opinia lui Abu Haneefah si Malik. In opinia lor, Tayamum este valid cu praf, nisip si pietre. Abu Haneefah considera permisibil Tayamum efectuat cu suprafata pietrelor, pereti tencuiti si lut facut din noroi pur. Acelasi lucru se aplica si daca cineva scutura o carpa si iese praf.
[Badaa’i’ al-Sanaa’i’, 1/53; al-Taaj wa’l-Ilkeel, 1/511; al-Mawsoo’ah al-Fihqiyyah, 14/261]

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a favorizat opinia ca este permisibil sa faci Tayamum cu lucruri altele decat praf provenit din pamant, daca nu se gaseste praf.”[ Al-Ikhtiyaaraat al-Fiqhiyyah, p. 28]

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a fost intrebat despre cel bolnav care nu poate gasi praf, daca poate face Tayamum prin atingerea palmelor pe perete sau pe pat, samd?

El a raspuns:”Daca peretele este facut din ceva care provine din pamant, cum ar fi pietre sau caramizi, atunci este permisibil sa faci tayamum. Dar daca peretele este acoperit cu lemn sau vopsea, si daca se gaseste praf pe el, atunci poate fi folosit pentru tayamum si nu este nimic rau in asta. Este ca si cum ai face tayamum pe pamant, deoarece particulele de praf provin din pamant. Dar daca nu are niciun praf pe el, atunci nu se considera ca este din pamant si nu poate fi folost pentru tayamum. Acelasi lucru este valabil si pentru pat, daca este praf pe el, atuci poate fi folosit pentru tayamum. [Fataawa al-Tahaarah, p. 240]

Concluzia: Este permisibil sa facem tayamum pe pereti facuti din lut, atata timp cat nu sunt vopsiti. Daca sunt vopsiti, tayamum nu este valid decat daca au praf pe ei. Musulmanul poate pune ceva nisip intr-un vas si il poate folosi pentru tayamum.

CUM POATE UN BOLNAV SA SE PURIFICE

In primul rand bolnavul are aceeasi obligatie in privinta purificarii ca si persoana sanatoasa in privinta purificarii cu apa de impuritatile majore sau minore, pentru care este dator sa faca fie ghusul, fie wudhu in functie de situatie.
Inainte de a face wudhu este esential sa se curete cu apa sau cu pietre sau cu orice alt inlocuitor (precum servetelele) dupa urinare sau defecare.
Cel mai preferabil este sa se curete de exemplu cu servetele, apoi sa se spele cu apa, pentru ca sevetele indeparteaza impuritatile, iar apa purifica locul.
Este preferabil ca stergerea cu pietre/servetele sa se faca intr-un numar impar pana se curata locul, si apoi sa se spele cu apa. Atunci cand nu exista posibilitatea de a folosi ambele metode, poate alege una dintre ele.
De asemenea, trebuie mentionat ca nu este posibil sa te cureti cu mana dreapta, ci numai daca mana stanga lipseste, sau este rupta sau ceva asemenator, atunci este permis sa se curete cu mana dreapta, fiind o situatie de necesitate.

Daca bolnavul nu poate face wudhu cu apa deoarece nu este in stare, sau se teme ca boala sa se va inrautati sau va amana vindecarea, atunci poate face Tayamum.
Cum am amintit anterior, tayamum poate fi facut cu orice lucru pur, precum praful de pe pereti sau alte suprafete asemanatoare.
Daca ramane in stare de puritate de la precedentul tayamum, poate face Rugaciunea, la fel ca si in cazul wudhu, chiar si pentru mai multe Rugaciuni, si nu trebuie sa-si reinnoiasca tayamum, deoarece este alternativa la ablutiunea cu apa, si are aceleasi reguli ca wudhu.

Tayammum se invalideaza in acelasi mod in care se invalideaza wudhu, si de asemenea tayamum devine invalid in momentul in care apa devine disponibila, in cazul in care s-a ales efectuarea tayamum in locul wudhu din pricina lipsei apei, sau cand cand motivul pentru care apa nu putea fi folosita a disparut.
Daca boala este una minora, si nu este nicio teama ca folosirea apei ar putea cauza un rau sau o boala severa, sau sa incetineasca recuperarea, sau sa sporeasca suferinta, sau sa cauzeze orice alt rau, cum ar fi o durere de cap, sau de masea sau ceva asemanator, sau pacientul poate folosi apa calda si nu va fi afectat de ea, in aceste situatii NU este permis sa se faca tayamum, deoarece folosirea apei in aceste situatii nu provoaca nicun rau, iar daca apa este disponibila, atunci este obligat sa o foloseasca.

Daca este prea dificil pentru bolnav sa faca fie wudhu, fie tayamum, altcineva poate sa faca pentru el, si acest lucru este acceptabil.

Daca bolnavul are rani sau ulceratii sau membre rupte sau oricare alta boala in care folosirea apei i-ar produce un rau, si se afla in stare de junub, este permis pentru el sa faca tayamum. Daca poate totusi sa-si spele anumite parti ale corpului, atunci trebuie sa spele ceea ce poate sa spele si sa faca si tayamum pentru restul.

Daca cineva are o rana pe una dintre partile corpului ce ar trebui spalate in wudhu, si daca spalarea ar fi prea dificila sau i-ar produce un rau, el poate sterge cu apa in loc sa spele partea afectata. Iar daca si acest lucru este imposibil sau stergerea cu apa ar putea sa inrautateasca situatia, atunci poate face tayamum.

Cel care poarta un bandaj sau are un membru in ghips, poate sa stearga peste el cu apa si aceasta este suficient, chiar daca nu a fost in stare de purificare atunci cand i-a fost pus bandajul sau ghipsul.

Cand bolnavul vrea sa implineasca Rugaciunea, trebuie sa se straduiasca sa se asigure ca, corpul, hainele si locul Rugaciunii sunt lipsite de impuritati, dar daca nu poate face asta, poate face Rufaciunea asa cum este si nu este nicio vina asupra lui.

Daca bolnavul este afectat de incontinenta urinara, el trebuie sa se curete si apoi sa efectueze wudhu pentru fiecare Rugaciune dupa ce timpul ei a intrat, si trebuie sa spele orice a ajuns pe haine sau corp, sau sa-si schimbe hainele cu unele curate daca nu este prea dificil pentru el sa faca astfel, si daca nu are posibilitatea este scuzat, dar cel mai bine trebuie sa incerce sa fie cat mai precaut pentru a impiedica urina sa ajunga pe haine sau pe corp sau pe locul unde face Rugaciunea, ci cel mai recomandat este sa utilizeze un absorbant sau ceva asemanator pentru a imipedica scurgerea de urina.

PERSOANA PARALIZATA SAU PARTIAL PARALIZATA

Cel aflat in aceasta situatie si care nu poate sa aduca apa cu care sa faca wudhu sau este incapabil sa se miste are doua posibilitati:
-daca este cineva care poate sa aduca apa la momentul Rugaciunii si sa-l ajute sa faca wudhu, atunci wudhu este obligatoriu in acest caz.
-daca nu este nimeni ca sa-l ajute sa faca wudhu, atunci trebuie sa faca tayamum, si intra in categoria celor care nu gasesc apa sau care nu o pot folosi.
Daca se teme ca timpul Rugaciunii va trece daca va astepta ca cineva sa vina si sa-l ajute sa faca wudhu, atunci el trebuie sa faca tayamum si sa implineasca Rugaciunea.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus in Sharh al-‘Umdah (1/433-434):
Daca nu poate folosi apa sau nu se poate misca pentru a ajunge la apa, si nu are pe nimeni care sa-i aduca apa, atunci este ca cel care nu are apa. Daca are pe cineva care pate sa-i aduca apa la timp (cat sa nu expire timpul Rugaciunii), atunci este ca cel care are apa.”

In al-Mawsoo’ah al-Fiqhiyyah (14/260) se spune:
Cel care este incapabil sa foloseasca apa, trebuie sa faca tayamum si nu trebuie sa-l repete, la fel ca cel care este fortat si retinut sau legat langa o apa (dar nu poate ajunge la ea), sau ca cel care se teme de animale, fie ca este calator sau nu, deoarece este ca si cel care nu are apa”.

Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Tarana curata este mijloc de purificare pentru Musulmani, chiar si daca nu gaseste apa pentru zece ani. Atunci cand gaseste apa, atunci sa lase sa-i atinga pielea, pentru ca asta este bine.”

-daca poate sa-si spele anumite parti ale corpului ce trebuie spalate in wudhu, dar boala il impiedica sa spele si restul, atunci trebuie sa spele ce poate, si apoi sa faca tayamum pentru restul partilor pe care nu le-a putut spala.
Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a spus in al-Sharh al-Mumti’ (1/488):
“In opinia mea, tayamum in acord cu sunnah este urmatorul:’Trebuie sa se loveasca pamantul cu mainile (palmele) sale o data, fara sa-si rasfireze degetele, si sa-si stearga fata cu mainile sale, apoi sa-si stearga o mana cu cealalta.”
-daca bolnavul care nu a putut folosi apa, a facut tayamum, dar dupa aceea a devenit posibil pentru el sa foloseasca apa, dupa ce a implinit Rugaciunea, el nu trebuie sa o repete.

Daca bolnavul se afla intr-un loc unde nu este nici apa si nici praf, si nu este nimeni care sa-i poata aduce oricare dintre cele doua, atunci poate face Rugaciunea asa cum se afla, si sa nu amane Rugaciunea. [al-Fataawa al-Muta’alliqah bi’l-Tibb wa Ahkaam al-Marda, p. 26.]

Tayamum, precum wudhu, indeparteaza impuritatile, asa ca este permis sa efectuezi mai mult decat o Rugaciune obligatorie cu acelasi Tayamum, si nu trebuie repetat pentru fiecare Rugaciune.
Daca de exemplu ai facut Tayamum pentru Zuhr, si nu l-ai invalidat, poti face si Rugaciunea de Asr si asa mai departe.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a fost intrebat:’Daca o persoana face Tayamum pentru o Rugaciune Nafil (voluntara), poate sa implineasca si o Rugaciune fard (obligatorie) cu acelasi tayamum?’
El a raspuns:”Tayamum indeparteaza impuritatile, asa ca poti efectua Rugaciunile obligatorii, chiar si daca ai facut tayamum pentru o Rugaciune Naafil, asa cum este permis sa faci wudhu pentru o Rugciune Naafil si poti implini o Rugaciune fard cu acelasi wudhu. Nu trebuie sa repete tayamum daca timpul Rugaciunii se sfarseste, atata timp cat nu a facut nimic care sa invalideze tayamum.” [Fataawa al-Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (11/240)] (Sursa Islam Q&A)

CUM SE EFECTUEAZA TAYAMMUM-VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=Vxr1f5Xv_Ws


PENTRU RESTUL ARTICOLELOR CONSULTA CATEGORIA: https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/wudhu-tayammum-ghusul/

Si Allah stie cel mai bine!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s