POATE FI REPETATA ACEEASI SURA IN RUGACIUNEA TARAWEEH?

coran floare

POATE FI REPETATA ACEEASI SURA IN RUGACIUNEA TARAWEEH?

BISMILLAH

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!
Dragi frati si surori!

Din fericire numarul Musulmanilor este in crestere. Alhamdulillah! Multi dintre ei, experimenteaza pentru prima data Ramadanul in acest an, altii sunt Musulmani de cativa ani. Problema lor este aceea ca nu au reusit sa memoreze foarte mult din Coran, dar si-ar dori sa faca si ei Rugaciunile de Noapte in Ramadan (Qiyam al-Layl/ Qiyamu-Ramadan/Taraweeh), mai ales in ultimele zece nopti.

Intrebarea este: poate fi repetata aceeasi Sura in Rugaciune?

Al-Bukhari (5014) a relatat de la Abu Sa’eed al-Khudri (ra) ca un barbat l-a auzit pe un altul recitand “Qul Huwa Allahu Ahad”[Surat al-Ikhlas (112)] repetand-o. Ziua urmatoare el a venit la Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam si i-a spus despre asta. Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Pe cel in Mana Caruia se afla sufletul meu, ea este echivalenta cu o treime din Coran.”

In acord cu o alta relatare:”Un om statea in vremea Profetului salAllahu aleihi wa sallam recitand “Qul Huwa Allahu Ahad” la sfarsitul noptii, si el nu a facut mai mult decat atat, iar Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a aprobat faptul ca el repeta aceeasi Sura.

Al-Hafiz a spus:”Cel care recita a fost Qataadah ibn al-Nu’man. Ahmad a relatat de la Abu’l-Haytham ca Abu Sa’eed a spus:’Qatadah statea noaptea intreaga recitand “Qul Huwa Allahu Ahad si nu recita nimic altceva..”

Al-Daraqutni a relatat o alta versiune a acestui hadith de la Ishaaq ibn al-Tabba’ de la Maalik, in care se spune:”Aveam un vecin care-si petrecea noaptea in Rugaciune si nu recita nimic in afara de “Qul Huwa Allahu Ahad”.

Al-Nasaa’i (1010) si Ibn Maajah (1350) au relatat ca Abu Dharr(ra) a spus:”Profetul salAllahu aleihi wa sallam a stat si a recitat un Veset si l-a repetat pana cand a venit dimineata. Versetul era:”De-i osandesti, ei doara sunt robii Tai, iar de-i ierti pe ei, Tu esti [cel] Puternic, Intelept [‘Aziz, Hakim]. Coran 5:118. [Clasat ca hasan de al-Albaani in Saheeh al-Nasaa’i]

Nu este nicio problema cu repetarea aceleeasi Sure atat in Rugaciunea Taraweeh sau in oricare alta Rugaciune. Se poate recita o sura in prima raka’h si sa se repete aceeasi sura in cea de a doua. Si nu este nicio problema cu repetarea unei sure sau a unui verset in aceeasi raka’h.

Allah ne spune:

Domnul tau, [O Muhammad saws] stie ca tu stai [in Rugaciune] aproape doua treimi din noapte, sau jumatate din ea, sau o treime din ea, ca si o parte dintre aceia care sunt cu tine. Allah hotareste noaptea si ziua. El a stiut ca voi nu veti putea petrece toata noaptea in Rugaciune si astfel El se intoarce catre voi (cu indurare). Deci recitati atat cat va este cu putinta din Coran (in Rugaciune).”
[al-Muzzammil 73:20]

Abu Dawood(816) a relatat de la Mu’aadh ibn ‘Abd-Allaah al-Juhani ca un barbat din Juhaynah i-a spus ca l-a auzit pe Profet salAllahu aleihi wa sallam recitand “Idha Zulzilat al-ard”[surah Al-Zalzalah (99)] in ambele rakat ale Rugaciunii Fajr si a spus ca el nu stie daca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a uitat sau a facut intentionat. [clasat ca hasan de al-Albaani in Saheeh Abi Dawood].

Interpretarea cea mai corecta este aceea ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a facut astfel pentru a arata ca este permis, deoarece principiul de baza in legatura cu actiunile sale este acela de a arata ceea ce este prescris, iar ideea ca ar fi facut astfel pentru ca a uitat, este impotriva acestui principiu. [‘Awn al-Ma’bood, 3/23]

– SURSA ISLAM q&a

Si Allah stie cel mai bine!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s