TAFSIR SURAH AL-QADR!!!

 

laylatul-qadr-2

TAFSIR SURAH AL-QADR!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

Allah ne spune:’Noi l-am trimis in Noaptea de Al-Qadr”.

VIRTUTIILE LAYLAT-UL QADR

Allah ne informeaza ca El a trimis Coranul in Noaptea de Al-Qadr, si ea este o noapte binecuvanta, despre care Allah spune:

Noi l-am trimis intr-o noapte binecuvantata.” Coran 44:3
Aceasta este Noaptea de Al-Qadr care se afla in luna Ramadan.
Si Allah ne mai spune:
Luna Ramadan in care a fost revelat Coranul”  Coran 2:185

Ibn Abbas ai altii au spus:
Allah a trimis Coranul tot, o singura data din Tablele Pastrate (Al-Lawh Al-Mahfuz) catre Casa Puterii (Baytul Izzah), care se afla in cerul acestei lumi. Apoi a venit in parti Mesagerului lui Allah salAllahu aleihi wa sallam in functie de incidentele care au avut loc pe o perioada de douazeci si trei de ani.”

Apoi Allah amplifica statutul Noptii de Al-Qadr, pe care El a ales-o pentru revelatia Coranului, spunand:

Dar de unde sa stii tu ce este Noaptea Al-Qadr? Noaptea Al-Qadr este mai buna decat o mie de luni”.
Imam Ahmad a inregistrat ca Abu Hurayrah a spus:”Cand Ramadanul venea, Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam spunea:”Ramadanul a venit la voi toti. Ea este o luna binecuvantata, in care Allah a facut pentru voi obligatoriu sa postiti. In timpul ei portile Paradisului sunt deschise, iar portile Iadului sunt inchise iar diavolii sunt inlantuti. In ea este o noapte care este mai buna decat o mie de luni. Oricine este lipsit de binele ei, atunci este cum adevarat lipsit (de orice bine).”

An-Nasa’I a inregistrat si el acest hadis.

Faptul ca adorarea din timpul Noptii Al-Qadr este (cel putin) echivalenta cu adorarea pentru o perioada de o mie de luni, este de asemenea confirmata de cele doua sahihuri de la Abu Huraira care a relatat ca Mesagerul lui Allah a spus:

Oricine sta (in Rugaciunea de noapte) in timpul Laylatul Al-Qadr cu credinta asteptand rasplata (de la Allah), el va fi iertat de pacatele anterioare.”

COBORAREA INGERILOR

SI HOTARAREA PENTRU ORICE BINE IN LAYLAT-ul QADR

In timpul ei se coboara ingerii si Ar-Ruh (Duhul), dupa voia Domnului lor pentru orice porunca”.
Inseamna ca ingerii coboara din abundenta in timpul Noptii de Al-Qadr, din cauza binecuvantarilor ei nemasurate. Ingerii descind cu binecuvantari si indurare, la fel cum ei coboara atunci cand Coranul este recitat, ei inconjoara cercurile de Dzikr (pomenirea lui Allah) si isi coboara aripile in semn de respect fata de cei care studiaza religia.
In legatura cu Ar-Ruh, in acest veset se refera la Ingerul Jibril aleihi salam. Vesetul face distinctie intre Jibril si restul Ingerilor.

AFLA TOTUL DESPRE INGERI DE AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/19/cine-sunt-ingerii-al-malaaikah/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/22/ingerii-si-indatoririle-lor/

In legatura cu expresia “min kulli amr” (cu orice lucru), Mujahid a spus:”Pace in legatura cu orice lucru.”
Sa’id bin Mansur a spus: Isa bin Yunus ne-a spus ca Al-Amash le-a relatat ca Mujahid a spus in legatura cu Cuvintele lui Allah “salamun hia” (ea este pace):”Este o forma de securitate (siguranta) in care Sheytan nu poate face niciun rau.”

Qatada si altii au spus:”Lucrurile sunt hotarate in timpul ei, si timpul mortii si al proviziilor sunt decise in timpul ei.”
Allah spune:
Pe Cartea cea limpede (Coranul). Noi am trimis-o intr-o noapte binecuvantata (Laylatul-Qadr)- caci Noi am fost cu adevarat prevenitori. In care se hotaresc toate randuielile intelepte, printr-o porunca de la Noi, caci Noi suntem Cel care trimite (Mesagerii)..” [ Coran 44:2-5]

Este vorba despre lucrurile pentru anul ce urmeaza care sunt trimise din al-Lawh al-Mahfooz ingerilor care inregistreaza destinul: cine va trai, cine va muri, ce provizii vor fi date oamenilor, si orice lucru care este hotarat si care nu poate fi modificat sau schimbat.
Iar apoi spune:”Ea este pace, pana la ivirea zorilor.”
Sa’id bin Mansur a spus:”Hushaym ne-a relatat cu autoritatea lui Abu Ishaq care a relatat de la Ash-Sha’bi:”Ingerii saluta cu pace in timpul Laylatul Qadr pe oamenii aflati in Moschei pana la sosirea Fajr.”
Qatada si Ibn Zayd au spus in legatura cu “ea este pace”:’asta inseamna ca totul este bine si nu este niciun rau pana la sosirea Fajr.’

CAND ESTE LAYLAT AL-QADR SI SEMNELE EI

Sunt numeroase relatari care vorbesc despre posibilitatea ca aceasta Noapte sa cada intr-o anumita noapte.
Imam Ahmad a inregistrat de la Ubadah bin As-Samit ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:
Noaptea Al-Qadr este in timpul ultimelor zece (nopti). Oricine sta in ele (in Rugaciune) cautand rasplata ei, Allah ii va ierta pcatele sale anterioare si ultimele sale pacate.
Ea cade in noptile impare: a noua, sau a saptea, ori a cincea, ori a treia sau in ultima noapte.

Abu Sa’id Al-Khudri a spus:
Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a stat in Itikaf (izolare in moschee) in timpul primelor zece nopti din Ramadan si noi am facut Itikaf alaturi de el. Apoi Jibril (Gavriil) a venit la el si a spus:’Ceea ce cautati este in fața voastra’.
Asa ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a facut Itikaf in timpul urmatoarelor zece zile (din mijlocul Ramadanului) si de asemenea noi am facut Itikaf alaturi de el. Apoi Jibril a venit la el si a spus:”Ceea ce cautati este in fața voastra
Asa ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam s-a ridicat si a tinut o cuvantare in dimineata zilei de douazeci Ramadan si a spus:
Oricine a facut Itikaf alaturi de mine, sa se intoarca (pentru Itikaf din nou), pentru ca am vazut Noaptea Al-Qadr, dar am fost facut sa o uit, si cu adevarat este in ultimele zece (nopti). Ea este in timpul noptilor impare si m-am vazut pe mine prosternandu-ma in noroi si apa.”
Acoperisul Moscheii era facut din frunze de palmier uscat si noi nu am vazut nimic (niciun nor) pe cer. Dar apoi, o rafala de vant a adus norii si a plouat. Asa ca, Profetul salAllahu aleihi wa sallam ne-a condus in Rugaciune pana cand am vazut urmele de noroi si apa pe fruntea Mesagerului lui Allah salAllahu aleihi wa sallam care au confirmat visul sau.”
Intr-o alta relatare s-a adaugat:”aceasta s-a intamplat in dimineata celei de a douazeci si una nopti”. (adica noaptea cand Profetul salAllahu aleihi wa sallam s-a prosternat in noroi si apa conform visului sau, a fost noaptea de 21 Ramadan).
Atat Bukhari cat si Muslim au inregistrat aceasta relatara in cele doua Sahihuri.
Ash-Sha’fi a spus:’Acest Hadith este cel mai autentic din cate au fost relatate.”

De asemenea s-a spus ca este in noaptea de douazeci si trei conform unui hadis relatat de Abdullah bin Unays in sahh Muslim.

Sau in noaptea de douazeci si cinci dupa cum este relatat in Bukhari de la Ibn Abbas care a spus ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cautati-o in ultimele zece (nopti) ale Ramadanului. Cand mai raman noua, cand mai raman sapte, cand mai raman cinci.”
Multi au interpretat acest Hadith ca referindu-se la noptile impare, si aceasta este intelesul cel mai adecvat.
S-a mai relatat ca poate sa cada in noaptea de douazeci si sapte, dupa cum Muslim a inregistrat in sahihul sau de la Ubay bin Ka’b ca Mesagerul Lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a mentionat ca a fost in a 27-a noapte.

Imam Ahmad a relatat de la Zirr ca el l-a intrebat pe Ubayy bin Ka’b:”O, Abu al-Mundhir! Fratele tau Ibn Mas’ud a spus ca oricine sta in Rugaciune (de noapte) intregul an, va prinde Laylat-ul Qadr.” 🙂

Ubayy a spus:”Fie ca Allah sa aibe mila de el. Cu adevarat el stie ca este in timpul lunii Ramadan si aceasta este noaptea de douazeci si sapte.’
Apoi el a jurat pe Allah.
Zirr a intrebat:”De unde stii asta?”
Ubayy a raspuns:”Dupa un semn despre care el (Profetul salAllahu aleihi wa sallam) ne-a informat. Soarele din ziua urmatoare (a rasarit) fara sa aiba raze.” Muslim a inregistrat si el acest hadis.

Se mai spune ca este in noaptea de douazeci si noua.

Imam Ahmad bin Hanbal a relatat de la `Ubadah bin As-Samit ca l-a intrebat pe Profet salAllahu aleihi wa sallam despre Laylat-ul Qadr si el a raspuns:”Este in timpul noptilor impare, in douazeci si unu, sau in douazeci si trei sau in douazeci si cinci, sau in douazeci si sapte, sau in douazeci si noua, sau in ultima noapte”.

Intr-o alta relatare:”Este in douazeci si sapte sau in douazeci si noua. Si cu adevarat, ingerii care coboara pe pamant in timpul acelei nopti sunt mai numerosi decat numarul pietricelor.”

Ahmad a fost singurul care a inregistrat acest hadis si nu este nicio problema cu lantul de relatatori al acestui hadis.

Intr-o relatare din At-Tirmidhi de la Abu Qilabah care a spus:”Laylat-ul Qadr se muta (de la an la an) de-a lungul ultimelor zece nopti”.
Acest punct de vedere a fost de asemenea inregistrat si de Malik, Ath-Thawri, Ahmad bin Hanbal, Ishaq bin Rahuyah, Abu Thawr, Al-Muzani, Abu Bakr bin Khuzaymah si altii. Si Allah stie cel mai bine! [Tafsir Ibn Kathir]

Este indicat sa facem cat mai multa du’a pe tot parcursul Ramadanului (si oricand in alt timp, deoarece du’a nu este restrictionata la un timp anume, ci sunt doar anumite perioade de timp sau situatii cand are mai multe sanse sa gaseasca raspuns), in special in ultimele zece nopti si cu atat mai mult in noptile impare. Tin sa mentionez ca relatarile care vorbesc despre diferitele posibile date ale Noptii Al-Qadr sunt mult mai numeroase decat cele pe care le-am redat in acest articol.

Trebuie sa avem in vedere si faptul ca, nu toate tarile sau regiunile de pe glob incep sau termina Ramadanul in acelasi timp, si daca la noi poate fi acum o noapte impara, in alta regiune de pe glob ar putea fi o noapte para, si de aceea este bine sa ne straduim si sa intentionam sa cautam aceasta Noapte in toate cele zece nopti fara a face deosebire intre ele.
Eu va recomand sa nu faceti greseala si sa spuneti: noaptea asta nu este impara, asa ca in noaptea asta nu mai fac Rugaciunea de Noapte, sau nu mai fac alte acte de adorare. Astaghfirullah!
Trebuie sa avem intentia si dorinta ferma de a cauta si a prinde Laylatul Qadr in toate aceste ultime zece nopti, si astfel veti avea garantia ca ati prins aceasta Noapte, in shaa Allah si imensele binecuvantari si rasplati asociate cu ea!
Cea mai recomandata Du’a pentru aceasta Noapte si insemnatatea si explicatia ei, AICI, si nu ca va rog sa cititi, ci va implor sa cititi:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/29/cea-mai-buna-dua-pentru-laylatul-qadr-si-semnificatia-ei/

As dori sa concluzionez cu urmatorul hadis:

Abdullah  a spus:“Trimisul lui Allah a iesit sa informeze oamenii despre data in care este Noaptea de Al-Qadr, dar s-a intamplat sa fie o disputa intre doi barbati. Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:

Am venit sa va informez despre data in care este Noaptea de Al-Qadr, dar cutare si cutare s-au certat si stiinta ei a fost luata de la mine (am uitat) si poate ca a fost mai bine pentru voi. Acum, cautati-o in ultimele zece nopti ale lunii Ramadan.”[Bukhari]

Eu va doresc ca Ingerii sa va inconjoare si sa va acopere cu aripile lor in cea mai pretioasa Noapte din an, in acest Ramadan si in toate cate vom avea sansa sa fim in viata! Ameen!
Alhamdulillahi Rabbil Alamin!
SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleihi wa sallam!
Barak Allahu fiikon!

 Si Allah stie cel mai bine!

CezarinaS.

Pentru mai multe articole relationate cu ultimele zece zile si nopti din Ramadan va rog sa consultati CATEGORIA:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/ramadan-ultimele-zece-zilelaylatul-qadr/

Lui Allah Ii cerem ajutorul si Lui Ii cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.
Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s