DACA DIAVOLII SUNT IN LANTURI IN RAMADAN, DE CE OAMENII FAC RAU?

image003

DACA DIAVOLII SUNT IN LANTURI IN RAMADAN,

DE CE SE OAMENII PACATUIESC SI FAC RAU?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Ideea ca diavolii nu sunt deloc prezenti in Ramadan nu este corecta.
Ceea ce este dovedit de la Profet salAllahu aleihi wa sallam este:”Cand Ramadanul vine, portile Paradisului sunt deschise si portile Iadului sunt inchise, iar diavolii sunt inlantuiti.” [Bukhari, Muslim]

Atunci, cum putem vedea multe fapte rele si pacate in Ramadan, daca diavolii sunt inlantuiti?

Al-Qurtubi a spus:”Raspunsul este acela ca, faptele (rele) sunt reduse pentru cei care postesc si indeplinesc toate conditiile postului si au grija de cerintele lui; sau, numai unii dintre diavoli sunt inlantuiti, si anume cei mai puternici si razvratiti (maarids) dintre ei, si nu toti dupa cum spun alte relatari; sau, diavolii sunt redusi in aceasta luna, ceea ce este ceva observabil, deoarece in Ramadan se intampla mai putine lucruri rele decat in alte luni. Daca toti ar fi fost inlantuiti, asta nu inseamna ca raul si pacatele nu ar mai avea loc, deoarece sunt si alte cauze ale raului in afara de diavoli, precum suflete rele, obiceiuri urate si diavolii dintre oameni„.
[ Fath al-Baari]

Shaykh Ibn Uthaymeen a fost intrebat in Fataawa al-Siyaam (p. 466):”Cum se poate ca oamenii sa comita pacate in Ramadan din moment ce diavolii sunt pusi in lanturi?

El a raspuns:”Faptul ca in Ramadan au loc pacate nu contrazice relatarea care spune ca diavolii sunt inlantuiti in Ramadan, deoarece faptul ca ei sunt pusi in lanturi nu-i impiedica sa se miste. Dupa cum este ralatat in hadisul:”Si diavolii cei puternici sunt inlantuiti si ei nu pot obtine ceea ce reusesc de obicei (in alte perioade).”, relatat in Ahmad; acest hadis a fost mentionat de Al-Albani Da’eef al-Targheeb, 586 clasat ca da’eef jiddan (foarte slab). Asta nu inseamna ca diavolii nu se pot misca deloc, mai curand ei se pot misca si pot duce oamenii in ratacire, dar activitatile lor din timpul Ramadanului nu sunt la fel ca activitatile lor din alte perioade”.

CE INSEAMNA CA DIAVOLII SUNT INLANTUITI IN RAMADAN?

Invatatii au opinii diferite in privinta intelesului acestei chestiuni.
Al-Hafiz ibn Hajar a spus:”Poate fi interpretat ca insemnand ca diavolii nu au abilitatea de a-i tenta pe Musulmani precum o fac in alte perioade, deoarece ei sunt ocupati cu postul care le controleaza dorintele, cu citirea Coranului si cu pomenirea lui Allah (dzikr).
O alta opinie este aceea ca, se intelege prin diavoli, numai unii dintre ei, si anume maarids (cei puternici), care sunt inlantuiti.

‘Iyaad a spus:’Poate fi interpretat si in sensul literar, si acesta inseamna ca este un semn pentru Ingeri ca luna (Ramadan) a inceput, si ca venerare a sanctitatii ei, ii impiedica pe diavoli de la a face rau Musulmanilor. Si mai poate fi interpretat ca referindu-se la imensa rasplata si iertare, si de aceea diavolii ii tenteaza pe oameni mai putin, ca si cum ar fi pusi in lanturi.
Aceasta a doua opinie este sustinuta de o relatare de la Yoonus de la Ibn Shihaab si care se regaseste in Muslim:”portile indurarii sunt deschise”.
Inlantuirea diavolilor mai poate fi inteleasa si metaforic, si anume faptul ca nu mai sunt in stare sa tenteze oamenii si sa faca ca poftele si dorintele lor sa fie atractive pentru ei. Al-Zayn ibn al-Muneer a spus:’Prima opinie este cea mai indreptatita sa fie corecta, si nu este nicio nevoie sa incercam sa intelegem in alt sens decat cel literal’.[Fath al-Baari, 4/114]

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a spus:” In unele versiuni ale hadisului se spune ca “diavolii cei puternici (maarids) sunt inlantuiti” [Nasa’i]. Acest hadis vorbeste despre lucrurile nevazute, asa ca trebuie sa le acceptam ca atare fara sa discutam prea mult. Si acest lucru este mai sigur pentru angajamentul religios al unei persoane.
Totusi, se pare ca intelesul este acela ca ei sunt impiedicati sa-i tenteze pe oameni, bazat pe faptul ca in Ramadan multi oameni se intorc catre Allah Subhanahu Wa Ta’ala si multe fapte bune se intampla. [Majmoo’ al-Fataawa, 20].

Bazat pe toate acestea, inlantuirea diavolilor este ceva ce se intampla in sensul real si numai Allah stie cel mai bine!
Acest lucru nu inseamna ca nu se intampla lucruri rele sau ca oamenii nu comit pacate.
[Sursa Islam q&a]

In urmatoarele randuri vreau sa amintesc pe scurt cateva dintre mijloacele cu care un Musulman poate lupta impotriva lui Shytan- Audzu billahi minas-shaytani rajeem!

Ignora soaptele (waswaas) lui Sheytan

In acest sens te rog sa citesti urmmatorul articol:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/09/cum-scapam-de-soaptele-lui-sheytan/

Teme-te de Allah si nu de creatia Sa

Pomeneste-L pe Allah (Dzikr) pentru a indeparta waswaas, iar cea mai buna dzikr si cel mai efectiv remediu este: Laa ilaha ill Allah!

Achizitioneaza cunoasterea din surse autentice si de incredere

Imam Shafi a spus:”Toti oamenii sunt morti cu exceptia celor care au cunoastere; si toti cei care au cunoastere sunt adormiti in afara de cei care fac fapte bune; si cei care fac fapte bune sunt pacaliti in afara de cei sinceri; iar cei care sunt sinceri sunt intotdeauna ingrijorati.”

Cauta adapost la Allah
Una dintre cele mai bune metode este recitarea Surat Al-Falaq si Surat An-Nas, du’a pentru a cere protectia lui Allah si cererea de iertare lui Allah (istighfar) in mod constant.

Fii multumitor fata de Allah pentru darul Credintei

Fii in permanenta cu constiinta de Allah si multumitor fata de binecuvantarile Lui

In concluzie, ori de cate ori suntem tentati sa comitem ceva gresit sau un pacat, sa ne amintim ca pana si Sheytan cunoaste adevarul, dar cu toate astea este determinat sa ne faca sa obtinem Mânia lui Allah. Iar in Ziua de Apoi, el va spune pur si simplu:’..Nu dati vina pe mine, ci dati vina pe voi insiva…”. Coran 14:22

Si Alah stie cel mai bine!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

 

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s