FEMEILE INSARCINATE SAU CARE ALAPTEAZA IN RAMADAN

c275bd1e6fa9e1c8fadf81c14386ba0c_500FEMEILE INSARCINATE SAU CARE ALAPTEAZA

IN RAMADAN

BISMILLAH

 

Bismillahi wa Alhamdulillahi wa Salaatu wa Salaamu ala Rasulillah!

Dragi surori!
Am observat ca multe dintre voi sunteti tinere, si probabil fie va aflati intr-una dintre aceste doua situatii, fie ati fost, si m-am gandit ca ar fi folositor sa vedem daca femeile insarcinate sau care alapteaza si carora le este greu sa tina postul, sau se tem pentru sanatatea lor sau a copiilor lor, pot fi scutite de post, si ce trebuie sa faca in compensare.
Subiectul este si mai folositor acum, cand durata unei zile de post poate sa ajunga si pana la 20 de ore in Europa de Nord (Romania 18 ore). Allah sa ne ajute si sa se usureze! Ameen!

Si va sfatuiesc, ca sora dar si ca mama, avand in vedere lungimea zilei de post, cunoscand transformarile uluitoare care au loc in organismul unei femei insarcinate sau care alapteaza, fie sa consultati un medic de incredere, fie in functie de problemele de sanatate pe care le aveti, sau de trimestrul de sarcina in care va aflati, sa luati decizia corecta in aceasta privinta, si sa nu va fortati sa tineti postul in detrimentul sanatatii voastre sau a copilului, si apoi sa alegeti una dintre variantele pe care am sa le prezint in acest articol.

Ca de obicei, drepturile femeii in Islam se regasesc in aproape fiecare aspect care are legatura cu ele. Allah in Indurarea Sa a scutit femeia insarcinata si care alapteaza de obligatia postului care era impus chiar si evreilor si crestinilor in era profetilor lor.
Aceasta arata cat de mult are Islamul grija de femeie si de sanatatea ei si chiar de copilul ei nenascut sau de cel abia nascut.

In acest articol voi prezenta un sumar din lucrarea shayk-ului Ghulam Mustafa Zaheer pe aceasta tema, confirmata si de Tafsir Ibn Kathir al vesetului 2:184.

S-a relatat de catre Anas bin Malik ca el a venit la Profet salAllahu aleihi wa sallam in Al-Medinah in timp ce manca micul dejun. Profetul salAllahu aleihi wa sallam i-a spus:”Vino si mananca micul dejun”. El a zis:”Postesc”. Profetul salAllahu aleihi wa sallam i-a spus:”Allah Preainaltul si Sublimul, a scutit de post si de jumatate de Rugaciune pe calator si pe femeia insarcinata si care alapteaza.”

[Ref: Sunan an-Nasa’i 2315; Imam an-Nasa’e a introdus acest hadis la capitolul “Postul este scutit pentru femeia insarcinata si care alapteaza” si Imam Abu `Esa Tirmidhi a clasificat acest hadis ca bun, si Imam ibn Khuzayma l-a clasat ca autentic in cartea sa saheeh-2044]

Anas bin Malik a relatat ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Allah a scutit calatorul de obligatia de a posti si de jumatate din unitatile (rakat) de Rugaciune. El a scutit de post pe femeia insarcinata si pe mama care alapteaza.” [Sunan al-Tirmidhî (715), Sunan Abî Dâwûd (2408), Sunan Ibn Mâjah (1667)]

Unul dintre companionii Profetului salAllahu aleihi wa sallam, Ibn Umar radiyAllahu anhu, a fost intrebat in legatura cu femeia insarcinata care se teme pentru copilul sau nenascut (din pricina postului pentru o perioada indelungata). Ibn Umar (ra) a spus:
“Cere-i sa abandoneze postul si in loc, sa hraneasca o persoana saraca cu un mudd (aprox. ½ kg) de faina (pentru fiecare zi de post pe care a pierdut-o).

[Ref: Sunan al-Kubra of Imam Bayhaqi 4/230 cu un lant autentic.]

De notat si faptul ca Legea Islamica stipuleaza ca, compensarea se refera la ajutorarea in beneficiul celor saraci.

O alta femeie l-a intrebat pe Ibn Umar in legatura cu postul ei, iar el a raspuns:
“Renunta la post si hraneste o persoana saraca pe zi in locul lui (dupa cum a poruncit Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam) si nu este nevoie sa mai recuperezi postul lipsa mai tarziu.”
[Ref: Sunan Daraqutni (1/207; H: 2363) cu un lant autentic]

Ibn ‘Abbas a explicat versetul:
“..va trebui ca aceia care sunt in stare [sa posteasca, dar cu dificultate], sa dea in compensare hrana pentru un sarman [pentru fiecare zi].” 2:184, spunand:
“(regula acestui verset) este stabilita pentru femeile insarcinate si care alapteaza.”
[Ref: Sunan abi Dawood , 3217]

Succesorul (dintre cei care au invatat de la companioni) Sa’eed ibn Jubayr a spus referitor la femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza si care se teme pentru copilul ei sau pentru sanatatea ei (care poate afecta de asemenea si copilul) in timpul postului, ca trebuie sa evite postul si in compensare sa hraneasca un sarman si nu trebuie sa recupereze pentru postul lor mai tarziu.
[Ref: Musannaf `Abdur-razzaq 4/216 H: 7555; cu un lant autentic]

Concluzia shaykh Ghulam Mustafa si a invatatilor care sunt de acord cu el:
„O femeie insarcinata sau care alapteaza si care se teme pentru sanatatea ei si a copilului ei este scutita de post si trebuie sa hraneasca o persoana saraca (aprox ½ kg minim de faina sau aliment de baza) pentru fiecare zi de post pierduta si nu mai trebuie sa recupereze mai tarziu”.

Trebuie sa amintesc ca sunt si invatati care au si alta opinie si care considera ca femeia care este insarcinata sau care alapteaza intra in aceeasi categorie cu cei care calatoresc sau sunt bolnavi si ca trebuie sa recupereze zilele de post pierdute. Altii sunt de parere ca trebuie sa recupereze si sa hraneasca un sarman pentru fiecare zi de post.
Detalii si opinii aici:

http://islamqa.info/en/49794

Dintre Sahaba (companioni) care sunt de parere ca trebuie doar sa hraneasca un sarman, si ca nu trebuie sa recupereze postul sunt: Abd-Allaah ibn ‘Abbaas, Ibn Qudaamah care de asemenea a relatat acest lucru in al-Mughni (3/37) de la Ibn ‘Umar, radiyAllahu anhum.

Abu Dawood (2318) a relatat de la Ibn Abbas si Ali ca versetul:”cei care pot posti cu dificultate (2:184)”, este o concesie acordata celor batrani care gasesc dificil sa posteasca, care le permite lor sa nu posteasca si sa hraneasca un sarman pentru fiecare zi, si de asemenea pentru femeile insarcinate si care alapteaza daca se tem. Abu Dawood a spus:”..pentru copii lor- pot sa nu postesca si pot sa hraneasca un sarman in loc.”. An-Nawawi a spus: isnad hasan (lant bun).

Aceasta a fost relatat si de al-Bazzar care a adaugat la sfarsit:”Ibn Abbas obisnuia sa-i spuna mamei fiului lui care era insarcinata:”Tu esti ca cel care nu poate sa posteasca, asa ca trebuie sa platesti Fidyah dar nu trebuie sa recuperezi.” Al-Daaraqutni a clasat lantul sau ca fiind saheeh, dupa cum a fost mentionat de al-Haafiz in al-Talkhees.

Al-Jassas a relatat in Ahkaam al-Quran ca invatatii au opinii diferite in legatura cu aceasta situatie. El a spus: Salafii difera in legatura cu aceasta problema, si sunt trei puncte de vedere. Ali a spus:’trebuie sa recupereze daca nu au postit, dar nu trebuie sa plateasca fidyah’. Ibn Abbas a spus:’trebuie sa plateasca fidyah dar nu trebuie sa recupereze’. Ibn Umar:’trebuie sa plateasca fidyah si sa recupereze’.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a spus in al-Sharh al-Mumti’, 6/220, dupa ce a mentionat diferentele dintre invatati in legatura cu aceasta chestiune, exprimandu-si preferinta ca doar trebuie sa recupereze posturile pierdute. [islam q&a]

In Tafsir Ibn Kathir, se spune:
Al-Bukhari relatat ca:
Ata l-a auzit pe Ibn Abbas recitand:”Aceia care sunt in stare sa posteasca [cu dificultate, de ex. un batran], sa hraneasca in compensare un Miskin (sarman, sarac) [pentru fiecare zi].
Ibn Abbas a comentat:”Acest Veset nu a fost abrogat (de versetul 2:185), si se refera la barbatii batrani si femeile batrane care pot posti cu dificultate, dar care aleg sa hraneasca o persoana sarmana pentru fiecare zi (pe care nu au postit-o).

Pentru barbatul batran (si femeia) care nu poate posti, este permis sa se abtina de la post si nu trebuie sa posteasca alta zi in loc, deoarece el nu isi poate inbunatati situatia si sa posteasca in alte zile. Asa ca, trebuie sa plateasca Fidyah pentru fiecare zi pierduta.
Aceasta este opinia lui Ibn Abbas si a altora dintre salaf care citesc acest verset, ca el se refera la cei care gasesc dificil sa posteasca, dupa cum a declarat ibn Mas’ud.
Aceasta este si opinia lui Al-Bukhari care a spus:”Cat pentru cel batran care nu poate posti, (trebuie sa faca asemenea lui) Anas care, pentru unul sau doi ani dupa ce a devenit batran a hranit cu niste paine si carne un sarman pentru fiecare zi pe care nu a postit-o.”

Acest punct de vedere pe care Al-Bukhari i l-a atribuit lui Anas fara un lant de relatatori, a fost colectat cu un lant continuu de relatatori de Abu Ya’la Mawsuli in Musnadul sau, ca Ayub bin Abu Tamimah a spus:” Anas nu mai putea sa posteasca. Asa ca a facut o farfurie de Tharid (supa de carne, paine si carne) si a invitat treizeci de sarmani si le-a dat sa manance.”
Aceeasi regula se aplica si pentru femeile insarcinate si care alapteaza daca se tem pentru ele sau pentru copii lor. In acest caz, ele platesc Fidyah si nu trebuie sa posteasca alte zile in locul zilelor de post pierdute.

[Tafsir Coran 2:184, Ibn Kathir]

Vezi si:

http://the-finalrevelation.blogspot.ro/2017/03/pregnant-and-breast-feeding-women-are.html

Si Allah stie cel mai bine!

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

8 gânduri despre “FEMEILE INSARCINATE SAU CARE ALAPTEAZA IN RAMADAN

 1. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

 2. Pingback: TOTUL DESPRE POST | Islamul Pacea Eterna

 3. Buna ziua..eu am fost insarcinata 2 Ramadane la rand…in urma cu 5ani..Trebuie sa recuperez sau e deajuns sa dau de pomana?multumesc

 4. Salaam aleykum
  Iti multumesc draga sora pentru acest articol. Bebelusul meu are doua luni si alaptez
  Ce înseamnă exact sa ți fie teama pentru copil!? Sa ti fie teama ca nu faci destul lapte? (În cazul meu).
  O femeie poate sa I fie teama dar defapt ea produce lapte ca de obicei.
  Este teama cea care scutește femeia de post sau trebuie sa observe dacă într adevăr postul I a influențat producția.
  Multumesc

  • Wa aleikum salam wa rahmatullahi wa barakatuhu! In momentul de fata de aflam intr-o perioada cand postul Ramadanului este cel mai lung. Fiecare femeie este unica in felul ei, si fiecare stie de ce are nevoie organismul ei. Tu esti singura in masura sa-ti dai seama daca poti face fata unui post de 18 ore, avand in vedere ca producerea laptelui implica un intreg proces. Daca te simti bine, si consideri ca esti in stare sa postesti, poti incerca sa vezi cum va reactiona organismul tau. Totusi, daca copilul era mai mare si era hranit si cu altceva, atunci alta era situatia. La 2 luni, se hraneste exclusiv cu laptele tau care trebuie sa-i ofere tot ce este necesar pentru cresterea si dezvoltarea lui. Ai permisiunea sa nu tii post, poti sa incerci daca vrei, iar daca nu vei tine post, ai posibilitatea sa alegi intre a recupera sau a hrani un nevoias pentru fiecare zi de post. Si Allah stie cel mai bine!

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s