DE CE ESTE UNICA LUNA RAMADAN?

InterContinental-Doha

DE CE ESTE UNICA LUNA RAMADAN?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

In acest articol doresc sa va supun atentiei cateva dintre lucrurile speciale care fac ca luna Ramadan sa fie unica si superioara altor luni. Binecuvantari speciale pe care Allah ni le daruieste in aceasta luna si motive pentru a ne stradui si mai mult pentru a beneficia de ele.

-In aceasta luna se afla cea mai buna noapte din an, si anume Laylat-ul Qadr. Adorarea in aceasta Noapte este mai buna decat o mie de luni.

Noi am pogorat [Coranul] in noaptea al-Qadr. Dar de unde sa stii ce este noaptea al-Qadr?. Noaptea al-Qadr este mai buna decat o mie de luni..” Coran 97:1-3

(Articole speciale dedicate acestui subiect la sfarsitul articolului)

-In aceasta luna a fost revelata cea mai buna Carte, celui mai bun dintre Profeti- Muhammad salAllahu aleihi wa sallam.

“[Aceste zile sunt] luna Ramadan in care a fost trimis Coranul, drept calauza pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept si Indreptar [Al-Furqan].” Coran 2:185

Ahmad si At-Tabarani au relatat ca Wathilah ibn Al-Aqsa (ra) a spus:”Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Scriptura lui Ibrahim a fost pogorata in prima zi din Ramadan. Torah a fost pogorata in ziua a sasea din Ramadan. Evanghelia a fost pogorata in treisprezece Ramadan. Zaboor (Psalmii) a fost pogorata in optsprezece Ramadan si Coranul a fost pogorat in douazeci si patru Ramadan.” [Ahmad]

-In aceasta luna portile Paradisului se deschid si portile Iadului se inchid, iar diavolii sunt inlantuiti.

Abu Huraira (ra) a relatat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cand vine Ramadanul, portile Paradisului sunt deschise si portile Iadului sunt inchise, iar diavolii sunt pusi in lanturi.” Al-Bukhari si Muslim)

Cand Ramadanul vine, portile indurarii sunt deschise si portile Iadului sunt inchise, si diavolii sunt pusi in lanturi.” (An-Nasa’i)

At-Tirmidhi, Ibn Majah and Ibn Khuzaymah au relatat:“Cand prima noapte a Ramadanului vine, diavolii si jinni cei razvratiti sunt inlantuiti si portile Iadului sunt inchise si nicio poarta nu este deschisa. Portile Paradisului sunt deschise si nicio poarta nu este inchisa. Iar un chemator striga:”O cautator de bine, actioneaza! O, cautator de rau, renunta!’ Si Allah salveaza de la Iad pe unii dintre oameni, si asta se intampla in fiecare noapte.
[At-Tirmithi and Ibn Maajah][Al-Albaani: Saheeh]

O, cautator de bine, actioneaza!”- este o chemare pentru oamenii care vor sa faca fapte bune sa treaca la actiune, deoarece aceasta este oportunitatea de a implini fapte bune si de a obtine o rasplata generoasa pentru fiecare mic effort.

O, cautator de rau, renunta (abtine-te)!”- este o chemare pentru oamenii care au de gand sa se implice in fapte rele si pacate, de a se opri si a se cai, deoarece acesta este timpul pentru cainta si cerere de iertare de la Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Intr-o alta relatare, Profetul salAllahu aleihi wa sallam a dat vesti bune companionilor sai, spunand:”Ramadanul vine la voi, o luna binecuvantata. Allah a facut obligatoriu pentru voi postul in ea. In aceasta luna, portile Paradisului sunt deschise si portile Iadului sunt inchise, iar jinni cei razvratiti sunt inlantuiti. In ea este o noapte care este mai buna decat o mie de luni, si oricine este lipsit de binele ei, este cu adevarat in pierdere.” [An-Nasaa’I si Ahmad]

Relatat de Abu Huraira (ra) de la Abu Sa’eed (ra) care a spus ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Allah are oameni pe care El ii salveaza (de focul Iadului) in fiecare zi si noapte (in Ramadan) si fiecare dintre ei are o du’a (o ruga) care va fi implinita.” [Ahmad si At-Tabaraani: autentic]

Allah are oameni pe care El ii salveaza (de Iad) la fiecare timp de Iftar (momentul intreruperii postului de la apusul soarelui- adhan Magreb), si asta se intampla in fiecare noapte (a Ramadanului).” [Ibn Maajah] [Al-Albaani: Hasan Saheeh]

Desi raul este mult redus in timpul Ramadanului, asta nu inseamna ca raul nu se mai produce deloc, deoarece sunt si alte cauze in afara de diavolii care sunt inlantuiti in aceasta luna, precum suflete rele, obiceiurile nefaste, si diavolii dintre oameni! Allah sa ne fereasca de ei si de raul lor!

-Sunt multe tipuri de fapte de adorare in Ramadan pe langa post, asa cum sunt Rugaciunile de noapte- Qiyam Ramadan sau Qiyam al-Layl, hranirea saracilor, actele de caritate fata de cei mai putin norocosi dintre noi, citirea Coranului, izolarea pentru cine are abilitatea (I’tikaf).

-Postul in luna Ramadan este o fapta de adorare menita numai lui Allah pentru care Allah ne va darui rasplata Sa. Postul este motiv de bucurie atat la intreruperea postului cat si la intalnirea cu Allah in Ziua Invierii.

Trimisul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:“Allah Preainaltul spune: “Fiecare fapta a fiului lui Adam este pentru el, in afara de As-Siyam (post). Acesta este menit (numai) Mie si Eu (Singur) il voi rasplati pentru el. Postul este un adapost. Daca vreunul dintre voi posteste intr-o zi, sa nu se dedea la vorbe necuviincioase si nici sa ridice glasul; daca cineva il ocareste sau incearca sa se sfadeasca cu el, sa zica:“Tin post.” Pe El, in Mana Caruia se afla viata lui Muhammad, rasuflarea celui care tine post va fi mai dulce pentru Allah in Ziua Judecatii decat parfumul de mosc. Cel care posteste are doua bucurii: se bucura cand intrerupe postul si este fericit din pricina postului sau cand se intalneste cu Domnul lui.”(Bukhari si Muslim)

CONCLUZII:

-In luna Ramadan au loc cele mai deosebite lucruri, precum inchiderea portilor Iadului si deschiderea portilor Paradisului si inlantuirea diavolilor. Toate acestea au loc inca din prima noapte a Ramadanului si continua pana la sfarsitul lunii.
-Este un indiciu ca Raiul si Iadul sunt deja create iar portile lor sunt deschise sau inchise
-Faptele bune care se implinesc in aceasta luna aduc Multumirea lui Allah care in schimb, va deschide portile Paradisului si va inchide portile Iadului.
-Este permis din punct de vedere al Shari’ah sa dai vesti bune si sa feliciti oamenii cu ocazia sosirii Ramadanului. Profetul salAllahu aleihi wa sallam obisnuia sa le reaminteasca companionilor sai de meritele acestei luni pentru a-i face pe ei sa se bucure si sa-i conduca catre implinirea de fapte bune
-Diavolii cei rebeli sunt tinuti in lanturi in timpul lunii Ramadan iar efectul lor asupra oamenilor este slabit datorita faptelor bune pe care le implinesc oamenii in aceasta luna.
-Allah Subhanahu Wa Ta’ala coboara favorurile si indurarea Sa asupra slujitorilor Sai prin conservarea postului lor si apararea lor de raul diavolilor asupra lor, pentru a nu le corupe actele lor de adorare in binecuvantata luna Ramadan.
-Se dovedeste existenta diavolilor si faptul ca ei au corpuri ce pot fi tinute in lanturi si astfel, cei razvratiti dintre ei sunt inlantuiti in luna Ramadan.
-De aceste avantaje grozave, care sunt unice si specifice Ramadanului, se bucura dreptcredinciosii care glorifica aceasta luna si indeplinesc drepturile lui Allah Preainaltul in timpul ei.
Trebuie amintit ca cei care nu tin post si nu cred in sanctitatea acestei luni, portile Paradisului nu vor fi deschise pentru ei, iar portile Iadului nu vor fi inchise pentru ei, iar diavolii lor nu vor fi inlantuiti si ei nu vor fi salvati de Iad.
De asemenea, Musulmanii care ii imita pe necredinciosi in violarea sanctitatii Ramadanului, care intrerup postul in timpul zilei, care comit acte care invalideaza postul sau care scad rasplata (precum barfa si raspandirea ei sau calomnia sau participarea in adunari unde au loc astfel de acte), sunt exclusi de la aceste marete favoruri ale lui Allah.
-Virtutea Laylat-ul Qadr si faptul ca este mai buna decat o mie de luni. Cei care pierd aceasta noapte cu adevarat sunt lipsiti de o mare binecuvantare.
-Allah Preainaltul salveaza oameni de la Foc in fiecare noapte a lunii Ramadan. Cei care sunt cei mai indreptatiti, sunt cei care postesc in modul perfect, care implinesc Rugaciunile de noapte (Qiyaam) si care implinesc si alte fapte bune, de dragul lui Allah, cu speranta in rasplata Lui si temandu-se de pedeapsa Lui.
-Cei care vor fi salvati de Iad li se va garanta privilegiul de a li se implini rugile (du’a-urile) lor. Astfel, Allah combina doua rasplati grozave pentru ei: salvarea de Iad si acceptarea du’a-urilor lor.
-Musulmanul care posteste nu trebuie sa comita nimic care sa invalideaze postul ori care sa diminueze rasplata. De asemenea, trebuie sa-si tina auzul, vazul si limba departe de orice este interzis de Allah, pentru a fi salvat de Foc.
-Musulmanul care posteste, trebuie frecvent sa-L implore pe Allah Subhanahu wa Ta’ala, deoarece du’a-ul celui care posteste primeste raspuns, cu Voia lui Allah!

Ii cerem lui Allah sa ne ajute sa implinim cat mai multe fapte bune, sa ne ajute sa postim in cel mai perfect mod, sa reusim sa implinim Qiyam Al-Layl, si sa stam departe de orice ar putea sa ne strice postul sau sa ne diminueze rasplata, si sa fim dintre cei care vom fi iertati si salvati de Focul Iadului. Ameen!

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleihi wa sallam!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/30/laylatul-qadr-un-dar-pretios-de-la-stapanul-tuturor-lumilor/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/20/cand-cautam-laylat-ul-qadr/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/29/cea-mai-buna-dua-pentru-laylatul-qadr-si-semnificatia-ei/

 

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “DE CE ESTE UNICA LUNA RAMADAN?

  1. Pingback: OARE PERCEPEM RAMADANUL LA ADEVARATA VALOARE?- dupa o poveste adevarata | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s