CINE A DAT NUME SURELOR DIN CORAN?

coran2

CINE A DAT NUME SURELOR DIN CORAN?

BISMILLAH

Bismillah wa Alhamdulilah wa Salaatu wa Salaamu ala Rasullillah!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!
Dragi frati si surori in Islam!

Din pricina unor erori pe care le-am vazut intr-o postare pe Facebook, avand obligatia religioasa recunoscuta de Invatatii Musulmani de a arata Adevarul si a nu lasa ca ignoranta sa se raspandeasca, am decis sa lamuresc  acest subiect, de altfel foarte important si pe care fiecare Musulman trebuie sa-l cunoasca.

Numele Surelor din Coran erau bine-cunoscute in timpul vietii Profetului salAllahu aleihi wa sallam. Multe relatari arata ca ele erau ceva comun la acea vreme.

An-Nawas ibn Sam’an (ra) a spus ca l-a auzit pe Profet salAllahu aleihi wa sallam spunand:”In Ziua Invierii, Coranul si cei care au actionat in conformitate cu el vor fi adusi cu Surat Al-Baqarah si Aal-‘Imran in fata lor.” [Muslim]

Abu Huraira (ra) a relatat ca l-a auzit pe Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam spunand:”Nu faceti din casele voastre morminte. Satana fuge din casa in care Surat Al-Baqarah este recitata.” [Muslim]

Hudhayfah (ra) a spus:”Faceam Rugaciunea cu Profetul salAllahu aleihi wa salam intr-o noapte si el a inceput sa recite Surat Al-Baqarah. Am crezut ca se va inclina (in plecaciune-ruku) la sfarsitul a o suta de versete, dar el a continuat; atunci am crezut ca probabil va recita intreaga Sura intr-o rakat, dar el a continuat si am crezut ca probabil se va inclina (in ruku) dupa ce va completa (aceasta sura). Apoi a inceput An-Nisaa si a recitat-o; apoi a inceput Al-Imran si a recitat-o..” [SubhanAllah!]

In Bukhari si Muslim este relatata o istorisire a unui barbat care dorea sa se casatoreasca cu o femeie, dar care nu detinea nicio avere. Profetul salAllahu aleihi wa sallam l-a intrebat:”Stii vreo parte din Coran?”. El a spus:”Stiu Sura asta si asta (si le-a enumerat).” Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Le poti recita pe de rost (din memorie)?”. El a spus:”Da”. La care Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Du-te, ti-am dat-o pe ea in casatorie pentru partile (surele) din Coran pe care le stii.”

Abdullah ibn Mas’ud (ra) a spus:”Surat Bani-Israel, Al-Kahf, Maryam, Taha, Al-Anbiyaa, au fost prima mea agoniseala si vechea mea proprietate.” (dintre primele Sure pe care le-am memorat). [Bukhari]

(Daca observam din cele doua relatari, cum Coranul era considerat o avere! SubhanAllah!)

Imam As-Suyuti a subliniat in lucrarea sa Al-Itqan fi `Ulum Al-Qur’an ca denumirea Surelor este bazata pe Tawqif. El a spus:”Toate Numele Surelor au fost dovedite prin tawqif [adica ele au fost cunoscute doar prin intermediul Revelatiei Divine si prin intermediul textelor autentice ale hadisului, fara sa lase loc de ijtihad (interpretare)].”

Invatatii sunt de acord cu faptul ca Numele Surelor au fost date prin intermediul Revelatiei. Aceasta inseamna fie ca Allah Subhanahu Wa Ta’ala l-a trimis pe Gibril aleihi salam cu Numele Surelor la Profet salAllahu aleihi wa sallam care le-a transmis apoi Companionilor, ori Profetul salAllahu aleihi wa sallam insusi a fost calauzit sa le numeasca si Revelatia a venit apoi ca sa sustina acest lucru.

Prima dintre cele doua opinii este adoptata de majoritatea savantilor Musulmani care sunt specializati in stiinta Coranului, dupa cum a declarat Jalal al-Din Al-Suyuti care a spus:”Este dovedit ca Numele Surelor au fost date prin intermediul Tawqeef (calauzire Divina prin intermediul Revelatiei)”. [(Jalal al-Deen Al-Suyuti, Al-Itqan fi Ulum Al-Quran, vol. 1, Cairo, n.d., p. 147].

Acest lucru este dovedit de numeroase Hadith-uri care mentioneaza numele unor Sure, asa cum le cunoastem astazi. Unele dintre ele le-am enumerat mai sus, dar sunt numeroase alte relatari care vorbesc despre virtutiile anumitor Sure si pe care Profetul salAllahu aleihi wa sallam le-a numit.
Acest lucru arata ca Surele din Coran erau cunoscute cu acelasi nume in timpul vietii Profetului salAllahu aleihi wa sallam si el a fost cel care le-a dat lor aceste nume bazat pe Revelatia primita de la Allah Subhanahu wa Ta’ala, dupa opinia majoritatii invatatilor Musulmani.

Cineva se poate intreba, de ce unele Sure au mai multe denumiri?

De exemplu, Surat Ash-Sharh mai este denumita si Al-Inshirah? Sau Surat Al-Isra mai este cunoscuta si ca Surat Bani-Israel.
Trebuie sa facem o diferenta clara intre ceea ce este scris in Mus’haf (Coranul in forma de carte) ca Nume ale Surelor si ceea ce este folosit uneori de anumiti oameni atunci cand se refera la o anumita Sura, care poate fi primele cuvinte de la inceputul Surei sau alte derivate.
Aceasta nu contrazice cu nimic faptul ca, Coranul este protejat si conservat, deoarece Numele Surelor este acelasi cu cel mentionat in Mus’haf si nimeni nu-l poate schimba.

Mai exista si situatia in care anumitor Sure le-au fost date mai mult decat un nume de catre Profet salAllahu aleihi wa salam. Noi putem folosi oricare dintre aceste nume, dar este de preferat sa folosim numele care se regaseste in Mus’haf si care este si cel mai cunoscut printre oameni.
Pentru exemplificare, Surat Al-Israa a fost numita si Bani Israel de catre Profet salAllahu aleihi wa sallam, Surat Al-Fatihah a fost numita si Umm Al-Quran, etc.
Dar indiferent de Numele cu care mai sunt cunoscute unele Sure, si care se regasesc in cartile de specialitate, numele cu care au fost numite de catre Profet salAllahu aleihi wa sallam si care i-au fost revelate, au fost folosite frecvent de catre el salAllahu aleihi wa sallam atunci cand se referea la o anumita Sura.

Este recomandat sa se foloseasca Numele Surei care se regaseste si in Mus’haf, care este cel mai usor si cel mai comun si cel mai cunoscut.

Alte cateva pareri ale invatatilor:

Imam Ibn Jareer at-Tabari a spus:”Surele din Coran aveau nume care le-au fost date de catre Profet salAllahu aleihi wa sallam.” [Jaami‘ al-Bayaan (1/100)]

Shaykh Sulaymaan al-Bujayrami a spus:”Numele Surelor sunt subiect de Tawqeef si sunt relatate de la Profet salAllahu aleihi wa salam, deoarece Numele Surelor, ordinea in care apar, si ordinea Vesetelor, fiecare dintre aceste trei lucruri sunt subiect de tawqeef si sunt relatate de la Profet salAllahu aleihi wa sallam. Gibril aleihi salam i-a spus lui asta si cum sunt ele in al-Lawh al-Mahfooz (Tablele Pastrate unde sunt inregistrate toate lucrurile).”
[Tuhfat al-Habeeb ‘ala Sharh al-Khateeb (2/163)]

Al-‘Allaamah at-Taahir ibn ‘Ashoor a spus: “In legatura cu Numele Surelor, ele au fost date in timpul perioadei Revelatiei. Scopul numirii lor este acela de a fi usor sa se faca referire la ele si sa se discute intelesul lor.”[At-Tahreer wa’t-Tanweer (1/88)]
[Sursa: onislam.net; islam q&a; Islamicweb fatwa section]
Si Allah stie cel mai bine!

Dragi frati si surori in Islam!
Responsabilitatea de a face Dawah ( a invita la Islam) este una foarte mare si implica anumite cerinte si obligatii.
A vorbi despre Islam fara cunoastere este un pacat extrem de grav, si tocmai de aceea, responsabilitatea ca si rasplata de altfel, va fi proportionala cu binele sau raul pe care l-am facut.

Intotdeauna am incercat, atunci cand am observat lucruri deviante, sa scriu articole care sa lamureasca subiectul respectiv.
De multe ori, poate ati observat, am facut apel la voi sa aveti grija de unde va procurati informatiile si de unde achizitionati cunostintele despre Islam.

Trimisul lui Allah salAlahu aleihi wa sallam a spus:
Oricare dintre voi vede o fapta neingaduita sa o indrepte cu mana lui, iar daca nu poate, atunci cu limba lui, iar daca nu poate, atunci in inima lui; si aceasta este cea mai slaba forma a credintei.(cu cea mai mica rasplata)”.[Muslim]

In incheiere, ma rog lui Allah sa ne faca dintre slujitorii Sai cei statornici, sa ne calauzeasca numai catre Adevar si sa nu ne lase sa ratacim niciodata!
Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleihi wa sallam!

TREBUIE SA CITITI SI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/13/istoria-alcatuirii-coranului1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/05/02/pacatul-de-a-vorbi-despre-allah-fara-stiinta/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/14/cei-care-urmeaza-ratacirea/

CezarinaS.

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

2 gânduri despre “CINE A DAT NUME SURELOR DIN CORAN?

  1. SUBHANNALLAH sora mea !!! ce frumos ai spus !!!! CORANUL E CONSIDERAT O AVERE !!! Asa e !!! ALHAMDULILLAHI !!! caci pe pamint in aceasta dunia am inteles ca nu trebuie sa facem depozite !!! de alimente si alte lucruri caci nu le vom lua cu noi !!! deci singura avere a unui musulman umil servitor a lui ALLAH este CORANUL si buna comportare SUNNA !!! ALLAHU AKBAR !!! Allah sa iti dea putere sa ne aduci invataturi noi !!! pe care noi nu le stim !!! iti multumesc sora mea !!!! si iti multumesc ca m-ai iertat pentru neintelegerile din trecut !!! Am gresit !!! si mi-am cerut iertare si de la cealanta sora !!! dar ceva nu o lasa sa ma ierte !!! poate pe viitor !! ALLAH stie cat mai avem de trait !!! ma va ierta si ea !!! INSCHALLAH !!!Allah sa te binecuvinteze pentru tot ce ne inveti !!!! esti singura care vine cu argumente concrete !!! autentice !!! Din CORAN SI SUNNA !!! ALLAH SA TE TINA IN VIATA !!! SI SA TE AIVA IN PAZA LUI !!! respect maxim !!!

    • Wa aleikum salam wa rahmatullahi wa barakatuhu! Ameen, Ya Rabb! Și pe tine și pe toți cei aflați pe Calea cea Dreapta! Allah să ne binecuvânteze cu Știința benefică și să ne ajute sa fim dintre slujitorii Sai cei devotați până la sfârșitul vieții noastre pe acest pământ!

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s