JUMU’AH MUBARAKA?

HUE

Care este regula in privinta

JUMU’AH MUBARAKA?

BISMILLAH

Bismillahi wa Alhamdulillahi wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

De o perioada relativ recenta, asistam la un fenomen nou, acela de a ne felicita sau de a ne face urari cu ocazia zilei de Vineri, iar cea mai raspandita dintre ele, desigur cunoasteti si voi, este: “Jumu’ah mubaraka!”, care se traduce cu “Vinere binecuvantata!”.

Care este regula in ce priveste oferirea de urari in ziua de Vineri?

Nu este nicio indoiala ca Vinerea este considerata un “Eid” sau o “sarbatoare” pentru Musulmani, dupa cum reiese si din hadisul relatat de Ibn ‘Abbas (radiyAllahu anhu) care a spus:

”Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Aceasta este o zi de Eid pe care Allah a prescris-o pentru Musulmani, asa ca oricine vine la Jumu’ah, sa faca ghusl (baia rituala) si daca are ceva parfum, sa se parfumeze, si ar trebui sa folositi Miswaak (betisor special de curatat dintii).” [ Ibn Maajah, 1098; clasat ca hasan de al-Albaani in Saheeh Ibn Maajah]

Ibn al-Qayym rahimullah a spus, decriind virtutiile zilei de Vineri:”Este o zi de Eid ce se repeta in fiecare saptamana.” [Zaad al-Ma‘aad, 1/369]

Astfel, Musulmanii au trei zile de Eid: Eid al-Fitr si Eid al-Adha, care vin o data in fiecare an, si Jumu’ah care se repeta o data in fiecare saptamana.

In ce priveste felicitarile intre Musulmani cu ocazia de Eid Al-Fitr si Eid al-Adha, aceasta este un lucru prescris si relatat de la Sahabah (companioni) radiyAllahu anhum.
In legatura cu felicitarile cu ocazia zilei de Vineri, acesta nu este un lucru prescris, cu toate ca Vinerea este un Eid ce era cunoscut de catre Sahabah radiyAllahu anhum, si ei erau mult mai cunoscatori decat noi in ce priveste virtutiile ei, si ei respectau tot ceea ce tinea de aceasta zi, dar nu exista nicio relatare care sa sugereze ca ei obisnuiau sa se felicite in zilele de Vineri. Si tot binele sta in urmarea lor, Allah sa fie multumit de ei!

Shaykh Saalih ibn Fawzaan a fost intrebat:”Care este regula in trimiterea de mesaje in fiecare Vineri care sa contina fraza: “Jumu‘ah mubaarak”?

El a raspuns:”Primele generatii nu se felicitau unii pe altii in zilele de Vineri, asa ca, de ce sa introducem ceva ce ei nu au facut.” [Ajwabat As’ilah Majallat al-Da‘wah al-Islamiyyah]

Ceva asemanator a spus si Shaykh Sulaymaan al-Maajid:”Noi nu credem ca este prescris sa schimbam urari in zilele de Vineri, spunand unul altuia “Jumu’ah mubarak” si asa mai departe, deoarece intra sub categoria du’a si dzikr, ce trebuie sa aiba o dovada dintr-un text (din Coran sau Sunnah), deoarece este o chestiune pura de adorare si daca ar fi fost buna, Profetul salAllahu aleihi wa sallam si Companionii sai radiyAllahu anhum, ar fi facut-o inaintea noastra.
Daca cineva sugereaza ca este permis, atunci ar putea implica ca este prescris sa spui du’a si sa te feliciti unul pe celalalt dupa ce ai implinit cele cinci Rugaciuni zilnice sau alte acte de adorare, iar du’a in aceste momente nu a fost implinita de catre primele generatii„.

Daca un Musulman se roaga pentru fratele sau in ziua de Vineri cu intentia de a-i inmuia inima sau de a-l face fericit, cautand timpul in care du’a este acceptata, nu este nimic rau in asta.

Foarte multi se tin cu strictete de acest obicei nou, si cred ca este neaparat necesar sa trimita urari pentru ziua de Vineri, neglijand ceea ce este cu adevarat important si anume, sa respecte Sunnah zilei de Vineri!

Si Allah stie cel mai bine!

Alhamdulillah, este Jumu’ah!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/08/15/cea-mai-buna-zi-in-care-rasare-soarele-este-ziua-de-vineri/

CezarinaS.

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s