CAND ESTE PERMISA BARFA?

11198953_1639796256242037_1960778571_n

CAND ESTE PERMISA BARFA?

BISMILLAH

Bismillah wa Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!
Cu totii cunoastem ca barfa este interzisa, si in acest sens va rog sa citi un articol dedicat acestui subiect al carui link il veti gasi mai jos.
Insa barfa poate deveni permisibila in anumite situatii daca este pentru un scop benefic.
Ceea ce o face permisa, este un tel valid si legitim, care nu poate fi atins decat facand astfel. Situatiile cand barfa devine permisa, sunt urmatoarele:

1. Asuprirea– Este permis pentru cel care este asuprit sau persecutat, sa se planga despre situatia lui, unui conducator sau judecator sau oricui altcuiva care are autoritatea sau abilitatea sa-i faca dreptate impotriva agresorului sau. El tebuie sa spuna:”Cutare sau cutare persoana mi-a gresit” sau “mi-a facut asta”, samd.

2. Cererea de asistenta in schimbarea unui pacat sau un rau si reintoarcerea pacatosului la ceea ce este corect.
Trebuie sa-i spuna celui de la care se asteapta ca are abilitatea de a opri pacatul:”Cutare si cutare persoana face asta, asa ca avertizeaza-l”, sau ceva asemanator. Obiectivul sau trebuie sa fie acela de a cauta o cale pentru a opri pacatul. Daca nu intentioneaza aceasta, atunci este pacat sa mai mentioneze pacatul si situatia respectiva.

3. Cautarea unui verdict religios (Fatwa)– Cel aflat in aceasta situatie, trebuie sa faca acest lucru spunandu-i unui muftiu (sau invatat capabil sa dea o fatwa):”Tatal meu” sau “fratele meu” sau “cutare persoana mi-au gresit in felul acesta”. “Are dreptul sa faca asta?”, “Ce pot face sa-mi recapat dreptul”, Sau:“Sotul/ sotia mi-au facut asta”, samd. Aceasta este permis datorita necesitatii, dar totusi trebuie avut grija, si este mai bine daca spunem:”Ce zici despre cineva care a facut asta sau asta?” sau “in legatura cu sotul/sotia care face asta sau asta”, fara sa mentioneze “al meu/a mea”, etc.
Facand astfel, telul este atins fara sa fie nevoie sa specifici persoana in cauza. Totusi, sa specifici numele persoanei este permis in aceasta circumstanta, bazat pe hadisul lui Hind (radiyAllahu anha), care va fi mentionat mai tarziu, in care i-a spus Mesagerului lui Allah salAllahu aleihi wa sallam:”Adevarat, Abu Sufyaan (sotul ei) este un om zgarcit”, iar Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam nu i-a interzis sa spuna asta.

4. Atentionarea si sfatuirea unui Musulman impotriva raului– Sunt mai multe perspective in legatura cu acest aspect, dintre care: Declararea cuiva ca fiind de neincredere in relatarea unui hadis sau in depunerea de marturie. Aceasta este permis, in acord cu Ijmaa’ (consensul Invatatilor). Mai mult, devine chiar obligatoriu atunci cand se impune si este necesar.

Alta situatie este atunci cand cineva doreste sa intre intr-o relatie cu o alta persoana, fie prin casatorie, afaceri, consemnarea unei proprietati, sau altceva asemanator. Este obligatoriu pentru noi sa mentionam ceea ce cunoastem despre persoana care urmeaza sa intre intr-o astfel de relatie, cu intentia de a atentiona.
Obiectivul poate fi atins, spunand:”Nu este bine pentru tine sa te asociezi cu el in afaceri”, sau “in casatorie”, sau sa spui:”Nu ar trebuie sa faci asta”, sau ceva similar, fara sa mai adaugam ceva in plus, cum ar fi mentionarea caracteristicilor sale rele (atunci nu mai este permisibil).
Daca obiectivul nu poate fi atins, decat cu exceptia explicarii conditiei persoanei respective, atunci se poate mentiona in detaliu despre anumite trasaturi sau caracteristici ale respectivei persoane.

O alta situatie, este atunci cand vezi pe cineva cumparand un produs de la un individ cunoscut ca fiind hot, sau adulterin sau betiv sau altceva asemanator. Este datoria ta sa informezi cumparatorul despre acest aspect, asta daca el nu cunostea dinainte acest lucru. Acest lucru se aplica si in cazul in care cunosti ca ceea ce vrea sa cumpere nu este de calitate, sau prezinta defecte, si cumparatorul nu are stiinta despre acest lucru.

O alta situatie este aceea cand cineva merge sa caute stiinta de la un inovator sau un deviat, si crezi ca acest lucru poate sa-l afecteze. In aceasta situatie, trebuie sa-l sfatuiesti despre acest lucru, doar cu intentia de avertizare!

Si ultimul caz, atunci cand cineva care are un rol de conducere, pe care nu si-l indeplineste adecvat, fie pentru ca nu este potrivit pentru postul respectiv sau pentru ca este neglijent sau pacatos. In acest caz, trebuie sa mentionam acest lucru superiorilor sai, pentru a fi inlaturat din functie si inlocuit cu cineva mai potrivit. Sau pentru ca cei care sunt superiorii sai sa poata ajunge la o intelegere cu el pentru a cauta solutii pentru imbunatatirea lui sau inlocuirea lui.

5. Cand cineva isi expune deschis faptele sale rele sau inovatiile – Un exemplu este atunci cand cineva se expune deschis atunci consuma alcool, sau confisca banii oamenilor sau creste taxele pe nedrept, etc. Este permis sa vorbim despre ceea ce individul respectiv face in public. Dar este interzis sa mentionam alte defecte ale sale, mai putin daca intra in catergoria celor mentionate anterior si despre care avem voie sa avertizam.

6. Caracterizarea cuiva– Daca cineva este cunoscut oamenilor dupa porecla sa, atunci este permis sa-l particularizam astfel, cu scopul de a-l identifica. Totusi, este interzis sa facem astfel daca intentia este aceea de a-l denigra. Daca insa poate fi identificat si sub alt nume, atunci este preferabil sa-l identificam astfel.

Acestea sunt cele sase situatii in care invatatii au cazut de acord ca barfa este permisa, daca se respecta conditiile mentionate anterior.
Dovezile care stau la baza permisibilitatii barfei pot fi gasite in binecunoscute hadisuri autentice, printre care:

Este raportat in sahih al-Bukhari si Muslim ca Aisha radiyAllahu anhu a spus:”Un om a cerut permisiunea Profetului salAllahu aleihi wa sallam sa intre (in casa sa), asa ca a spus:”Permite-i sa intre, si ce frate rau cu rudele sale este el.”[26].
Bukhari foloseste acest hadis ca dovada pentru permisibilitatea de a-i barfi pe oamenii dubiosi sau rai.

Ibn Mas’ud radiyAllahu anhu a relatat:”Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a impartit o parte (din prazile de razboi printre oameni), asa ca un om dintre Ansar a spus:”Jur pe Allah ca Muhammad nu intentioneaza fata lui Allah cu asta (adica nu a fost corect).” Asa ca am mers la Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam si l-am informat despre asta. Fata lui s-a schimbat ( s-a suparat) si a spus:”Fie ca Allah sa aiba mila de Musa (Moise). El a fost abuzat cu ceva mai mare decat asta, si el a ramas rabdator.” [27]
Al-Bukhari a folosit acest hadis ca dovada ca o ii este permis unei persoane sa-l informeze pe fratele sau despre ce s-a spus despre el.

A’isha radiyAllahu anha a relatat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus odata:”Nu cred ca aceasta persoana si acea persoana stie ceva despre Religia noastra.” [28]
Al-Laith bin Sa’ad, unul dintre naratorii din lantul acestui hadis a spus:”Ei erau doi indivizi din randul ipocritilor (la vremea aceea).”

De asemenea hadisul lui Hind pe care l-am mentionat si anterior, sotia lui Abu Sufian, care i-a spus Profetului salAllahu aleihi wa sallam:”Cu adevarat, Abu Sufyan este un om zgarcit.”[31]

Si de asemenea hadisul lui Faatimah bint Qays radiyAllahu anha, cand Profetul salAllahu aleihi wa sallam i-a spus ei (in legatura cu acceptarea propunerii de casatorie de la doi pretendenti):”In cel priveste pe Mu’awiyah el este foarte sarac. Iar Abu Jahm, nu lasa batul de pe umerii sai (adica isi bate nevestele).”[32]
[Preluat din cartea: Guarding the Tongue de Imaam an-Nawawee]
Surse hadisuri :
[26] Saheeh Al-Bukhaaree (10/471 of al-Fath) si Muslim (2591)
[27] Saheeh Al-Bukhaaree si Muslim
[28] Saheeh Al-Bukhaaree (10/485 of al-Fath)
[31] Saheeh Al-Bukhaaree (9/504 of al-Fath) si Muslim (1714).
[32] Saheeh Muslim (1480)

Si Allah stie cel mai bine!

Citeste si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/06/barfa-si-consecintele-ei/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/29/ce-datorie-ai-in-fata-de-fratelesora-ta-in-islam/

CezarinaS.

salaam

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

 

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s