CE RASPLATA AVEM PENTRU ASCULTAREA CORANULUI

black_golden_Quran_photo

CE RASPLATA AVEM PENTRU ASCULTAREA CORANULUI!

BISMILLAH

Bismillah wa Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ala Rasul Allah!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Voi stiti ce rasplata aveti daca ascultati Coranul?
Cei mai multi dintre cei care sunt revertiti la Islam, nu cunosc limba araba, sau chiar daca o cunosc, citesc Coranul cu dificultate.
Asta este foarte bine, pentru ca Allah va daruieste rasplata dubla pentru efortul vostru!

A’ishah (RA), a relatat ca Profetul ﷺ a spus:
Cu adevarat cel care recita Coranul frumos, lin si precis, va fi in compania Ingerilor cei nobili si supusi. Iar pentru cel care recita cu dificultate, balbaindu-se sau poticnindu-se printre Versetele sale, va avea rasplata de doua ori.” [Bukhari&Muslim]

Hadith-ul dovedeste ca cei care nu cunosc bine limba Araba sau au alte dificultati in recitarea Coranului, vor avea o rasplata mai mare pentru extra efortul lor.

In acest articol vreau sa va vorbesc despre rasplata ascultarii Coranului si ce presupune acest lucru.
Ascultarea recitarii Coranului are o imensa virtute, mai ales in timpurile cand muzica este peste tot si in toate.
Ascultarea Cuvintelor lui Allah este sursa de pace, de indurare, de binecuvantare.
Mai mult, ascultarea Coranului face parte din Sunnah Profetului nostru salAllahu aleihi wa sallam.

Este mentionat intr-o relatare ca Rasul Allah salAllahu aleihi wa sallam i-a cerut lui Abdullah ibn Mas’ud (ra) sa recite Coranul pentru el. Ibn Mas’ud (ra) s-a mirat de aceasta cerere a Profetului salAlahu aleihi wa sallam din moment ce Coranul i-a fost revelat nimanui altcuiva decat Trimisului lui Allah salAllahu aleihi wa sallam. Atunci Rasul Allah salAllahu aleihi wa sallam i-a spus ca dorea sa-l asculte de la altcineva.

Intr-o alta relatare, se mentioneaza ca in timp ce recitatorul Coranului primeste o rasplata specifica, cel care asculta primeste multiple rasplati de asemenea.

Abu Huraira (ra) a relatat ca Rasul Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine asculta la un Verset din Cartea lui Allah Preainaltul si Atotputernicul, multiple rasplati sunt scrise pentru el, si oricine il recita, atunci pentru el este o lumina (specifica) in Ziua Socotelii.” [Musnad Ahmad 14/191]

Allah Subhana Wa Ta’ala a poruncit credinciosilor sa asculte Coranul cu atentie ca o porunca generala.
Si cand este recitat Coranul, atunci ascultati-l cu atentie si pastrati tacere, poate ca veti avea parte de indurare (de la Allah).” [7:204]

Shaykh al-Sa‘di rahimullah a spus:
Aceasta porunca este generala si include pe oricine asculta Cartea lui Allah cand este recitata. El se bucura de recitare si pastreaza tacerea. Diferenta intre ascultare si pastrarea tacerii este aceea ca, pastrarea tacerii inseamna ca nu doresti sa fi distras de nimic care te-ar putea indeparta de la atentia a ceea ce asculti. Intr-un cuvant: asculti cu atentie!

A asculta Coranul, inseamna ca inima ta este atenta, refectand la intelesul a ceea ce asculti. Cel care adera la aceste doua porunci atunci cand Cartea lui Allah este recitata va obtine un mare bine, cunostiinte benefice, reinnoirea credintei, sporirea calauzirii.
Daca cineva se straduieste sa obtina asta, pastrarea tacerii, ascultarea cu atentie, reflectarea la ccea ce este recitat si intelegerea a ceea ce este recitat, ii va aduce bine in aceasta viata si in Urmatoarea.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rahimullah) a spus:
Prin ascultare, Allah ii calauzeste pe slujitorii Sai si le indreapta lucrurile in aceasta lume si in Akhirah; cu aceasta, Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a fost trimis, si a impus-o pentru Muhaajireen si Ansar si pentru cei care i-au urmat in adevar.
Primele generatii obisnuiau sa se adune pentru acest scop. Cand companionii Mesagerului lui Allah salAllahu aleihi wa sallam se adunau impreuna, ei ii cereau unuia dintre ei sa recite in timp ce ei ascultau. Umar ibn Khatab radiyAllahu anhu ii spunea lui Abu Moosa:”Aminteste-ne de Domnul nostru”, si Abu Moosa recita Coranul in timp ce ei ascultau.
[Majmoo‘ al-Fataawa, 11/626]

Dar daca recitam Coranul fara sa-l intelegem, vom fi rasplatiti?

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen rahimullah a raspuns la aceasta intrebare:
Coranul cel Sfant este binecuvantat, dupa cum Allah a spus:

[Iata] o Carte binecuvantata pe care Noi ti-am trimis-o , pentru ca ei sa ia aminte la versetele ei si pentru ca cei care au pricepere sa chibzuiasca!” [38:29]

Asa ca, credinciosul trebuie sa-l citeasca fie ca-i intelege intelesul fie ca nu.
Dar daca dorim sa actionam conform Coranului atunci trebuie sa-l intelegem si sa reflectam asupra lui.

Daca de exemplu dorim sa studiem medicina, nu vom avea niciun beneficiu daca nu vom intelege ceea ce citim. Chiar vom fi foarte doritori sa intelegem ceea ce citim pentru a putea aplica ceea ce citim.
Atunci de ce ar putea crede cineva ca putem citi Cartea lui Allah Subhana wa Ta’ala care este leac pentru ceea ce se afla in inimi si indemnare pentru oameni, fara sa reflectam la intelesul ei?

Din acest motiv, Companionii radiyAllahu anhum nu treceau de zece verste pana cand nu le memorau si pana cand nu invatau stiinta pe care o contineau si cum sa actioneze conform lor. Asadar ei invatau Coranul si stiinta lui si cum sa actioneze, toate in acelasi timp!

O persoana va fi rasplatita pentru citirea Coranului, chiar daca ii intelege semnificatia sau nu, dar el trebuie sa fie foarte doritor sa-i inteleaga semnificatia si sa invete intelesul lui de la invatatii care sunt recunoscuti ca fiind de incredere in stiinta lor.
Daca nu poate avea acces la un astfel de invatat, atunci trebuie sa apeleze la cartile de Tafsir de incredere, asa cum sunt Tafseer Ibn Jareer, Tafseer Ibn Kathir si altii care se bazeaza pe relatari de la Sahaba si Taabi’een radiyAllahu anhum.
[Fataawa Noor ‘ala al-Darb, tape 85, side A]

In concluzie:
Cunoastem ca toate faptele sunt raspltite in functie de intentie. Daca ne asezam si ascultam Coranul si semnificatia lui pentru a invata din el, atunci vom avea beneficii imense. Daca o facem ca un obicei sau il ascultam ca un sunet de fundal, atunci este lipsa de respect fata de Cuvantul lui Allah. In acest caz, aceasta nu va fi decat un exercitiu inutil si zadarnic.
In esenta, sunt anumite etichete in legatura cu ascultarea Coranului si asemenea fata de semnificatia lui. Noi nu le vom putea atinge pana nu vom intelege scopul si semnificatia Coranului!
De multe ori am insistat pe cunoastere si de multe ori v-am atras atentia asupra modului si surselor de unde dobandim cunoasterea.
Este grav sa sustii ca, Coranul nu are nevoie de interpretare si este si mai grav sa interpretam Coranul dupa propria intelegere.
Asa cum am aratat si anterior, trebuie sa apelam la surse si la invatati recunoscuti ca fiind de incredere, iar daca acest lucru ne depaseste, sa-i intrebam pe cei mai invatati dintre noi.
O idee foarte buna de a asculta Coranul cu intelegere, sunt si video-urile concepute de fratele nostru Jeorge Hana cu care colaborez, Allah sa-l rasplateasca pentru efortul sau, pe care le puteti viziona si asculta foarte usor, atat de la computerul vostru, dar si de pe telefon sau tableta prin aplicatia Islamul Pacea Eterna de pe Google Play Store, si desigur de pe orice alt site care ofera recitare si transliterare si traducere in acelasi timp.
Mai jos veti gasi si link-ul aplicatiei pe care o puteti instala pe orice dispozitiv cu android, cat si link-ul catre play list cu o parte dintre video-urile despre care va vorbeam, sau puteti intra zilnic pentru un nou video pe Facebook pe pagina: Islamul Pacea Eterna!

Fie ca Allah sa ne sporeasca dragostea pentru Coran si sa ne sporeasca vointa si dorinta de a face tot ce ne sta in putere pentru a reusi sa recitam, sa ascultam, sa intelegem si sa aplicam Cuvintele Sale.
La hawla wa la quwwata ila billah! Ammen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Sal Allahu ala Muhamad! Sal Allahu aleihi wa sallam!

Si Allah stie cel mai bine!
Lui Allah Ii cerem ajutorul si Lui Ii cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.
Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.

INSTALEAZA APLICATIA AICI:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.islamul.pacea.eterna

https://www.youtube.com/watch?v=qUoP0F3GV7k&index=1&list=PLMhMphhf3JA_b0bFKi6murpNyHBG93nJ_

Jazak Allahu khairan!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/06/imensa-rasplata-a-recitarii-coranului-in-ramadan/

CezarinaS.

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Un gând despre “CE RASPLATA AVEM PENTRU ASCULTAREA CORANULUI

  1. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s