CE INSEAMNA MESIA (MESIH) IN ISLAM?

MOSC 4

CE INSEAMNA MESIA (MESIH) IN ISLAM?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin! Wa salaatu wa salaamu ala Rasul Allah!

Poate ati fost intrebati, poate v-ati intrebat, ce inseamna cuvantul sau titlul “Mesih (Messiah)”  care ii este atribuit lui Isus/’Isa aleihi salam in Coran.
Care este intelesul, ce inseamna, mai sunt si altii carora li s-a acordat acest titlu?

Cuvantul Messiah este o forma anglicizata a cuvantului in Ebraica- moshiach. Radacina cuvantului mashach se regaseste de 140 de ori in Vechiul Testament, si inseamna “a unge sau a raspandi”.

Mashach in Ebraica sau masaha (literar a freca, a masa), in Araba are intelesul de a unge pe cineva intr-o ceremonie religioasa prin punerea de apa sfintita sau ulei asupra lui. Preotii si regii erau unsi atunci cand erau consacrati misiunii lor. Profetii erau unsi de Dumnezeu in sensul ca ei erau speciali alesi de Dumnezeu pentru o misiune religioasa specifica.

De fapt, Biblia este plina de “unsi”, iar conceptul de mesianism care isi are originea in credinta iudaica se refera la “Regele Mesiah” [melekh mashiach] care este complet distinct de conceptul divin de Mesiah al crestinilor.

Totusi, fiecare Profet al lui Dumnezeu este cel uns (cel ales) de Dumnezeu, iar titlul Messiah sau traducerea lui “Cristos” (din limba greaca) este exclusiv rezervat pentru Isus, fiul Mariei (‘Isa bin Maryam) atat in Islam cat si in Crestinism.

Sunt alte titluri care pot fi aplicate mai multor Profeti, desi sunt specific folosite pentru un singur Profet, precum “Rasul Allah” care inseamna “Trimisul lui Allah”. Acest titlu este aplicat atat lui Moise (19:51) cat si lui Isus (61:6) in Coran, in timp ce in ochii Musulmanilor acest titlu ii este acordat doar Profetului Muhammad salAlahu aleihi wa sallam. Asocierea anumitor titluri cu anumite personaje nu le fac unice in aceasta privinta.

In vechile timpuri, preotii si regii erau unsi ca parte a ceremoniei de consacrare.

Putem spune ca titlul de Messiah poate fi folosit pentru oricine este ales de Dumnezeu pentru o misiune importanta. In Iudaism era considerat o misiune cruciala pentru ei, și anume restabilirea liniei regelui David, sau de stabilire a Legii lui Dumnezeu pe pământ.

Crestinii pe de alta parte, au dat un nou inteles titlului de Mesiah, relationandu-l cu conceptul ispasirii pacatului original de catre fiul lui Dumnezeu. Pentru ei, Messiah este mantuitorul care a suferit si a murit pentru a-i salva pe oamenii pacatosi de pedeapsa eterna in Iad.

Musulmanii, accepta credinta Iudeilor care profeteau venirea lui Messiah si il accepta pe Isus din Nazaret, fiul Mariei ca asteptatul Messiah, in timp ce Iudeii il resping.

Trebuie reamintit ca Musulmanii resping credinta ca Isus aleihi salam a fost fiul lui Dumnezeu care a fost crucificat pentru ispasirea pacatului original al omului.
Islamul il considera pe Isus aleihi salam, fiul Mariei ca Profet si Masih (Messiah) trimis Israelitilor, care se va reintoarce pe pamant la sfarsitul timpului, impreuna cu Imam Mahdi si il va invinge pe Al-Masih ad-Dageal, falsul Mesiah sau Anticristul.

Lui Allah Ii cerem ajutorul si Lui Ii cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.
Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.

Si Allah stie cel mai bine!
[Sursa onislam.net]

CezarinaS.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/isus-as-in-islam/

Islamul Pacea Eterna

 

Anunțuri

Un gând despre “CE INSEAMNA MESIA (MESIH) IN ISLAM?

  1. Pingback: NICIUN MUSULMAN NU ESTE MUSULMAN DACA… | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s