CEL CARE ARE CREDINTA IN INIMA SA CAT GREUTATEA UNUI ATOM…

flr white

BISMILLAH

CEL CARE ARE CREDINTA IN INIMA SA

CAT GREUTATEA UNUI ATOM…

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Ceea ce este indicat de textele Coranului si Sunnah, si de consensul primelor generatii ale acestei Ummah, este ca cel care are credinta cat greutatea unui atom in inima sa nu va sta in Iad pentru eternitate. Daca Musulmanul a pacatuit si a murit fara sa se caiasca pentru pacatele sale, atunci cazul sau va fi decis de Allah: daca El voieste, il va ierta, si daca El voieste il va pedepsi, dar el nu va ramane in Iad pentru eternitate in niciun caz.

Anas (ra) a relatat ca Profetul salAllahu aleihi waSallam a spus:

Oricine spune Laa ilaaha ill-Allah si are in inima sa bunatate cat greutatea unui bob de orz va fi scos din Iad, apoi oricine spune Laa ilaaha ill-Allah si are in inima sa bunatate cat greutatea unui bob de grau va fi scos din Iad, si apoi oricine spune Laa ilaaha ill-Allah si are in inima sa bunatate cat greutatea unui atom (sau a unei furnici mici) va fi scos din Iad.” [Bukhari, Muslim]

Ideea se repeta si in alte hadisuri, ale caror cuvinte sunt similare.
Conform acestor hadisuri, unii dintre pacatosi, dar care fac parte dintre credinciosi (Musulmani) nu vor ramane in Iad pentru eternitate, cu toate ca pot intra in el. Unii dintre pacatosi vor intra in Iad, chiar daca au credinta in inimile lor, dar vor fi scosi datorita mijlocirii, samd.

Abdullah ibn Mas’ud a relatat ca Profetul salAllahu aleihi waSallam a spus:

Nimeni in inima caruia se afla mandrie cat greutatea unui atom nu va intra in Paradis si nimeni care are in inima credinta cat greutatea unui atom nu nu va intra in Iad.” Un om a spus:’Si daca imi place ca hainele mele sa arate bine si incaltarile mele sa arate bine?”. El salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cu adevarat Allah iubeste frumusetea; aroganta inseamna respingerea adevarului si sa te uiti in jos la oameni.” [Tirmidhi, Abu Dawood, Ibn Majah, clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh at-Tirmidhi]

Imam at-Tirmidhi (ra) a spus dupa ce a citat acest hadis:’Unii dintre invatati au spus, comentand acest hadis, ca nimeni care are in inima sa credinta cat greutatea unui atom nu nu va intra in Iad: singurul inteles este acela ca ei nu vor ramane in Iad pentru totdeauna„.

Aceasta a fost relatat de catre Abu Sa’eed al-Khudri de la Profet salAllahu aleihi wa sallam care a spus:”Oricine are in inima sa credinta cat greutatea unui atom va fi scos din Iad.”
Mai mult decat atat, unul dintre Taabi’een a interpretat versetul:

Doamne! Pe acela pe care il faci sa intre in Foc, Tu il acoperi de rusine” [3:192] ca insemnand:’pe oricine il faci sa salasuiasca pentru totdeauna in Foc, intr-adevar l-ai facut de rusine.”

In legatura cu:”Niciunul care are aroganta de greutatea unui atom in inima sa nu va intra in Paradis”, inseamna ca nimeni nu va intra in Paradis fara sa existe posibilitatea de a fi expus unei pedepse sau fara sa plateasca pentru faptele sale; el poate fi pedepsit sau poate fi iertat, spre deosebire de credinciosul care nu se face vinovat de păcate majore, care va intra în Paradis fără a fi expus la posibilitatea de a intra Iad.
An-Nawawi (Allah sa aibe mila de el) a spus in Sharh Muslim:’Intelesul aparent si cel care este favorizat de al-Qaadi si alti invatati, este acela ca nu va intra in Paradis fara sa fie tras la raspundere si pedepsit daca Allah voieste, sau iertat daca Allah voieste. Este evident ca toti cei care afirma Unicitatea lui Allah vor intra in Paradis, fie de la inceput sau mai tarziu dupa ce, aceia care au comis pacate majore si au murit persistand in comiterea lor vor fi pedepsti‘.

In concluzie:

Nu este corect pentru nimeni sa-si imagineze ca este imposibil pentru cel care are credinta cat greutatea unui atom sa intre in Iad indiferent de ce pacate majore a comis, si nimeni nu poate sa-si imagineze ca este imposibil pentru un Musulman in inima caruia de afla aroganta cat greutatea unui atom sa intre in Paradis, indiferent de cat de mare este credinta sa.
Si Allah stie cel mai bine!
[Sursa Islam Q&A]

Pentru a nu se ivi nicio confunzie, hadisul/hadisurile fac referire numai la Musulmani, cei care marturisesc ‘Laa ilaha ill-Allah’, si care vor fi pedepsiti sau iertati de catre Allah, si care nu vor sta in Iad pentru totdeauna, ci vor fi scosi din el dupa o perioada pe care Allah o hotareste, si dupa aceea vor fi admisi in Paradis, sau vor fi admisi de catre Allah in Paradis inca de la inceput.
Cei care vor salasui in Iad pentru totdeauna, vor fi Kaafirun (necredinciosii), Mushrikin (cei care Ii fac asociati lui Allah in adorare, politeisti, idolatri) si Munafiqun (ipocritii). Acestia sunt mentionati de catre Allah in numeroase Versete din Coranul cel Nobil, si in shaa Allah acesta va face subiectul unui nou articol.

Fie ca Allah sa ne fereasca chiar si de briza Focului cel fierbinte si sa ne ierte pacatele noastre si sa ne admita in Paradisul Sau!
Ameen! Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

Sal Allahu ala Muhammad! Sal Allahu aleihi wa Sallam!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/28/diferenta-intre-istighfar-a-ti-cere-iertare-si-tawbah-cainta/

CezarinaS.

TOGETHER for ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s