EXCELENTA INTELEGERII RELIGIEI!

10809870_1517044238533647_734265564_n
DACA ALLAH DORESTE BINELE CUIVA,

EL IL FACE SA INTELEAGA RELIGIA

BISMILLAH
Alhamdlillahi Rabbil’Alamin!
Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wasallam a spus:

Daca Allah doreste binele cuiva, El il face sa inteleaga Religia (Deen).”[Bukhari&Muslim]

Acest important hadith arata excelenta intelegerii Religiei.
Intelegerea Religiei include intelegerea Coranului, Sunnei si Islamului.
Islamul acopera bazele Shari’ah, Poruncile lui Allah, Interzicerile Lui, datoria slujitorului fata de Allah si fata de ceilalti slujitori, teama de Allah si glorificarea lui Allah. De fapt, primul pas catre obtinerea stiintei este teama de Allah Subhanahu wa Ta’ala, onorarea Sanctitatii Lui si constientizarea prezentei Sale in orice actiune.
Oricine nu se teme si nu are constiinta de Allah (Taqwa) in faptele sale, toata stiinta sa va fi fara valoare. Totusi, adevarata stiinta benefica si intelegerea Religiei care conduce catre fericire, este cea care implementeaza constiinta de Allah (Taqwa) in inima Musulmanului, care il directioneaza catre onorarea lui Allah, care il impinge catre supunerea fata de Poruncile lui Allah si abtinerea de la Interzicerile Sale, si catre chemarea la Allah si la clarificarea Sharia’ah pentru oameni.
Asadar, oricui i se acorda intelegerea religiei in acest fel, Allah Subhanahu wa Ta’ala i-a dorit cu adevarat binele.
Pe de alta parte, oricine este lipsit de aceste binecuvantari, se va afla printre cei ignoranti, rataciti si neglijenti, care renunta la achizitionare cunoasterii pe care Allah a facut-o obligatorie.
Ei vor fi printre cei carora Allah nu le-a dorit binele. Mai mult, Allah vorbeste despre necredinciosii care s-au intors de la scopul creatiei, sa ne invete ca este datoria noastra, ca Musulmani, sa ne grabim sa intelegem religia si sa intrebam despre unele lucruri neclare.

Insa aceia care nu cred se intorc de la cele despre care au fost preveniti.” 46:3

Si cine este mai nelegiut decat acela caruia i s-au vestit semnele Domnului sau, insa el le intoarce spatele si uita ce au savarsit (faptele) mainile lui mai inainte.” 18:57

Cunoasterea este un semn al calauzirii, pentru ca Allah daca doreste binele cuiva ii daruieste intelegerea religiei.
Invatatii sunt mostenitorii Profetilor, pentru ca ei au mostenit invatatura. Oricine a agonisit cunoastere a obtinut o mare avere, si oricine urmeaza un drum al cunoasterii, Allah ii va usura drumul catre Paradis.

Si se tem de Allah numai invatatii dintre slujitorii Sai.” 35:28

Si aceste pilde Noi le dam oamenilor, dar nu le inteleg decat cei care au stiinta.” [29:43]

Sunt egali cei ce stiu cu cei care nu stiu?”[39:9]

In ce priveste modul in care obtinem cunoasterea, in primul rand trebuie sa ne temem de Allah si sa fim constienti ca El intotdeauna ne vede, in secret sau pe fata. Apoi trebuie sa invatam de la Invatatii, Savantii  in a caror stiinta si angajament religios ne putem increde. Apoi sa apelam la carti sau cursuri care sunt in acord cu o metodologie corecta si autentica.
Pentru inceput trebuie sa studiem ceea ce tine de aqeedah (bazele credintei si doctrina), apoi stiinta care sa ne ajute sa intelegem Cartea lui Allah si Sunnah, sa incercam sa invatam limba araba sau cel putin anumiti termeni in limba araba, sa memoram Coran.
Islamul este o religie a cunoasterii. Primul Verset din Coran care a fost revelat ne-a aratat care este cheia cunoasterii, si anume:”Citeste!” [96:1]

In Islam, cunoasterea vine inaintea actiunii (faptei); nu poate fi actiune fara cunoastere, dupa cum Allah ne spune:

Deci sa stii [O,Muhammad salAllahu aleihi salam] ca Laa ilaha ill Allah (nimeni nu are drept de adorare in afara de Allah) si cere iertare pentru pacatele tale si pentru dreptcredinciosi si pentru dreptcredincioase.” [Muhammad 47:19]

Allah avertizeaza fiecare Musulman impotriva vorbirii fara cunoastere dupa cum aflam in Versetul:

Si nu urma [lucrul despre ]care nu ai cunostinta. Auzul, vazul si inima, pentru toate acestea vei fi intrebat (vei raspunde pentru ce li se atribuie lor in Ziua Invierii).”[al-Israa’ 17:36]

Accentuand statutul cunoasterii si al invatatilor, Allah ii cheama sa depuna marturie despre Unicitatea Sa:
Allah marturiseste ca Laa ilaha illa Huwa (nu exista alta divinitate in afara de El). Si Ingerii si cei inzestrati cu stiinta (marturisesc) cu dreptate ca:’Laa ilaha illa Huwa’, Atotputernicul [Al-‘Aziz], Inteleptul [Al-Hakim].” [Aal ‘Imraan 3:18]

Invatatii ocupa un statut nobil in Islam, si au o pozitie mai inalta decat a altora in aceasta lume si in cea de Apoi:”
“..Si Allah ii va ridica cu [cateva] trepte pe aceia care cred dintre voi si pe aceia carora li s-a dat stiinta…”[al-Mujaadilah 58:11]

Din cauza importantei cunoasterii, Allah i-a poruncit Mesagerului Sau:
“..Si spune:”Doamne, sporeste-mi mie stiinta [Rabbi zid-nee ‘AAilma(n)]!” [Ta-Ha 20:114]

Profetul salAlahu aleihi wasallam a spus:”Cel mai bun dintre voi este cel care invata Coranul si apoi ii invata pe altii.”[Bukhari]

Cel mai urat de Allah este cel care spune ceea ce nu face:
O, voi cei care credeti! De ce spuneti voi ceea ce nu faceti?”[as-Saff 61 :2-3]

Aceasta Ummah are nevoie de oameni invatati in toate timpurile si in toate locurile. O natiune fara cunoastere si fara invatati, va trai in iluzie si se va scufunda in intuneric. Oricine ascunde cunoasterea si priveaza Ummah de ea, Allah ii va pune un capastru de Foc in Ziua Invierii, si el merita sa fie blestemat cu exceptia celor care se caiesc:
Iar pe aceea care ascund semnele cele limpezi si Calauzirea pe care Noi le-am trimis, dupa ce le-am facut cunoscute oamenilor in Carte, pe aceia ii blesteama Allah si ii blesteama blestematorii.
In afara de aceia care se caiesc si implinesc fapte bune, si declara deschis (adevarul pe care l–au ascuns). Pe aceia ii voi ierta, caci Eu sunt Cel care accepta cainta, Indurator [At-Tawwab, Ar-Rahim].”[al-Baqarah 2:159-160]

Cunoasterea aduce o rasplata grozava. Cel care arata drumul catre ceva bun este la fel ca cel care il face. Cand o persoana invatata moare, rasplata lui la Allah nu inceteaza atunci cand moare, ci continua sa creasca atata timp cat oamenii beneficiaza de cunoasterea sa.
Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:”Cand omul moare, toate faptele lui se sfarsesc cu exceptia a trei: caritatea continua, cunoasterea benefica sau un fiu dreptcredincios care se roaga (face Du’a) pentru el.”[Muslim]
Daca un invatat transmite cunoasterea sa printre oameni, el va avea rasplata egala cu a celor care il urmeaza.
Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:”Oricine invita oamenii la calauzirea adevarata (dreapta) va avea o rasplata ca a celor care il urmeaza, fara sa se scada din rasplata lor nici cea mai mica parte, si oricine invita oamenii la ratacire va avea povara pacatului asemanatoare celor care il urmeaza, fara sa se scada din povara lor nici cea mai mica parte.”[Muslim]

O veste buna pentru cei care transmit cunoasterea adevarata, dar in acelasi timp o veste proasta pentru cei care raspandesc ratacirea si care isi urmeaza propriile orgolii si dorinte, corupand astfel religia!!

Intelegerea corecta a Islamului este una dintre cele mai bune caracteristici cu care un Musulman poate fi onorat, dupa cum Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:
Cand Allah doreste binele unei persoane, El il face sa inteleaga religia.”[Convenit]

Citirea Coranului, invatarea si predarea lui, sunt printre cele mai bune fapte, dupa cum Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:”Nu ar trebui sa existe invidie (hasad) decat pentru doua persoane; un om caruia Allah i-a daruit (Stiinta) Coranului, si el il recita noaptea si ziua, si un om caruia Allah i-a daruit avere, si el o cheltuie (in fapte bune) noaptea si ziua.”[Muslim]

[Usool al-Deen al-Islami de Shaykh Muhammad ibn Ibraaheem al-Tuwayjri]

Daca cineva calatoreste pe un drum in cautarea invataturii, Allah ii va usura calea catre Jennah(Rai). Ingerii isi vor cobori aripile asupra celui ce umbla dupa intelepciune, fiindu-le placuta indeletnicirea lui. Locuitorii cerurilor si pamantului precum si pestele din adancimea apelor se roaga pentru iertarea lui. Superioritatea celui invatat asupra unui credincios devotat este ca si luna plina fata de celelalte stele in stralucire. Invatatii sunt mostenitorii Profetilor ce lasa mostenire, nu dinari si nici dirhami, ci numai cunoastere (invatatura); iar cel ce o dobandeste, are parte de o rasplata grozava.”[Abu Dawud & Tirmidhi].

Acest hadith dar si multe altele, subliniaza multiplele binecuvantari ale cautarii stiintei, si se concentreaza pe doua dintre cele mai importante: protectia ingerilor si restul creatiei ( locuitorii cerurilor si pamantului) care se roaga pentru cel invatat si pentru cel care invata. Aceasta este marea onoare pentru fii lui Adam care se staduiesc pe drumul cunoasterii, aceasta fiind una dintre cele mai bune fapte pe care o poti face pentru a obtine Indurarea lui Allah.

Mai mult, reiese superioritatea celui invatat asupra credinciosului devotat care desi isi petrece timpul in adorarea si pomenirea lui Allah, beneficiul este restictionat la el insusi, in timp ce din cunostiintele celui invatat, beneficiaza si ceilalti.
Cele mai importante beneficii pentru cel care se afla pe drumul cunoasterii sunt: protectia Ingerilor si du’a-ul pe care il fac locuitorii cerurilor si ai Pamantului.

Inca un aspect pe care vreau sa-l lamuresc in acest articol, pe langa binecuvantarea de care se bucura cel care se afla in cautarea cunoasterii (religiei) si a transmiterii sale, vreau sa vorbesc si despre imensa responsabilitate pe care o au cei care vor sa transmita religia sau sa cheme la ea. Am vorbit despre necesitarea achizitionarii de cunostinte din surse demne de increde care trebuie sa se bazeze pe o metodologie corecta si autentica si nu pe propriile dorinte sau pe interpretarea personala, si aici ma simt nevoita sa va atrag inca o data atentia asupra surselor.

In acest sens as dori sa mai amintesc un hadith, in care Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:”Transmiteti de la mine, chiar si un verset”.[Bukhari]
Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru a respecta aceast hadith?
Cel care cheama la Islam (da’ee) nu trebuie neaparat sa fie un mare invatat, insa conditia pe care trebuie sa o indeplineasca este sa aiba cunoastere despre ceea ce transmite, sa aiba cunoastere sigura la ceea ce cheama. Daca chemarea lui se bazeaza pe ignoranta sau pe propiile sentimente sau pasiuni, atunci nu este permis.
Intalnim oameni care cheama la Allah care nu au cunoastere, si care interzic ceea ce Allah permite si interzic ceea ce Allah nu a interzis, samd. Aceasta este o chestiune extrem de serioasa, iar Allah ne avertizeaza:
Si nu spuneti luandu-va dupa limbile voastre care rostesc minciuni:’Aceasta este ingaduit si aceasta este oprit, pentru a nascoci minciuna impotriva lui Allah! Aceia care nascocesc minciuni impotriva lui Allah, nu vor izbandi. De putina bucurie vor avea ei parte (in aceasta viata), iar apoi de chin dureros vor avea ei parte (in Viata de Apoi)” [16:116-117]

A avea cunoastere atunci cand chemam la Islam este o conditie primordiala.
Spune [O, Muhammad salAllahu aleihi wa salam]:’Aceasta este calea mea! Eu chem la Allah (Monoteismul Islamic), eu si cei care m-au urmat, bizuindu-ne pe cunoastere sigura.” [12:108]

Asadar, chematorii la Allah trebuie sa inceapa cu achizitionarea de cunoastere. Oricine cheama la Allah fara cunoastere, atunci acea persoana va cauza un mare rau, in loc de bine. Este obligatoriu in primul rand sa avem cunoastere si apoi sa facem Da’wah.
[As-Sahwatul-Islaamiyyah (pp.59-60) – Shaykh lbn al-‘Uthaymeen]

Si Allah stie cel mai bine!

SALAM ALEIKUM WA RAHMATULLAHI WA BARAKATUHU!

CezarinaS.

In aceeasi categorie:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/22/cunoasterea-drumul-catre-paradis-2/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/12/07/despre-ce-stiinta-este-vorba/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/05/02/pacatul-de-a-vorbi-despre-allah-fara-stiinta/

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s