RASPUNSUL ISLAMULUI LA BLASFEMIE!

 a-moment-of-patience

RASPUNSUL ISLAMULUI LA BLASFEMIE!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Cum raspunde Islamul la blasfemie din perspectiva Coranului si Sunnah?

Raspunsul general la blasfemie dupa cum este poruncit in Coran este sa raspundem cu rabdare, cuvinte frumoase si evitare. In Coran gasim ca Profetul sall Allahu aleihi wa salam a fost facut “vrajitor’, “nebun” sau “mincinos”, insa Allah i-a poruncit sa fie rabdator si sa sporeasca actele sale de adorare.
Îndurã ceea ce zic ei si depãrteazã-te de ei, plecând cuviincios!” [Surat Al-Muzzamil 73:10]

Rabdã ceea ce spun ei (vorbe de batjocura si minciuna) si înaltã laudã Domnului tãu; înainte de rãsãritul soarelui, înainte de asfintitul lui si în ceasurile noptii laudã-L, si la capetele zilei, poate cã astfel vei fi tu multumit.” [Surat Ta Ha 20:130]

Asemenea insulte au ranit sentimentele Profetului sall Allahu aleihi wa salam si ale companionilor sai radiyAllahu anhum, dar Allah nu a prescris razbunare pentru ele.

Si Noi stim prea bine cã pieptul ti se strânge pentru ceea ce spun ei (minciuni si nascociri). Însã adu laude Domnului tãu si fii printre cei care se prosterneazã. Si adorã-L pe Domnul tãu pânã ce-ti va veni sfârsitul.” [Surat Al-Hijr 15:97-98]

Veti fi încercati [în privinta] bunurilor voastre si [în privinta] sufletelor voastre. Veti auzi de la cei cãrora Cartea le-a fost dãruitã mai înaintea voastrã si de la idolatri multe sudãlmi. Iar dacã sunteti rãbdãtori si sunteti evlaviosi [cu sigurantã] acesta este unul dintre lucrurile cele mai de pret.” [Surat Ali Imran 3:186]

In general, Profetului sall Allahu aleihi wa salam i-a fost poruncit sa indure orice insulta si batjocura din partea inamicilor sai care rezulta din caracterul lor rau.
Fii cu iertare (si nu te mania), porunceste ceea ce este bun si îndepãrteazã-te de nestiutori.” [Surat Al-A’raf 7:199]

Abdullah ibn Zubair a explicat acest Verset, spunand:”Profetului sall Allahu aleihi wa salam i s-a poruncit sa ierte caracterul rau al oamenilor. [Sunan Abu Dawud 4787]

Cu adevarat, aceasta a fost si practica tuturor Profetilor pacea fie asupra lor, de a indura cu rabdare raul provenit de la oamenii lor, pana la punctul de a-I cere lui Allah sa-i ierte pe asupritori.

Si cum sã nu ne încredem noi în Allah, când El ne-a cãlãuzit pe
cãile noastre [pe care trebuia sã le urmãm]? Însã noi vom îndura
orice durere ne veti aduce! Si în Allah trebuie sã se încreadã cei
care se încred!” [Surat Ibrahim 14:12]

Ibn Mas’ud a relatat:”L-am vazut pe Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam spunand povestea unui Profet care a fost batut de oamenii sai iar el si-a sters sangele de pe fata, spunand:”Domnul Meu, iarta-i pe oamenii mei ca nu stiu ce fac.” [Sahih Bukhari]

An-Nawawi a comentat asupra acestei relatari:”In aceasta gasim ca Profetii erau iertatori, rabdatori si induratori cu oamenii lor, ei se rugau pentru calauzirea lor si pentru a fi iertati, si sa fie scuzati pentru pacatele lor, pentru ca nu stiu.”[ Sharh Sahih Muslim 1792]

Profetul sall Allahu aleihi wa salam a continuat sa implementeze acest exemplu pe parcursul vietii sale, pana la punctul in care a iertat cativa oameni care au incercat sa-l ucida.

Intr-unul dintre aceste incidente, o femeie a venit la Profet, sall Allahu aleihi wa salam si i-a adus de mancare o oaie otravita. Cand Profetul sall Allahu aleihi wa salam a inceput sa sufere si s-a descoperit ce facuse aceea femeie, companionii l-au intrebat daca ar trebui sa o ucida. In acest caz, ar fi fost vorba despre o revansa justificata impotriva incercarii de ucidere, insa Profetul sall Allahu aleihi wa salam a iertat-o.

Anas bin Malik a relatat:”O femeie evreica a venit la Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam cu o oaie otravita si el a mancat din ea. Ea a fost adusa la el si el a intrebat-o despre ea (despre oaie). Ea a spus:”Am vrut sa te omor”. Profetul sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Allah nu ti-a dat nicio putere asupra mea.”. S-a spus:”Sa o omoram?”. Profetul sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Nu”. [Sahih Bukhari 2474]

Jabir a relatat:’Am luat parte la o expeditie cu Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam impotriva Najd si cand timpul odihnei de dupa amiaza a venit, ne aflam intr-o vale cu copaci spinosi. El a descalecat sub un pom sa se odihneasca la umbra lui si si-a agatat sabia de el. Oamenii s-au dispersat pe langa copaci pentru a beneficia de umbra lor. In timp ce eram astfel, Profetul sall Allahu aleihi wa salam ne-a chemat si noi am venit si am gasit un beduin stand in fata lui.
Profetul sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Acest om a venit la mine in timp ce dormeam si mi-a luat sabia. M-am trezit in timp ce statea deasupra capului meu, tinand sabia mea scoasa din teaca. El a spus:’Cine te va proteja de mine?’ Am spus de trei ori:”Allah!
Jabir a spus:”Profetul sall Allahu aleihi wa salam nu l-a pedepsit si el s-a asezat jos.” [Sahih Bukhari 2753]

Intr-o alta relatare, Profetul sall Allahu aleihi wa salam i-a spus:”Depui marturie ca nu este alta divinitate in afara de Allah si eu sunt Mesagerul lui Allah?’
Barbatul a spus:”Nu, dar iti dau cuvantul meu ca nu o sa lupt impotriva ta si nu am sa ma alatur nimanui care se lupta cu tine.” Profetul sall Allahu aleihi wa salam l-a lasat sa plece. Barbatul s-a intors la oamenii lui si a spus:”Tocmai am venit la voi de la cel mai bun dintre oameni!”[Musnad Ahmad 14768, Sahih]

Barbatul a fost impresionat de caracterul Profetului sall Allahu aleihi wa salam intr-atat incat s-a intors la oamenii lui si l-a laudat. Acesta este un excelent exemplu de cum indurarea si iertarea sunt dintre cele mai bune fapte care castiga inimile si mintile catre Islam.

Intr-unul dintre cele mai faimoase evenimente, Profetul sall Allahu aleihi wa salam atunci cand in final a reusit sa obtina puterea asupra dusmanilor sai care l-au persecutat timp de 23 de ani, desi ar fi putut sa ceara executia lor, el sall Allahu aleihi wa salam a folosit acel moment pentru a-i invata lectia indurarii, precum Iosif (aleihi salam) i-a iertat pe fratii sai.

Al-Qasim ibn Salim
a relatat:”Cand ei au venit la Kaabah, ei se tineau de usa ei, iar Mesagerul lui Alah sall Allahu aleihi wa salam a spus:
Ce spuneti? Ce credeti?
Ei au repetat de trei ori:”Noi spunem ca tu esti fiul fratelui nostru.”
Profetul sall Allau aleihi wa salam a spus:”Va spun voua, asa cum Iosif le-a spus fratilor sai:”Nicio vina asupra voastra astazi! Allah sa va ierte, caci El este cel mai milostiv dintre milostivi.”(12:92)
Abu Yusuf a relatat:”Cand ei erau adunati in fata moscheii sfinte, Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam a spus:
Ce credeti ca am sa fac cu voi?”
Ei au spus:”Numai bine, O frate nobil, fiu al unui frate nobil.”
Profetul sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Mergeti, sunteti liberi.” [Sunan Al-Kubra Al-Bayhaqi 17714, sahih]

Toate aceste dovezi si multe alte exemple din viata Profetului sall Allahu aleihi wa salam, indica faptul ca Musulmanii trebuie sa raspunda la blasfemie cu rabdare, iertare si cuvinte potrivite. Trebuie sa ne comportam in maniera in care s-a comportat si Profetul sall Allahu aleihi wa salam, dar in acelasi timp sa cautam sa informam, sa publicam articole, si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a raspandi informatii autentice despre viata sa si invataturile sale.
Islamul nu autorizeaza Musulmanii in mod individual sa-si asume rolul de judecator si executant. Este un foarte bine stabilit principiu in Islam, ca pedeapsa legala poate fi ordonata numai de autoritati si numai dupa ce a avut loc un proces.

Dar aceasta inseamna ca blasfemia trebuie tolerata in orice situatie?
Libertatea de exprimare nu este de fapt un drept al omului, ci mai degraba o responsabilitate. Scopul libertatii de exprimare este sa faciliteze discutii si opinii in cautarea adevarului si a dreptatii. In consecinta, regula generala este aceea ca oamenii sunt liberi sa vorbeasca respectuos, si nu cu un limbaj care nu are alt scop decat calomnia, defaimarea, ofensa si incitarea la violenta.

Cu adevarat, Musulmanilor li s-a interzis sa insulte alte religii si chiar pe idoli.
Allah ne spune:
Nu-i ocãrâti pe aceia care sunt invocati afarã de Allah, ca sã nu-L ocãrascã ei pe Allah, întru dusmãnie si nepricepere!” [Surat Al-An’am 6:108]
Multe tari din aceasta lume impun restrictii legale sau cel putin sociale ale liberei exprimari si au legi impotriva calomniei si defaimarii, precum si impotriva a ceea ce ei considera “blasfemie”, asa cum multe tari Europene interzic profanarea memoriei Holocaustului.

Musulmanii si toti oamenii trebuie sa respecte aceste limite, si este responsabilitatea bunilor cetateni sa se abtina de la a dauna ordinii sociale si pacii.
Cea mai buna cale de a contracara minciuna si calomnia, este sa arati Adevarul, sa organizezi conferinte, sa configurezi site-uri, sa scoti publicatii, sa argumentezi cu bune maniere.
[sursa: faithinallah.org]

Dragi frati si surori in Islam!
Aveti dreptul sa spuneti Adevarul, aveti dreptul sa fiti suparati, aveti dreptul sa suferiti, dar nu aveti dreptul sa fiti dezamagiti!
Stiu, este frustrant, este nedrept! Este atat de nedrept incat doare!
Unii oameni aleg sa nu se informeze si sa receptioneze comod doar ceea ce vad la televizor si cu siguranta, poate cel mai mare impact il are mediul vizual, si datorita faptului ca este cel mai comod si cel mai la indemana si nu presupune niciun efort. Media, si o spun cu toata convingerea, este instigatoare la minciuna si la ura, si cei mai multi dintre oameni ii cad in plasa!

In aceste zile, mi-am dat seama cat de usor poti sa raspandesti ura printre oameni, afisandu-te in acelasi timp ca luptator pentru pace, libertate si democratie!
Un concept fals, la fel de fals ca si sustinatorii lui!

LIBER se poate numi cel care atunci cand vorbeste nu este nevoit sa minta, care nu este nevoit sa se prefaca, care nu se teme de creatie ci de Cel care l-a creat, si care nu cauta sa dea socoteala oamenilor ci doar Celui care are dreptul sa-i ceara socoteala!

Mesajul pe care eu doresc sa vi-l transmit este acela ca indiferent de situatie si de incercare, sa nu fiti dezamagiti! Sa nu lasati ca evenimente de acest gen sa va clatine credinta, sa va indeparteze de la adevar. Sa nu va simtiti vinovati, pentru ca nu aveti nicio vina, sa nu va simtiti marginalizati, slabi sau inferiori, pentru ca voi sunteti cea mai onorata Ummah si sa stiti ca nimeni, niciodata, nu va putea sa stinga Lumina lui Allah!

Ei voiesc sa stinga cu gurile lor lumina lui Allah (Monoteismul Islamic), insa Allah nu voieste decat sa desavarseasca lumina Sa, chiar daca Kafirun (necredinciosii) urasc [aceasta].
El (Allah) este Cel care l-a trimis pe Trimisul Sau (Muhammad saws) cu calauzirea si cu Religia Adevarului (Islamul) pentru ca ea sa fie biruitoare asupra oricarei alte religii, chiar daca Mushrikun (politeistii, paganii, idolatri, necredinciosii in Unicitatea lui Allah) urasc [aceasta].” 9:32-33

Allah ne spune in acest Verset ca necredinciosii, idolatri si Oamenii Scripturii vor sa stinga lumina lui Allah, incercand sa stinga calauzirea si religia Adevarului cu care a fost trimis Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam. Exemplul lor este ca exemplul celor care vor sa stinga lumina Soarelui sau a Lunii, sufland in ele! Ei niciodata nu vor putea face asta si nu vor putea sa-si atinga acest tel. Din contra Lumina lui Allah va continua sa straluceasca si sa se raspandeasca, pentru ca Allah va desavarsi Lumina Sa. [tafsir Ibn Kathir]

Am observat ca printre Musulmanii de la noi sau din lume, sunt si unii care si-au exprimat solidaritatea cu libertatea de exprimare, care in cazul de fata a fost reprezentata de blasfemierea valorilor supreme ale Islamului, Cartea lui Allah si Mesagerului Sau sall Allahu aleihi wa salam dar si a altor religii.

Nu vreau sa fac niciun comentariu, deoarece pana la urma fiecare este liber sa se exprime cum doreste sau cum simte, insa as dori doar sa le amintesc un Verset din Cartea lui Allah, despre cei care batjocoresc dar si despre cei care pot eventual aproba/sustine sau se alatura celor care fac astfel.

Vi s-a revelat deja in Carte (acest Coran) ca daca veti auzi ca Versete lui Allah sunt tagaduite sau luate in deradere, sa nu stati impreuna cu ei decat daca vor incepe ei o alta discutie decat asta; (dar daca ati stat cu ei) veti fi asemenea lor. Allah ii va aduna pe ipocriti si necredinciosi impreuna in Gheena (Iad)„4:140

Ma rog lui Allah sa ne daruiasca intelepciunea si rabdarea de a reactiona corect la astfel de incercari si de a ne uni in lupta pentru promovarea Adevarului si Dreptatii, singurele componente care ar trebui sa fie baza si sursa libertatii de exprimare!

Cu toate ca, este foarte greu sa faci astfel intr-o lume in care libertatea, democratia, sau terorismul au valente diferite in functie de protagonisti!

Suhaib a relatat:”Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa sallam a spus: ”Minunata este treaba credinciosului, pentru ca este un bine pentru el in orice lucru, si asta nu este pentru nimeni altcineva in afara de credincios. Daca este fericit, atunci el aduce multumiri lui Allah, si asta este bine pentru el; si daca este vatamat, atunci el este rabdator si asta este bine pentru el.”[Sahih Muslim]

In ce priveste violenta, vreau sa va spun ca trebuie sa apreciati Pacea, pentru ca nu este ceva mai pretios decat Pacea si nu este nimic mai rau decat ceea ce ameninta si strica Pacea!

Acest lucru mi-a amintit de o declaratie a lui Ahmad ibn Hanbal (Allah sa aiba de el) referindu-se la un eveniment care avusese loc in Baghdad, din cauza caruia unii oameni au fost considerati rebeli impotriva conducatorului. Relatatorul l-a intrebat:”O, Abu Abdullah, ce parere ai in privinta participarii la revolta a acestor oameni?” El a raspuns:” Lauda lui Allah! Sangele oamenilor, sangele lor! Nu cred in asta si nu le spun altora sa faca asta. Pentru noi, sa induram situatia cu rabdare este mai buna decat incercarea (fitnah) in care se varsa sange, se uzurpeaza averea si se violeaza ceea ce este sfant. Stii ce s-a intamplat cu oamenii dinainte ta in timpul razboiului civil?”. Relatatorul a spus:” O, Abu Abdullah, nu sunt oamenii de astazi pusi la incercare?” El a raspuns:” Daca este asa, este o incercare limitata, dar daca sabia este ridicata, incercarile (nenorocirile) vor cuprinde totul si nu va mai fi scapare. Sa induri cu rabdare in astfel de situatii in care Allah iti pastreaza religia in siguranta este mai bine pentru voi. Sange!(adica varsarea de sange)! Nu cred in asta si nu poruncesc asta!”(Sursa: Abu Baker Al-Khallal, Al-Sunnah-art.89).

RABDARE

CITESTE SI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/01/09/my-freedom-of-speech1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/01/11/i-feel-free/

Sall Allahu ala Muhammad! Sall Allahu aleihi wa salam!

Cu Pace!

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “RASPUNSUL ISLAMULUI LA BLASFEMIE!

  1. Pingback: my FREEDOM of SPEECH! CE NU S-A SPUS? | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s