CE DRUM ALEGEM SA URMAM?

path
CE DRUM ALEGEM SA URMAM?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Relatat de Ibn Mas’ud(ra) care a spus:’Mesagerul lui Allah ﷺ a trasat o linie cu mana sa (pe nisip) si a spus:”Acesta este Drumul lui Allah care merge drept”. Apoi a trasat niste linii la dreapta si la stanga acelei linii si a spus:”Aceste sunt alte drumuri; pe fiecare dintre ele se afla un Sheitan (diavol) care cheama la ele”. Apoi a recitat Versetul:

Si acesta este Drumul Meu Drept! Deci urmati-l si nu urmati (alte) drumuri, pentru ca ele va vor abate (va vor indeparta) de la Drumul Lui. Acestea El vi le-a poruncit, poate voi veti fi cu frica.” Coran 6:153

Astfel, oricine va urma Sunnah Mesagerului lui Allah ﷺ urmeaza Drumul cel Drept si este salvat de drumul Sheitanilor (diavolilor). Iar exemplul pe care Profetul ﷺ a ales sa ni-l transmita este unul care sa fie mai aproape de mintile oamenilor. Urmarea Sunnei este protectia ta de drumurile diavolilor, este traseul tau catre Jennah (Paradis) si salvarea ta de Focul Iadului.

Insa pe acela care se impotriveste Trimisului (Muhammad ﷺ), dupa ce i s-a aratat lui Calea cea dreapta, si care urmeaza un alt drum decat cel al dreptcredinciosilor, il vom pune Noi impreuna cu acela cu care s-a aliat, si-l vom lasa sa arda in Gheena [Iad]-si ce rea menire.” [4:115]

Din pacate, Ummah Musulmana a ajuns intr-un impas. Desi Allah ne transmite semnale pe toate caile, foarte putini reflecta la acestea, foarte putini realizeaza, foarte putini aleg sa se intoarca pe Drumul lui Allah-As-Sirat Al-Mustaqim care este un Drum perfect drept, fara nicio ramura, fara nicio bresa, fara nicio alee, nici in stanga, nici in dreapta.
Ibn Jarir a inregistrat ca un om a venit la Ibn Mas’ud(ra) si l-a intrebat:”Ce este As-Sirat Al-Mustaqim (Drumul cel Drept)?”. Ibn Mas’ud (ra) i-a raspuns:”..La dreapta acestui Drum sunt alte drumuri, iar la stanga lui sunt alte drumuri, si sunt oameni (pe aceste drumuri) care ii cheama pe cei care trec pe langa ele. Oricine merge pe alte drumuri, va sfarsi in Foc. Oricine merge pe Drumul Drept, va sfarsi in Paradis.” Apoi a recitat Versetul: ”Si acesta este Drumul Meu Drept! Deci urmati-l si nu urmati (alte) drumuri, pentru ca ele va vor abate (va vor indeparta) de la Drumul Lui. Acestea El vi le-a poruncit, poate voi veti fi cu frica.” Coran 6:153”.[At-Tabari].

“..Deci urmati-l si nu urmati (alte) drumuri ..”, descrie Drumul lui Allah intr-un sens singular. Deoarece Adevarul nu poate fi decat unul singur. Apoi Allah descrie celelate drumuri la plural, deorece sunt mai multe si sunt divizate.
Ori alegem sa mergem pe Drumul Drept al lui Allah care ne conduce catre Paradis, ori alegem sa ratacim descumpaniti pe alte drumuri care ii vor conduce pe cei care merg pe ele catre Foc. Sa ne fereasca Allah de un astfel de deznodamant.

Aceste drumuri, altele decat drumul Drept, pot avea diferite semnificatii. Fie ca vorbim despre diferite secte care atrag oamenii mai putin avizati sau chiar nestiutori, catre calea lor, catre ratacirea lor, prin metode bine stabilite in care includem minciuna, falsul, ipocrizia, Taqiyah (inselatoria controlata), de care foarte multi nici macar nu isi dau seama. Si am mai vorbit si in alte articole despre acest pericol, acest dezastru pe care il reprezinta diferitele secte impreuna cu Bida’h care este unul dintre cele mai periculoase lucruri care se asociaza deseori cu alte doua pacate capitale, care sunt Shirk-ul si Kufr.
Cat de grav este sa comiti Bida’h sau sa sustii pe cel care comite Bida’h, sau sa te alaturi lor, reiese din urmatorul hadis, in care Profetul Muhammad ﷺ a spus:
Cel care comite Bida’h sau sustine pe cineva care comite Bida’h, blestemul lui Allah si al tuturor Ingerilor Sai si a intregii umanitati cade asupra lui- si toate faptele lui obligatorii (fard) si cele voluntare (nafile) nu sunt acceptate de Allah Ta’ala.” [Sahih Muslim]
Iar Allah spune:
Vor avea ei de purtat pãcatele lor în întregime, în Ziua Învierii, precum si o parte din pãcatele celor pe care îi duc în rãtãcire, fãrã de stiintã. Si ce rea [povarã] vor avea de purtat!” [16 :25]
Cred ca doar aceste doua exemple sunt pentru moment suficiente pentru a descrie care sunt consecintele pentru cel care comite, care sustine si care raspandeste Bida’h.
Ce inseamna Bida’h?
-a introduce sau a initia practici sau credinte noi in Islam
-a interpreta gresit aspecte concrete ale Shariei (Legii Islamice)
-a institui acte de adorare care nu sunt in acord cu invataturile si principiile pe care le-a adus Profetul Muhammad ﷺ
-a introduce doctrine straine si practici in invataturile, practicile si credintele Islamului
-Ash-Shatibi a spus:’Bida’h este ceva (o practica sau o credinta) care pare autentica dar care a fost inventata si introdusa in Islam.’
-As-Souyouti a spus:”Bida’h este fie ceva adaugat ori indepartat (sters) din religie si care este contradictoriu cu Sharia’h.
Bida’h poate lua diferite forme, printre care: sa impui anumite restrictii pe care Sharia’h nu le-a impus; sa schimbi forma unei actiuni sau practici; sa conduci anumite practici religioase in adunare, desi ele trebuie implinite individual; sa schimbi statutul unei actiuni pe care Sharia’h a declarat-o permisa sau obligatorie, de exemplu a schimba o practica voluntara intr-una obligatorie; sa practici sau sa conduci o actiune care nu are precedent in Islam, si altele.
O definitie mai simpla ar fi:
Bida’h este atunci cand o credinta sau practica religioasa a fost adaugata sau schimbata. Bida’h este de fapt opusul Sunnei.
Cel care comite Bida’h, practic declara ca Allah nu a a completat religia Sa si ca Trimisul Sau ﷺ a mintit in transmiterea mesajului.
Si ce este si mai grav, este faptul ca cel care comite Bida’h sau alege sa urmeze diferite secte, se considera pe drumul cel bun si nici macar nu se va obosi sa se caiasca sau sa-si ceara iertare de la Allah, deoarece isi inchipuie ca face bine!
O alta situatie este aceea a Musulamanilor care se complac in nesupunere si pacate, sau care s-au integrat atat de mult si i-au copiat pe ne-musulmani, incat uneori nu mai poti face diferenta intre un Musulman si un ne-musulman, sau care, chiar nu se simt confortabil cu statutul de Musulman.
In ziua aceea isi va musca nelegiuitul mainile (din cauza disperarii) si va zice:’ Ce bine ar fi fost daca as fi urmat calea cu Trimisul. Vai mie! Ce bine ar fi fost daca nu l-as fi luat pe cutare ca prieten. El m-a adus pe mine in ratacire de la indemnare (a lui Allah) dupa ce ea a venit la mine. Sheitan este hain cu omul, dupa ce l-a ispitit.” 25:27-29
Allah ne spune:
Dreptcredinciosii si dreptcredincioasele sunt Auliya’ (aliati- se ajuta, se sustin, se protejeaza) unii pe altii. Ei poruncesc ceea ce este cuvenit-Al-Ma’ruf*, si opresc de la ceea ce este neingaduit-Al-Munkar*, implinesc As-Salat (Rugaciunea) si dau Zakat(Dania) si se supun lui Allah si Trimisului Sau. Cu acestia Allah va fi indurator, caci Allah este ‘Aziz[Puternic], Hakim[Intelept].” 9:71
*Al-Ma’ruf= monoteismul Islamic si tot ceea ce Islamul a poruncit
*Al-Munkar=politeismul si necredinta si tot ceea ce Islamul a interzis

Trimisul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus:
Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu, fie veti porunci Al-Ma’ruf si veti interzice Al-Munkar, fie Allah va trimite cu siguranta in curand Pedeasa Sa peste voi. Atunci va veti ruga(veti face Du’a) si nu va va fi acceptata.”[Tirmidhi]

Daca oamenii vad un rau (sau un pacat) si nu-l schimba, in curand Allah ii va afecta pe toti cu Pedeapsa Sa.”[Ahmad, Al-Albani, sahih al Jaami].

Intr-un hadis relatat de Abu Dardaa’(ra) acesta a spus:”Aisha(ra) a spus:’Odata, Profetul ﷺ a intrat in casa si am ghicit dupa expresia fetei lui ca ceva foarte important s-a intamplat. El nu a vorbit cu nimeni, si dupa ce a facut Wudhu (ablutiunea) a intrat in Moschee. Am stat in spatele unui perete ca sa aud ce spune. A stat la amvon si dupa ce L-a laudat pe Allah, a spus:’O, Musulmani! Allah v-a poruncit sa chemati oamenii la fapte bune si sa-i opriti de la comiterea de pacate; altfel va veni timpul cand va veti ruga Lui , dar El nu va va asculta; veti cere pentru nevoile voastre de la El, dar El nu vi le va acorda; veti apela la El pentru ajutorul Lui impotriva inamicilor vostri, dar El nu va va ajuta’. Dupa ce a spus asta, a coborat de la amvon.”

Asadar daca nu vom porunci Al-Mar’uf si nu vom interzice Al-Munkar, vom suporta consecinte grave precum pierderea Protectiei lui Allah, vom fi indreptatiti la pedeapsa lui Allah, iar Du’a-urile noastre vor ramane fara raspuns! La hawla wa la quwata ila billah!
Si cand vom pierde toate acestea, vom deveni slabi, vom deveni vulnerabili!

Raul (pacatele si nesupunerea fata de Allah) au aparut pe pamant si pe mare, din pricina a ceea ce savarsesc mainile oamenilor (pacate), pentru ca [Allah] sa-i faca sa guste o parte din ceea ce ei au facut . POATE CA EI SE VOR INTOARCE (la Allah, prin cererea de iertare si cainta)!” 30:41

Binele de care ai parte iti vine de la Allah, iar raul care te loveste, iti vine de la tine insuti.” 4:79

Nu va loveste nicio nenorocire, decat pentru ceea ce agonisesc mainile voastre (pentru pacatele pe care le savarsiti), insa El iarta multe.” 42:30

Iar daca Allah, i-ar pedepsi pe oameni pentru ceea ce au dobandit (pentru pacatele pe care le-au savarsit), NU AR MAI LASA PE FATA PAMANTULUI NICIO VIETATE. Insa El ii pasuieste pana la un termen hotarat, si cand va sosi termenul lor, atunci Allah va fi cu robii Sai, Binevazator[Basir].” 35:45

Dragi frati si surori in Islam!
Mereu am in minte povestea lui Abu Talib, unchiul Profetului ﷺ care l-a protejat pe Profet ﷺ intr-o vreme cand ceilalti oameni ii vroiau numai raul. Profetul ﷺ a dorit numai bine pentru unchiul sau care l-a crescut si aparat, si nu este nimic mai bun decat Islamul. In ciuda tuturor acestor factori, Allah Subhanahu Wa Ta’ala nu l-a binecuvantat pe Abu Talib cu Islamul, acesta murind necredincios.
Dar ce am facut noi pentru a-l proteja pe Profet sallAllahu aleihi wa salam si Sunnah lui? Si cu toate acestea, Allah ne-a binecuvantat pe noi cu Islamul, iar unii dintre noi fie nu constientizeaza aceasta binecuvantare, fie sunt nerecunoscatori!

Allah ne-a binecuvantat cu Islamul, ne-a aratat Drumul Lui, ne-a aratat si pasii pe care tebuie sa-i urmam pentru a ramane pe acest Drum fara sa deviem de la el, prin urmarea Sunnei Profetului ﷺ si respingerea a TOT ce intra in contradictie cu ea. Iar aceasta presupune desigur cunoasterea Religiei, cunoasterea limitelor impuse de Allah.
Revelatia a luat sfarsit odata cu moartea iubitului nostru Profet ﷺ si nimic nu mai poate fi adaugat si nici sters pana in Ziua Judecatii.
Toti cei care urmeaza un alt drum decat cel aratat de Allah si Trimisul Sau ﷺ, fie ca urmeaza ceva ce intra in contradictie cu acest Drum (secte, bida’h), fie ca alege nesupunerea sub diferite forme, a pasit pe un drum laturalnic, unde sheitanii asteapta!
Allah ne spune:
Noi l-am creat pe om spre incercare! Crede el ca nu va avea nimeni putere asupra lui? El zice:”Am irosit avere multa. Oare crede el ca nu-l vede nimeni? Oare nu i-am dat lui doi ochi. Si o limba si doua buze. Si nu i-am dat lui doua drumuri (drumul binelui si drumul raului)?” 90:4-10
Allah ne-a aratat Calea fara a interveni sau a ne influenta decizia! Asadar hotararea ne apartine!!!

Fie ca Allah sa ne daruiasca intelepciunea de a urma As-Sirat Al-Mustaqim, fara sa deviem de la el, sa ramanem fermi, statornici si uniti, pana la ultima suflare!
Faceti Du’a in permanenta pentru calauzire! Allah sa fie cu voi si sa va protejeze in permanenta! Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Sall Allahu ala Muhammad! Sall Allahu aleihi wa salam!

Pacea fie asupra voastra!

                               CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s