DESPRE CE STIINTA ESTE VORBA?

fresh-leaves-green-morning-dew-on-the-my-hd-61191

DESPRE CE STIINTA ESTE VORBA?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Profetul sallAllahu aleihi wa salam ne-a indemnat sa cautam stiinta. Dar despre care stiinta este vorba?

Abu Musa (ra) a relatat ca Profetul sall Allahu aleihi wa salam a spus: “Exemplul calauzirii si stiintei cu care Allah m-a trimis este precum caderea unei ploi abundente pe pamant, din care o bucata era pamant fertil care a absorbit apa de ploaie si a scos la iveala vegetatie si iarba din abundenta. (Si) alta bucata care era tare si a retinut apa de ploaie cu care Allah i-a binecuvantat pe oameni si ei o utilizeaza pentru baut (pentru ei si animalele lor) si pentru irigarea pamantului. (Si) o bucata care era stearpa si care nici nu retine apa si nici nu produce vegetatie (adica un pamant fara niciun beneficiu). Primul este exemplul unei persoane care intelege Religia lui Allah si obtine beneficiu din stiinta pe care Allah a revelat-o prin mine si invata si ii invata pe altii. Ultimul (este exemplul) celui care nu ii pasa de ea si nu ia (nu obtine) Calauzirea lui Allah revelata prin mine (el este precum pamantul sterp).” [Bukhari]

Prin intermediul acestei relatari, Profetul sallAllahu aleihi wa salam ne vorbeste despre superioritatea stiintei religioase. Aceasta este stiinta careia trebuie sa ii dam prioritate. Orice alta stiinta nu va avea beneficiu daca nu o avem pe aceasta.

Primul si cel mai important lucru este cunoasterea lui Allah, cunoasterea (intelesului) Numelor si Atributelor Sale. Cunoasterea a ceea ce ne revine in legatura cu supunerea fata de El, si care sunt drepturile mutuale dintre noi.

In al doilea rand, trebuie sa ne straduim sa cunoastem Cartea lui Allah-Qur’anul. Trebuie sa invatam sa citim in limba Araba si sa incercam sa memoram dupa posibilitatile noastre.

In al treilea rand, trebuie sa-l cunoastem pe Profetul Muhammad sallAllahu aleihi wa salam si pe companionii sai-radiyAllahu anhom. Prin cunoasterea povestilor lor, vom invata despre curajul lor, iubirea lor pentru aceasta Religie si devotamentul lor complet pentru Allah. Cunoscandu-i pe ei, iubirea noastra pentru ei va creste, si iubindu-i pe ei, ne vom stradui sa devenim ca ei si sa ne asemanam cu ei.

Este important sa ii introducem si pe copii nostri in lumea acestor adevarati eroi. Cine a fost mai curajos in batalie in afara de Umar si Hamza; cine a fost mai intelept si mai bland decat Abu Bakr; si cine au fost mai onorabile decat sotiile Profetului sallAllahu aleihi wa salam?
Dar cine sunt exemplele noastre astazi? Cine sunt modelele noastre de urmat?

Traim in lumea tehnologiei si a informatiilor. Nimeni nu se indoieste ca avem nevoie de profesionisti in orice domeniu si Islamul nu neaga si nu limiteaza si nu ingradeste accesul la stiinta seculara. Dar in primul rand avem nevoie de oameni cunoscatori ai Religiei, pentru ca la ce bun, daca vom avea o natiune de oameni profesionisti, daca ei nu cunosc cum sa faca o Rugaciune, sau cum sa calculeze Zakat, sau cum sa implineasca un Hajj, sau care nu au memorat in viata lor decat trei Sure din Coran?

Ignoranta nu este deloc o fericire! Din cauza ei au loc diferitele deviatii, inovatii, sirk-ul, dezbinarea si ura. Cunoasterea este cheia succesului in ambele lumi. Ea ne daruieste puterea de a ne guverna pe noi insine, familiile noastre, precum si comunitatea.

O natiune care a uitat pe ce s-a fondat, cui ii serveste si ce responsabilitati are, care va imbratisa ignoranta desi se considera ‘smart’, este o natiune destinata esecului.

Allah nu va lua stiinta, prin indepartarea ei (din inimile) oamenilor, ci o va lua prin moartea invatatilor religiosi pana cand nu va mai ramane niciunul (dintre invatatii religiosi), iar oamenii ii vor lua ca lideri ai lor pe cei ignoranti care atunci cand vor fi consultati vor da verdicte fara stiinta. Asa ca ei vor rataci si ii vor rataci si pe oameni.” [Sahih Bukhari]

Desi pare o munca enorma si un tel greu de atins, raman optimista si vreau sa cred ca, cu putin se poate face mult, si cu vointa si ambitie si cu o inima sincera se poate ajunge departe.

Insa pentru a reusi, trebuie sa fim ca aceea bucata de pamant fertil care sa reuseasca sa absoarba ploaia torentiala si care mai apoi sa produca vegetatie abundenta!

< ..Si Allah ii va ridica cu [cateva] trepte pe aceia care cred dintre voi si pe aceia carora li s-a dat stiinta…> 58:11

“Toti oamenii sunt morti cu exceptia celor care au stiinta; si toti cei care au stiinta sunt adormiti cu exceptia celor care fac fapte bune; iar cei care fac fapte bune sunt pacaliti, cu exceptia celor care sunt sinceri (in intentiile care stau la baza faptelor lor) si intotdeauna ingrijorati (de acceptarea faptelor lor).” [Imam Shafi]

Pacea fie asupra voastra!
CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s