INTENTIA este SUFLETUL FAPTEI si VALOAREA EI

INTENTIA este SUFLETUL FAPTEI si VALOAREA EI

BISMILLAH

Lauda lui Allah Rabbil ‘Alamin!
Musulmanii cred in importanta deosebita a intentiei si importanta ei in amintirea faptelor lor, atat in aceasta lume cat si in Viitoarea. Aceasta pentru ca toate faptele sunt bazate pe intentii. Datorita ei, fapta poate fi puternica sau slaba. In functie de intentie, fapta va fi fie valida, fie invalida.
Credinta Musulmanilor, in ce priveste necesitatea intentiei pentru fiecare fapta si obligatia de a a avea o intentie corecta, este bazata in primul rand pe Cuvintele lui Allah:
Si nu li s-a poruncit decat sa-L adore pe Allah, cu credinta curata si statornica in Religia Lui, sa implineasca Rugaciunea [As-Salat] si sa achite Dania [Az-Zakat]. Si aceasta este credinta [comunitatii] celei drepte.” Coran 98:5

Spune:’Mi s-a poruncit mie sa-L ador pe Allah, aratandu-I numai Lui credinta!” Coran 39:11

Si de asemenea este bazata si pe cuvintele Mesagerului lui Allah sallAllahu aleihi wa salam:

Toate faptele sunt bazate pe intentii si fiecare va avea ceea ce a intentionat.”[Bukhari, Muslim]

Allah nu se uita la infatisarea voastra sau la averea voastra. Ci El se uita numai in inima voastra si la faptele voastre.” [Bukhari, Muslim]

Sa te uiti in inimi inseamna sa te uiti la intentii, pentru ca intentia este forta motivanta din spatele faptei.
Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a mai spus:
Cine intentioneaza sincer sa faca o fapta buna si nu o face, va avea o fapta buna inregistrata pentru el.” [Muslim]

Intentia sincera si pura de a face o fapta buna este considerata o fapta buna care va fi rasplatita. Si acest lucru doar datorita unei intentii corecte.

Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:
Sunt patru categorii de oameni: unul este un barbat caruia Allah i-a daruit cunoastere si avere. El actioneaza in privinta averii sale bazat pe cunostintele sale. O alta persona spune ca daca Allah i-ar fi daruit si lui ceea ce i-a daruit El primului barbat, ar fi actionat in acelasi mod. Rasplata pentru amandoi va fi aceeasi. A treia persoana este cel caruia Allah i-a daruit avere dar nu i-a daruit cunoastere. Astfel, el si-a cheltuit banii in acord cu propriile dorinte. O alta persoana spune, ca daca Allah i-ar fi daruit lui, ceea ce i-a daruit acelei persoane, at fi actionat in acelasi mod. Acestia doi vor avea aceeasi povara asupra lor.” [Ibn Majah]

Iata deci cum o intentie corecta si buna este rasplatita ca o fata buna, in timp ce o intentie rea va purta povara unei fapte pe masura, si toate acestea doar din pricina unei intentii.

NON-COMBATANTUL PRIMESTE ACEEASI RASPLATA

CA CEA A UNUI COMBATANT

In Batalia de la Tabuk, Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:

Exista oameni care nu au calatorit nicio distanta, nu au cheltuit nimic, nu au trecut nicio vale, dar ei sunt cu voi in aceasta chestiune.’ Oamenii au spus:”Cum vine asta?”. El a spus:”Ei au fost retinuti din pricina unor scuze, dar ei sunt cu noi datorita bunei intentii.”[Bukhari, Muslim]

Buna intentie a facut ca un non-combatant sa aiba rasplata egala cu combatantul. Este ceea ce face ca un non-Mujahid sa primeasca rasplata unui Mujahid (luptator).
Intr-o alta relatare:

Ne intorceam de la batalia de la Tabuk cu Profetul sallAllahu aleihi wa salam cand acesta a spus:”Sunt oameni pe care i-am lasat in urma in Al-Madinah care ne-au acompaniat pe noi in spirit si in fiecare pas si vale pe care am trecut-o. Ei au ramas in urma pentru o scuza valida.” [Bukhari]

Ibn Uthaymeen a spus in comentariul acestui hadith:
<Intelesul acestui hadith este ca, daca o persoana intentioneaza sa faca o fapta buna, dar apoi este in imposibilitatea de a o face din pricina unui obstacol, rasplata pentru ceea ce a intentionat va fi inregistrata pentru el.
De asemenea, daca este o obisnuinta pentru cineva de a face o anumita fapta, iar ulterior din pricina unui motiv nu mai poate sa o implineasca, va avea inregistrata aceeasi rasplata pentru el.
Aceasta este in acord cu spusele Profetului sallAllahu aleihi wa salam:

Cand un slujitor se imbolnaveste sau se afla in calatorie, el va primi rasplata similara cu cea pe care o are pentru faptele bune practicate cand era acasa sau cand era sanatos.”[Bukhari]

De exemplu, daca cineva obisnuia sa participe la Rugaciunea in Moschee, iar apoi dintr-un anumit motiv a fost impiedicat fie pentru ca a adormit, s-a imbolnavit sau ceva asemanator, atunci va avea rasplata completa pentru Rugaciunea in adunare.
In acelasi mod, aceeasi regula se poate aplica si in cazul celui care in mod obisnuit implineste Rugaciuni voluntare, dar dintr-un anumit motiv este incapabil sa le mai implineasca, va primi rasplata completa (pentru Rugaciunile voluntare). Si exemplele pot continua.

UCIGASUL SI CEL UCIS VOR FI IN IAD

Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:
Daca doi Musulmani se intalnesc unul cu altul cu sabiile lor, atunci amandoi, ucigasul si cel ucis vor fi in Focul Iadului.” Cineva a spus:”O, Mesager al lui Allah, asta in cazul ucigasului, dar de ce si in cazul celui ucis?’. El a raspuns:”Deoarece a vrut sa-si ucida companionul.” [Bukhari, Muslim]

Intentia rea a facut ca amandoi luptatorii sa fie indreptatiti in mod egal la Focul Iadului. Daca cel ucis nu ar fi avut la randul sau intentia de a-l ucide pe tovarasul sau, s-ar fi aflat printre locuitorii Paradisului.

INTENTIA ESTE SUFLETUL FAPTEI SI VALOAREA EI

Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:
Cel care se casatoreste bazat pe o dota (mahr) pe care nu are intentia sa o plateasca, este de fapt un adulterin. Si cel care ia un imprumut pe care nu are de gand sa-l inapoieze, este de fapt un hot.” [Ahmad]

In acest caz, o intentie rea poate transforma o fapta permisa intr-una interzisa. De asemenea poate transforma o fapta care este lipsita de rau intr-una daunatoare.

Un Musulman crede ca intentia este o componenta esentiala a faptelor si o conditie pentru validarea lor. Ea este forta conducatoare din inima catre o anumita fapta in acord cu un tel nobil, de a aduce un bine sau de a indeparta un rau, din prezent sau din viitor. Este de asemnea vointa care directioneaza o persoana catre o fapta de dragul lui Allah si pentru a implini Poruncile Sale.

De asemenea mai crede ca un act permis poate deveni un act de supunere indreptatit la rasplata si recompensa, si in acelasi timp nu crede ca un act de nesupunere poate fi schimbat intr-un act de supunere doar datorita unei bune intentii.

In concluzie, Musulmanul trebuie sa ia foarte in serios importanta covarsitoare a intentiei. Trebuie sa isi bazeze toate faptele sale pe o intentie corecta si pioasa. De asemenea, trebuie sa se straduiasca sa nu implineasca nicio fapta fara sa aiba la baza o intentie, sau care se bazeaza pe o intentie impura.

Intentie este sufletul faptei si valoarea ei. Fapta este buna daca intentia este buna, si este rea daca intentia este rea. Intentia este forta conducatoare din spatele faptei in acord cu un tel nobil.

Allah a inregistrat faptele bune si rele si le-a facut clare. Oricine intentioneaza sa implineasca o fapta buna si nu o face, Allah i-o va inregistra ca pe o fapta buna completa. Daca intentioneaza sa o implineasca si o si implineste, atunci Allah Gloriosul i-o va inregistra ca zece fapte bune pana la sapte sute sau chiar mai mult. Daca intentioneaza sa faca o fapta rea si nu o face, atunci Allah i-o va inregistra ca pe o fapta buna completa. Iar daca o face, atunci Allah i-o va inregistra ca pe o singura fapta rea.”[Sahih Bukhari]

Lauda lui Allah care prin Gratia si Favorurile Sale, nu lasa sa se piarda nici macar o intentie buna si curata!

Si fie ca Allah sa ne daruiasca intelepciunea de a intentiona doar binele si de a implini cat mai multe fapte bune, numai de Dragul Lui, in acord cu Legea Lui si cu speranta in rasplata Lui!

Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Sall Allahu ala Muhammad! Sall Allahu aleihi wa salam!

 

Pacea fie asupra voastra!

CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “INTENTIA este SUFLETUL FAPTEI si VALOAREA EI

  1. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s