ALLAH sau DUMNEZEU?

Allah3

ALLAH sau DUMNEZEU?

BISMILLAH

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!
Un subiect pe care il consider deosebit de important. Cu totii suntem de acord cu faptul ca, ultima revelatie, Cuvintele lui Allah Subhanahu wa Ta’ala sunt autentice, neschimbate, adevarate si tot asa vor ramane pana la sfarsitul timpului. Avand in vedere acest lucru, ce putem spune despre Cel care este Autorul acestei Revelatii, in care s-a numit El Insusi, ‘Allah’! Cat de important este acest lucru si cat de mult inseamna Numele ‘Allah’?

Sper ca, dupa ce veti citi acest articol, veti fi mult mai constienti in privinta insemnatatii deosebite si unice a Numelui ‘Allah’. Asadar:

Ibn Al-Qayym (rahimullah) a spus in Madaarij as-Salikeen:

“Numele Allah’ inglobeaza TOATE Numele Perfecte si Maretele Atribute in toate cele trei feluri de reprezentare, din moment ce indica Divinitatea Sa care inseamna afirmarea tuturor Atributelor Divine pentru El, si in acelasi timp negarea a tot ce este contrar cu El. Astfel, Atributele Divinitati sunt: atributele Perfectiunii; lipsirea de orice asemanare cu creatia; liber de orice deficienta sau imperfectiune”. SubhanAllah!

Si a mai spus Ibn Al-Qayym (rahimullah):”In ce priveste virtutiile intelesului pe care il are Numele ‘Allah’, cel mai cunoscator dintre creatii, (Profetul Muhammad-sallAllahu aleihi wa salam) insusi a spus:”Nu Te pot lauda indeajuns precum Tu meriti. Tu esti precum Tu Te-ai laudat pe Tine insuti.” [relatat de Aisha (ra), inregistrat in Muslim]

Asa ca, cum putem enumera virtutiile speciale ale Numelui Celui Care cuprinde fiecare Perfectiune si fiecare lauda si glorificare si exaltare si toata splendoarea si toata gloria si toata frumusetea si tot binele.
Si toata generiozitatea, excelenta si binele sunt pentru El si de la El.

Asa ca, acest Nume ‘Allah’ nu este mentionat asupra unei mici cantitati de ceva fara ca sa nu o inmulteasca. Si nu este mentionat intr-o stare de teama fara ca sa nu o indeparteze. Si nu este mentionat asupra oricarui necaz fara ca sa il usureze. Si nici intr-o stare de anxietate sau suferinta, fara ca sa nu aduca alinare. Si nici asupra unei dificultati fara ca sa nu o usureze. Nu este unul care sa fie slab si sa recurga la el, fara ca sa nu ii aduca putere. Si nimeni care sa fie umilit fara ca sa-i aduca onoare. Si nimeni aflat in saracie fara ca sa-l imbogateasca. Si nimeni care sa se simta instrainat si stingherit fara ca sa-l faca sa se simta in largul lui. Nu este mentionat de cineva care este depasit de situatie fara ca sa ii aduca victoria. Si nu este mentionat de un fugar fara ca sa nu gaseasca refugiu.

Asadar, (numele ‘Allah’) este Numele prin care suferinta este indepartata, prin care coborarea de binecuvantari este cautata, si prin intermediul caruia rugilor (Du’a-urile) li se raspunde. Prin el, pacatele sunt inlaturate, si faptele bune sunt aduse mai aproape.
Este Numele prin care cerurile si pamantul au fost stabilite, si cu care Cartile revelate au fost pogorate, si cu care Mesagerii au fost trimisi.
Cu el, legile au fost prescrise, prin el pedepsele s-au stabilit, si cu el Jihadul a fost prescris.
Prin intermediul acestui Nume, creatia se va imparti in norocosi si nefericiti. Cu el, adevarul si Ziua cea extraordinara (Ziua Judecatii) sunt stabilite. Si cu el, balanta justitiei este configurata, podul lasat in jos, Paradisul si Iadul stabilite.
Cu el, Domnul Tuturor creatiilor este adorat si laudat.
Pentru dreptul sau, Mesagerii au fost trimisi, si despre el vom fi intrebati in mormant. Si pentru el, va avea loc Invierea. Disputa este asupra lui, si judecata este pentru el, si aliantele si disocierile sunt pentru el.

Prin el (Numele ‘Allah’), cei care il cunosc si care ii implementeaza drepturile se vor afla printre cei norocosi. Si prin el, cei care sunt ignoranti fata de el si nu-i ofera drepturile, se vor afla printre cei nefericiti.

Asa ca el (Numele ‘Allah’) este motivul pentru care a luat nastere creatia si porunca, si prin el, ele sunt stabilite si confirmate. Si pentru el, ele vor ajunge la final.
Asa ca, creatia este prin el, se intoarce la el si exista datorita lui. Nu este nimic in creatie si nici porunca si nici rasplata si nici pedeapsa fara sa nu inceapa de la el si sa se sfarseasca cu el.

In crearea cerurilor si pamantului si in schimbarea noptii si a zilei sunt semne pentru cei daruiti cu minte. Care Il pomenesc pe Allah, stand [in picioare], sezand sau pe o parte si cugeta la facerea cerurilor si a pamantului, [zicand]:’Rabanna (Domnul nostru), n-ai facut acestea in desert! Slava tie! Apara-ne pe noi de chinul Focului.” Coran 3:190-191

In concluzie, in legatura cu Numele ‘Allah’, intelesul pe scurt este:

Cel care este cu adevarat venerat si adorat.

Cel care merita ca El sa fie Singurul care merita adorarea datorita Atributelor Sale Divine Perfecte .”
[Sursa: Numele si Atributele lui Allah, de Abu Talha Dawood Burbank]

SubhanAllahi, Wal-hamdulillahi, wa Laa ilaha ill Allah, wa Allahu Akbar, wa la hawla wa la quata illa billah-il Azim!

Dragi frati si surori in Islam!
Mi-am dorit foarte tare sa va fac cunostinta cu Numele ‘Allah’, cu insemnatatea lui, cu drepturile si binecuvantarile lui. Eu niciodata nu am fost de acord cu inlocuirea Numelui ‘Allah’ cu cel de Dumnezeu, fie ca vorbim de traduceri ale Coranului, ale altor carti Islamice, sau in discursuri. Este suficient din punctul meu de vedere, atunci cand ne referim la un material scris, sa fie o nota la inceput (daca este cazul sau daca materialul se adreseaza si ne-musulmanilor) despre ceea ce inseamna si reprezinta ‘Allah’, iar atunci cand relationam cu ne-musulmanii, putem sa facem aceasta precizare doar la inceput. Iar atunci cand ne adresam Musulmanilor, nativi sau convertiti, nu vad niciun motiv pentru care Numele ‘Allah’ sa fie inlocuit cu Dumnezeu!

‘Allah’ provine de la verbul in limba araba ta’Allaha (sau allaha) care inseamnaa fi adorat. Astfel, Allah inseamnaCel care merita toata adorarea, precum intelesul LAA ILAHA ILL ALLAH, care se traduce cu:’Nimeni nu are drept de adorare in afara de Allah, sau nimeni nu este demn de a fi adorat in afara de Allah’.

Asadar, sa avem mereu in minte ca, prin acest Nume atat de complex, numele original cu care insusi Creatorul s-a numit,

totul a luat fiinta, exista si se va sfarsi!
Si pentru a ne afla printre cei norocosi, trebuie sa-i cunoastem intelesul si sa-i respectam drepturile!

De asemenea in ce priveste Du’a, sa cautam sa ne apropiem de Allah, invocandu-L cu cele mai frumoase si sublime Nume ale Sale, ori la inceputul Du’a ori la sfarsitul ei.
Ale lui Allah sunt Numele cele mai frumoase (cele 99 de Nume sublime ale lui Allah)! Chemati-L cu ele si departati-va de aceia care schimonosesc (sau neaga) Numele Lui!” Coran 7:180
Pentru cei care nu cunosc Numele lui Allah si care doresc sa-L invoce pe Allah in timpul Du’a, sa foloseasca fie :’Ya Allah!’, fie ‘Ya, Rabb’, care sunt cele mai cuprinzatoare si care practic inglobeaza celelalte Nume si Atribute ale lui Allah!
Allahu Akbar!

P.S. Dupa cum observati si in urmatoarea imagine, in Aramaica, limba vorbita de ‘Isa bin Maryam (Isus, fiul Mariei), cuvantul folosit pentru dumnezeu este „Allaha”. De asemenea, va rog sa accesati link-ul urmator, dictionarul Aramaic, unde am tastat „God”, iar rezultatul…AICI:

http://www.atour.com/cgi-bin/dictionary.cgi?string=God&B1=Search&Search_Field=Meaning

 

10877495_1591247627763567_1946928442_n

Pacea fie asupra voastra!

Si Allah stie cel mai bine!

Vezi si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/04/03/as-salamu-aleikum-de-la-adam-la-iisus-la-muhammad/

CezarinaS.

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “ALLAH sau DUMNEZEU?

  1. Nu, nu sintem cu toții de acord ca ultima revelație este adevarata. Nu, nu este numele prin care cerurile si pămintul au fost stabilite.

    Da, Allah si Dumnezeu nu sint aceeași persoana.

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s