ORICINE IMPLINESTE FAJR VA FI SUB PROTECTIA LUI ALLAH!!!

womem mosque

ORICINE IMPLINESTE FAJR VA FI SUB PROTECTIA LUI ALLAH

BISMILLAH

Lauda lui Allah Rabbil ‘Alamin!

Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:”Oricine implineste (Rugaciunea) Fajr se afla sub protectia lui Allah, asa ca cine nu se incadreaza in legatura cu drepturile lui Allah, pentru oricine face asta, Allah il va prinde si il va arunca pe fata lui in Focul Iadului.” [Muslim 657]

Al-Teebi (Allah sa aiba mila de el) a spus:’Motivul pentru care Rugaciunea de Fajr este specificata aici, se datoreaza greutatii pe care o presupune efectuarea ei, iar implinirea ei este un semn al sinceritatii si credintei, si oricine este un credincios sincer, se afla sub protectia lui Allah.’

[Sharh Mishkaat al-Masaabeeh by al-Teebi (2/184)]

Sunt doua opinii ale invatatilor in privinta intelesului acestui hadith:

Hadith-ul indica faptul ca este interzis sa ranesti (sa-i faci rau) oricarui Musulman care face Rugaciunea de Fajr, pentru ca cel care implineste Fajr se afla sub protectia si grija lui Allah, si nu este permisibil pentru nimeni sa-l raneasca pe cel care se bucura de protectia lui Allah. Oricine ii face rau, a incalcat si a violat protectia lui Allah, asa ca merita pedeapsa lui Allah pentru ca l-a ranit si i-a facut rau celui care se afla sub protectia Sa.

[ Fayd al-Qadeer by al-Manaawi (6/164)]

Ibn ‘Uthaymeen (ra) a spus in Sharh Riyaadh al-Saaliheen (1/591):
Acest lucru indica ca este obligatoriu sa respecti Musulmanii care isi afirma Islamul lor prin implinirea Rugaciunii de Fajr, pentru ca nimeni nu implineste Fajr in afara de un credincios. Si nu este permisibil pentru nimeni sa pacatuiasca impotriva lor.”

Acelasi lucru este relatat si de al-Tabaraani si Al-Albani.

Al doilea inteles al acestui hadith este acela ca reprezinta un avertisment impotriva abandonarii sau neglijarii Rugaciunii Fajr, deoarece abandonarea este o incalcare a angajamentului dintre o persoana si Domnul sau. Iar acest angajament este Rugaciunea si implinirea ei regulata.

Al-Baydaawi a spus:’Se poate ca ceea ce se intelege prin protectie sa fie faptul ca Rugaciunea aduce securitate (de pedeapsa lui Allah), cu alte cuvinte:’Nu abandona Rugaciunea Fajr, si nu fi nepasator in privinta ei, altfel vei vei rupe angajamentul care exista intre tine si Domnul tau, iar Allah te va prinde (te va infasca) si te va arunca pe fata ta in Focul Iadului. Asta deoarece Rugaciunea de Fajr este intr-un fel dificila si oarecum impovaratoare. Asa ca, implinirea ei este un semn al sinceritatii unui credincios, si cel care este sincer se afla sub protectia lui Allah‘.

[Fayd al-Qadeer (6/164).]

Alti invatati sunt de parere ca virtutea intrarii sub protectia lui Allah care este mentionata in acest hadith se aplica numai celor care implinesc Fajr in adunare (la Moschee), din moment ce al-Nawawi a incadrat acest hadith la capitolul:’Virtutea implinirii Rugaciunii de ‘Isha si Fajr in adunare’.

La fel a facut si Imam Muslim, care a relatat in jur de douazeci de hadith-uri inainte si multe altele dupa acesta, toate dintre ele vorbind despre Rugaciunea in adunare si alte lucruri asociate cu asta. Si sunt si alte exemple care sustin aceasta opinie.

Si s-a mai spus ca aceasta virtute este obtinuta de oricine implineste Rugaciunea de Fajr la timpul ei, chiar si daca nu o implineste in adunare, deoarece nu exista o astfel de limitare mentionata in relatarea lui Muslim sau a altui autor.
Acesta este si sensul pe care l-a inteles Ibn Majjah (ra) care a inclus acest hadith in Sunan in capitolul intitulat:’Musulmanii se afla sub protectia lui Allah’ in Kitab al-Fitan.
Acelasi lucru a fost sugerat si de Ibn Hibban in Saheeh-ul lui (6/36) in:’Capitolul care afirma protectia lui Allah pentru cel care implineste Fajr.”

Aceasta se aplica tuturor celor care implinesc Fajr la timpul ei.

Sunt de asemenea diferite relatari care vorbesc despre virtutea implinirii Rugaciunii de Fajr in adunare.

In saheeh Muslim (656) este relatat de la Uthman (radiyAllahu anhu) ca Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:” Oricie implineste ‘Isha in adunare, este ca si cum si-ar fi petrecut jumatate de noapte in Rugaciune, si oricine implineste Fajr in adunare, este ca si cum si-ar fi petrecut intreaga noapte in Rugaciune.”

Bukhari (615) si Muslim (437) au relatat de la Abu Huraira (radiyAllahu anhu) ca Profetul ﷺ a spus:”Daca ar sti ei care este (rasplata) pentru ‘Isha si Fajr, ar veni la ele chiar si daca ar trebui sa se tarasca.”

Umar bin Al-Khatab (radiyAllahu anhu) a spus:” Sa participi la Rugaciunea de Fajr in adunare imi este mai drag mie decat sa petreci nopatea in Rugaciune.” [Al-Istidhkaar 2/147]

RUGACIUNEA IN ADUNARE LA MOSCHEE

As dori cu aceasta ocazie sa lamuresc si chestiunea privind obligativitatea barbatilor de a efectua Rugaciunile Fard (obligatorii) la Moschee.

Rugaciunea in adunare la Moschee este obligatorie NUMAI pentru cei care se afla aproape de Moschee si pot auzi Adhanul (chemarea la Rugaciune) de la Moschee fara ajutorul unor amplificatoare, deoarece exista o relatare in Muslim de la Abu Huraira (ra) care a spus:

Un barbat orb a venit la Profet ﷺ si i-a spus: ’O, Mesager al lui Allah, nu am pe nimeni care sa ma aduca la Moschee”, si l-a intrebat pe Mesagerul lui Allah ﷺ pentru a face o concesie in cazul lui si pentru a-i permite sa faca Rugaciunea acasa, si Profetul ﷺ i-a permis. Apoi, cand s-a intors sa plece, l-a chemat inapoi si i-a spus:” Poti sa auzi Adhanul (chemarea la Rugaciune)?”. El a spus:”Da”. Atunci el ﷺ i-a raspuns:”Atunci raspunde-i (chemarii)”.

Aceasta este si parerea Sahaba (companionilor), radiyAllahu anhum.

Ibn Mas’ood (ra):”Oricine aude Muezinul si nu raspunde fara nicio scuza, Rugaciunea lui nu este valida.”

Abu Moosa al-Ash’ari (ra):”Oricine aude Muezinul si nu raspunde fara sa aiba o scuza, Rugaciunea lui nu este valida.”

Ali (ra):” Nu este Rugaciune pentru cel invecinat cu Moscheea in afara de cea in Moschee. S-a spus:’Cine este vecinul Moscheii?” El a spus:”Oricine poate auzi Muezinul”.

Al-Hasan ibn Ali (ra) a spus:”Oricine aude chemarea la Rugaciune si nu vine, Rugaciunea lui nu se ridica deasupra capului sau, in afara de cel care o scuza.”

[Al-Salaah wa Hukm Taarikiha, p/ 153]

Astfel, oricine este departe de Moschee si NU poate auzi Adhanul fara amplificatoare, NU este obligat sa implineasca Rugaciunea in adunare in Moschee.

Nu este nimic gresit daca Rugaciunea este implinita acasa sau la locul de munca, alaturi de sotie sau membrii familiei, sau alaturi de colegi, din contra, este chiar mai bine, decat Rugaciunea de unul singur.

Rasplata este mai mare pentru fiecare dintre ei, atat pentru Rugaciunile Fard cat si pentru cele Naafile, cu cat sunt mai multe persoane prezente.

S-a relatat de catre Ubayy ibn Ka’b: Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:”..Rugaciunea unui barbat cu un alt barbat este mai buna decat Rugaciunea lui singur, iar Rugaciunea lui cu doi barbati este mai buna decat Rugaciunea cu un singur barbat. Cu cat mai multi oameni sunt, cu atat mai placut Ii este lui Allah.” [al-Nasaa’i, 843; Abu Dawood, 554. See al-Silsilah al-Saheehah, 1912.]

Shaykh Ibn Uthaymeen a spus:”Profetul ﷺ a descris Rugaciunea unui barbat alaturi de un alt barbat ca fiind mai buna decat Rugaciunea lui fiind singur, ceea ce implica o rasplata mai mare”.

Si Allah stie cel mai bine!
[Sursa:Islam q&a]

Sper ca acest articol ii va determina pe cei care inca nu tin cont de implinirea Rugaciunii Fajr la timpul ei, sa se caiasca cu sinceritate in fata lui Allah si sa inceapa imediat sa implineasca Fajr, avand in vedere avertismentul din acest Hadith pentru cei care incalca drepturile lui Allah.

Si pe de alta parte, sper ca cei care implinesc Fajr la timpul ei cu regularitate si din credinta fata de angajamentul care-i leaga de Domnul Lor, vor fi bucurosi si linistiti sa afle ca se afla sub protectia si grija lui Allah.

Si fie ca Allah sa ne ajute sa ramanem sub Protectia Sa pentru totdeauna! Ameen!

Pacea fie asupra voastra!

              CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Un gând despre “ORICINE IMPLINESTE FAJR VA FI SUB PROTECTIA LUI ALLAH!!!

  1. Pingback: LIMITA DE TIMP PENTRU FIECARE RUGACIUNE (AS-SALAAT) | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s