CE PACATE NI SE IARTA PRIN POST?

drop-crystal-wallpapers_8145_1024x768

CE PACATE NI SE IARTA PRIN POST?

 

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

Postul din Ziua de Arafah, sper ca Allah va ispasi pacatele pentru anul trecut si anul urmator, si postul din Ziua de Ashura, sper ca Allah va ispasi pacatele pentru anul trecut.” [Muslim 1162]

Aceasta este darul lui Allah pe care l-a revarsat asupra noastra, care pentru postul dintr-o singura zi ne iarta pacatele pentru un an intreg. Si Allah este possesorul maretelor recompense si Datatorul de Indurare.

Despre posturile din aceste zile am vorbit in alte articole ale mele. In acest articol as vrea sa lamuresc ce semnifica de fapt iertarea pacatelor prin intermediul acestor acte de adorare.

Iertarea pacatelor care se obtine prin postul de Arafah si Ashura se refera la pacatele minore, iar in ce priveste pacatele majore, ele necesita o cainta separata.

In acest sens, Al-Nawawi (Allah sa aiba mila de el) a spus:
Postul din Ziua de Arafah sterge toate pacatele minore, cu alte cuvinte aduce iertarea tuturor pacatelor in afara pacatelor majore.
Apoi a mai adaugat:
Postul in Ziua de Arafah este o ispasire pentru doi ani, iar Ziua de Ashura este o ispasire pentru un an, iar  atunci cand cineva rosteste ‘Amin’ coincide cu rostirea ‘Amin’ a ingerilor, pacatele sale trecute vor fi iertate. Toate cele mentionate pot aduce ispasirea pacatelor. Daca a facut ceva ce sterge pacatele minore , ele vor fi sterse, iar daca nu are nici pacate minore si nici pacate majore, i se vor inregistra lui fapte bune si se va ridica in rang prin aceasta. Daca are unul sau mai multe pacate majore si nu are pacate minore, speram ca i se vor reduce pacatele majore.”

[Majmoo’ Sharh al-Muhadhdhab, part.6]

Shayk al-Islam Ibn Taymiyah (Allah sa aiba mila de el) a spus:
Ispasirea prin purificare, Rugaciune, postul din Ramadan, ‘Arafah si Ashura se aplica numai pacatelor minore.” [Al-Fataawa al-Kubra, part.5]

Profetul sallAllahu aleihi wa salam a spus ca de la o Jumu’ah (Vinere) la alta, si de la un Ramadan la urmatorul, “se sterg pacatele dintre ele atata timp cat se evita pacatele majore”.

Este binecunoscut ca Rugaciunea este mai buna decat postul, si postul din Ramadan este mai bun decat postul din Ziua de Arafah, si postul cu aceste ocazii nu sterge faptele rele, atata timp cat nu se evita pacatele mari, dupa cum a stipulat Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam.
Asa ca, cum se poate gandi cineva ca un post voluntar de o zi sau doua pot sterge pacate ca Zina (adulter), furt, consumul de bauturi alcoolice, jocurile de noroc, camata, vrajitoria si altele?
[Ibn Taymiyah- Mukhtasar al-Fataawa al-Masriyyah, 1/254].

Pacatele care nu au o pedeapsa prescrisa in Quran si Sunnah, sau pacatele care nu sunt mentionate ca majore de catre Allah si Mesagerul Sau sallAllahu aleihi wa salam, intra in categoria pacatelor minore.

Allah si Mesagerul Sau sallAllahu aleihi wa salam i-a calauzit pe credinciosi si le-a facut cunoscut lor pacatele majore, si nu ne-a aratat noua care sunt pacatele minore, deoarece ar fi fost imposibil de enumerat. Omul este predispus catre greseala, eroare si pacat. Fiecare pacat care nu are o pedeapsa prescrisa in Coran si Sunnah, si care nu se regaseste pe lista pacatelor ce merita Mania lui Allah si Pedeapsa Sa, sau care nu sunt mentionate ca pacate majore de catre Allah si Mesagerul Sau, sunt considerate pacate minore.

Ar fi bine sa amintim de o relatare a Profetului sallAllahu aleihi wa salam in legatura cu pacatele, cand a spus:”Dreptatea sta in caracterul bun si moralitate, iar fapta rea este cea care te macina in sufletul tau, si despre care nu-ti place ca oamenii sa afle.”

Intr-o alta relatare cand a fost intrebat despre faptele bune, Profetul sallAllahu aleihi wa slam a raspuns:”Consulta-ti inima. Fapta buna este cea in care sufletul simte usurare si inima este linistita. Iar pacatul (fapta rea) este cea care macina sufletul si cauzeaza neliniste in piept, chiar daca oamenii au dat in mod repetat opinia lor juridica [in favoarea ei].”

Alhamdulillah, pentru ca Allah ne-a oferit noua multiple sanse pentru a ne fi iertate pacatele. Dintre acestea: Cainta (Tawbah), diponibila oricand si care este o cerinta obligatorie pentru pacatele majore, de la o Jumu’ah la alta, de la o Rugaciune la alta, de la un Ramadan la altul, Hajj-ul si altele.

Sunt nenumarate fapte usoare dar cu rasplata mare. Printre ele sunt o multime de Dzikr si Du’a care pot fi folosite in acest sens. Nu trebuie sa pierdem nicio ocazie de a ne spori faptele bune si de a ne ispasi pacatele. Este extrem de important ca balanta faptelor noastre bune sa cantareasca mai greu decat cea a faptelor rele in Ziua Socotelii.

De asemenea tot din Indurarea lui Allah, cel care pacatuieste si isi cere iertare intr-un interval de sase ore de la comiterea lui, pacatul lui nu va mai fi nici macar inregistrat.

Companionul (Ingerul) din partea stanga lasa stiloul sau pentru sase ore pentru slujitorul Musulman care a gresit sau a pacatuit. Daca se caieste si cere iertarea lui Allah pentru acea greseala sau pacat, Ingerul nu il mai inregistreaza. Dar daca slujitorul nu cere iertare de la Allah, atunci Ingerul il inregistreaza odata.”
[At-Tabarani in Kabir (7667), Abu Na’eem in Hilya (6/124), Al-Bayhaqi in Shu’ib (6788). Shaykh Al-Albani clasat ca Hasan in Saheehah (1209)]

Tocmai de aceea este esential sa ne grabim sa ne caim si sa ne cerem iertare de la Allah, imediat ce am gresit sau am pacatuit.

Si in final, trebuie sa mai amintesc un verset in care Allah ne spune:
De va veti feri de pacatele mari, care va sunt oprite, va vom ierta pentru faptele voastre rele [marunte] si va vom lasa sa intrati intr-un loc nobil.(Paradisul)”[ 4:31]

Fie ca Allah sa ne accepte faptele noastre de adorare si sa ne ierte pacatele noastre si sa ne primeasca printre oaspetii Sai in Paradis!
La hawla wa la quwata ila billah!
Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Sall Allahu ala Muhammad! Sall Allahu aleihi wa salam!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/22/istighfar-poarta-catre-binecuvantari-nelimitate/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/09/virtutiile-cererii-de-iertare-pentru-noi-si-pentru-ceilalti/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/07/pacatele-majore-vs-pacatele-minore/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/28/diferenta-intre-istighfar-a-ti-cere-iertare-si-tawbah-cainta/

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2017.

URMARIȚI ISLAMUL PACEA ETERNA:

PE PAGINA DE FACEBOOK (LIKE PAGE):

https://www.facebook.com/IslamulPaceaEterna/?ref=aymt_homepage_panel

PE GRUP:

https://www.facebook.com/groups/501221379946302/

INSTALEAZA APLICATIA PENTRU ANDROID SI IOS:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/nou-aplicatia-islamul-pacea-eterna/

ABONEAZA-TE PRIN E-MAIL:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/

 

 

 

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s