MUHARRAM si ASHURA- ADEVAR si FICTIUNE

mov rain

MUHARRAM si ASHURA-ADEVAR si FICTIUNE

BISMILLAH

ALHAMDULILLAHI RABBIL ‘ALAMIN!

Muharram este prima luna din anul calendaristic Islamic (Hijri).
In timpul Profetului Muhammad ﷺ sistemul de calculare al lunilor era urmat cu foarte multa grija, insa calendarul Hijri nu era inca folosit.
Umar bin al-Khattab radiyAllahu anhu a fost primul care a realizat importanta unui sistem organizat dupa un calendar.
Noi Musulmanii ii suntem foarte indatorati acestui mare Calif care a stabilit un calendar bazat pe ziua de Hijrah care marcheaza migrarea Profetului Muhammad ﷺ de la Makkah la Medinah.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/10/13/calendarul-islamic-istorie-si-motivatie/

Muharram este una dintre cele patru luni sacre (sfinte), care in acord cu relatari autentice sunt: Dhul-Qi’dah, Dhul-Hiijah, Muharram si Rajab [Bukhari] si toti comentatorii Coranului sunt in totalitate de acord in aceasta privinta, deoarece Profetul Muhammad ﷺ a declarat acest lucru in Predica de adio cu ocazia Pelerinajului la Mekkah.
Specificarea acestor patru luni ca fiind sfinte, nu inseamna ca alte luni nu au nicio sanctitate, deoarece se stie ca cea mai sfanta luna din an este Ramadanul. Dar aceste patru luni erau considerate pana si de paganii din Mekkah ca fiind sfinte.

Sanctitatea acestor patru luni a fost stabilita de catre Allah chiar din ziua in care a creat universul. Ibrahim-aleihi salam la randul sau a respectat aceste luni ca fiind sfinte, iar paganii din Mekkah au respectat aceste luni in ciuda frecventelor lupte tribale, pe care le considerau interzise in aceste luni.

ZIUA DE ASHURA

Daca luna Muharram este o luna sfanta in totalitatea ei, a zecea zi din aceasta luna, respectiv Ziua de Ashura este cea mai sacra dintre zilele ei.
Este relatat in mai multe traditii autentice ca la inceput, postul din Ziua de Ashura a fost obligatoriu pentru Musulmani. Dupa ce postul din luna Ramadan a devenit obligatoriu, postul din ziua de Ashura a devenit optional.

Aisha radiyAllahu anha a relatat:”Cand Profetul ﷺ a venit la Medinah, a postit in Ziua de Ashura si a indrumat oamenii sa faca la fel. Dar cand postul din Ramadan a devenit obligatoriu, obligatia postului a fost conferita Ramadanului si obligativitatea postului de Ashura a fost abandonata. Cine dorea, putea sa posteasca in ea, si cine dorea putea sa nu posteasca (in ziua de Ashura).” [Bukhari &Muslim]

Totusi Profetul ﷺ obisnuia sa posteasca in Ziua de Ashura chiar si dupa ce postul din Ramadan a devenit obligatoriu.
Intr-o alta relatare se spune ca Profetul ﷺ prefera postul de Ashura postului in alte zile, si prefera postul din Ramadan fata de postul de Ashura. [Bukhari si Muslim]

CONCEPTIILE GRESITE DESPE ASHURA

Sunt anumite legende si fictiuni in legatura cu Ashura ce NU se regasesc in surse autentice Islamice. Dintre cele mai comune:
-Este ziua in care Adam aleihi salam a fost creat
-Este ziua in care s-a nascut Ibrahim aleihi salam
-Este ziua in care Allah a acceptat cainta lui Adam aleihi salam
-Este ziua in care va avea loc Ziua Judecatii (sau Ceasul)
-Oricine face o baie in ziua de Ashura nu se va mai imbolnavi niciodata
Toate acestea si altele similare sunt fictiuni si fantezii fara niciun suport si care nu merita niciun credit. Alti oameni pregatesc un anumit tip de mancare in aceasta zi. Toate acestea si altele NU au nicio baza autentica in Islam.

MARTIRIUL LUI HUSSAYN (RadiyAllahu anhu)

Fara indoiala ca martiriul lui Hussayn (ra) este unul dintre cele mai tragice episoade din istoria Islamului. Insa, sanctitatea zilei de Ashura nu poate fi atribuita acestui eveniment, din simplul motiv ca sanctitatea acestei zile a fost stabilita in timpul Profetului ﷺ cu mult inainte de a se naste Al-Hussayn (ra). Din contra, putem spune ca este unul dintre meritele lui Al-Hussayn (ra) ca martiriul sau a avut loc in aceasta zi binecuvantata.
Din acest motiv, o alta conceptie gresita despre luna Muharram este aceea ca este o luna ghinionista, deoarece Al-Hussayn (ra) a fost ucis in ea. Multi evita casatoriile in timpul acestei luni. De asemenea si acesta este un concept fara nicio baza, contrar invataturilor Coranului si Sunnah care ne-a eliberat pe noi de astfel de credinte superstitioase.

BOCIREA SI DOLIUL

Evenimentul din Karbala asa cum am mai spus, este unul dintre cele mai tragice din istoria noastra, insa Profetul nostru ﷺ ne-a interzis sa tinem ceremonii de doliu la moartea cuiva, indiferent de cine ar fi fost acea persoana sau indiferent de pozitia pe care ar fi avut-o.
El ﷺ ne-a indemnat sa nu exageram nici in privinta sa spunand:”Nu exagerati in privinta mea asa cum crestinii au exagerat in privinta fiului Mariei (Isus-aleihi salam). Eu sunt doar un rob, asa ca spuneti (despre mine):’Robul lui Allah si Mesagerul Sau.”[Bukhari]

Oamenii din perioada pre-islamica obisnuiau sa jeleasca si sa boceasca asupra mortilor, rupandu-si hainele si lovindu-se peste fata si piepturi.
Profetul ﷺ a interzis acesta practica si ne-a indemnat la rabdare si acceptarea Hotararii lui Allah atunci cand suferim pierderea cuiva drag. si sa spunem: “Inna lillaahi wa inna ilayhi raaji’oon” (Lui Allah ii apartinem si la El este intoarcerea), si sunt numeroase relatari pe acest subiect.

Nu este dintre noi cel care isi loveste obrajii, isi rupe hainele si plange in maniera oamenilor din Jahiliyyah (ignoranta pre-Islamica).” [Bukhari]

Toti juristii proeminenti sunt unanim de acord in privinta faptului ca bocirea, jelirea, lamentarea sunt impermisibile.
Chiar insusi Al-Hussayn radiyAllahu anhu cu putin inainte de moartea sa, a sfatuit-o pe sora lui cea iubita Zainab sa nu jeleasca in aceasta maniera la moartea sa. El a spus:”Draga mea sora! Jur asupra ta ca, in cazul in care voi muri tu nu iti vei rupe hainele, nu iti vei scrijeli fata, nu vei blestema pe nimeni pentru mine si nu te vei ruga pentru moartea ta.”[Al-Kaamil, Ibn Katheer vol 4,pg 24]

Este evident chiar din acest sfat, ca acest tip de doliu, sau jelire este condamnat, chiar de catre cel in memoria caruia se tin aceste ceremonii de doliu.
De asemenea, Profetul ﷺ ne-a avertizat pe cand se afla pe patul de moarte, sa nu facem din mormantul sau un loc de adorare, asa cum evreii si crestinii au facut cu profetii si sfintii lor.

Printre cei mai rai oameni asupra carora va sosi Ceasul in timp ce ei sunt inca in viata, sunt cei care iau mormintele ca loc de adorare.” [Imam Ahmad -jayyid isnaad]

Relatat de Aisha(RA): Umm Habiba si Umm Salamah, radiyy Allahu anhuma, au povestit despre o biserica pe care au vazut-o in Etiopia si in care erau picturi. Ele i-au spus despre asta si Profetului ﷺ care a zis:”Daca un om religios dintre ei moare, ei vor construi un loc de adorare pe mormantul sau si vor face picturi in el. Ei sunt cei mai rai oameni in fata lui Allah in Ziua Invierii.”
[Sahih Bukhari& Muslim]

Fiecare Musulman trebuie sa cunoasca aceste lucruri si sa evite astfel de practici si sa se reintoarca la adevaratele invataturi ale Profetului ﷺ.
Daca vreti sa cunoasteti cu adevarat Islamul, atunci trebuie sa revedeti viata Profetului ﷺ, care a cunoscut atatea suferinte. Sa nu uitam ca toti copii sai, baieti si fete au murit in timpul vietii sale, in afara de fiica sa Fatima –radiyAllahu anha care a murit la sase luni dupa moartea sa. Nu si-a cunoscut niciodata tatal, mama sa a murit inca pe cand era un copilas, apoi au murit pe rand bunicul care il crestea si mai apoi unchiul sau Abu Mutalib. Si in acelasi an, a murit sotia sa iubita Khadijah radiyAllahu anha.
Sa nu uitam ca in calatoria noctura Al-Isra Al-Miraj, a condus in Rugaciune toti Profetii. Sa nu uitam ca a ajuns in timpul acestei calatorii intr-un loc in care nu a mai ajuns nicio fiinta creata, nici macar Ingerul Gibril-aleihi salam.

Si cu toate acestea, el ﷺ a ales sa traiasca nu ca un rege, nu ca un imparat, ci ca un umil slujitor al lui Allah. Si acum simt cum ma trec fiorii cand scriu aceste cuvinte si cum imi dau lacrimile cand imi aduc aminte.  😥
Si cat a iubit el ﷺ aceasta Ummah si cat a plans el ﷺ pentru aceasta Ummah, si cat a dorit el ﷺ binele acestei Ummah...
Si cat de generos a fost Allah cu noi pentru ca ne-a deschis inima pentru Islam, si cat este de adevarata si pura aceasta religie, care ne elibereaza de orice falsitate, impuritate, superstitie si care a dat un sens si ne-a trasat un drum in aceasta viata.
Si ce eram noi fara Allah?
Si ce eram noi fara Mesagerul Sau ﷺ?

Abu Huraira (ra) a relatat ca Trimisul lui Allah ﷺ a spus:”Toti adeptii mei (Ummah mea) vor intra in Paradis, afara de cei ce refuza.” El a fost intrebat:”Si cine a refuzat (adevarul)?” El ﷺa raspuns:”Oricine se supune mie va intra in Paradis, si oricine nu se supune, inseamna ca refuza (sa intre in Paradis).”[Bukhari]

Pentru Alte Informatii Legate De Luna Muharram Si Ziua De Ashura, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/11/01/ashura-si-tragedia-de-la-karbala/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/06/luna-sacra-muharram-sau-luna-lui-allah/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/09/ce-trebuie-sa-stim-despree-ziua-de-ashura/

Cu Pace!

            CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s