REGULI PRIVITOARE LA ASCULTAREA EID KHUTBAH

the soul

REGULI PRIVITOARE LA ASCULTAREA

EID KHUTBAH

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Intrebarea este cum trebuie sa ne comportam atunci cand Imamul tine Khutbah (predica) de Eid si daca este obligatoriu sa participam la aceasta Khutbah, sau daca ne este permis sa parasim adunarea.

Ibn Qudaamah (rahimullah- Allah sa aiba mila de el) a spus in cartea sa al-Kaafi (p.234):
“Cand Imamul a rostit Salam (la incheierea Rugaciunii), el trebuie sa tina o Khutbah (predica) in doua parti, asemanatoare cu cele doua Khutbah de Vineri, deoarece Profetul sallAllahu aleihi wa salam a facut astfel.”

Khutbah de Eid difera de Khutbah de Vineri in patru feluri…, al patrulea fiind ca este sunnah si nu este obligatoriu sa o asculti, deoarece s-a relatat ca ‘Abd-Allah ibn al-Saa’ib a spus:
”Am participat la Eid alaturi de Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam, si cand a terminat Rugaciunea a spus:”Vom tine o Khutbah, asa ca oricine doreste sa stea (si sa asculte) Khutbah, sa stea jos, si oricine doreste sa plece, sa se duca.

Al-Nawawi (rahimullah) a spus in cartea sa al-Majmoo Sharh al-Muhadhdhab, p.23:” Este Mustahab (recomandat) pentru oameni sa asculte Khutbah, desi Khutbah si ascultarea ei nu reprezinta conditii esentiale pentru Rugaciunea de Eid.

Dar al-Shafa’i a spus:”Daca cineva nu asculta Khutbah de Eid, in timpul unei eclipse, sau cand se implineste Rugaciunea pentru ploaie, sau in timpul Hajj-ului, sau vorbeste intr-un dintre aceste Khutbah, sau pleaca, nu imi place asta, dar nu trebuie sa repete Rugaciunea (adica Rugaciunea lui nu este afectata).”

In al-Sharh al-Mumti ala Zaad al-Mustanfi de Ibn Uthaymeen, 5/192 se spune:” Cuvintele [lui Ibn Qudaamah]:”asemanatoare cu cele doua Khutbah de Vineri”, inseamna ca trebuie tinute doua predici, chiar daca in aceasta privinta sunt anumite dispute. Khutbah de Eid se supune acelorasi reguli ca Khutbah de Vineri, pana la punctul in care vorbitul in timpul ei este Haram, dar nu este obligatoriu sa participi, pe cand participarea la Khutbah de Vineri, este obligatorie.

Participarea la Kutbah de Eid nu este obligatorie, si o persoana are permisiunea de a pleca, dar daca alege sa ramana, nu trebuie sa vorbeasca cu nimeni. La acest lucru se referea autorul cand a spus “asemanatoare cu cele doua Khutbah de Vineri”.

Unul dintre invatati a spus:”Nu este obligatoriu sa asculti Khutbah de Eid, pentru ca daca ar fi fost obligatoriu sa participi si sa asculti, ar fi fost Haram sa pleci. Asa cum este permisibil sa pleci, nu este obligatoriu sa asculti.”

Cu toate acestea, daca vorbitul ii dranjeaza pe cei care asculta, este Haram sa vorbesti din acest motiv (al deranjarii celorlalti), nu pentru ca nu ai ascultat Khutbah. Dar in acord cu madhhabul pe care il urmeaza autorul, este obligatoriu sa asculti Khutbah daca esti prezent.

Participarea la Khutbah nu este Wagib, asa cum este participarea la Rugaciunea de Eid.

Oricine doreste sa plece in timpul Khutbah poate sa faca astfel, in conformitate cu hadisul pe care l-am prezentat la inceputul acestui articol:” Vom tine o Khutbah, asa ca oricine doreste sa stea (si sa asculte) Khutbah, sa stea jos, si oricine doreste sa plece, sa se duca.” [Muslim si altii]

Ibn al-Qayyim a comentat:” El (Profetul sallAllahu aleihi wa salam) a dat de ales pentru cei care au participat la Rugaciunea de Eid, fie sa stea pentru Khutbah, fie sa plece.” [ Abu Dawood, an-Nasa’I, Ibn Majah autentic; vezi si Irwaa al-Ghaleel, 3/96]

Concluzia pe care o putem trage din cele prezentate, este aceea ca cel care nu doreste sa participe la Khutbah de Eid, poate sa paraseasca adunarea, fara ca acest lucru sa-i afecteze Rugaciunea, insa cel care hotareste sa ramana sa asculte predica, nu trebuie sa se angajeze in discutii si sa-i deranjeze pe ceilalti participanti.
Ar fi fost mult mai bine, daca acest lucru li s-ar face cunoscut si celor care urmeaza sa participe la Rugaciunea de Eid, pentru a se evita haosul. Pana la urma, a asculta in liniste pe cel care tine o Khutbah, sau orice alta cuvantare este si o chestiune de bun simt si de respect fata de cel care s-a pregatit special pentru a tine aceasta Khutbah.
Si tot pe viitor, poate se mai poate imbunatati si sonorizarea, pentru ca si acest lucru a fost un impediment pentru ascultarea predicii (si aici ma refer la Khutbah Rugaciunii de Eid de pe Stadionul Dinamo).

 

Si fie ca Allah sa primeasca de la noi si de la voi –

Taqabbal Allahu Minna Wa Minkum!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s