COMBINAREA INTENTIILOR PENTRU POST

11853802_1678159059072423_432184014_n

COMBINAREA INTENTIILOR PENTRU POST

 

Lauda lui Allah-Rabbil ‘Alamin!

Intrebarea este daca putem combina intentia de a recupera zile de post ramase din Ramadan  cu intentia de a posti in anumite zile de post voluntar, cum ar fi Zilele din Dhul Hijjah, Ziua de Arafah, Ashura, etc, sau daca putem posti in aceste zile speciale, atunci cand inca datoram zile din Ramadan.

In legatura cu posturile obligatorii si voluntare, ceea ce este prescris in Sharia si ceea ce are sens, este sa incepem cu posturile obligatorii si apoi cu cele nafile (voluntare), deoarece postul obligatoriu este o datorie ce trebuie platita, in timp ce posturile nafile (voluntare) le putem tine daca putem, iar daca nu, nu este niciun pacat asupra noastra. Bazat pe acest lucru, cel care datoreaza zile de post din Ramadan, trebuie sa le recupereze inainte de a posti un alt post voluntar. Daca insa a postit un post voluntar inainte de a recupera zilele din Ramadan, postul sau este valid atata timp cat este timp suficient pentru a recupera Ramadanul (pana la sosirea urmatorului Ramadan).
Oricine posteste in Ziua de Arafah sau Ashura si inca datoreaza zile din Ramadan, postul sau este valid.
Dar daca are intentia de a posti in aceste zile speciale pentru a recupera zilele datorate din Ramadan, el va primi RASPLATA DUBLA, una pentru zilele de Arafah si Ashura si alta pentru recuperarea zilelor lipsa din Ramadan. Acesta este aplicabil tuturor posturilor voluntare care nu sunt conectate cu Ramadanul. [Majmoo’ Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 20/438]

Asadar, cel mai corect este sa postim in anumite zile virtuoase (cum ar fi zilele din Dhul Hijjah sau Arafah) cu intentia de a recupera zilele de post obligatoriu din Ramadan, si in acest mod, vom obtine doua rasplati: una pentru recuperarea zilelor din Ramadan si alta pentru postul din Ziua de Arafah, de exemplu.

Pentru permisiunea de a posti cu doua intentii, in Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah li’l-Buhooth al-‘Ilmiyyah wa’l-Ifta’, 10/383 islamqa, se spune:

NU ESTE PERMIS SA POSTESTI UN POST VOLUNTAR CU DOUA INTENTII, intentia de a recupera zilele de post obligatoriu cu intentia de a posti un post Sunnah.”

Shaik Ibn Baz, a spus:“Trebuie recuperate zilele de post lipsa din Ramadan inainte de a incepe un post voluntar, deoarece un act de adorare care este obligatoriu este mult mai important decat unul voluntar in acord cu cele mai prepoderente opinii ale invatatilor”.

FOARTE IMPORTANT: CUM OBTINEM RASPLATA DUBLA?

Ceea ce este interesant de stiut este faptul ca cel care posteste in astfel de zile virtuoase cu intentia de a recupera zile lipsa din Ramadan, va obtine DOUA RASPLATI!!!

– dupa cum a mentionat Shaikh Ibn al-Uthaimen in urmatoarea Fatwa:

In legatura cu postul obligatoriu si cel voluntar, ceea ce este prescris in Sharia’h si ceea ce are sens, este sa incepem cu postul obligatoriu si apoi cu cel voluntar (naafil), deoarece postul obligatoriu este o datorie ce trebuie platita, in timp ce postul voluntar este pentru cine poate, si nu este niciun pacat daca nu-l face (daca nu posteste postul voluntar).
Bazat pe acest lucru, cel care este dator cu zile din Ramadan, trebuie sa recupereze aceste zile inainte de a posti un post voluntar.

Daca a postit un post voluntar inainte de a recupera ceea ce datoreaza din postul obligatoriu, opinia corecta este aceea ca, postul sau voluntar este valid, atata timp cat mai are timp suficient sa recupereze postul lipsa obligatoriu, deoarece timpul pentru recuperare se intinde pana la venirea urmatorului Ramadan. Asa ca, daca este destul timp, este permis sa posteasca un post voluntar.

Aceasta este similar cu situatia Rugaciunilor obligatorii. Daca cineva implineste o Rugaciune voluntara inaintea uneia obligatorii, atunci cand mai este timp suficient pentru Rugaciunea obligatorie, atunci este permis. Oricine posteste in Ziua de Arafah sau Ashura, si inca mai are de recuperat anumite zile din Ramadan, postul sau este valid.

Dar daca are intentia de a posti in aceste zile pentru a recupera zilele lipsa din Ramadan, atunci va avea doua rasplati, una pentru Ziua de Arafah sau Ashura si cealalta pentru recuperarea zilelor lipsa din Ramadan. Aceasta se aplica pentru posturile voluntare care NU sunt conectate cu Ramadanul”.

Deci, pentru a obtine rasplata dubla, puteti sa postiti intr-o zi virtuoasa in care este recomandat un post voluntar, DOAR CU INTENTIA de a recupera zilele neefectuate din Ramadan. Astfel, doar cu intentia de a recupera postul obligatoriu si postind intr-o astfel de zi (precum Arafah sau Ashura), vom obtine rasplata dubla, fara insa sa combinam intentiile.

In ce priveste postul celor sase zile din Shawwal, acestea sunt conectate cu Ramadanul, si pot fi efectuate DOAR dupa recuperarea zilelor lipsa din Ramadan. Daca cineva posteste aceste zile inainte de a recupera zilele din Ramadan, el nu va avea rasplata pentru ele, deoarece Profetul sallAllahu aleihi wa salam a spus:”Oricine posteste Ramadanul si apoi posteste sase zile din Shawwal este ca si cum ar fi postit intreaga viata.”

Este cunoscut ca cel care are de recuperat anumite zile din Ramadan nu este considerat ca si cum ar fi postit intreg Ramadanul, pana nu recupereaza acele zile. Anumiti oameni se gandesc ca daca se tem ca Shawwal se va termina, si ei postesc cele sase zile chiar daca inca datoreaza zile din Ramadan, postul lor va fi acceptat. Aceasta este o greseala, deoarece aceste sase zile nu pot fi postite pana cand nu se recupereaza zilele lipsa din Ramadan.
[Majmoo Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 20/438. islamqa]

CONCLUZIA

Cel mai inteligent lucru pe care il putem face, este acela de a posti in aceste zile din Dhul-Hijjah (DOAR) cu intentia de a recupera zilele de post lipsa din Ramadan, si de a obtine in acelasi timp, rasplata pentru postul voluntar din aceste zile, precum si in Ziua de Arafah sau Ashura!
[Sursa: qsep.blog.com-Shawana A Aziz/islam q&a]

Si Allah stie cel mai bine!

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Advertisements

Lasă un Comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s