PREDICA DE RAMAS BUN-KHUTBATUL WADA

LAST SERMON

PREDICA DE RAMAS BUN- KHUTBATUL WADA

PLATOUL ARAFAH

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Ultima predica a Profetului ﷺ, cunoscuta si ca predica de adio (de ramas bun) sau ‘Khutbatul Wada’ este mentionata in aproape toate cartile de Hadisuri, sahih Bukhari (1623,1626,6361), sahih Muslim (98), Al-Tirmidhi (1628,2046,2085), iar cea mai lunga si probabil cea mai completa varianta o gasim in Musnad Ahmad (19774).
Aceasta predica este una lunga, iar continutul ei cuprinde calauzire si instructiuni in multe probleme.
Aceasta predica, a avut loc in fata unei mari adunari de oameni, in ziua a 9-a din Dhul Hijjah, la zece ani dupa migrarea de la Mekkah la Medina, in Valea Uranah a muntelui Arafah.
Oricine dintre cei prezenti care au auzit aceasta predica (sau o parte din ea) au relatat-o, si mai tarziu invatatii hadisurilor au strans aceste relatari si le-au pus impreuna.
Este o Khutbah mareata, care merita toata atentia noastra datorita mesajului si calauzirii pe care o contine.

Astfel, Profetul Muhammad ﷺ dupa ce L-a laudat si I-a multumit lui Allah, a spus:

O oameni, ascultati-ma cu atentie, pentru ca nu stiu daca voi mai fi printre voi dupa anul acesta. Asadar ascultati cu atentie ce va voi spune, si TRANSMITETI ACESTE VORBE LA CEI CARE NU AU PUTUT FI PREZENTI ASTAZI AICI.
O, oameni, asa cum sunt aceasta luna, aceasta zi si acest oras SACRE, asa este si viata si proprietatea fiecarui Musulman. Inapoiati bunurile incredintate voua proprietarilor de drept. Nu raniti pe nimeni, ca nimeni sa nu va raneasca pe voi. Amintiti-va ca, cu adevarat Il veti intalni pe Domnul vostru, si ca El va va socoti faptele voastre. Allah v-a interzis voua camata, prin urmare se renunta (se anuleaza) toate obligatiile din dobanda. Capitalul vostru, este pentru voi sa-l pastrati. Nu veti provoca si nu veti suferi nicio inechitate. Allah a hotarat sa nu fie nicio dobanda, iar dobanda lui Abbas ibn Abd’ul Muttalib (unchiul Profetului) se anuleaza.

Feriti-va de Shaytan, pentru siguranta religiei voastre. El si-a pierdut speranta de a va rataci in lucrurile mari, asa ca feriti-va sa-l urmati in lucrurile mici.

O, oameni, este adevarat ca voi aveti anumite drepturi in legatura cu femeile voastre, dar si ele au drepturi asupra voastra. Amintiti-va ca voi le-ati luat ca sotii prin grija lui Allah si cu permisiunea Lui. Daca va respecta drepturile, atunci lor le apartine dreptul de a fi hranite si imbracate cu bunacuviinta. Tratati-va bine femeile voastre si fiti buni cu ele pentru ca ele sunt partenerele si ajutoarele voastre. Si este dreptul vostru ca ele sa nu-si faca prieteni cu nimeni dintre cei cu care nu sunteti de acord, si de asemenea niciodata sa nu faca lucruri necuviincioase.

O, oameni ascultati-ma cu seriozitate, adorati-L pe Allah, impliniti cele cinci Rugaciuni (Salah) zilnice, postiti in luna Ramadan, si daruiti-va averea in Zakat. Impliniti Hajj-ul daca va puteti permite.

Toti oamenii se trag din Adam si Eva, si un Arab nu este superior unui ne-Arab; si niciun alb nu este superior unui negru, si niciun negru nu este superior unui alb, cu exceptia Taqwa (pietate, frica de Allah) si a faptelor bune. Invatati ca fiecare Musulman este frate fiecarui Musulman si ca Musulmanii constituie o fratie. Nimic nu va fi legitim pentru un Musulman din ceea ce apartine unui alt Musulman, numai daca este dat cu bunavointa. Asa ca, sa nu fiti nedrepti cu voi insiva.
Amintiti-va ca intr-o zi veti aparea in fata lui Allah si veti raspunde pentru faptele voastre. Asa ca, aveti grija sa nu va rataciti de la calea cea dreapta dupa ce eu va voi parasi.

O, oameni, NICIUN PROFET SAU TRIMIS NU VA VENI DUPA MINE SI NICIO CREDINTA NOUA NU SE VA NASTE. Ganditi-va bine, O oameni, si intelegeti cuvintele pe care vi le transmit.

Las in urma mea doua lucruri, CORANUL si exemplele mele (SUNNAH mea) si daca le veti urma nu veti rataci niciodata.
Toti cei care ma asculta vor trebui sa transmita cuvintele mele altora si aceia altora; si fie ca ultimul dintre ei sa inteleaga cuvintele mele mai bine decat cei care m-au ascultat direct. O, Allah fii martorul meu, ca am transmis mesajul Tau oamenilor tai.”

Sa luam aminte la mesajul pe care Profetul Muhammad ﷺ l-a tranmis in aceasta minunata predica in care a subliniat urmatoarele:

-Viata si proprietatea Musulmanilor sunt sacre (sfinte)
-Importanta propagarii acestui mesaj tuturor-responsabilitatea Musulmanilor nu se sfarseste prin urmarea religiei, ci ne revine obligatia de a transmite mesajul si altora
-O reamintire a faptului ca fiecare dintre noi vom fi socotiti in totalitate pentru faptele noastre si Allah ne va cere socoteala fiecaruia dintre noi. Daca toti am tine cont de acest lucru, lumea aceasta ar fi fost un loc mai bun de in care sa traim astazi si intotdeauna.
-Sa nu le daunam altora, astfel incat nici altii sa nu ne raneasca pe noi, cu alte cuvinte sa nu ne facem rau reciproc
-Interzicerea cametei (sunt numeroase dovezi in acest sens in Coran si hadis, care interzic luarea dobanzii, platirea dobanzii, sau sa iei parte la astfel de tranzactii care presupun camata, fie ca martor, garant, etc)
-Atentionarea in privinta lui Sheytan si cum lucreaza pentru a ne devia de la calea cea dreapta
-Drepturile barbatilor si a femeilor unul fata de celalalt
-Tratarea femeilor cu blandete
-Pastrarea modestiei si castitatii pentru femei
-Importanta adorarii lui Allah si implinirea indatoririlor religioase: Salah, Siam, Zakat, Hajj
-Egalitate pentru toti, indiferent de rasa sau culoare
-Stabilirea si implementarea dreptati
-Urmarea Coranului si Sunnei Profetului ﷺ constituie garantie pentru a ramane pe drumul cel drept si pentru a nu rataci niciodata. Ce minunat ar fi fost daca Musulmanii ar fi respectat intocmai aceasta cerinta.
-Islamul este ultima religie, Coranul este ultima revelatie Divina, Profetul Muhammad ﷺ este ultimul Mesager al lui Allah.

Dragi frati si surori in Islam!
Ne revine datoria de a urma acest mesaj si de a-l transmite mai departe tuturor oamenilor, respectand dorinta Mesagerului lui Allahcare ne-a indemnat sa-l tranmitem si altora, astfel incat ultimul la care va ajunge sa inteleaga mai bine decat cei care au ascultat aceasta predica direct de pe platoul Arafah, acum mai bine de 1400 de ani.
Mesajul lui Allah catre intreaga omenire este si astazi la fel de viu si clar ca in prima zi, si aceasta este inca o distinctie unica de care se bucura Islamul si Musulmanii. Singurul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa nu ignoram acest mesaj, ci sa ne tinem cu dintii de el, pentru a reusi in aceasta viata si pentru a avea succes in Viata de Apoi!

Fie ca Allah sa ne daruiasca intelepciunea de a urma binele si de a sta departe de rau! Ameen!

Pentru cei interesati de varianta completa a acestei Khutbah si sursele ei, AICI:

http://islam21c.com/wp-content/uploads/134358_the_prophets_final_sermon.pdf

OUR PROPHET

Salam aleikum!

            CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s