CEL CARE SE TREZESTE IN STARE DE JUNUB SI SE TEME CA VA PIERDE FAJR

sun

CEL CARE SE TREZESTE IN STARE DE JUNUB

SI SE TEME CA VA PIERDE FAJR

 

BISMILLAH

Intrebarea este: ce trebuie sa faca cel care se trezeste in stare de Junub (impuritate sexuala) la momentul in care se da iqaamah pentru Rugaciunea de Fajr, si considera ca daca face Ghusul (baia completa necesara in astfel de situatii) va pierde Rugaciunea in adunare. Poate el sa faca doar wudu(ablutiunea) si sa faca Rugaciunea in adunare, sau sa faca Ghusul chiar daca va pierde Rugaciunea la Moschee?

Lauda lui Allah, Stapanul Lumilor!
Cel care este in stare de impuritate majora este necesar sa faca Ghusul pentru a putea implini Rugaciunea, deorece Rugaciunea lui nu va fi valida daca face numai Wudu (ablutiunea).
El trebuie sa faca Ghusul chiar si daca se teme ca va pierde Rugaciunea la Moschee, si chiar daca se trezeste tarziu si se teme ca timpul Rugaciunii va expira daca face Ghusul. Majoritatea invatatilor sunt de parere ca este obligatoriu sa faci ghusul, deoarece este scuzat in ce priveste Rugaciunea.
In cazul lui, timpul care se socoteste este timpul de cand s-a trezit, deoarece este o relatare in Tirmidhi, al-Nasaa’I, Abu Dawood si Ibn Maajah de la Abu Qataadah care a spus:

Ei i-au spus Profetului sallAllahu aleihi wa salam ca au adormit si au pierdut Rugaciunea. El a spus:”Nu este nicio neglijenta cand cineva doarme, ci neglijenta este atunci cand este treaz. Daca vreunul dintre voi uita sa faca Rugaciunea, sau doarme si pierde Rugaciunea, atunci sa o faca atunci cand isi aduce aminte.”[clasat ca Sahih de Al- Albani, in sahih al-Tirmidhi].

Ibn Qudaamah a spus a spus, explicand optiunea majoritatii:” Daca apa este disponibila, dar efortul de a o procura si de a o folosi va face ca timpul Rugaciunii sa se sfarseasca, nu este permis pentru el sa faca Tayammum (ablutiunea uscata), nici daca este acasa, sau in calatorie in acord cu majoritatea invatatilor.“

Ibn Taymyyah a spus:”Daca o persoana se trezeste la sfarsitul timpului pentru Rugaciune si este in stare de junub si se teme ca daca face Ghusul, timpul Rugaciunii se va sfarsi, trebuie sa faca ghusul si apoi sa faca Rugaciunea, chiar si daca timpul Rugaciunii se sfarseste. Acelasi lucru este valabil si pentru cel care uita.[ al-Ikhtiyaaraat al-Fiqhiyyah].

Ibn Uthhaymeen a spus in legatura cu cel care nu are apa calda si este nevoit sa o si incalzeasca, ca cel aflat in aceasta situatie, trebuie sa incalzeasca apa chiar si daca se teme ca timpul va expira, deoarece daca s-a trezit tarziu, timpul rugaciunii in cazul lui este atunci cand se trezeste din somn, si nu de cand a inceput timpul Rugaciunii, deoarece Profetul sallAllahu aleihi wa salam a spus:”Oricine doarme si pierde Rugaciunea si pierde Rugaciunea sau uita, sa o faca atunci cand isi aduce aminte.”
Asa ca, timpul ei incepe atunci cand isi aminteste pentru cel care a uitat, si cand s-a trezit, pentru cel care a adormit.
Astfel, daca se trezeste doar cu cinci sau zece minute inainte de rasaritul soarelui, si daca ar face Tayammum va avea timp sa faca Rugaciunea in timpul ei, iar daca ar face Ghusl timpul ar expira, trebuie sa faca Ghusl chiar si daca timpul expira, deoarece timpul in cazul lui incepe din momentul in care s-a trezit, si nu de la crapatul zorilor, deoarece are o scuza.”[ Fataawa Noor ‘ala al-Darb].

Concluzia este aceea ca, fiecare Musulman trebuie sa intentioneze si apoi sa faca tot ce este necesar sa se trezeasca pentru Rugaciunea de Fajr si sa o implineasca la timpul ei, si sa nu lase ca niciun motiv sa-l impiedice sa implineasca aceasta Rugaciune. Trebuie sa mai specific, ca este iertat cel care a dormit sau a uitat (neintentionat), daca va implini Rugaciunea IMEDIAT ce s-a trezit sau si-a amintit, fara sa mai amane implinirea ei.

Trimisul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:
Oricine face Rugaciunea de Fajr, el sau ea se afla sub protectia lui Allah. Asa ca, aveti grija, O fiu sau fiica a lui Adam, ca Allah sa nu va cheme sa dati socoteala pentru ca v-ati lipsit de protectia Lui pentru orice motiv.”[Muslim]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/11/09/orcine-implineste-fajr-va-fi-sub-protectia-lui-allah/

Oricine implineste Rugaciunea dinainte de rasaritul soarelui si Rugaciunea inainte de apusul lui (Fajr si ‘Asr) nu va intra in Iad.” [Muslim]

Cel care implineste Al-Bardan (Fajr si ‘Asr) va intra in Jennah.”[Bukhari&Muslim]

Ca sa nu mai amintesc de rasplata celor doua rakat de Rugaciune Sunnah de dinainte de Fajr:
Cele doua rakat sunnah care preced Rugaciunea de Fajr sunt mai bune decat aceasta lume si tot ceea ce se afla in ea.” [Ahmad, Muslim, Tirmidhi, Nasa’i]

CLICK AICI PENTRU:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/11/recuperarea-rugaciunilor/

Pacea fie asupra voastra!

                               CezarinaS.

LET’S WORK togeher FOR ETERNAL PEACE!

Anunțuri

12 gânduri despre “CEL CARE SE TREZESTE IN STARE DE JUNUB SI SE TEME CA VA PIERDE FAJR

  1. Assalam aleykum wa Rahmetuh ALLAH wa Barakatuhu !!! defapt care este rugaciunea oblicatorie de dinaintea rasaritului soarelui , SUBBHE sau FAJIR ???? eu stiu ca SUBBHE e cea oblicatorie !!! si se implineste dupa infaptuirea de ADAAN ! si Kiamm sallat !!! iar cele 2 rakat de dinaintea rugaciunii SOBBHE se numeste FAJIR si se infaptuieste fara voce fara ADAAN fara KIAM SALLAT !!! iar tu sora mea ai mentionat mai sus ca (( “Cele doua rakat sunnah care preced Rugaciunea de Fajr sunt mai bune decat aceasta lume si tot ceea ce se afla in ea.)) Acum intrebarea mea este sunt Trei rugaciuni a cate 2rakaat inainte de rasaritul soarelui ??, cele 2 suna inaintea de Fajir ! 2rakat Fajir si inca 2rakat SUBBHE ! te rog sora mea sa ma lamuresti daca vei vrea InschAllah !!! eu infaptuesc doar 2rakat ( Fajir ) care le consider cele 2 rakat sunna de dinaintea rugaciunii obligatorii 2rakat cu voce ! SUBBHE !! te rog ajuta-ma sa inteleg caci cine m-a informat despre aceste rugaciuni m-a informat gresit !!!!

    • Wa aleikum salam wa rahmatullahi wa barakatuhu! Dvs faceti o confuzie, din cate imi dau seama. Rugaciunea obligatorie de dimineata care se implineste din momentul cand se da Adhanul pana maxim inainte de rasaritul soarelui, se numeste Fajr (sau dupa cum o denumesc arabii in general Subuh, de la sabah care inseamna dimineata). Inainte de a implini Salatul Fajr (Rugaciunea obligatorie de dimineata) este puternic recomandat, sa implinim doua Rakat de Rugaciunea Sunnah. Profetul salAllahu aleihi wa sallam nu renunta niciodata, nici macar atunci cand se afla in calatorie, la cele 2 rakat de rugaciune Sunnah dinainte de Salatul Fajr, precum nu renunta niciodata la Rugaciunea Witr. Asadar, Fajr si Subuh sunt una si aceeasi Rugaciune, si anume cea de dimineata!

  2. Iti multumesc pentru lamurire !!! si va multumesc pentru modificarea facuta mai sus !!!! cea cu iadul !!! JAZAKALAHU HAIRAN !!!! confuzia nu am facut !!! asa invatasem !!!! de la alti frati !!!! BARAKA ALLAHU FIKI !!!! o sa infaptuiesc rugaciunile asa cum spui !!! dar totusi o sa mai caut si o sa te anunt negresit ce am sa gasesc !!!!

    • Cu plăcere! Stai fără dubiu. Este exact asa cum ti-am spus. Arabii în general nu folosesc pentru rugăciunea de dimineața termenul de Fajr, ci spun Subuh (de sabah care înseamna dimineața). Este vorba despre aceeași rugăciune, iar celor doua rakat sunnah se împlinesc înainte de rugăciunea obligatorie se dimineața Fajr (Subuh)! Salam aleikum!

  3. ALLAHU AKBAR !!!! ASA E !!! !!!! ALHEMDULILLAHY !!!! SUBHANNALLAH !!! ITI MULTUMESC DIN SUFLET !!!!! JAZAKALLAHU HAIRAN !!!! pentru ca mi-ai raspuns !!!! ALLAHU AKBAR !!!! daca imi permiti si ai timp !!! mai am nelamuriri si as dori sa ma faci sa inteleg !!!! vad in toate postarile tale nu vorbesti decat cu DAALIL !!! si asta ma face sa am incredere in ceea ce spui !!! ALHAMDULILLEHI !!

  4. Pingback: LIMITA DE TIMP PENTRU FIECARE RUGACIUNE (AS-SALAAT) | Islamul Pacea Eterna

  5. assalam alekoum wa rahmatullahi wa barakatuh. spunea cineva ca,daca nu te-ai trezit la rugaciunea de fajr,nu controla ceasul ci controleaza-ti imanul! din pacate,mi se intapla cateodata sa ma pot trezi in noapte pt rugaciune si sa nu reusesc sa ma trezesc dimineata.sau ma trezesc pe sfarsitul timpului. sigur este o problema destul de grava pt care trebuie luate masuri. insha Allah,imi doresc sa nu fie cazul…dar daca mi se intampla sa ma trezesc tarziu,si facand rugaciunea intru in timpul in care rasare soarele si nu este permis a se face rugaciunea,ce fac? sau in cazul rugaciunii asr…daca de ex. n-as fi acasa si m-as intoarce in timp ce pune soarele,fac rugaciunea asr normal?sau nu?

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s