RUGACIUNEA INTR-UN LOC UNDE SUNT IMAGINI EXPUSE

RainDrops2

RUGACIUNEA INTR-UN LOC UNDE SUNT IMAGINI EXPUSE

BISMILLAH

Lauda lui Allah Stapanul Tuturor Lumilor!

Invatatii sunt in unanimitate de acord ca nu este permis sa faci Rugaciunea intr-un loc in care se afla imagini ale fiintelor insufletite. Unii dintre ei considera ca este haram insa opinia majoritatii este aceea ca este makrooh.[al-Majmoo‘, 3/185]

Shaykh al-Islam Ibn Tayimiyah a spus:”Opinia corecta este aceea relatata de la Umar bin Al-Khatab si altii, raportata de Ahmad si altii, ca daca sunt imagini (in biserica), nu este permis sa se faca Rugaciunea, deoarece Ingerii nu intra intr-o incapere in care se afla imagini, si pentru ca Profetul sallAllahu aleihi wa salam nu a intrat in Ka’abah pana cand imaginile de acolo nu au fost sterse. De aceea Umar (ra) a spus:

”Nu am intra in bisericile lor daca sunt imagini in ele.”
[ Majmoo‘ al-Fataawa, 22/162]

Al-Shibramalsi al-Shaafa‘i a spus:” Este makrooh sa faci Rugaciunea intr-un vesmant ce are imagini pe el, sau pe un material pe care este imprimata o imagine, chiar si daca cineva este nevazator sau este intuneric, sau daca imaginea este in spatele lui, sau intoarsa cu fata la pamant ca sa nu fie vazuta cand se roaga (pe acel material).
[ Haashiyat Nihaayat al-Muhtaaj, 2/14]

Din cele prezentate mai sus intelegem ca nu este permis sa faci Rugaciunea intr-un astfel de loc sau in astfel de conditii, din urmatoarele motive:

Ingerii nu intra intr-o incapere in care se afla o imagine (un chip reprezentat)
Abu Talha (ra) a spus ca Profetul sallAllahu aleihi wa salam a spus:”Ingerii nu intra in casa (bait) in care se afla un caine sau o imagine (chip).”[Bukhari&Muslim]

In timpul Rugaciunii ii cerem lui Allah sa coboare indurarea si sa sporeasca binecuvantarile, asa ca, cum putem sa cerem acest lucru intr-un loc in care Ingerii indurarii nu intra?

Evitarea oricarei asemanari cu cei care adora idoli sau statuete, sau a crestinilor ale caror biserici sunt pline de astfel de imagini.

Evitarea imitarii ne-Musulmanilor este una dintre cele mai importante invataturi ale Sharee’ah pentru a preveni ca identitatea de Musulman sa fie asimilata sau pierduta si pentru a-i pastra stralucirea de-a lungul timpului.

Relatat de Aisha(RA): Umm Habiba si Umm Salamah, radiyy Allahu anhon, au povestit despre o biserica pe care au vazut-o in Etiopia si in care erau picturi. Ele i-au spus despre asta si Profetului, salAllahu aleihi wa sallam, care a zis:” Daca un om religios dintre ei moare, ei vor construi un loc de adorare pe mormantul sau si vor face picturi in el. Ei vor fi cele mai rele creaturi in fata lui Allah in Ziua Invierii.”[Sahih Bukhari& Muslim]

Evitarea a ceea ce ar putea distrage atentia.

Daca in fata celui care implineste Rugaciunea este o imagine, il poate distrage si poate face ca mintea lui sa se indeparteze, in timp ce un Musulman trebuie sa caute sa obtina cel mai inat nivel al atentiei si umilintei cand sta in Rugaciune in fata lui Allah Cel Glorios.

Relatat de Anas (ra) a spus:”Aishah (ra) avea o perdea cu care a acoperit o parte a casei sale. Profetul sallAllahu aleihi wa salam a spus:”Ia aceasta perdea de aici pentru ca imaginile aflate pe ea imi distrag atentia in Rugaciunea mea.” [Bukhari]

[Sursa:Islam Q&A]

ALTE LUCRURI LEGATE DE FOTOGRAFII SI IMAGINI IN TIMPUL RUGACIUNII

-Fotografiile de pe cartile de identitate ce sunt ascunse in portofel nu fac ca Rugaciunea sa fie makrooh. Mai mult fotografierea in scopul identitatii este permisibila

-Trebuie avut grija in achizitionarea de jucarii si imbracaminte care au imagini inscriptionate.

-Evitarea expunerii de jucarii pe rafturi in scop de decor

-Sunt diferente de opinie printre invatati in legatura cu fotografiile digitale ale imaginilor insufletite, daca ele intra sau nu in categoria celor interzise. Unii invatati considera aceste fotografii digitale la fel ca cele pictate sau printate.

Pe de alta parte, dupa cercetarile invatatilor s-a ajuns la concluzia ca imaginile digitale sunt mai degraba o imagine in oglinda decat o imagine creata si considera ca nu intra in categoria celor interzise, daca nu sunt printate, si bineinteles daca subiectul sau contextul nu este unul interzis.

Avand acestea in minte, trebuie avut grija, ca cei care apeleaza la fotografiile digitale trebuie sa pastreze limita si sa se foloseasca de ele doar in situatii de necesitate.

-Fotografiile care sunt in carti, nu fac ca Rugaciunea sa devina makrooh atata timp cat nu sunt expuse. Trebuie avut grija inclusiv la cartile copiilor care contin in general imagini, sa nu sa fie lasate deschise.

-Majoritatea ziarelor si revistelor din zilele noastre contin fotografii indecente si impermisibile. Trebuie sa se evite cumpararea si aducerea lor in casa. Daca este totusi necesar sa citim un anumit articol, apoi fie trebuie sa ne debarasam de acel ziar, fie sa il ascundem in asa fel incat imaginile sa nu fie expuse.

-Trebuie sa ne obisnuim sa avem un loc separat sau special in care sa implinim Rugaciunea. Desigur asta nu inseamna ca putem expune imagini sau fotografii in alte parti ale casei.

-Daca capul imaginii este ascuns sau distorsionat este suficient pentru cerintele Sahari’ah.

-In cazul imaginilor digitale, cu toate ca sunt pareri impartite intre invatati in legatura cu permisibilitatea lor, ca o masura de precautie, trebuie inchise orice obiecte gen televizor, computer care afiseaza imagini ale fiintelor insufletite.

-Trebuie avut in vedere ca nu vei face un pacat daca porti o insigna care intra in categoria situatiilor de necesitate (gen legitimatie de servici, organizatie, etc.) In acest caz, este bine daca o vei ascunde intr-un buzunar in timpul efectuarii Rugaciunii.

[Sursa:Pictures in Everyday Life- Mufti Shafiq Jakhura (Darul Ihsan Centre) 12 July 2009]

Ce-spune-islamul-despre-expunerea-fotografiilor

Si Allah stie cel mai bine!

Pacea fie asupra voastra!

                         CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s