“..ELE VA SUNT VESMANT VOUA, IAR VOI LE SUNTETI VESMANT LOR”

danbo wedding

“..ELE VA SUNT VESMANT VOUA, IAR VOI LE SUNTETI VESMANT LOR”

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Rabbil ‘Alamin!

O minunata interpretare (Tafsir) a unui fragment dintr-un Veset din Sfantul Coran. Allah ne spune:
Vi s-a ingaduit in noaptea Postului impreunarea (relatiile intime) cu sotiile voastre; ele va sunt vesmant voua, iar voi le sunteti vesmant lor..” 2:187

Allah a ales cuvantul “vesmant” in loc de oricare alt cuvant pentru a descrie relatia speciala dintre barbat si sotia sa. Allah l-a facut pe barbat vesmant pentru femeie, si pe femeie, vesmant pentru barbat. Cuvantul “vesmant” folosit in acest context este foarte bogat in intelesurile sale. Este foarte dificil sa exprimam in cuvinte fiecare subtilitate pe care o transmite acest cuvant.

-Cuvantul “vesmant” in sensul literar inseamna ceea ce atinge si acopera corpul in mod direct, fara nicio bariera.
-Cuvantul “vesmant” implica ideea de egalitate, complementaritate si suport ale naturii psihologice si fizice, in acelasi timp. Barbatul are rolul sau si femeia il are pe al ei. Femeia nu poate fi construita ca un mijloc pentru implinirea dorintelor barbatului. Ea este o fiinta umana, egala cu barbatul. Fiecare dintre ei este ca un vesmant pentru celalalt in orice aspect al vietii.
Vesmantul implica si impodobire si infrumusatare. Allah spune:”Luati-va gatelile voastre la locurile de Rugaciune (Moschee).” 7:31
Barbatul si femeia sunt podoaba si infrumusetare unul pentru altul.
Ibn Abbas a spus:” Imi place sa ma imbrac/aranjez pentru sotia mea in aceeasi masura in care imi place ca ea sa se imbrace/aranjeze pentru mine. Aceasta deoarece Allah spune:si ele au acelasi drepturi( asupra sotilor lor in cea ce priveste cheltiuelile lor pentru ele) cu cele pe care voi le aveti asupra lor( in cea ce priveste supunerea si respectul) in relatii bune…(2:228)”.
Una dintre aceste frumuseti este cea fizica, pentru ca o persoana vede in cel/cea pe care il/o iubeste cu adevarat o frumusete pe care altii nu o vad.
Una dintre aceste frumuseti este de asemenea de natura intangibila. Increderea si prietenia sunt parti ale credintei, dupa cum Profetul, sallAllahu aleihi wa salam a spus.
Vesmant are de asemenea si intelesul de acoperire si ascundere. Allah spune:”O, fii ai lui Adam! Noi v-am dat voua straie care sa va acopere goliciunile, si ca (si) podoabe.” 7:26
Sotul si sotia sunt ca un scut unul pentru altul pentru a nu cadea in pacat prin implinirea dorintelor lor (intime) intr-un mod permis. Ei, de asemenea, ascund ceea ce tine de intimitatea lor de ceilalti, si nu dezvaluie celorlalti detalii ce tin de relatiile lor fizice sau de alte probleme ce pot sa apara la un moment dat intre ei. Ei nu permit ca viata personala pe care o impart impreuna sa devina un topic al discursurilor publice.
Vesmant mai implica si curatenie si puritate. De aceea Alah ne porunceste:”Vesmintele tale curateste-le.” 74:4
Aceasta risipeste notiunea pe care o au anumite persoane care considera relatiile conjugale ca fiind un lucru “murdar”. Allah a facut institutia mariajului o practica a Profetilor:”Am trimis Noi profeti si mai inainte de tine. Si le-am dat lor soate si urmasi.” 13:38
Aceasta a fost si calea Profetului Muhammad, sall Allahu aleihi wa salam, care le-a transmis clar urmasilor sai care doreau sa devina prea ascetici:”Pe Allah! Sunt cel mai temator de Allah dintre voi, si totusi postesc dar imi intrerup postul (adica nu posteste continuu); ma rog, dar si dorm; si ma casatoresc cu femeile. Oricine doreste o alta cale decat a mea, nu este dintre ai mei.”[Sahih Bukhari &Muslim]
Asadar vesmantul (cu acest sens) este ceva curat si decent si nu este ceva de care sa ne rusinam.
Vesmantul este un semn al averii si al independentei. Intr-un mariaj, sotul si sotia indeplinesc nevoile fiecaruia.
Vesmintele sunt placere si bucurie si de aceea Allah a facut ca vesmintele sa fie unele dintre placerile Paradisului, atunci cand a spus:”..si vor imbraca straie verzi din matase si brocart” 18:31; “iar straiele vor fi de matase in ele (in gradinile Edenului).” 35:33
Mariajul ar trebui sa fie cu adevarat un vesmant al placerii. Trebuie sa aduca placere corpului si sufletului. Trebuie sa fie echilibrul interior pentru atenuarea tensiunii si anxietatii. Cei care neaga acest aspect, vor suferi de cele mai multe ori de depresie, griji si instabilitate emotionala.
Vesmantul ofera protectie, acoperire si caldura. Allah spune:”..si v-a facut voua straie care sa va fereasca de arsita (dar si de frig) si camasi [din zale] care sa va apere de asprimea voastra.” 16:81
Profetul sallAllahu aleihi wa salam, obisnuia uneori dupa ce facea baie, sa se incalzeasca cu sotia sa Aisha. Ea a relatat:”Uneori, Profetul sallAllahu aleihi wa salam se imbaia dupa ce avusese relatii intime si apoi venea la mine sa se incalzeasca. Il tineam langa mine fara sa fi facut baie (inca).”[Sunan at-Tirmidhi]
Vesmant mai implica pace si liniste. Allah spune:”Si am facut din noapte un vesmant.” 78:10
Sotul si sotia trebuie sa gaseasca unul in altul pace si liniste.
De aceea Profetul sallAllahu aleihi wa salam i-a dat primei sale sotii Khadijah vestile bune ale unui Palat facut din perle (nestemate) in Paradis unde nu vor fi turbulente sau disconfort.
Abu Huraira a relatat urmatoarele:”Gabriel(Gibril) aleihi salam a venit la Profet, sallAllahu aleihi wa salam si a spus:”O, Mesager al lui Allah! Aceasta este Khadijah, venind la tine cu un vas care contine supa de carne(sau ceva de mancare sau de baut). Cand ajunge la tine, salut-o cu pace din partea Domnului ei (Allah) si din partea mea, si da-i vestile ca are un palat facut din Qasab (perle, nestemate) in Paradis, unde nu va fi nicio tulburare (zgomot) si nicio truda (oboseala, probleme).” [Bukhari]
Invatatii au comentat ca, motivul pentru care i s-au dat aceste vesti bune ale unei astfel de case in Paradis, este acela ca, casa ei pe acest pamant a fost la fel. Nu a fost ca majoritatea celorlalte case unde ridicarea tonului si argumentarea sunt lucruri comune, fecvente si foarte raspandite.
Vesmintele acopera corpul, si in special partile intime. In acelasi mod, o sotie isi protejeaza sotul cu ea insasi la fel cum ii protejeaza averea si copiii. Sotul la randul sau, isi protejeaza sotia cu el insusi si ii pastreaza secretele si ii implineste dorintele.
Vesmintele exprima imaginea a ceva ce atinge in mod direct pielea. Este un contact intim cu corpul fara nicio bariera. Simbolic, implica o apropiere intima si o apropiere fizica pe tot parcursul vietii lor impreuna.
Vesmintele trebuie sa fie pastrate proaspete si curate. Ele trebuie curatate si spalate. In acelasi mod, relatia conjugala intre sot si sotie trebuie reinprospatata si revigorata.
Vesmintele inseamna varietate. La fel, viata conjugala are nevoie de varietate, precum niciunul dintre noi nu ar fi multumit sa poarte mereu aceeasi haina. De aceea, atunci cand Profetul sallAllahu aleihi wa salam a fost intrebat despre limitele pe care le impune Islamul asupra sotului si sotiei in privinta relatiilor intime, el a clarificat ca intre sot si sotie totul este permis in afara de doua lucruri: contactul anal si in timpul menstruatiei.

Si Allah stie cel mai bine!
Acestea sunt unele dintre intelesurile pe care le implica cuvantul “vesmant” si acesta este idealul pe care il presupune relatia dintre sot si sotie.

Chiar daca de multe ori, realizez ca eu prezint Islamul ca un mod de viata ideal, pentru ca intr-adevar Islamul este ideal daca ar fi respectat, ca si in acest caz, eu prezint forma ideala pe care Islamul o propune in privinta relatiilor conjugale, chiar daca realitatea este alta.

Si realitatea arata altfel, nu pentru ca Islamul este vinovat, asa cum de cele mai multe ori se insinueaza, ci lipsa de cultura Islamica, de educatie si lipsa bunelor maniere, mentalitatile specifice anumitor locuri sau popoare, fac ca relatiile dintre sot si sotie sa fie departe sau foarte departe de acest ideal.
Eu imi propun prin ceea ce fac sa educ, si sa aduc lumina asupra multor subiecte controversate. Cu totii avem de invatat, cu totii trebuie sa ne imbunatatim comportamentul, cu totii gresim si tocmai de aceea trebuie sa dam prioritate cunoasterii pentru a putea sa ne corectam greselile si lipsurile. Totul depinde de vointa si capacitatea noastra de a dori sa schimbam ceva (in bine) in noi si in ceilalti.
Vor urma, in shaa Allah si alte articole pe aceasta tema.

Allah sa fie cu voi si sa va calauzeasca numai catre bine si numai catre Adevar!

Cu PACE,

                  CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

2 gânduri despre ““..ELE VA SUNT VESMANT VOUA, IAR VOI LE SUNTETI VESMANT LOR”

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s