HASAD (INVIDIA) si IMAN (CREDINTA) NU POT EXISTA IN ACEEASI INIMA

12178120_1699729953582000_1020829271_n

HASAD (INVIDIA) si IMAN (CREDINTA)

NU POT EXISTA IN ACEEASI INIMA

BISMILLAH

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Islamul poate fi pentru anumiti oameni o religie plina de reguli si restrictii, iar pentru altii un mod de viata. Poti sa traiesti in Islam si sa te simti constrans sau restrictionat, si poti trai Islamul cu bucurie si detasare.

Atunci cand credinta a penetrat adanc inima ta, totul devine usor, te vei simti liber si nu constrans.
Aceasta este si motivul pentru care Islamul este PACE, pentru ca aduce pace sufletului, iar cand acest lucru se intampla, sufletul tau devine liber, independent de orice lucru si de orice creatie si devine supus si dependent NUMAI de Allah, pentru ca TAWAKULLAH-Increderea in Allah inseamna de fapt eliberare de griji si de orice altceva ce iti poate ingreuna si afecta sufletul si inima.

Inima este cea care coordoneaza intregul corp, si nu degeaba Profetul ﷺ ne-a spus ca daca inima este sanatoasa, intreg corpul este sanatos, iar daca inima este stricata (corupta), intreg corpul este stricat (corupt).

Asa cum am spus, Islamul este un mod de viata care imbina datoriile religioase si faptele de adorare, cu un suflet curat si bune maniere, care sunt atat de importante incat intr-un hadis autentic se relateaza ca bunele maniere cantaresc mai mult decat faptele celui care posteste in timpul zilei si se roaga in timpul noptii, iar Profetul ﷺ a garantat un loc in cel mai inalt loc al Paradisului pentru cel care are bune maniere, si in shaa Allah sper ca acest subiect sa il detaliez intr-un articol viitor.

In Islam sunt fapte care pot sterge pacatele, precum apa stinge focul, si sunt fapte care rad, distrug faptele bune, si una dintre aceste fapte este HASAD-Invidia. Iar HASAD este o boala a inimii, si ea apare atunci cand inima este stricata, iar daca inima este bolnava, in curand va afecta intregul corp.

CUM DEFINIM INVIDIA
-Hasad (invidia sau gelozia) este starea in care unei persoane ii displace binecuvantarile de care se bucura o alta persoana si isi doreste ca ni’mah (binecuvantarile) sa fie indepartate (luate) de la aceea persoana
-sa ascunzi calitatile bune ale unei persoane din teama ca altii il vor placea (aprecia) pe el/ea si nu pe tine
-ganduri, sentimente si comportament care apar atunci cand cineva este ingrijorat de neajunsurile sale si este nemultumit cu situatia sa
-invidia este o reflectie a nesatisfactiei cu noi insine, cu dorintele noastre de a fi ca altcineva sau de a avea lucruri pe care le are altcineva

EVIDENTE DIN CORAN
“..Acesta este Harul lui Allah pe care-l darueste cui voieste El.” 5:54
“Oare ei impart indurarea Domnului tau? Noi le-am impartit lor cele spre trebuiinta in viata din aceasta lume si i-am ridicat pe ei unii deasupra altora in trepte, pentru ca unii dintre ei sa-i puna pe altii sa lucreze.” 43:32
Vezi si:2:90;2:109;3:19;4:54;28:82;42:14;45:17;113:5;59:9

EVIDENTE DIN SUNNAH
Profetul ﷺ a spus:”Feriti-va de invidie pntru ca adevarat invidia distruge faptele bune in aceeasi masura cum focul distruge lemnul.”
At-Tirmidhi a relatat de la al-Zubayr ibn al-Awaam ca Profetul ﷺ a spus:”Asupra voastra este o boala a neamurilor de dinaintea voastra: invidia si ura. Iar aceasta este ceva care rade. Si nu spun ca rade parul, ci rade (distruge) religia (credinta). Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu,(sau a zis:pe Cel in Mana caruia se afla sufletul lui Muhammad) voi nu veti intra in Paradis pana nu veti crede, si nu veti crede pana nu va veti iubi unii pe altii. Sa va spun despre ce va va ajuta sa stabiliti asta printre voi: raspanditi urari (de pace) printre voi.”[Imam Ahmad &Tirmidhi]

RAUL CE DECURGE DIN HASAD
Aceasta boala a inimii si pacatul care este cunoscut ca Hasad a fost primul pacat comis vreodata. A fost unul dintre cele mai importante lucruri care l-au condus pe Shaytan departe de Stapanul sau. De fapt doua lucruri au fost cele care l-au adus pe Sheytan in aceasta situatie teribila: mandria (aroganta) si invidia.

El a fost invidios pe Adam(as) pentru toate binecuvantarile speciale pe care Allah i le-a acordat lui Adam, incluzand faptul ca le-a ordonat Ingerilor sa se prosteneze lui Adam (in semn de supunere fata de Allah si nu de adorare a lui Adam) si pentru Stiinta care i-a fost data lui Adam si care nu i-a fost data lui Sheytan.
Raspunsul lui Sheytan a fost raspunsul clasic al invidiei si arogantei. El s-a considerat superior lui Adam(as) si a considerat ca Allah nu a fost drept atunci cand i-a oferit aceste binecuvantari lui Adam(as).
“[Allah] L-a intrebat:”Ce te-a oprit sa te prosternezi, cand ti-am poruncit?’ A raspuns:”Eu sunt mai bun decat el! Pe mine m-ai facut din foc, iar pe el l-ai facut din lut!” 7:12

Intotdeauna sa avem in minte acest exemplu, pentru ca cei care au aceste caracteristici-mandria si invidia- detin caracteristicile celor pe care Allah ii dispretuieste.

Crearea lui Sheytan si exemplele asociate cu el, sunt o lectie pe care trebuie sa o invatam. Cine se supune lui Allah urmeaza poruncile Sale, iar cine nu se supune lui Allah, il urmeaza pe Sheytan. Sunt foarte multe invataminte pe care trebuie sa le tragem din acest exemplu, si unul dintre ele l-am abordat si in “Povestea Rugaciunii”, cand explicam cat l-a costat pe Sheytan faptul ca a refuzat sa faca o singuta prosternare, una singura. Si ma intrebam cat ii va costa pe cei care, Allah ii cheama de cinci ori pe zi la intalnirea cu El, ii cheama la salvare si izbavire, si ei refuza aceasta chemare, ignorand cu buna stiinta chemarea lui Allah! Allah sa ne fereasca sa fim dintre cei nesupusi!

Cand Hasad se raspandeste printre oameni, este foarte distructiva. Distruge bazele iubirii si compasiunii pe care credinciosii ar trebui sa le aiba unii pentru altii, asa cum Profetul ﷺ ne-a avertizat in hadisul mentionat anterior ca invidia rade, distruge religia si credinta.

In acord cu Ibn Taymiyyah (Allah sa aiba mila de el) Hasad este intotdeauna acompaniata de ura. Si acesta este unul dintre lucrurile nefaste ale invidiei. La inceput o persoana este invidioasa pe alta persoana, ca dupa un timp, aceasta invidie sa se transforme in ura. [Majmoo’ vol.10,pg 127]

Hasad duce cu siguranta la distrugerea comunitatii Musulmane. Si aceasta deoarece in multe cazuri se si actioneaza in consecinta. Cu alte cuvinte, cel care uraste binecuvantarile de care se bucura altcineva, poate sa si actioneze pentru a indeparta aceste binecuvantari. Iar acesta este una dintre situatiile in care Hasad poate distruge cu adevarat comunitatea si poate sa conduca la ura printre Musulmani.

Allah ne arata in Coran cum Hasad poate sa penetreze atat de adanc incat sa distruga pana si cele mai stranse relatii, si anume relatiile de sange. Hasad poate sa aduca fratele impotriva fratelui si aceasta demonstreaza cat de periculoasa si distrugatoare poate fi aceasta boala.

In acest sens, avem exemplul celor doi fii ai lui Adam (5:27-30), despre care Ibn Kathir spunea ca: invidia pentru fratele sau si anume pentru faptul ca sacrificiul fratelui sau au fost a fost acceptat si al lui nu a fost acceptat, a condus catre cea mai grava fapta, uciderea fratelui sau de sange.[Tafseer Ibn Kathir, vol 2,pg 50]

Un alt exemplu este acela al fratilor lui Yusuf (Iosif), care au complotat impotriva propriului lor frate din pricina geloziei si invidiei fata de dragostea ce tatal lor o avea pentru Yusuf (12:8-10).

Hasad este semnul ca sufletul este rau si este foarte departe de Iman (credinta). Pentru ca un adevarat credincios trebuie sa iubeasca pentru fratele sau ceea ce iubeste pentru sine. El trebuie sa fie fericit atunci cand fratele sau este binecuvantat cu anumite lucruri sau calitati. Si acesta este cu adevarat opusul lui Hasad.

Invidia este un fel de nemultumire si insatisfactie cu ceea ce Allah a decretat. Allah este Cel care care revarsa binecuvantarile Sale asupra cui doreste El, si cel caruia ii displace ceea ce altcineva a primit, in realitate isi arata nemultumirea pentru ceea ce Allah a hotarat.

Ibn ‘Uthaymeen(Allah sa aibe mila de el) spunea ca atunci cand se ajunge la acest punct, cel care considera astfel, practic isi pune religia lui intr-o pozitie periculoasa si precara. El practic se declara pe el insusi mai bun in luarea de decizii decat Allah.[sharh Riyaadus Saaliheen, vol 4,pg 704]

Multi inteleg gresit faptul ca Allah a revarsat anumite binecuvantari asupra cuiva (in mod special cele de ordin material) chiar daca respectivii sunt dintre cei nesupusi, care mint, inseala si prin aceste mijloace obtin tot ce vor in aceasta lume. Trebuie sa avem n vedere ca aceste “binecuvantari” de care se bucura ei, pot fi de fapt sursa a propriei lor distrugeri, iar Allah poate sa le daruiasca lor si ei sa continue sa fie dintre cei care sunt nesupusi fata de Allah si care comit fapte reprobabile.

Este evident, ca nu trebuie sa avem niciun motiv sa fim invidiosi pe astfel de castiguri lumesti.
Trebuie sa lasam aceasta hotarare in seama lui Allah si sa acceptam tot ceea ce Allah a decretat, pentru ca Allah este Atoatestiutor, Drept si Indurator.

Mai mult, nimeni nu poate schimba ceea ce Allah a hotarat, si cine isi doreste asta, trebuie sa stie ca lupta pentru o cauza pierduta, pentru ca el nu poate indeparta binecuvantarile de care se bucura o alta persona, decat daca Allah hotaraste astfel. Anxietatea si stresul sau vor fi in van, deoarece Allah binecuvanteaza pe cine doreste.

“Si daca Allah te atinge cu un rau,[sa stii ca] nu este cine sa-l indeparteze decat numai El! Iar daca El iti voieste un bine, nu este nimeni care sa poata respinge Harul Sau cu care El ii atinge pe cei care voieste El dintre robii Sai, iar El este Iertator, Indurator[Al-Ghafur, Ar-Rahim].” 10:107

Mai mult, Hasad are numeroase efecte psihologice negative asupra celui invidios. El poate fi intr-o stare permanenta de furie si nemultumire care pot sa conduca uneori chiar la efecte atat de negative care pot conduce la nebunie, sau uneori chiar la sinucidere, daca devine obsedat si nu poate trai vazand ca altii primesc astfel de binecuvantari.[Ibn Uthaymeen, sharh Riyadus Saliheen, vol 4/704]

Cand vom realiza toate aspectele negative ale invidiei si faptul ca invidia este este un semn al inbolnavirii inimii, mai ales atunci cand acea persoana se declara ca fiind Musulman sau credincios, vom realiza ca de fapt Hasad (Invidia) si Iman (Credinta) nu pot coexista in aceeasi inima.

Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:”Iman (credinta) si Hasad (invidia) nu pot fi adunate impreuna in inima slujitorului (lui Allah).”[an-Nasaa’i,saheeh de Al-Albani].

Dragi frati si surori in Islam!
Cred ca acest ultim hadis spune tot si cred ca acest articol este un avertisment destul de convingator pentru cei care sunt afectati de aceasta boala distrugatoare a inimii si de efectele ei negative, si mai sper ca argumentele aduse aici, vor ajuta ca pe mai departe sa (ne) reprimam astfel de ganduri si sentimente fata de cei care au fost binecuvantati de Allah cu mai multa bogatie materiala, cu mai multa frumusete, stiinta, inteligenta, pozitie sociala, samd, si sa raman multumitori si satisfacuti cu ceea ce Allah a hotarat pentru noi.

“Uitati-va la cel care va este inferior si nu va uitati la cel care va este superior. Astfel veti fi in stare sa apreciati mai bine favorurile pe care Allah le-a revarsat asupra voastra.”[Relatat de Abu Huraira,inregistrat in Muslim 467]

gelozia

 

Pacea fie asupra voastra!

CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

 

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s