RAMADANUL SE PREGATESTE SA PLECE..CUM NE LUAM RAMAS BUN?

 

sahara

RAMADANUL SE PREGATESTE SA PLECE…

CUM NE LUAM RAMAS BUN?

BISMILLAH

 

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!
Din pacate si acest Ramadan se indreapta catre final. Mai avem totusi sansa de a schimba  unele lucruri, macar acum in zilele care au mai ramas. Regretele nu ne vor mai folosi la nimic, atunci cand va fi prea tarziu pentru a mai putea indrepta ceva.

Sa ne amintim cateva merite care relationeaza cu aceasta luna:
Oricine posteste in Ramadan cu credinta, cautand rasplata, pacatele lui trecute vor fi iertate.”[Sahih Bukhari&Muslim]
Intr-o alta relatare din Musnad Ahmad, se mai spune in plus:”pacatele lui trecute si viitoare vor fi iertate.”[hasan]
Oricine sta in Laylat-ul Qadr cu credinta, cautand rasplata, pacatele lui trecute ii vor fi iertate, si oricine posteste in Ramadan cu credinta cautand rasplata, i se vor ierta pacatele trecute.”
In Nisa’ee se mai adauga:”..pacatele lui trecute si viitoare vor fi iertate.”

Iertarea din aceasta luna binecuvantata este conditionata de pastrarea a ceea ce trebuie pastrat, adica implinirea poruncilor lui Allah si abtinerea de la ceea ce este interzis. Majoritatea invatatilor spun ca,  ispasirea pacatelor se refera la pacatele minore, bazat pe hadisul inregistrat in sahih Muslim in care se spune:”Cele cinci Rugaciuni zilnice, Rugaciunea de Vineri pana la urmatoarea Vineri, si Ramadanul pana la urmatorul Ramadan sunt ispasire pentru pacate, atata timp cat te abtii de la pacatele mari.”

Ibn Munthir a spus in legatura cu Laylat-ul Qadr:”Este de sperat ca pacatele majore si minore sunt toate iertate.” Insa majoritatea invatatilor sunt de parere ca este necesara cainta sincera pentru ca pacatele majore sa fie iertate.

Astfel, se intelege din toate hadisurile relationate cu Laylat-ul Qadr ca iti vor fi iertate pacatele chiar daca nu ai avut cunostinta specifica despre (cand este) Laylat-ul Qadr, iar pentru postul din Ramadan, se primeste rasplata dupa incheierea lunii, si se mai spune ca ispasirea pacatelor pentru postul din Ramadan se intampla in ultima noapte.

Dovada pentru aceasta este un hadis [din Musnad Ahmad], relatat de Abu Huraira:”Cei care postesc vor fi iertati in ultima noapte din Ramadan. Oamenii au intrebat:”O, Mesager al lui Allah, asta se va intampla in Laylat-ul Qadr? Mesagerul lui Allah ﷺ a raspuns:”Nu! Cel care munceste isi primeste rasplata dupa ce si-a indeplinit responsabilitatile.”
Az Zuhree a mentionat:”In ziua de Eid Fitr, cand oamenii se aduna pentru a implini Rugaciunea, Allah se va uita la ei si va spune:”O, slujitorii mei, pentru Mine ati postit, si pentru Mine ati stat in Rugaciune! Intoarceti-va (la casele voastre), pacatele voastre sunt iertate.

Cel care posteste si isi indeplineste toate celelalte acte obligatorii este dintre cei mai buni slujitori ai lui Allah. Iar cei care neglijeaza implinirea obligatiilor si nu-si indeplinesc toate obligatiile fata de Allah, atunci va fi vai de ei.
Inaintasii (Salafii) munceau foarte mult pentru a-si perfectiona faptele si pentru a le implini fara greseala, si apoi aratau o mare ingrijorare fata de acceptarea faptelor lor, si asta deoarece se temeau ca faptele lor sa nu fie respinse.
Ali bin Abi Talib (ra) spunea:” Fiti ingrijorati de acceptarea faptelor voastre, decat de implinirea lor. Nu ati auzit declaratia lui Allah: ”Allah accepta numai faptele celor piosi (Mutaqeen)”.
Fudalah spunea:”Pentru mine sa stiu ca Allah mi-a acceptat si o fapta de marimea unei seminte de mustar, este mai iubit de mine decat aceasta lume si tot ce se afla in ea.

Acesta este si motivul pentru care predecesorii cei piosi (Salafi) se rugau sase luni pentru ca Allah sa le ingaduie sa apuce Ramadanul, iar dupa ce completau luna, se rugau inca sase luni pentru acceptarea postului.
Autorul a continuat sa spuna: Binecuvantata luna a Ramadanului contine mai multe mijloace de ieratare, printre care: sa hranesti o persoana care a postit, sa usurezi munca unui sclav, sa-L pomenesti pe Allah, sa-ti ceri iertare, sa faci Du’a.
Se spune intr-un hadis:”Cel care Il pomeneste pe Allah in Ramadan, va avea pacatele iertate, si cel care Il cheama pe El (in Du’a) nu va fi dezamagit.”
S-a relatat ca Abu Huraira a spus:”Fiecare va fi iertat, in afara de cei care resping. Cei care erau in jurul sau au intrebat:”O, Abu Huraira, cine va respinge?” El a raspuns:”Cel care nu cere iertarea lui Allah, a respins.”
Ingerii vor cere iertare pentru cei care postesc in timpul lunii Ramadan, iar cel care pierde aceasta oportunitate, va fi afectat de o imensa pierdere.

Mesagerul lui Allah ﷺ in timp ce urca in amvonul sau a repetat de trei ori:”Ameen! Ameen! Ameen!
Companionii au intrebat ingrijorati de acest lucru, iar el ﷺ a raspuns: ”Jibril a venit la mine si mi-a spus:”Oricine apuca luna Ramadan si pacatele lui nu sunt iertate, va intra in Iad si Allah il va arunca departe.” Jibril mi-a poruncit sa spun Ameen, asa ca am spus Ameen.”[Ibn Hiban]
Qatada a spus:”Cel caruia nu i se iarta pacatele in Ramadan, nu ii vor fi iertate in alt timp in afara de Ramadan (adica: daca nu te folosesti de avantajul acestei grozave sanse in Ramadan, nu poti obtine avantaj cu alta ocazie. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa pierzi aceasta oportunitate de a-ti fi iertate pacatele. Ramadanul este sansa noastra!)

Intr-un alt hadis similar se spune:”Cel care nu va obtine iertarea in Ramadan, atunci cand va obtine iertarea?
Autorul a mai spus:”Cand va fi iertata o persoana daca nu este iertata in aceasta luna? Cand vor fi aceptate faptele unei persoane daca nu ii sunt acceptate in Laylat-ul Qadr? Cand se va corecta o persoana daca nu se poate corecta in Ramadan?

Cu adevarat, ziua de Eid al Fitr, este o sarbatoare pentru cei care au pacatuit si care au postit in aceasta luna, pentru ca ei vor fi iertati.
Asa cum Eid-ul Adha, urmeaza dupa Ziua de Arafah, care este ziua in care Allah elibereaza cei mai multi oameni din focul Iadului.
Asa cum iertarea si salvarea de focul Iadului au legatura cu postul din luna Ramadan si statul in Rugaciune, Allah a porucit sa ne aratam gratitudinea fata de El dupa incheierea lunii, pentru binecuvantarea de a ne fi ingaduit sa postim si sa facem Rugaciunea, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, pentru ca numai El este Cel care ne iarta pacatele si ne salveaza de Focul Iadului.
Toti suntem pacatosi, si nu trebuie sa disperam din pricina pacatele noastre, pentru ca Allah iarta toate pacatele (in afara de shirk-politeism). Trebuie sa gandim pozitiv despre Stapanul nostru si sa ne intoarcem catre El cu cainta sincera, si sa facem fapte care sa ne asigure salvarea.
Declaratia Tawhid-ului (Unicitatii lui Allah) indeparteaza pacatele si le sterge. Niciun pacat si nicio fapta nu cantaresc cat Tawhid-ul.

In ce priveste kalimat al Istighfar (cuvinte de iertare), ele sunt un mijloc extraordinar pentru iertare. Pentru ca Istighfar inseamna du’a de iertare, iar du’a-ul celui care posteste primeste raspuns in timp ce posteste, si la momentul ruperii postului.
Hasan al Basri spunea:”Sporeste cererea de iertare, pentru ca nu stii cand Indurarea lui Allah se coboara asupra ta.”
Intr-o relatare se spune ca Shaytan zice:’Am distrus omenirea cu pacate, si ei m-au distrus pe mine cu Laa ilaha illa Allah si Istighfar.’

Istighfar este incheierea tuturor faptelor. Ne incheiem Rugaciunea cu Istighfar, ritualurile Hajj-ului, atunci cand parasim o intalnire. Daca acesta intalnire a fost una presarata de discutii fara rost sau in care s-au comis greseli, atunci Istighfar este considerata ca o ispasire.
Un exemplu in acest sens este urmatoarea Du’a:
Subhanakal-Lahumma wa bihamdik, ash-hadu an la illaha illa anta, astaghfiruka wa’atoobu ilaiyk
(Glorie Tie O Allah, si toata Lauda, marturisesc ca nu este alta divinitate in afara de tine, cer iertarea Ta si Tie ma caiesc)
*Se recita de trei ori si se recomanda a fi citita la sfarsitul oricarei adunari, intalniri, pentru ispasirea pacatelor comise in timpul ei.
[at Tabari, an Nasa’i, al Hakim]

De asemenea, trebuie sa incheiem Ramadanul cu Istighfar, iar sadaqatu Fitr, este un mijloc de purificare pentru cel care a postit, fata de vorbele fara rost sau fapte nepotrivite, iar Istighfar indreapta greselile cauzate de fapte ce pot dauna postului.
Postul este scut impotriva Focului, atata timp cat nu este distrus de vorbe si fapte rele. Istighfar repara ranile care au afectat acest scut.
Tocmai de aceea, in special in ultimele zile si nopti ale Ramadanului, trebuie sa sporim cererea de iertare, pentru greselile si deficientele de pana acum.

Yahia bin Muaadh spunea:”Inteligent nu este cel al carui tel este altul decat cel de a-si cere iertare de la Allah. Nu este cel care cere iertare cu limba lui, in timp ce inima lui este atasata de pacate si intentioneaza sa se reintoarca la pacate dupa incheierea Ramadanului. Postul lui este respins, iar acceptarea (faptelor) este inchisa in fata sa.

Ka’b a spus:”Oricine posteste in Ramadan iar in sinea lui spune: Cand se va termina aceasta luna, voi fi nesupus fata de Alah, postul lui este respins. Si oricine posteste in aceasta luna si in sinea lui spune:’Dupa incheierea lunii, nu voi fi nesupus lui Allah, aceasta persoana va intra in Jennah (Paradis) fara intrebari.”

Autorul a continuat sa spuna: O, slujitori ai lui Allah, cu adevarat luna Ramadan se pregateste sa plece, si nu au mai ramas decat cateva zile. Cel care a facut bine in aceasta luna, sa continue sa faca bine, si cel care a avut lipsuri, sa incerce sa incheie aceasta luna cu bine, pentru ca adevarat faptele sunt in acord cu finalul lor. Asa ca, obtineti cat mai multe avantaje in aceste ultime zile, si dati-i acestei luni cel mai bun adio si salam.
Inimile dreptcredinciosilor tanjesc dupa aceasta luna si jelesc desparirea de ea. Daca acest lucru se intampla cu cei care au avut grija de aceasta luna, ce se va intampla cu cei care au fost nepasatori in timpul zilelor si noptilor sale? La ce ii va folosi plansul celui care a fost neglijent? De cate ori a fost el sfatuit, de cate ori a fost invitat sa se corecteze, iar el nu a raspuns chemarii? Acum el regreta, dar regretul sau nu va folosi la nimic.”

(rezumat din cap. Sfarstul Ramadanului din Cartea: Lataif al Maa’rif de Ibn Rajab)

Dragi frati si surori in Islam!
Daca sunteti in situatia in care simtiti ca nu ati facut ce era potrivit pentru aceasta luna si mai ales cat trebuia, mai aveti o sansa. Sa nu pierdem aceste ultime zile, cand nu uitati, Istighfar trebuie sa fie prioritatea noastra, pentru ca avem nevoie de iertarea lui Allah la capatul acestei luni, si rugati-va lui Allah ca aceste ultime zile si nopti, in care se afla si Laylat-ul Qadr, sa va gaseasca ocupati cu adorarea Lui, si de asemenea cereti-I ajutorul lui Allah, ca dupa ce [si] acest Ramadan ne va parasi, sa nu va schimbati si sa continuati sa faceti bine si sa traiti in supunere fata de Stapanul Tuturor Lumilor, si nimic sa nu va umbreasca aceasta dorinta, pana cand sufletul va va parasi.

Si Allah stie cel mai bine, si succesul si victoria vin numai de la Allah!

Cum sa-ti ceri iertare, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/09/virtutiile-cererii-de-iertare-pentru-noi-si-pentru-ceilalti/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/29/nu-putem-incheia-aceasta-luna-fara-sa-fim-iertati/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/24/oare-percepem-ramadanul-la-adevarata-valoare-dupa-o-poveste-adevarata/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2017/06/02/cine-cauta-iertarea-mea-ca-sa-l-iert-rabbana-duas-1/

 

                         CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “RAMADANUL SE PREGATESTE SA PLECE..CUM NE LUAM RAMAS BUN?

  1. Pingback: LAYLATUL QADR AR PUTEA FI CHIAR ACUM! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s