CUM CEREM IERTARE PENTRU NOI si pentru CEILALTI

11352525_1660296614192001_22545516_n

VIRTUTIILE CERERII DE IERTARE PENTRU NOI

si pentru CEILALTI DREPTCREDINCIOSI

BISMILLAH

Lauda lui Allah Stapanul Tuturor Lumilor!

Ramadanul este luna caintei si a cererii de iertare. Profetul-salAlahu aleihi wa sallam- a spus:” Jibril mi-a spus: ‘Sa fie distrus cel care Ramadanul vine si pleaca si pacatele lui nu sunt iertate’, iar eu am spus:’Ameen!”[sahih Al Jaami]

A cere iertarea lui Allah are numeroase beneficii atat in aceasta viata, cat si in Urmatoare. ASTAGHFIRULLAH, inseamna: mijloc de iertare, de a intra in Paradis, de a fi binecuvantat cu provizii bune in aceasta viata, de a-ti spori si a-ti intari puterea, de indepartare a raului, de facilitare a afacerilor(treburilor), de a cobori ploaia si de a-ti spori averea si copii. Istighfar este cu adevarat o mare binecuvantare de la Allah pentru slujitorii sai si calea catre favorurile sale nelimitate.Toate acestea le-am detaliat intr-un alt articol.

VEZI AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/22/istighfar-poarta-catre-binecuvantari-nelimitate/

Trebuie sa-I cerem iertarea lui Allah in permanenta, indiferent de timp. Ramadanul este poate unul dintre cele mai speciale momente in care trebuie sa ne cerem iertare. Nu putem lasa ca aceasta luna sa treaca pe langa noi, fara sa fim iertati. Aceasta luna abunda de binecuvantari pe care nu avem cum sa ni le imaginam in aceasta viata. Dar pe cat de neimaginabile sunt aceste binecuvantari pe atat de mare este pierderea pentru cel care le nesocoteste. Atunci cand ceri iertare nu faci decat sa declari Superioritatea Absoluta a lui Allah si faptul ca tu este umilul Sau slujitor. De asemenea, cererea de iertare, creeaza o stare de bine, de impacare a sufletului, iti da speranta. Nu inceta sa-ti arati umilinta in fata Stapanului Tau, pentru ca cel care se teme de Allah in aceasta viata, va fi in siguranta in Viata de Apoi, si cel care plange pentru pacatele sale in aceasta viata, nu va mai plange in Viata de Apoi…

De asemenea, suntem indemnati atat in Coran dar si in Sunnah, sa cerem iertare si pentru fratii nostri in credinta.Cererea de iertare pentru ceilati Musulmani este o fapta extrem de virtuoasa. Este una dintre cerintele fratiei in Islam si unul dintre motivele pentru ca Du’a-urile noastre sa gaseasca raspuns.

Allah ne spune:
“Deci sa stii [O, Muhammad ﷺ ] ca Laa ilaha ill-Allah (nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah) si cere iertare pentru pacatele tale si pentru (pacatele) dreptcredinciosi(Mu’minin) si dreptcredincioase (Mu’minat)!” 47:19

Profetul ﷺ a spus:”Oricine cere iertare pentru dreptcredinciosi si dreptcredincioase, va avea o fapta buna in contul sau pentru fiecare dreptcredincios si dreptcredincioasa.” [Majma` al-Zawâ’id (10/210) clasat ca hasan de al-Albânî]

Va puteti imagina ce rasplata veti obtine daca va veti ruga de iertare pentru toti dreptcredinciosii? Veti primi rasplata pentru absolut fiecare dintre ei. SubhanAllah, cum Allah nu lasa sa se piarda nicio fapta buna, indiferent de cat de marunta ar fi.

Cel care cere iertare, trebuie sa inceapa prin a cere iertare pentru el insusi.

Ubayy bin Ka`b a mentionat ca Mesagerul lui Allah ﷺ “cand se ruga in favoarea altora, obisnuia sa inceapa cu el insusi.” [Sunan al-Tirmidhî (3385) si Sunan Abî Dâwûd (3984), autentificat de al-Albânî]

Gasim astfel de exemple si in Coran, de exemplu:
“Doamne, iarta-ne noua si fratilor nostri care ne-au luat-o inainte intru credinta..”. [Sûrah al-Hashr 59: 10]

Totusi, acest lucru nu este neaparat necesar daca cineva doreste pur si simplu sa se roage in beneficiul altcuiva. Sunt numeroase texte in care se arata ca cel care il implora pe Allah in favoarea altcuiva, nu se mentioneaza pe sine absolut deloc.

Putem spune ca, atunci cand cineva intentioneaza sa se roage lui Allah atat pentru el cat si pentru altcineva, trebuie sa inceapa cu el insusi si apoi sa se roage pentru ceilalti. Daca insa doreste sa-L invoce pe Allah pentru alcineva, atunci poate face acest lucru fara sa se roage si pentru sine.

In acest sens avem exemplul Profetului pentru Ubaud bin Amir cand a spus:” O Allah! Iarta-l pe Ubayd b. Amir.”

In ce priveste Du’a pentru un ne-musulman, este permis sa ne rugam pentru calauzirea lui, sau pentru lucruri ce tin de viata lumeasca, pentru sanatate, etc.

Allah ne spune: “Nu se cade ca Profetul (ﷺ ) si cei care cred, sa ceara iertare pentru politeisti, chiar daca ei sunt rude, dupa ce li s-a aratat limpede ca ei sunt oaspetii Iadului. [Sûrah al-Tawbah: 113]

Pentru mai multe detalii privind interactiunea cu ne-musulmanii, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/12/07/interactiunea-cu-ne-musulmanii/

Un exemplu in acest sens este acela cand Profetul ﷺ s-a rugat pentru calauzirea lui Umar bin al-Khatab (ra).
S-a relatat de catre Abdullah bin Abbas (RA), ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”O, Allah, intareste Islamul cu Abu Jahl bin Hisham sau cu Umar bin Khattab”. In dimineata urmatoare, Umar a venit la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam si a imbratisat Islamul”.[Sunan Tirmidhi,3683]

In incheierea acestui articol as dori sa va fac cunoscute cateva exemple de Du’a-uri pentru a cere iertare de la Allah Subhanahu Wa Ta’ala.

Allaahumma Ighfirlee maa qaddamatu, wa maa ‘akh-khartu, wa maa ‘asrartu, wa maa a’lantu, wa maa ‘asraftu, wa maa ‘Anta a’lamu bihi minnee. ‘Antal-Muqaddimu wa ‘Antal-Mu’akhkhiru laa ‘ilaaha ‘illaa Anta.
[Muslim 1/534]
(O Allaah! Iarta-mi mie ceea ce am facut in trecut si ceea ce voi face in viitor, si ceea ce am ascuns, si ceea ce am facut pe fata, si ceea ce Tu stii mai bine decat mine. Tu esti al-Muqaddim, și Tu ești al-mu’Akhhir, nu există nicio divinitate in afară de Tine).” *este indicat a se recita aceasta du’a in timpul rugaciunii dupa ultimul tashahud, inainte de salam.

Ibn ‘Umar (RA) a spus:”L-am vazut pe Mesagerul lui Allah.. spunand de 100 de ori intr-o singura sedere:
Rabb- ighfir li, wa tubb ‘alayya, innaka Antat-Tawwabur-Rahim. (Stapanul meu, iarta-ma. Cu adevarat Tu esti Cel la care ne intoarcem cu cainta , intotdeauna Indurator.)
[Abu Dawud and At- Tirmidhi].

Ibn Mas’ud (ra) a spus:” Messenger lui Allah (ﷺ) a spus:”Cel care spune: ‘Astaghfir ullah-alladhi la ilaha illa Huwal-Haiyul-Qayyumu, wa atubu ilaihi (Cer iertare de la Allah, nu este alta divinitate in afara de Allah, Cel Viu, Vesnicul si ma intorc la El cu cainta)”, pacatele lui vor fi iertate chiar si daca ar fi fugit de pe campul de lupta (in timp ce era angajat in lupta pentru Cauza lui Allah).”
[Abu Dawud, At-Tirmidhi si Al-Hakim]

‘Aishah (ra) a relatat:” Inainte de moartea lui, Mesagerul lui Allah (ﷺ) obisnuia sa se roage frecvent:Subhan Allahi wa bihamdihi; Astaghfirullaha wa atubu ilaihi (Allah este lipsit de orice imperfectiune si incep prin a-L lauda pe El. Implor iertare de la Allah si ma intorc catre El cu cainta).”
[Al-Bukhari si Muslim].

Rabbana innanā amanna, faghfir lana, dhunoobana wa-qinna ‘adhāāban-naar
(Doamne, noi credem! Iarta-ne noua pacatele noastre si salveaza-ne pe noi de chinurile Focului!)
[Ali’ Imran; 3:16]

Rabbana amanna faghfir-lana wa-rhamna wa anta khayru ar-rahimin (Doamne, noi am crezut! Iartă-ne și îndură-te de noi, căci Tu ești Cel mai bun dintre cei îndurători).

[al-Muminin 23:109]

La illaha illa Anta Subhanak, inni kuntu min adh-dhalimeen
(Nu exista alta divinitate in afara de Tine! Eu am fost dintre cei nelegiuti!)
[al-Anbiyah, 21: 87]

In legatura cu aceasta Du’a, Sa’d ibn Waqas (radiAllahu anhu) a relatat ca Profetul (ﷺ) a spus:” Du’a-ul pe care l-a facut Companionul Pestelui (Profetul Yunus-as) pe cand se afla in burta pestelui a fost (cea mentionata mai sus). Daca oricare dintre Musulmani se roaga cu aceste cuvinte, invocarea (Du’a-ul) lui va fi acceptat (va primi raspuns).
Intr-o alta relatare:” Stiu cuvinte care vor face ca Allah sa indeparteze necazul (primejdia) cuiva. Acestea sunt cuvintele (din Du’a-ul) fratelui meu Yunus, aleihi salam.”
[at-Tirmidhi; 3500, an-Nisa’i in `Amal al-yawmi wa al-layla; #656, al-Hakim 1:505 si 2:383.sahih]

Subhanakal-Lahumma wa bihamdik, ash-hadu an la illaha illa anta, astaghfiruka wa’atoobu ilaiyk
(Glorie Tie O Allah, si toata Lauda, marturisesc ca nu este alta divinitate in afara de tine, cer iertarea Ta si Tie ma caiesc)
*Se recita de trei ori si se recomanda a fi citita la sfarsitul oricarei adunari, intalniri, pentru ispasirea pacatelor comisee in timpul ei.
[at Tabari, an Nasa’i, al Hakim]

(SAYYID AL ISTIGHFAR):
ALLAHUMMA ANTA RABBI LA ILAHA ILLA ANTA
KHALAQTANI WA ANA ABDUKA
WA ANA ‘ALA ‘AHDIKA WA WA’DIKA MASTATA’TU
A’UDHU BIKA MIN SHARRI MA SANA’TU
ABU’U LAKA BINI’MATIKA ‘ALAIYA
WA ABU LAKA BIDHANBI FAGHFIRLI
FAINNAHU LA YAGHFIRU DH-DHUNUBA
ILLA ANTA
(O, Allah! Tu esti Domnul meu! Nimeni nu are drept de adorare in afara de Tine! Tu m-ai creat si eu sunt robul tau, iar eu sunt credincios legamantului si promisiunii mele cat de mult pot. Caut refugiu la Tine de raul pe care l-am facut. Eu recunosc in fata Ta toate binecuvantarile pe care Le-ai revarsat asupra mea, si Iti marturisesc toate pacatele mele. Asa ca, iarta-ma, pentru ca nimeni nu poate ierta pacatele in afara de Tine!)

Shaddad ibn Aws, radiyyAllahu anhu, a relatat ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a declarat ca: aceasta du’a-SAYYID AL ISTIGHFAR- este CEA MAI SUPERIOARA CALE DE A-I CERE IERTARE LUI ALLAH, si ca: “Daca cineva o recita in timpul zilei cu credinta ferma in ea si moare in aceeasi zi inainte de seara, va fi dintre oamenii Paradisului. Iar daca cineva o recita la timp de noapte, cu credinta ferma in ea, si moare inainte de dimineata, va fi dintre oamenii Paradisului.”[sahih Bukhari; at-Tirmidhi;An-Nasa’I;Ahmad]

De la Abu’d-Darda’ (rA) in  Sunan Abu Dawood cu un jayyid isnaad:”Oricine spune dimineata si seara:

Hasbi Allaahu laa illaha illa huwa ‘alayhi tawwakaltu wa huwa rabb al-‘arsh il-‘azeem

(Allah este Suficient pentru mine, nu este alta divinitate in afara de El; in El imi pun increderea si El este Stapanul Tronului cel Maret-Coran 9:129), de sapte ori, Allah, Ludat fie El, il va satisface (ii va fi de ajuns) in orice privinta (in orice problema pe care o are).”

 

<Inteligent nu este cel care stie ce este bine si ce este rau,

ci, inteligent este acela care, atunci cand vede binele il urmeaza,

si cand vede raul, se indeparteaza de el>

 

  CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

3 gânduri despre “CUM CEREM IERTARE PENTRU NOI si pentru CEILALTI

  1. Pingback: LAYLATUL QADR AR PUTEA FI CHIAR ACUM! | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: CE PACATE NI SE IARTA PRIN POST? | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: FEMEIA LA MENSTRUATIE IN RAMADAN | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s