POSTUL DIN RAMADAN A AVUT TREI STAGII

sword_and_sworcery_crescent_moon_wallpaper_by_tigrestoku-d4z99yp

POSTUL A AVUT TREI STAGII

 

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Postul reprezinta retinerea sufletului de la ceea ce iubeste si pofteste. Iar acest lucru este unul dintre cele mai grele si dificile, motiv pentru care, obligativitatea postului a fost delasata pana la perioada de mijloc a Islamului, mai precis in al doilea an dupa Hijrah (2H). Acela a fost momentul ales de Allah, dupa ce Tawheed-ul si Salah (Rugaciunea) erau deja ferm stabilite in sufletele Musulmanilor, iar ei incepusera sa iubeasca Poruncile lui Allah. Astfel, sufletul lor a fost condus catre obligativitatea postului in etape graduale.
Pana cand Mesagerul lui Allah, sallAllahu aleihi wa salam a murit, a tinut post (in Ramadan) in total 9 ani.

La inceput, postul a fost o optiune lasata la alegerea oamenilor care decideau fie sa posteasca, fie sa hraneasca o persoana nevoiasa pentru fiecare zi. Apoi aceasta optiune a fost transferata in final, intr-un post obligatoriu, iar posibilitatea hranirii celor nevoiasi a fost lasata numai celor  foarte batrani (barbati si femei) care nu aveau abilitatea de a posti.

POSTUL A AVUT TREI ETAPE

In prima etapa a fost obligatoriu cu optiunea de a posti sau a hrani o persoana nevoiasa.

Al-Bukhari si Muslim au relatat de la Aisha (ra) care a spus:”(Ziua de) Ashura a fost o zi de post. Cand obligatia de a se posti in Ramadan a fost revelata, cei care au dorit au postit, si cei care nu au dorit nu au facut-o (nu au postit).”[Fath al Bari 8:26, Muslim 2:792]

Bukhari a mai relatat acelasi lucru de la Ibn Umar si Ibn Mas’ud. [Fath al-Bari 8:26]

Allah ne spune:

Cei care sunt in stare sa posteasca [cu dificultate] dar nu o fac, sa dea in compensare hrana pentru un sarman.” 2:184

Mu’adh a comentat: La inceput, cei care au dorit au postit si cei care nu au dorit nu au postit si au hranit o persoana nevoiasa pentru fiecare zi de post. Acelasi lucru a fost relatat si de la Salamah bin Al-Akwa. Aceasta s-a intamplat pana cand a fost revelat urmatorul veset, 2:185 , care a abrogat versetul anterior (in ce priveste persoanele sanatoase, si a facut postul obligatoriu).

Ibn Abbas a spus ca acest verset nu a fost abrogat. Este valid pentru cei batrani si cele batrane care nu pot posti. Ei trebuie sa hranesca pentru fiecare zi o persoana nevoiasa si nu trebuie sa recupereze postul. (asa cum este cazul pentru cel aflat in calatorie sau care sufera de o boala temporara, si care vor trebuie sa recupereze ulterior zilele de post lipsa).

Pentru mai multe detalii, va rog sa accesati urmatoarele link-uri:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/20/cine-sunt-cei-scutiti-de-post/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/16/femeile-insarcinate-sau-care-alapteaza-in-ramadan/

In a doua etapa, a fost permis numai postul, iar perioada de timp in care era permis sa mananci, sa bei si sa ai relatii conjugale era doar intre Magreb si ‘Isha, iar daca cel care postea adormea inainte sa intrerupa postul, ii era interzis sa mai manace si sa mai bea pana in noaptea urmatoare (pana la apusul soarelui din ziua urmatoare). Acest lucru a fost foarte dificil pentru Musulmanii din primii ani ai Islamului.

Abu Ishaq a relatat ca Al-Bara bin Azib a spus:”..Qays bin Shirmah postea intr-o zi si fusese sa munceasca la pamantul lui. Cand a venit timpul sa intrerupa postul, a mers la sotia lui si i-a spus:’Ai ceva de mancare?’. Ea a zis:’Nu, dar as putea incerca sa-ti gasesc ceva.’ Apoi ochii lui au fost toropiti de somn, iar cand sotia lui s-a intors, l-a gasit adormit. Ea a spus:’Vai de tine! Ai adormit?’. In mijlocul urmatoarei zile, el si-a pierdut cunostinta si a mentionat ce i s-a intamplat Profetului, sallAllahu aleihi wa salam. 

Apoi a fost revelat Versetul 2:187 in care Allah ne porunceste sa mancam si sa bem si sa intretinem relatii conjugale, pana cand se crapa de ziua (pana la adhan Fajr). Alhamdulillah!

Astfel, acest al doilea tip de post  a fost abrogat, si s-a ajuns la cea de a treia etapa, cea pe care o cunoastem astazi. Si acesta este stadiul final, stabilit pana in Ziua Judecatii.

[Sursa: Zaad al-Ma’aad [Al-Muntaqaa Newsletter: 1/9]

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “POSTUL DIN RAMADAN A AVUT TREI STAGII

  1. Pingback: OARE PERCEPEM RAMADANUL LA ADEVARATA VALOARE?- dupa o poveste adevarata | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s