TARAWEEH-CATE RAKAT?

DSC_0554-1

 RUGACIUNEA TARAWEEH-CATE RAKAT?

BISMILLAH
Lauda lui Allah Stapanul Tuturor Lumilor!
Cu ocazia binecuvantatei luni a Ramadanului, oamenii se intorc catre Rugaciunea Taraweeh (Qiyamu Ramadan). In articolele precedente am vorbit despre excelenta Rugaciunii de Noapte, dar si despre cum a facut Profetul ﷺ aceasta Rugaciune in adunare si ce s-a intamplat ulterior in timpul Califatului lui Umar bin Al-Khatab (ra).
O alta chestiune foarte dezbatuta printre Musulmani este numarul de rakat al Rugaciunii Taraweeh.
Asa cum am mai precizat, Rugaciunea Taraweeh este Sunnah in acord cu consensul Musulmanilor, dupa cum a precizat al-Nawawi in al-Majmoo’.
Rugaciunea Qiyam (Taraweeh) a fost incurajata de Profet ﷺ cand a spus:”Oricine petrece noptile din Ramadan in Rugaciune din credinta si cu speranta ca va fi rasplatit, pacatele lui trecute vor fi iertate.”[Bukhari, Muslim]
Din acest motiv Musulmanii sunt in unanimitate de acord ca este Mustahab sa oferi aceste Rugaciuni in Ramadan.
Asa cum am explicat si in articolul precedent, cei care afirma ca Taraweeh in adunare ar fi Bida’h, nu au niciun suport, deoarece insusi Profetul ﷺ s-a rugat Taraweeh impreuna cu companionii sai, insa s-a oprit doar din teama ca aceste Rugaciuni sa nu devina obligatorii pentru ei, deoarece Revelatia era inca in desfasurare. Dupa moartea Profetului ﷺ, Revelatia a luat sfarsit, si odata cu ea a luat sfarsit si aceasta temere, iar Umar (ra) in timpul Califatului sau, a reinsufletit aceasta Sunnah si a adunat Musulmanii sub un singur Imam pentru a implini Taraweeh in Moschee, si acest lucru se intampla pana in zilele noastre.
S-a relatat ca Ismaa’eel ib Ziyaad a spus:”Ali(ra) a trecut pe langa Moschei in care erau lampi (aprinse) in timpul Ramadanului si a spus:’Fie ca Allah sa-i lumineze mormantul lui ‘Umar asa cum el a luminat Moscheile pentru noi.”[Relatat de al-Athram in al-Mughni, 1/457]
In ce priveste numarul de Rakat in Taraweeh, sunt numeroase relatari sahih care indica faptul ca Profetul ﷺ in mod regulat a efectuat 11 rakat. El ﷺ obisnuia sa faca 8 rakat (incheind cu Taslim (salam) dupa fiecare 2 rakat) si incheia cu 2 rakat shaf’ si 1 rakat Witr.
Alteori a efectuat 13 Rakat conform hadisului relatat de Aisha si Ibn ‘Abbaas (ra).
Profetul ﷺ obinuia sa se roage 11 rakat si le prelungea foarte mult, atat de mult incat ii lua aproape intreaga noapte.

Intr-o noapte in care Profetul ﷺ isi conducea companionii in Rugaciune, nu si-a incheiat Rugaciunea pana aproape de zorii zilei, incat Sahaba s-au temut ca vor pierde Suhoor. Sahaba (ra) iubeau sa faca Rugaciunea in spatele Profetului ﷺ si nu li se parea ca dureaza prea mult.
Invatatii sunt de parere ca daca Imamul prelungeste prea mult Rugaciunea, poate sa puna in dificultate membrii adunarii, asa ca s-au gandit ca Imamul sa scurteze recitarile si sa creasca numarul de rakat.
Ideea este ca, cel care efectueaza 11 rakat in manierea relatata de la Profet ﷺ este bine si este dintre cei care urmeaza Sunnah. Oricine scurteaza recitarile si creste numarul de rakat, este de asemenea bine.
Shaykh al-Islam Ibn Taymiyyah a spus:’Daca cineva se roaga Taraweeh in acord cu madhhabs a lui Abu Haneefah, al-Shaafa’I si Ahmad cu 20 de rakat, sau cu 13 sau 11 rakat, este in regula, dupa cum Imam Ahmad a spus, deorece nu este nimic care sa specifice sau sa limiteze numarul. Astfel, un numar mai mare sau mai mic de rakat depinde de cat de lung sau scurt este Qiyam (statul in Rugaciune).” [Al-Ikhtiyaaraat, p. 64]

Asadar, cine efectueaza Taraweeh cu 11 rakat (8+2+1 Witr) este dintre cei care urmeaza Sunnah, deorece asa cum am amintit sunt numeroase relatari sahih care indica acest lucru, iar cei care aleg sa efectueze mai mult de atat indiferent de numarul lor, este permis, deoarece nu este o limita in aceasta privinta, deoarece Profetul ﷺnu a indicat un numar sau nu a aratat o limita cand a spus:
Rugaciunile de noapte trebuie oferite doua cate doua (cate doua rakat o data). Daca unul dintre voi se teme ca se apropie zorii (zilei), sa faca o rakat ca Witr.”[Bukhari 846;Muslim 749]

Shayk Ibn Uthaymeen a spus:”Nimeni nu trebuie invinuit pentru ca se roaga unsprezece sau douazeci si trei de rakat, pentru ca acest lucru are un domeniu larg de aplicare, laudat fie Allah.”
[Fataawa al-Shaukh Ibn Uthaymeen,1/407]

RUGACIUNEA TARAWEEH IN MOSCHEE

Taraweeh poate fi implinita atat in adunare cat si individual, dar este mai bine in adunare, in mod special in vremurile pe care le traim astazi, in care oamenii sunt lenesi sau gasesc tot felul de scuze. Mai mult este o ocazie de a asculta recitarea Coranului, la care foarte multi au renuntat in afara Ramadanului, si sa nu mai vorbim de faptul ca majoritatea nu au memorat foarte multe Sure din Coran. Sa nu mai vorbim despre excelenta Qiyam in spatele Imamului, despre care Profetul ﷺ spunea:” Oricine sta in Rugaciune cu Imamul pana cand (Imamul) termina Rugaciunea, i se inregistreaza ca si cum s-a rugat toata noaptea.”[Sahih Abu Dawood, at-Tirmidhi, al-Bayhaqee]

Asa cum am mai amintit, Rugaciunea Taraweeh in adunare, face parte din Sunnah Profetului ﷺ, si nicidecum nu a fost introdusa de Umar ibn Al-Khatab(ra). Umar(ra) cunostea ca datoriile si obligatiile in Islam nu mai pot fi modificate dupa moartea Profetului ﷺ, si astfel el a restabilit si a avut onoarea de a fi cel care a reinviat aceasta practica Sunnah in anul 14H.

COMPLETAREA CORANULUI in RAMADAN

Completarea Coranului in Ramadan, fie in timpul Rugaciunii fie in afara ei, este de laudat. Jibril-aleihi salam obisnuia sa revizuiasca Coranul impreuna cu Profetul ﷺ in fiecare Ramadan, iar in ultimul an de viata al Profetului ﷺ, l-a revizuit de doua ori.

Lasand la o parte dezbaterile in privinta numarului de Rakat, mai bine am arunca o privire atat la cat dar mai ales la cum implinea Profetul ﷺ Rugaciunile de Noapte atat in Ramadan cat si in afara lui.

Relatat de Abu Salama bin Abdur Rahman: “Am intrebat-o pe Aisha, “Cum este Rugaciunea Trimisului lui Allah in timpul lunii Ramadan.” Ea mi-a spus:” Trimisul lui Allah niciodata nu a depasit 11 rakat in Ramadan sau in alte luni; el ﷺ obisnuia sa implineasca patru Rakat-si sa nu ma intrebi despre frumustea si lungimea lor, apoi patru Rakat-sa nu ma intrebi despre frumusetea si lungimea lor, si apoi trei Rakat.” Aisha a mai spus:”Am spus, O, Trimis al lui Allah! Tu dormi inainte sa implinesti rugaciunea de Witr?’. El a raspuns:”O, Aisha! Ochii mei dorm insa inima mea ramane treaza.”

Relatat de Aisha(ra):”Trimisul lui Allah ﷺ obisnuia sa implineasca 11 Rakat si asa era rugaciunea lui. Obisnuia sa prelungeasca prosternarea (sujud) atat de mult incat cineva ar fi putut sa recite cincizeci de Versete (din Coran) pana cand isi ridica capul (din sujud). Obisnuia sa se roage doua rakat (Sunnah) inainte de Rugaciunea de Fajr si apoi se intindea pe partea dreapta pana cand muezinul venea si il informa despre Rugaciune.”

Relatat de Aisha:”Intr-o noapte Trimisul lui Allah a facut Rugaciunea in Moschee si oamenii l-au urmat. Urmatoarea noapte de asemenea a facut Rugaciunea si foarte multi oameni s-au adunat. In a treia noapte si in a patra noapte si mai multi oameni s-au adunat, dar Trimisul lui Allah ﷺ nu a mai iesit la ei. Dimineata le-a spus:’Am vazut ce ati facut si nimic in afara de frica (ca Rugaciunea de Noapte) ar putea sa va fie impusa, nu m-a impiedicat sa vin la voi’. Si asta s-a intamplat in luna Ramadan.”

Relatat de Abdullah bin Umar:” Un om a intrebat:”O, Trimis al lui Allah! Cum este Rugaciunea de noapte?’ El ﷺ a spus:”Doua Rakat urmate de doua Rakat si tot asa, iar cand sesizezi ca se aproprie zorii, ofera o rakat ca Witr.”

Relatat de Ibn Abbas:”Rugaciunea(de noapte) a Profetului era de treisprezece rakat.”

Relatat de Masruq:”Am intrebat-o pe Aisha despre Rugaciunea de noapte a Trimisului lui Allah si ea a spus:”Erau sapte, noua sau unsprezece rakat, in afara de cele doua rakat (sunnah) ale rugaciunii de Fajr.”

Relatat de Aisha:” Profetul ﷺ obisnuia sa implineasca treisperezece rakat in Rugaciunea de Noapte si asta includea Witr si doua rakat (sunnah) ale Rugaciunii de Fajr.”

[Toate hadith-urile fac parte din colectia Bukhari, vol Rugaciunea de noapte.]

Concluzia este aceea ca, indiferent daca vom alege sa implinim 11 rakat sau mai multe, nu este nimic gresit in asta, important este sa tinem cont si de maniera in care Profetul ﷺ facea Rugaciunea, si aici ma refer la respectarea timpilor dintre pozitiile de qiyam, ruku, sujud, samd. Nu vreau sa amintesc despre lungimea recitarilor, pentru ca in aceasta privinta ne situam, chiar si cei mai buni dintre Musulmani, undeva foarte departe, daca stau si ma gandesc la un hadis relatat de Hudhaifah care a relatat ca:”Profetul ﷺ a recitat Surat Al-Baqara, Al-‘Imran si An-Nisa intr-o singura rakat, si nu ajungea la oricare Verset care vorbea despre indurare fara ca sa-I ceara lui Allah pentru ea, si niciun Verset care vorbea despre pedeapsa fara ca sa-I ceara lui Allah protectie de ea.” [Sunan Al-Nasaee 1009]
SubhanAllah!
De asemenea cei care fac Rugacinea la Moschee este de preferat sa urmeze Imamul pana acesta termina Rugaciunile, indiferent de numarul de Rakat pe care acesta alege sa-l implineasca, si sa nu paraseasca adunarea mai inainte de asta, pentru a nu fi deprivati de rasplata de a se fi rugat intreaga noapte.
Avand in vedere situatia in care se afla Ummah la aceasta data, important este ca noi sa facem aceste Rugaciuni dupa capacitatea si abilitatea noastra, importanta fiind sinceritatea si dorinta noastra de a ne apropia de Allah, de a obtine Multumirea, Indurarea si Rasplata Lui.
Si Allah stie cel mai bine!

Pacea fie asupra voastra!
                              CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

 

ARTICOLE IN ACEEASI CATEGORIE, CLICK AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/27/excelenta-qiyaam-al-layl-rugaciunea-de-noapte/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/28/rugaciunea-taraweeh-si-umar-ibn-al-khatab-radiallahu-anhu/

Islamul Pacea Eterna

 

 

Reclame

Un gând despre “TARAWEEH-CATE RAKAT?

  1. Pingback: CE FACEM IN ULTIMELE ZECE ZILE DIN RAMADAN | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s