RAMADANUL-DESPRE CE?

ramadan 4

 

RAMADANUL-DESPRE CE?

BISMILLAH

Lauda lui Allah Rabbil ‘ALAMIN!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Cu adevarat, Ramadanul este cea mai importanta luna din an. Este luna pe care credinciosii o asteapta cu nerabdare, luna in care suntem ocupati cu adorarea lui Allah, cautand Indurarea si iertarea Lui si protectia de Focul Iadului. Este luna in care ne reinnoim legamantul si restabilim relatia cu Creatorul nostru. Este sezonul binelui si virtutiilor in comunitatea Musulmana.
Shaikh Ahmed Farooqi spunea:<Daca am combina toate binecuvantarile din toate cele unsprezece luni, nu ar depasi binecuvantarile din Ramadan.>
Este oportunitatea pentru fiecare Musulman sa-si intareasca credinta, sa-si purifice inima si sufletul si sa indeparteze efectele negative ale pacatelor pe care le-a comis.
Insa, pe langa posibilitatea de a obtine o rasplata grozava, exista si riscul unei teribile pierderi.
Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Gibril mi-a spus: “ Fie ca Allah sa-l piarda pe cel care, Ramadanul vine si pleaca si pacatele lui nu sunt iertate”, iar eu am spus: “Ameen![Tirmidhi, Ahmad]

Daca vom lasa sa treaca pe langa noi oricare alta luna fara sa-i dam prea multa importanta, atunci am pierdut doar o luna. Daca vom face la fel in timpul Ramadanului, am pierdut totul.

Cel care nu foloseste aceasta sansa pentru a cauta Indurarea lui Allah, este intr-o mare pierdere. Cel care posteste dar nu face Rugaciunea [As-Salat] este intr-o teribila pierdere, pentru ca nu este Islam pentru cel care nu implineste Rugaciunea. Cel care posteste si face Rugaciunea dar nu face niciun efort pentru a sta departe de pacate sau pentru a obtine puritatea inimii, este intr-o mare pierdere. Pentru ca Profetul, sallAllahu aleihi wa salam ne-a avertizat ca daca vom face astfel, nu ne vom alege decat cu foamea si setea din timpul zilei si nu vom obtine nimic din Rugaciunile de noapte in afara de lipsa somnului.
Ramadanul este cu adevarat o luna speciala si nu degeaba companionii –Sahaba radiyAllahu anhum , care i-au inteles insemnatatea, se rugau cu sase luni inainte sa apuce Ramadanul, si se rugau sase luni dupa Ramadan, ca Allah sa le accepte postul si faptele bune. Si cine suntem noi, in comparatie cu ei, cea mai buna generatie de la Adam pana la sfarsitul timpului. SubhanAllah!

Ramadanul nu inseamna doar abtinere de la mancare si alte lucruri care strica postul, ci trebuie sa insemne recladire spirituala si purificarea sufletului:
Si pe suflet si pe ceea ce l-a plasmuit. Si i-a insuflat lui nelegiurea sa si evlavia sa! Izbandeste cel care-l curateste (care se supune si implineste tot ceea ce Allah a poruncit si face fapte bune). Si pierdut este cel care-l strica(prin nesupunere si savarsirea de pacate)!” 91:7-10
Purificare inseamna curatare de pacate si fapte rele, prin supunere si implinirea de fapte bune.
Allah le promite tuturor celor isi opresc sufletul de la pofte si care se tem de intalnirea cu El (constienti de faptul ca vor da socoteala) si savarsesc fapte bune de dragul Lui, pregatindu-se de intalnirea cu El:
Iar in ce-l priveste pe cel care se teme de Ziua cand se va infatisa Domnului Sau si si-a oprit sufletul de la pofte, RAIUL ii va fi salas!..” 79:40-41
Si ne mai spune Allah Preainaltul:
Binecuvantat fie Acela care are in mana Lui imparatia si este cu putere peste toate. Acela care a facut moartea si viata , ca sa va incerce pe voi,[pentru a vedea] care dintre voi este mai bun intru fapta.67:1-2

Viata si moartea au scopul de a ne testa si de a ne da oportunitatea de a ne exprima multimirile noastre fata de Creatorul si Sustinatorului nostru.
Luna Ramadan vine si pleaca. Testul succesului in aceasta luna se observa prin efectele pe care trebuie sa le produca postul in aceasta luna si anume:

Disciplina

Invatam in aceasta luna cum sa ne disciplinam de dragul lui Allah. Programul nostru obisnuit se schimba si vom urma un program strict care se va supune anumitor reguli. Chiar si dupa Ramadan, va trebui sa mentinem acest spirit de disciplina in alte aspecte ale vietii noastre si trebuie sa continuam sa fim subordonati poruncilor lui Allah.

Reinnoirea vietii spirituale

Ramadanul ne reinnoieste entuziasmul pentru adorarea si dedicarea noastra pentru Allah. Suntem mai grijulii fata de Rugaciunile noastre din timpul zilei si in Rugaciunile speciale din timpul noptii.

Reinnoirea contactului cu Coranul

Ramadanul si Coranul sunt strans legate intre ele. Este luna in care Mesajul Divin a fost revelat , iar intreaga Ummah da o atentie deosebita Cuvinteleor lui Allah in aceasta luna. Contactul nostru cu Coranul trebuie sa conduca catre urmarea mesajului sau.

Identificarea cu Ummah

Ramadanul nu este o experienta individuala, ci este o experienta a intregii comuntati. Intreaga Ummah posteste impreuna in acelasi timp. Ne identificam unul cu celalalt in supunerea noastra fata de Allah. Acest lucru ne da un sens nou al unitatii si infratirii. Puterea comunitatii Musulmane consta in legamantul fata de valorile binelui, ale moralei si al evlaviei, iar Ramadanul lasa aceasta amprenta asupra comunitatii Musulmane.

Simtul compasiunii

Postul ne ajuta sa experimentam si sa intelegem suferinta si durerea celor nevoiasi. Prin oprirea noastra de la mancare si bautura intelegem ce inseamna sa fii lipsit de necesitatile de baza ale vietii. De asemenea, Ramadanul mai este cunoscut si ca luna caritatii si ne invata cum sa fim mai buni si mai generosi in aceasta luna.

Straduinta

Postul in Ramadan a fost prescris in al doilea an dupa Hijrah (migrarea la Medinah). Postul este o pregatire pentru sacrificii si greutati, iar Musulmanii invata in aceasta luna cum sa lupte impotriva raului din sufletul lor si cum sa se abtina de la dorinte si pacate, lucru care face parte din disciplinarea sinelui.

Taqwa

Pentru a sumariza toate aceste daruri morale si spirituale ale Ramadanului, putem spune ca, cel mai mare dar dintre toate este Taqwa care este suma tuturor acestor daruri. Pentru ca Taqwa (evlavia, teama de Allah, constiinta de Alah) este cea mai inalta dintre toate virtutiile. Semnifica supunere fata de Allah si satisfactia totala si urmarea a tot ceea ce este bun si respingerea a tot ceea ce este rau.

Daca vom reusi sau nu, sa ne atingem obiectivul si sa profitam cat mai mult de avantajele acestei luni, depinde numai de noi si de felul cum alegem si intelegem sa abordam aceasta oportunitate.

 

Sa ne rugam lui Allah sa ne ofere sprijinul si ajutorul pentru a reusi sa infaptuim tot ceea ce ne-am propus si in shaa Allah sa ne aflam printre invingatorii acestei luni speciale si plina de binecuvantari!
Ameen! Alhamdulilahi Rabbil ‘Alamin!

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!
CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s