RASPLATA SI CONDITIILE PENTRU ACCEPTAREA FAPTELOR

Rye ears-spic de grau

RASPLATA SI CONDITIILE PENTRU ACCEPTAREA FAPTELOR

BISMILLAH

Lauda lui Allah Stapanul Tuturor Lumilor!

Un subiect important, deoarece de acceptarea faptelor noastre depinde succesul sau esecul nostru in Ziua Judecatii. Pentru a face fapte bune, trebuie sa cunoastem rasplata lor, pentru a fi motivati sa facem cat mai multe, sa cunoastem ce poate sa ne ruineze faptele noastre bune, dar si mai important, sa cunoastem care sunt conditiile pentru ca faptele noastre sa fie acceptate, in shaa Allah.

Allah in Infinita Sa indurare si genereozitate, va multiplica faptele bune ale celor dreptcredinciosi pana la sapte sute de ori sau chiar mai mult.
2:261-“Pilda acelora care dau [din] averea lor pe Calea lui Allah, este ca pilda grauntelui care face sapte spice si in fiecare spic sunt o suta de graunte, caci Allah inmulteste [rasplata] celui care voieste El. Allah este Cel cu Har Nemarginit [si] Atoatestiutor[Wasi’, ‘Alim].”
Asa cum dintr-o singura samanta rasar sute de grane, Allah va face ca faptele bune ale robilor Sai dreptcredinciosi sa creasca si sa se multiplice in acelasi mod.
Abu Huraira a relatat: Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:”Nimeni nu daruieste caritate din ceea ce este bun, pantru ca Allah accepta numai ce este bun, fara ca Cel Milostiv sa o primesca cu mana Sa dreapta. Chiar si daca este o curmala, ea creste in mana Celui Indurator pana cand devine mai mare decat un munte, asa cum unul dintre voi isi ingrijeste calul sau camila sa tanara.” [Sahih Muslim]
In contrast, Allah nu ne va multiplica pacatele noastre , ci doar ne va inregistra fiecare pacat ca unul singur.
Ibn Abbas a relatat: Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:
Allah a inregistrat faptele bune si rele si le-a facut clare. Oricine intentioneaza sa implineasca o fapta buna si nu o face, Allah i-o va inregistra ca pe o fapta buna completa. Daca intentioneaza sa o implineasca si o si implineste, atunci Allah Gloriosul i-o va inregistra ca zece fapte bune pana la sapte sute sau chiar mai mult. Daca intentioneaza sa faca o fapta rea si nu o face, atunci Allah i-o va inregistra ca pe o fapta buna completa. Iar daca o face, atunci Allah i-o va inregistra ca pe o singura fapta rea.”[Sahih Bukhari]

Intentia sincera si pura de a face o fapta buna este considerata o fapta buna care va fi rasplatita. Si acest lucru doar datorita  unei intentii corecte.
Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:

Sunt patru categorii de oameni: unul este un barbat caruia Allah i-a daruit cunoastere si avere. El actioneaza in privinta averii sale bazat pe cunostintele sale. O alta persoana spune ca, daca Allah i-ar fi daruit si lui ceea ce i-a daruit El primului barbat, ar fi actionat in acelasi mod. Rasplata pentru amandoi va fi aceeasi. A treia persoana este cel caruia Allah i-a daruit avere dar nu i-a daruit cunoastere. Astfel, el si-a cheltuit banii in acord cu propriile dorinte. O alta persoana spune, ca daca Allah i-ar fi daruit lui, ceea ce i-a daruit acelei persoane, ar fi actionat in acelasi mod. Acestia doi vor avea aceeasi povara asupra lor.” [Ibn Majah]

Iata deci cum o intentie corecta si buna este rasplatita ca o fapta buna, in timp ce o intentie rea va purta povara unei fapte pe masura, si toate acestea doar din pricina unei intentii.

Trebuie sa profitam de acest avantaj pe care Allah ni-l ofera prin Indurarea Lui, si sa implinim cat mai multe fapte bune.

Chiar daca poate parea o fapta obisnuita, cum ar fi de exemplu sa trimitem binecuvantari asupta Profetului ﷺ sau sa salutam cu salutul Islamic.
Oricine trimite binecuvantari asupra mea o data, Allah va trimite zece binecuvantari asupra lui.” [sahih Muslim]
Imran ibn Hussein a relatat:’Un om a venit la Profet ﷺ si a spus:’Salam aleikum’.
Profetul ﷺ a spus:”Zece fapte bune.”
Apoi un alt om a venit la Profet ﷺ si a spus:’Salam aleikum wa rahmatullah”.
Profetul ﷺ a spus:”Douazeci de fapte bune.”
Apoi un alt om a venit la Profet ﷺ si a spus:’Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu.’
Profetul ﷺ a spus:”Treizeci de fapte bune.” [Suban At-Tirmidhi 2689-sahih]

Mai mult, faptele marete care implica sacrificiu si determinare sunt inmultite pana la sapte sute de ori.
Abu Mas’ud a relatat:’Un om a venit cu o camila (femela) si a spus:’Asta este pentru cauza lui Allah.’ Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:”Vei avea pentru ea sapte sute de camile(femele) in Ziua Invierii.” [sahih Muslim]
De fapt, aceasta se poate aplica tuturor faptelor bune cu exceptia postului, caruia Alah ii confera o rasplata speciala si chiar mai mareata:
Abu Huraira a relatat: Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:
Fiecare fapta a fiului lui Adam este inmultita de la zece la sapte sute de ori. Allah Preainaltul a spus:’Cu exceptia postului, care este de dragul Meu si Eu il voi rasplati.” [Sahih Muslim]

De asemenea, prin fapte simple pe care le facem regulat, putem obtine multa rasplata si ni se vor sterge multe dintre pacatele noastre minore. Tocmai de aceea, Musulmanul nu trebuie sa uite sa rosteasca pomenirile de dupa Rugaciune si inainte de culcare.
Abdullah ibn Amr a relatat: Mesagerul lui Alllah ﷺ a spus:”Sunt doua practici care il vor admite pe un Musulman in Paradis daca se tine de ele. Ele sunt usoare si totusi cei care le practica sunt putini. Sa-L glorifici pe Allah de zece ori(SubhanAllah) si sa-L lauzi pe Allah de zece ori(Alhamdulillah) si sa-L preamaresti pe Allah de zece ori(Allahu Akbar) la sfarsitul fiecarei Rugaciuni, pentru ca sunt 150 (30×5 Rugaciuni) pe limba dar 1500 pe scala(faptelor bune). Si sa-L glorifici pe Allah de 33 de ori si sa-L lauzi pe Allah de 33 de ori si sa-L preamaresti pe Allah de 34 de ori (SubhanAllah x33, Alhamdulillah x33 si Allahu Akbar x34) cand mergi la culcare, pentru ca sunt 100 pe limba si 1000 pe scala. Asa ca, care dintre voi va comite 2500 de pacate intr-o zi?
Ei au spus:’O, Mesager al lui Allah, cum de ele sunt usoare si doar putini le practica?’. Profetul ﷺ a spus:”Shaytan vine la unul dintre voi in timpul Rugaciunii si il il incita pe el sa-si aminteasca de o nevoie, asa ca el paraseste Rugaciunea fara sa le mai spuna, si Sheytan vine la el cand se duce la culcare si il linisteste sa adoarma fara sa le mai spuna.” [Musnad Ahmad-sahih]

Chiar si cu asa o oportunitate de a obtine fapte bune, noi trebuie sa ne ferim de a cadea in pacate care sa ne distruga faptele noastre bune si sa impiedicam ca rasplata lor sa fie inmultita. Cel mai ruinat in Ziua Judecatii, va fi cel care isi vor vedea faptele bune distruse de numeroasele pacate pe care le-a comis.
Abu Huraira a relatat: Profetul lui Allah ﷺ a spus:” Stiti voi ce este falimentul (ruina)?
Ei au raspuns:’Cel care nu are bani sau bunuri este falimentar.”
Profetul ﷺ a spus:”Cei din Ummah mea care vor fi falimentari, vor fi cei care vor veni in Ziua Invierii cu Rugaciunile, Postul si pomana, dar si cu insulte, calomnii, mistuirea averilor, varsarea de sange si lovirea altora. Cel agresat va lua din faptele sale bune. Daca faptele sale bune se vor termina inainte sa se incheie judecata, atunci se va incarca cu pacatele (celui/celor pe care i-a agresat/nedreptatit), si va fi aruncat in Focul Iadului.” [sahih Muslim]

Trebuie sa ne straduim sa implinim cat mai multe fapte bune cu regularitate si sa fim deosebit de atenti sa nu le pierdem prin comiterea de pacate.

CONDITIILE PENTRU ACCEPTAREA FAPTELOR

Adorarea in Islam nu va fi acceptata pana nu intruneste doua conditii de baza:
-Sinceritatea intentiei care trebuie sa fie indreptata numai catre Allah Singur. Aceasta inseamna ca intentia atat in vorbe cat si in fapte, fie pe fata sau launtric, este de a face faptele de dragul lui Allah Singur.
-Faptele sa fie in conformitate cu Legea pe care Allah a impus-o pentru noi, iar Allah va trebui adorat numai in acord cu ea. Acest lucru poate fi indeplinit prin urmarea Profetului ﷺ si a mesajului cu care a venit, si de a nu face nimic din ceea ce este impotriva sau de a introduce noi acte sau forme de adorare ce nu au fost relatate de el ﷺ. (desi am atras atentia de nenumarate ori asupra acestui aspect, mai repet inca o data: Nu facem nimic, nu implinim nicio fapta pentru care nu avem sau nu cunostem o dovada autentica, chiar si daca toata lumea face asta. Consecintele Bida’h-inovatiilor sunt dezastruoase).
Dovada pentru aceste doua conditii o putem gasi in urmatorul Verset:

Acela care nadajduieste sa-L intalneasca pe Domnul sau, sa savarseasca fapte bune (conforme cu oranduiala lui Allah) si sa nu asocieze pe nimeni altcineva la adorarea Domnului sau!” 18:110

Ibn Kathir (Allah sa aiba mila de el) a explicat:<Acela care nadajduieste sa-L intalneasca pe Domnul sau”- se refera la rasplata Sa;”sa savarseasca fapte bune”-se refera la fapte ce sunt implinite numai de dragul lui Allah Singur, fara niciun partener sau asociat. Acesti doi factori formeaza baza pentru ca o fapta care sa fie acceptata: sa fie facuta sincer de dragul lui Allah Singur si sa fie corecta si in conformitate cu sharee’ah Mesagerului lui Allah ﷺ.>
Iar pentru ca faptele noastre sa fie indreptate catre Allah Singur, trebuie sa nutrim o iubire sincera fata de Allah si o umilinta perfecta:
Dar cei care cred sunt mai staruitori in iubirea pentru Allah (Il iubesc pe Allah mai mult decat orice altceva).” 2:165
Este de inteles ca adorarea este acceptata numai de la cel care implineste actele de adorare numai de dragul lui Allah Singur, ceea ce presupune ca el crede in Unicitatea lui Allah (Tawhid) si implicit in toate principiile credintei(Unicitatea lui Allah, Ingerii Sai, Cartile Sale, Mesagerii Sai, in Al-Qadr-destinul bun sau rau si in Ziua Judecatii).
Allah se adreseaza necredinciosilor:
Si vom veni la faptele pe care ei le-au facut(si pe care le-au considerat nobile) si le vom preschimba pe ele in tarana risipita.” 25:23

Aisha(RA) a spus:”Am spus:’O, Mesager al lui Allah! In timpul Jaahiliyyah, Ibn Jud’aan obisnuia sa mentina relatiile de rudenie si sa hraneasca saracii. Ii va folosi lui la ceva?’. El ﷺ a spus:’Nu-i va fi lui de folos cu nimic, deorece nu a spus vreodata:’O, Doamne! Iarta-mi mie pacatele in Ziua Judecatii”.(-ceea ce inseamna ca nu a crezut in inviere si nu a facut fapte bune sperand la intalnirea cu Allah (sperand la rasplata Sa).” [Sahih Muslim]

Cu cat mai mult Il cunoastem pe Allah si Numele si Atributele Sale, cu atat mai sincere vor fi intentiile noastre. Cu cat vom invata mai multe despre Profetul nostru ﷺ, cu atat mai mult il vom urma.
Prin intentia sincera indreptata numai catre Allah Singur si prin urmarea Mesagerului Sau ﷺ, vom obtine salvarea in aceasta lume si in Viitoarea.

Ii cerem lui Allah sa ne accepte faptele noastre si sa ne inmulteasca rasplata in Paradis, sa ne fereasca de fapte rele si de pacate si de distrugerea cauzata de ele in Ziua Judecatii si sa ne asigure succesul si salvarea in aceasta lume si in Viitoarea.
Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Citeste:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/11/22/intentia-este-sufletul-faptei-si-valoarea-ei/

Cu Pace,
               CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

3 gânduri despre “RASPLATA SI CONDITIILE PENTRU ACCEPTAREA FAPTELOR

  1. Pingback: ALERTA de BIDA’H!!! DU’A-uri SPECIFICE pentru RAMADAN | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: PACATUL CARE NU SE IARTA-SHIRK-ul si FORMELE LUI | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s