CUM A FOST PASTRAT CORANUL!

 

coran nice

CUM A FOST PASTRAT CORANUL cel NOBIL
Povestea si rolul lui Zayd ibn Thabit in alcatuirea Coranului

BISMILLAH
Lauda lui Allah Stapanul Tuturor Lumilor!

Dragi frati si surori in Islam!

Un subiect important despre strangerea, alcatuirea si pastratrea Coranului sau Cartea Islamului, ultima revelatie a lui Allah pentru intreaga umanitate, care are caracteristici UNICE fata de toate celelalte Scripturi.

Dintre aceste caracteristici, trebuie sa amintim urmatoarele:

-Fiecare cuvant este revelat Divin, Profetului Muhammad ﷺ. Coranul este denumit “Cuvantul lui Allah” in sensul literar al expresiei.
In Islam se face o distinctie clara intre Coran, care reprezinta Cuvantul lui Allah (in totalitate), revelat textual Mesagerului lui Allah ﷺ (fara ca ingerul Gibril, aleihi salam sau Profetul ﷺ sa intervina in vreun fel, si Hadith-ul, care reprezinta cuvintele sau faptele Profetului Muhammad ﷺ. Aceasta distinctie nu se mai intalneste in nicio alta Scriptura sau alte texte religioase.

De aceea Versetele care incep cu:”Spune[O, Muhammad]” sunt pastrate si recitate ca atare.

-Coranul este singura Scriptura care a fost pastrata intacta atat in scris, cat si oral, deoarece a fost memorat pe de rost in totalitate de mii de oameni incepand din timpurile Profetului ﷺ pana in zilele noastre. Multi dintre acesti oameni nici nu erau/nu sunt vorbitori de limba araba, care este limba Coranului. Numai acest lucru poate fi considerat o minune avand in vedere ca, Coranul contine mai mult de sase mii de versete.

-De asemenea, Coranul a fost scris in totalitate in timpul vietii Profetului ﷺ, sub directa sa supraveghere, lucru care nu se mai intalneste in nicio alta Scriptura.

-Coranul este singura Scriptura care a servit drept Constitutie pentru multe state si guverne de-a lungul istoriei Islamului.

Acestea sunt doar cele mai importante caracteristici care dau Coranului o distinctie absolut unica fata de orice alta Scriptura, fara a lua in discutie miracolele pe care le contine aceasta Carte Nobila, si care au la randul lor un caracter unic, deoarece restul miracolelor pe care le gasim in celelalte Scripturi cu care Allah i-a sprijinit pe Profetii Sai anteriori au avut un efect temporar si au luat sfarsit odata cu ei, ramanand doar relatari istorice, in timp ce minunea Coranului va dainui vesnic in toate timpurile si pretutindeni, si aceasta pentru ca misiunea celorlalti Profeti a luat sfarsit odata cu venirea urmatorului Profet, in timp ce misiunea Profetului Muhammad ﷺ va dainui pana in Ziua de Apoi si a necesitat o minune care sa faca marturie pentru ea in toate timpurile.

Povestea si rolul lui Zayd ibn Thabit (RA) in alcatuirea Coranului

An-Nawwar, mama lui Zayd care era vaduva, a rugat pe unele dintre rudele sale sa-i mentioneze Profetului Muhammad ﷺ dorinta fiului sau de a fi dintre companionii sai cei apropiati.
Ei s-au dus la Profet ﷺ si i-au spus:”O, Profet al lui Allah, acest copil al nostru cunoaste pe de rost 17 Sure din Carte, si le recita cu acuratete asa cum ti-au fost revelate tie. Pe de alta parte, este bine pregatit in citire si scriere. El isi doreste sa fie apropiat de tine. Asculta-l, daca doresti.

Profetul Muhammad ﷺ a ascultat recitarea lui Zaid, pe care a gasit-o foarte clara si precisa, lucru care demonstra talentul sau special. Asa ca, i-a poruncit sa invete Ebraica pentru a facilita comunicarea dintre Profet ﷺ si Evrei.
Mai tarziu, Zayd ibn Thabit a invatat Syriaca si a dvenit traducatorul oficial al Profetului Muhammad ﷺ. Acest tanar a devenit si scribul oficial al Profetului ﷺ si a fost numit pentru a consemna Revelatia Divina care i se pogora Profetului ﷺ din ceruri.
Acest lucru a facut ca inteligentul Zayd sa observe circumstantele Revelatiei de foarte aproape, si sa devina mai tarziu cea mai importanta persoana in lucruri ce tineau de Coran, dupa moartea Profetului Muhammad ﷺ.
Cunostiintele sale despre Coran i-a facut pana si pe cei mai mari Companioni ai Profetului ﷺ sa apeleze la el si sa-i arate un respect special, in ciuda faptului ca el era mult mai tanar decat cei mai multi dintre ei (avea doar 22 de ani la moartea Profetului ﷺ).

Istoria ne arata ca Abdullah ibn Abbas (RA) care este foarte cunoscut pentru cunostiintele sale in materie de credinta,  l-a vazut  odata pe Zayd ibn Thabit cand incerca sa-si incalece animalul de calarie, si a mers sa-l ajute. Zayd i-a spus (din cauza respectului pe care il purta):”Nu te deranja,o var al Mesagerului lui Allah!”. Ibn Abbas i-a raspus:”Asa am fost instruiti sa ne tratam invatatii.”

In timpul si dupa batalia de la Yamamah, in zilele primului calif, Abu Bakr (RA), Zayd a fost cel ales pentru a alcatui Coranul sub forma unei carti, ajutat de Umar ibn Al-Khatab (RA).

Povestea este urmatoarea:
In timpul bataliei de la Yamamah cand un numar mare de companioni ai Profetului ﷺ care stiau Coranul pe de rost au murit, Umar ibn Khatab (RA) si-a exprimat ingrijorarea ca anumite versete ale Coranului sa nu fie uitate din cauza mortii acestor companioni. Asa ca, i-a sugerat lui Abu Bakr (RA) sa stranga si sa alcatuiasca Coranul.
La inceput, Abu Bakr a ezitat, deoarece spunea ca:”Acest lucru este ceva ce Profetul ﷺ nu a facut”. Totusi, mai tarziu a fost convins de necesitatea acestui lucru, realizand ca in timpul vietii Profetului ﷺ nu a fost nevoie de o astfel de masura, din moment ce sursa si transmitatorul Revelatiei traia printre ei.
Apoi, Abu Bakr (RA) si-a dat seama ca Zayd ibn Thabit este omul potrivit pentru aceasta sarcina. Asa ca, s-a adresat lui Zayd (RA) spunand:
Tu esti un tanar intelept si de incredere. Si tu erai cel care obisnuia sa scrie Revelatia pentru Profet ﷺ, asa ca, aduna Coranul si aranjeaza-l”.
Zayd a spus:”Jur pe Allah ca daca mi-ar fi cerut sa mut un munte, ar fi fost mai usor decat aceasta sarcina ce mi-a fost incredintata”.
Dupa alcatuirea intregii Cartii (Coranul), ea a fost pastrata de Abu Bakr(RA), apoi de succesorul sau, Umar (RA), care i-a incredintat-o dupa moartea sa fiicei sale Hafsa, sotia Profetului Muhammad ﷺ, care la randul ei era cunoscuta pentru cunostiintele ei despre Coran, ea fiind si una dintre putinii oameni cu stiinta de carte din comunitate.

Imediat vom arunca o privire asupra unor detalii ce tin de acest mare eveniment al alcatuirii Coranului- Cartea Islamului. Inainte insa, trebuie reamintit faptul ca, multi Companioni au memorat intregul Coran in timpul vietii Profetului ﷺ. De asemenea, a fost scris la ordinul sau de scribii sai, dintre care Zayd ibn Thabit era cel mai cunoscut. Totusi, multi dintre acesti companioni au murit din pricina bataliilor dintre armata Islamului si cei care au apostat (cunoscute in istorie ca fiind”Razboaiele Apostaziei”).
Acesta a fost si motivul principal pentru care Umar ibn Al-Khatab (RA) a sugerat alcatuirea Coranului sub forma unei carti. Sarcina care i-a fost incredintata lui Zayd(RA), a fost aceea de a aduna partile imprastiate la diferiti oameni, sa verifice textele si sa le aranjeze in ordinea versetelor si capitolelor, asa cum au fost stabilite de insusi Profetul ﷺ inainte de moartea sa.

Intr-o relatare a imamului Ahmad, Trimisul lui Allah ﷺ a spus:”A venit Gibril si mi-a poruncit sa pun acest verset in acest loc din aceasta Sura.”(era vorba despre Versetul 16:90)

Al-Qurtubi a relatat ca Ibn Abbas a spus:”Ultimul verset din Coran care a fost revelat este:’Si fiti cu frica de Ziua in care va veti intoarce la Allah, cand fiecare suflet va fi rasplatit dupa ceea ce a agonisit si ei(oamenii) nu vor fi nedreptatiti!’(2:281). Si Gibril a zis:”O, Muhammad! Aseaza-l pe el dupa versetul doua sute optzeci din Surat Al-Baqara!

Atat savantii, cat si istoricii si cercetatorii, sunt unanim de acord cu faptul ca, oranduirea versetelor Coranului este un lucru instituit de Allah Preainaltul, prin intermediul lui Gibril(Gavril), aleihi salam.
Mai mult, Profetul ﷺ revizuia recitarea Coranului impreuna cu Ingerul Gibril, aleihi salam o data in fiecare an, si l-a repetat de doua ori in anul in care a murit.

Relatat de Abu Huraira(RA):”Gibril obisnuia sa repete recitarea Coranului cu Profetul ﷺ o data pe an, dar l-a repetat de doua ori in anul in care a murit. Profetul ﷺ obisnuia sa ramana in I’tikaf (izolare in Moschee) pentru zece zile in fiecare an (in luna Ramadan), dar in anul mortii sale, a stat in I’tikaf pentru douazeci de zile.” [Sahih Bukhari, vol 6, Book 61, nr 520]

Revenind la alcatuirea Coranului, Zayd(RA) insusi, care era si seful acestei comisii, cunostea pe de rost intregul Coran, alaturi de multi alti Companioni. El a urmat o procedura foarte meticuloasa in alcatuirea Coranului, dupa cum urmeaza:

-Oricine cunostea o parte din Coran venea si o relata pentru a fi inregistrata de catre comisie. Relatarea nu era acceptata daca companionul respectiv nu a auzit-o direct din gura Profetului insasi ﷺ, iar textul nu fusese verificat in ultimii sai ani de viata
-Versetele si capitolele erau scrise in ordinea aratata lor de catre insusi Profetul Muhammad ﷺ.
-Pentru a asigura autenticitatea, niciun text nu era aceptat pana cand cel care il relata comisiei nu aducea si doi martori care sa marturiseasca ca l-au vazut cu ochii lor ca acesta a auzit versetele direct de la Profet ﷺ.
Prin intermediul acestei proceduri meticuloase, comisia condusa de catre Zayd bin Thabit (RA) si cu sprijinul si ajutorul lui Umar bin Khatab(RA),au strans intregul text al Coranului, care a fost pastrat de catre Abu Bakr (RA).
Apoi, dupa moartea acestuia, de catre al doilea Calif- Umar ibn Al-Khatab care i l-a incredintat dupa moartea sa, fiicei sale Hafsa, asa cum am mentionat anterior.
Califul Uthman ibn Affan (RA) a avut onoarea de a superviza distribuirea „versiunii standard”  (dialectul Quraysh) a Coranului in timpul guvernarii sale.

Din nou, aceasta sarcina i-a revenit lui Zayd (RA), care a fost ajutat de un numar de companioni redutabili ai Profetului ﷺ.
Invatam din istorie ca, Profetul ﷺ a permis urmasilor sai sa recite Coranul cel Sfant in acord cu propiul dialect. Insa cand statul Islamic s-a extins foarte mult, companionii s-au raspandit peste tot in noile zone cucerite. Fiecare a predat Coranul in dialectul sau.
Acest lucru a cauzat anumite confuzii, in mod special noilor convertiti care nu intelegeau aceste diferente de pronuntie. Oamenii incepusera chiar sa certe asupra corectitudinii modului de recitare al fiecaruia.
Pentru a pune capat haosului si confuziei, marele Calif Uthman ibn Affan (RA), i-a consultat pe companioni, si a luat decizia istorica a unei “versiuni standard” care sa fie urmata de toata lumea.
El a trimis dupa textul care se afla la Hafsa, vaduva Profetului ﷺ, si fiica celui de al doilea Calif, si a ordonat comisiei care il includea si pe Zayd ibn Thabit(RA), sa faca mai multe copii ale acelui text si sa le trimita in cele mai importante regiuni ale statului.

Apoi Califul Utman (RA) a ordonat sa fie distruse orice alte copii existente. Acest lucru a asigurat unificarea modului de recitare a Coranului, protejarea textului de a fi falsificat, si protejarea comunitatii Musulmane de a lupta cu diferitele moduri de recitare.

Astfel, astazi, ori de cate ori deschidem o copie a Coranului, gasim exprimarea “in acord cu manuscrisul lui Uthman”, cu referire la copile standard facute la ordinul Califului Uhtman bin Affan si executate de catre Zayd ibn Thabit (Allah sa fie multumit de ei), cu ajutorul unor ilustri Companioni ai Profetului Muhammad ﷺ.
<Doua dintre copiile originale ale Coranului din timpul lui Utman, sunt disponibile pana astazi iar textele lor pot fi comparate cu oricare alta copie a Coranului din oricare loc sau perioada de timp. Veti gasi ca sunt identice.>(Ibid, pg 64)

Comparand conservarea unica a Coranului cu oricare alt text, fie el religios sau secular, devine evident ca niciunul nu poseda vreo protectie miraculoasa similara. Coranul este singurul text protejat Divin de orice corupere si cerem oricarei minti deschise sa citeasca, sa inteleaga si sa traiasca conform Coranului, “Manualul intregii omeniri”, al carui autor absolut este Allah cel Unic!

Ea este o Carte plina de putere. Desartaciunea nu va veni la ea nici nici dinaintea si nici din urma ei, pentru ca ea (Cartea-Coranul) este o Revelatie de la un Intelept Vrednic de Lauda [Hakim,Hamid].” Coran 41:41-42

Acest Coran este ceva ce nu poate fi creat (produs) vreodata de altcineva in afara de Allah (Domnul cerurilor si al pamantului), ci este confirmarea (revelatiilor) dinaintea lui (Tora si Evanghelia) si explicatia completa a Cartii (legile oranduite pentru oameni). Nu este nicio indoiala ca el este venit (revelat) de la Stapanul Lumilor (‘Alamin- oameni, jinni si tot ce exista)!” Coran 10: 37

Allahu Akbar!

Fie ca Allah sa-i rasplateasca pe toti cei care au contribuit la strangerea si alcatuirea Coranului cu cel mai inalt loc din Paradis! Ameen!

Pacea fie asupra voastra!
                             CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

6 gânduri despre “CUM A FOST PASTRAT CORANUL!

  1. Pingback: RASPUNSUL MEU PENTRU TINE ESTE… | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: CE TREBUIE SA STII DESPRE ISLAM! | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: CINE A DAT NUME SURELOR DIN CORAN? | Islamul Pacea Eterna

  4. Pingback: A FOST DESCOPERIT CEL MAI VECHI MANUSCRIS AL CORANULUI!!! | Islamul Pacea Eterna

  5. Pingback: CE MESAJE CONTIN CELE MAI VCHI FRAGMENTE ALE CORANULUI DESCOPERITE LA BIRMINGHAM!!! | Islamul Pacea Eterna

  6. Pingback: CE MESAJE CONTIN CELE MAI VECHI FRAGMENTE ALE CORANULUI DESCOPERITE LA BIRMINGHAM!!! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s