DU’A INAINTE SAU DUPA SALAM?

jeourge-after-prayer

DU’A- INAINTE SAU DUPA SALAM?

BISMILLAH
Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

In acest articol:

-Du’a si Dzikr dupa incheierea Rugaciunii (dupa Taslim/Salam)

-Este sunnah sa faci Du’a dupa Rugaciunile obligatorii?

-Recitarea de Du’a in unison dupa Rugaciune

-Cateva exemple de Du’a ce pot fi recitate in timpul Rugaciunii

DU’A si DZIKR DUPA SALAM

In ce priveste Du’a dupa salam (incheierea Rugaciunii-As-Salat), ceea ce Profetul sallAllahu aleihi wa salam obisnuia sa spuna era:

Astaghfirullaah (de 3 ori)! Allaahumma ‘Antas-Salaamu wa minkas-salaamu, tabaarakta yaa Thal-Jalaali wal-‘Ikraam.
(Cer iertare de la Allah-x 3 ori; O, Allah, Tu esti Pacea si de la Tine vine pacea. Binecuvantat esti Tu, O Posesor al gloriei si onoarei).
[Muslim 1/414.]

Laa ‘ilaaha ‘illallaahu wahdahu laa shareeka lahu, lahul-mulku, wa lahul-hamdu wa Huwa ‘alaa kulli shay ‘in Qadeer. Laa hawla wa laa quwwata ‘illaa billaahi, laa ‘ilaaha ‘illallaahu, wa laa na’budu ‘illaa ‘iyyaahu, lahun-ni’matu wa lahul-fadhlu wa lahuth-thanaa’ul-hasanu, laa ‘ilaaha ‘illallaahu mukhliseena lahud-deena wa law karihal-kaafiroon.
(Nimeni nu are drept de adorare in afara de Allah, care nu are parteneri, a Lui este imparatia si a Lui este lauda si El are abilitatea de a face toate lucrurile. Nu este putere si forta in afara de Allah. Nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah, si noi nu adoram pe nimeni alaturi de El. A Lui este indurarea, si a Lui este bunatatea si Lui Ii apartine cea mai mareata lauda. Nimeni nu are drept de adorare in afara de Allah.(Noi suntem) sinceri in dedicarea noastra religioasa pentru El, chiar daca necredinciosilor nu le place).
[Muslim 1/415.]

Subhaanallaah (33), Alhamdu lillaah (33),Allaahu ‘Akbar,(de 33 de ori), si – Laa ‘ilaaha ‘illallaahu wahdahu laa shareeka lahu, lahul-mulku wa lahul-hamduwaHuwa’alaakullishay’inQadeer(1 data)
[Muslim 1/418]-Oricine le recita dupa fiecare Rugaciune, i se va ierta pacatele sale (minore) chiar daca ar fi precum spuma marii.

ULTIMELE TREI SURE DIN CORAN:

Bismillaahir-Rahmaanir-Raheem. Qul Huwallaahu ‘Ahad. Allaahus-Samad. Lam yalid wa lam yoolad. Wa lam yakun lahu kufuwan ‘ahad.

Bismillaahir-Rahmaanir-Raheem. Qul ‘a’oothu birabbil-falaq. Min sharri maa khalaq. Wa min sharri ghaasiqin ‘ithaa waqab. Wa min sharrin-naffaathaati fil-‘uqad. Wa min sharri haasidin ‘ithaa hasad.

Bismillaahir-Rahmaanir-Raheem . Qul ‘a’oothu birabbin-naas . Malikin-naas . ‘Ilaahin-naas . Min sharril-waswaasil-khannaas. Allathee yuwaswisu fee sudoorin-naas. Minal-jinnati wannaas.

AYAT-UL KURSI(2:255)

Allaahu laa ‘ilaaha ‘illaa Huwal-Hayyul-Qayyoom, laa ta’khuthuhu sinatun wa laa nawm, lahu maa fis-samaawaati wa maafil-‘ardh, man thal-lathee yashfa’u ‘indahu ‘illaa bi’ithnih, ya’lamu maa bayna ‘aydeehim wa maa khalfahum, wa laa yuheetoona bishay’im-min ‘ilmihi ‘illaa bimaa shaa’a, wasi’a kursiyyuhus-samaawaati wal’ardh, wa laa ya’ooduhu hifdhuhumaa, wa Huwal-‘Aliyyul- ‘Adheem.

Laa ‘ilaaha ‘illallaahu wahdahu laa shareeka lahu, lahul-mulku wa lahul-hamdu yuhyee wa yumeetu wa Huwa ‘alaa kulli shay’in Qadeer.
(Nimeni nu are drept de adorare in afara de Allah, Care nu are asociati. A Lui este imparatia si a Lui este toata lauda. El da viata si cauzeaza moartea, si El este in stare de orice lucru.)-se recita de 10 ori dupa Fajr si Magreb.
[At-Tirmithi 5/515, Ahmad 4/227, si in Ibn Al-Qayyim Al-Jawziyyah’s Zddul-Ma’ad 1/300].

Allaahumma ‘innee ‘as’aluka ‘ailman naafi’an, wa rizqan tayyiban, wa ‘amalan mutaqabbalan.
(O Allah! Iti cer stiinta benefica, si provizii bune(halal) si fapte care sa fie acceptate)-  dupa Fajr.
[Ibn Majah, Al-Albani, Sahih Ibn Majah 1/152 si Majma’uz-Zawd’id 10/111]

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai recomandate Du’auri care pot fi recitate dupa incheierea Rugaciunii, alaturi de alte pomeniri specifice pentru dimineata si seara, pe care le-am mentionat in alte articole. De remarcat desigur, ca toate Du’a-urile trebuiesc recitate in limba araba.

Exemple aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/19/pomenirea-lui-allahdzikr-ddimineata-si-seara/

Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn Baaz (Allah sa aiba mila de el) a spus:<Nu este nicio relatare sahih care sa arate ca Profetul, sallAllahu aleihi wa salam obisnuia sa-si ridice mainile dupa Rugaciunile obligatorii si nici companionii sai, radiyAllahu anhum nu au facut acest lucru din cate se cunoaste. Ceea ce fac unii oameni, care isi ridica mainile dupa Rugaciune, este o bida’h (inovatie) care nu are nicio baza.>
[Al-Fataawa, 1/74.]

Ibn al-Qayyim a spus: <In legatura cu Du’a dupa Rugaciune, stand indreptat catre Qibla (directia de Rugaciune) sau catre adunare, nu este ceea ce a facut Profetul, sallAllahu aleihi wa salam. Nu exista nicio relatare sahih sau hasan. Si nici in mod special dupa Fajr sau ‘Asr, nici nu a facut si nici nu si-a instruit Ummah sa faca astfel si nu au facut acest lucru nici Kalifii cei dreptcredinciosi(RA). Si Allah stie cel mai bine.>

Pe de alta parte, Profetul sallAllahu aleihi wa salam a facut cele mai multe Du’a-uri care sunt legate de Rugaciune in timpul Rugaciunii, si ne-a instruit sa le facem in timpul ei. Si aceasta, deoarece cel care se afla in Rugaciune (As-Salat), se afla in fata Domnului sau si este in conversatie cu El, atata timp cat se afla in Rugaciune. Atunci cand incheie Rugaciunea, cand a rostit Salam, conversatia se incheie si el nu se mai afla in fata Domnului sau si nu mai este atat de aproape de El.
Asa ca, de ce sa nu ceara de la Allah in timp ce se afla in conversatie cu El si se afla aproape de El si se intoarce catre El, si sa ceara cand s-a indepartat de El? Fara dubiu, prima varianta (Du’a-ul in timpul Rugaciunii) este mai buna decat a doua varianta.
Mai trebuie spus ca, dupa ce am incheiat Rugaciunea, si L-am pomenit pe Allah, si I-am proclamat Unicitatea, si L-am laudat prin recitarea pomenirilor(dzikr) care sunt recomandatae dupa incheierea Rugaciunii, este mustahabb (de dorit) sa trimitem binecuvantari asupra Profetului, sallAllahu aleihi wa salam si apoi sa facem du’a dupa dorinta.
Aceasta reiese din hadisul relatat de Faddaalah ibn ‘Ubayd: “Cand unul dintre voi vrea sa se roage (sa faca Du’a), sa inceapa prin laudarea lui Allah, apoi sa trimita binecuvantari asupra Profetului, sallAllahu aleihi wa salam si apoi sa faca Du’a pentru tot ceea ce doreste.”
[Al-Tirmidhi- saheeh hadeeth. Classed ca saheeh de al-Haakim si al-Dhahabi- Zaad al-Ma’aad, 1/257, 258.]

De asemenea, in articolele mele anterioare despre conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a face Du’a, am subliniat importanta trimiterii de binecuvantari asupra Profetului, sallAllahu aleihi wa salam, ca o conditie pentru ca Du’a-ul sa fie acceptat.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/16/dua-este-suspendata-intre-cer-si-pamant/

ESTE SUNNAH SA FACI DU’A DUPA RUGACIUNILE OBLIGATORII?

A face Du’a dupa Rugaciunile obligatorii nu face parte din Sunnah, daca se face prin ridicarea mainilor, fie ca este facuta de imam singur sau de catre oricine singur sau de catre ambii impreuna. Mai mult decat atat este considerata Bidah (inovatie), deoarece nu sunt relatari de la Profet, sallAllahu aleihi wa salam sau de la Sahaba (radiyAllahu anhum).
In ce priveste Du’a fara a se incadra in cele mentionate mai sus, nu este nimic rau in asta, deoarece sunt unele hadisuri care vorbesc despre acest lucru.
[Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (7/103)]

RECITAREA DE DU’A IN UNISON DUPA RUGACIUNE

A recita Du’a cu voce tare dupa Rugaciunile obligatorii sau dupa Rugaciunile Sunnah, sau recitarea Du’a dupa Rugaciuni in unison ca o practica regulata, este o inovatie (Bid’ah) condamnabila, deoarece nu sunt relatari de la Profet, sallAllahu aleihi wa salam sau de la companionii sai(RA) care sa indice ca au facut ceva asemanator.
[Fataawa Islamiyyah, 1/319]

In ce priveste Du’a din timpul Rugaciunii, si nu ne referim la Du’a-urile si Dzikr care fac parte din Rugaciune si care trebuie rostite numai in limba araba, ci ma refer la Du’a in care Ii cerem lui Allah pentru noi din lucrurile acestei lumi si din Urmatoarea, putem sa alegem dintre Du’au-rile recomandate de Profet, sallAllahu aleihi wa salam, dar ne putem ruga pentru orice nevoie din aceasta lume si din Urmatoarea folosindu-ne de propiile cuvinte in limba materna.

Dovada pentru acest lucru o gasim in cartea:’Manierele Profetului Muhammad de a face Rugaciunea-Sheikh Abdul Aziz Ibn ABdullah Ibn Baz:
“Dupa recitarea Tashahud, slujitorul trebuie sa ceara protectia lui Allah de patru lucruri (rele): Allaahumma inni a’oodhu bika min ‘adhaabi jahannam wa min ‘adhaab il-qabri wa min fitnat il-mahyaa wa’l-mamaat wa min sharri fitnat il-maseeh il-dajjaal
(O Allah, caut adapost la Tine de peapsa Iadului, si de pedeapsa din mormant, si de incercarile vietii si ale mortii si de incercarile lui Dajjal)
Apoi poate sa-I ceara lui Allah pentru prosperitate in aceasta lume si in Akhira (Viata de Apoi), sa se roage lui Allah sa-si reverse favorurile Sale asupra parintilor sai si a altor Musulmani. Poate face acest lucru atat in Rugaciunile obligatorii cat si in cele optionale.

S-a relatat de catre Ibn Masoud(RA) ca Profetul, sallAllahu aleihi wa salam l-a invatat cum sa recite Tashahud si i-a spus ca apoi slujitorul poate sa-I ceara lui Allah pentru cele mai indragite dorinte. Cu alte cuvinte, poate sa-I ceara lui Allah tot ceea ce isi doreste din aceasta lume si din Viitoarea.”

Din urmatoarele hadisuri, reiese faptul ca robul lui Allah se afla cel mai aproape de Domnul Sau atunci cand se afla in Rugaciune si tocmai de aceea acesta este considerat unul dintre momentele in care Du’a-ul este cel mai indreptatit la raspuns.
Abu Huraira(RA) a relatat ca Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus:” Robul se afla cel mai aprope de Domnul Sau cand se prosterneaza, asa ca invocati-L pe Allah mult (in sujud).” [Muslim, Abu Dawood, an-Nasa’I si altii]

Cand Musulmanul se afla in Rugaciune, Il intalneste pe Domnul Sau, iar cand se prosterneaza, este cat se poate de aproape de Domnul Sau, asa ca este cel mai bine sa-L invoce pe Allah cand se afla in aceasta pozitie (sujud). Este recomandat ca in sujud, sa nu se ceara din lucrurile lumesti, ci din lucrurile care tin de Viata de Apoi.
Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a fost intrebat:”O, Mesager al lui Allah care Du’a (invocare) este auzita de Allah Subhanahu waTa’ala? El, sallAllahu aleihi wa salam a raspuns:’ La sfarsitul noptii si sfarsitul Rugaciunii (Salat) obligatorii.”[Tirmidhi]
Acest timp este dupa rostirea At-tahyat si inainte de a face Taslim (a rosti Salam cand se incheie Rugaciunea).
Asa cum reiese din aceste hadisuri, acestea sunt cele mai bune momente din timpul Rugaciunii in care putem face Du’a.
Ibn Al-Qayyim a spus:”Cel care implineste urmatoarele conditii trebuie sa stie ca Allah cu siguranta ii va raspunde la Du’a.
Sa aiba certitudinea ca Allah Subhanahu wa Ta`ala ii va raspunde la Du’a.
Profetul ﷺ a spus:”Cereti-I lui Allah avand certitudinea ca va va raspunde la invocarile voastre.” [Tirmidhi]
Aratati umilinta si devotament in timpul Du’a.
Profetul ﷺ a spus:”Sa stiti ca Allah nu va accepta ruga dintr-o inima nepasatoare(absenta).” [Tirmidhi]
Fii rabdator si nu grabi raspunsul.
Profetul ﷺ a spus:‘Du’a-ul oricarui slujitor va continua sa primeasca raspuns atata timp cat nu este grabit (nu-si pierde rabdarea).” [Muslim]
Obtinerea mijloacelor de subzistenta in mod halal (prin mijloace permise)
Profetul ﷺ a relatat o poveste despre un om care se ruga lui Allah spunand:”O, Doamne! O, Doamne!”, dar mancarea lui era nepermisa, bautura lui era nepermisa, hainele lui erau nepermise, si fusese hranit nepermis, asa ca, cum sa i se raspunda?” [Muslim]

CATEVA EXEMPLE de DU’A CE POT FI RECITATE IN TIMPUL RUGACIUNII:

Allahumma a’inni ala dhikri-ka, wa shukrika, wa husni ‘ibadatika
(O, Allah, ajuta-ma sa Te pomenesc pe Tine, sa-Ti fiu multumitor Tie si sa Te ador pe Tine in cel mai bun mod)
[Abu Dawood]

Allahumma inni as’aluka min khairi ma sa’alaka minhu nabiyyuka Muhahammadun sal-alahu ‘alaihi wa sallam.
Ua audzu bika min sharri mas-ta’adha minhu nabiyyuka Muhammadun sal-alahu aleihi wa sallam.
Ua antal musta’am ua alaikal balaghu ua la haula wa la quata ila billah.
(O, Allah, Te rog pentru binele pe care si Profetul Tau Muhammad, salAllahu aleihi wa sallam l-a cerut de la Tine; si cauta adapost la tine de raul de care si Profetul Tau Muhammad salAllahu aleihi wa sallam a cerut adapost. Tu esti Cel la care cerem adapost si Tu esti Cel care spui adevarul. Nu exista forta si putere decat de la Allah Preainaltul, Puternicul)
Aceasta du’a este una foarte cuprinzatoare pe care Profetul salAllahu aleihi wa salam a recomandat-o companionilor sai si este cea mai buna alegere pentru cei care nu pot memora multe du’a-uri.[Tirmidhi]

Rabbana atina fid-dunia hasanatan ua fil-akhirati hasanatan ua qina adzaban-nar [Coran 2:201]
(O, Allah, da-ne bine in aceasta lume si in Viata de Apoi si fereste-ne de pedeapsa Iadului)
Este de dorit a se recita aceasta du’a, care cuprinde tot ce este mai bun in aceasta viata si in Viata de Apoi. Este una dintre du’aurile cele mai des recitate de catre Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam si de asemenea de catre companionii sai care l-au urmat in vorbele si actiunile sale. [Bukhari& Muslim]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/04/07/o-dua-excelenta-pentru-aceasta-viata-si-viata-de-apoi-ce-semnifica/

Allaahumma inni a’oodhu bika min ‘adhaabi jahannam wa min ‘adhaab il-qabri wa min fitnat il-mahyaa wa’l-mamaat wa min sharri fitnat il-maseeh il-dajjaal
(O Allaah, caut adapost la Tine de pedeapsa Iadului, si de pedeapsa din mormant, si de incercarile vietii si ale mortii si de incercarile lui Dajjal)
[al-Bukhaari, 1311; Muslim, 588]

Allaahumma inni zalamtu nafsi zulman katheeran wa laa yaghfir ul-dhunoob illa anta, faghfir li maghfiratan min ‘indaka warhamni, innaka anta al-Ghafoor al-Raheem”
(O Allaah, cu adevarat am gresit, si nu este nimeni care sa ierte in afara de Tine, asa ca, daruieste-mi iertarea Ta si ai mila de mine, pentru ca Tu esti Cel mai Iertator si Cel mai Indurator).
[Al-Bukhaari (834); Muslim-2705]

Allaahumma ighfir li ma qaddamtu wa ma akhkhartu wa ma asrartu wa ma a’lantu wa ma astraftu wa ma anta a’lamu bihi minni. Anta al-muqaddim wa anta al-mu’akhkhir laa ilaaha illa anta
(O Allaah!Iarta-mi mie ceea ce am facut in trecut si ceea ce voi face in viitor, si ceea ce am ascuns, si ceea ce am facut pe fata, si ceea ce Tu stii mai bine decat mine. Tu esti al-muqaddim, și Tu ești al-mu’akhhir, nu există nicio divinitate in afară de Tine).”

Shakal bin Humaid (ra) a spus:”Am intrebat:”O, Mesager al lui Allah, invata-ma o du’a”. El salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Spune:Allahumma inni a’udhu bika min sharri sam’i, wa min sharri basari, wa min sharri lisani, wa min sharri qalbi, wa min sharri maniyyi”

(O Allah! Caut aparare la Tine de raul auzului meu, de raul vazului meu, de raul limbii mele, de raul inimii mele si de raul slabiciunilor (viciilor)).” [Abu Dawud & At- Tirmidhi]

Vezi si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/17/este-prescris-sa-ne-stergem-fata-cu-mainile-dupa-ce-facem-dua/

 

Si Allah stie cel mai bine!

Pacea fie asupra voastra!

                           CezarinaS.

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

2 gânduri despre “DU’A INAINTE SAU DUPA SALAM?

  1. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: DU’A ITI POATE SCHIMBA DESTINUL!!! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s