Recuperarea zilelor de post inainte de sosirea urmatorului Ramadan

semiluna

Recuperarea zilelor de post inainte de sosirea urmatorului Ramadan

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

Oricine si-a intrerupt postul din motive valide din punct de vedere Islamic in timpul Ramadanului, trebuie sa recupereze aceste zile. Indicat este sa se grabeasca sa recupereze aceste zile cat mai curand, pentru a se elibera de responsabilitate. Este totusi permis sa amane recuperarea, asta deoarece perioada in care trebuie sa recupereze ramane deschisa pana la sosirea urmatorului Ramadan, atata timp cat exista o intentie ferma de a recupera zilele de post neefectuate.

Avand in vedere ca ne apropiem de luna Ramadan, este de dorit ca recuperarea zilelor sa se faca cat mai repede si indicat ar fi sa se efectueze consecutiv, deoarece nu este permis sa se amane mai mult de atat, in afara de cazul in care exista motive valide care impiedica recuperarea.

Aaishah RA a spus: “Se intampla sa am de recuperat zile pentru Ramadan si sa nu pot face asta pana in Sha’ban.” [Bukhari &Muslim]

Daca cel care are de recuperat moare inainte de sosirea urmatorului Ramadan si nu a reusit sa recupereze zilele din Ramadanul trecut, atunci nu este nicio datorie asupra lui, deoarece a murit in limita de timp permisa in care ar fi putut sa recupereze.
Daca a murit dupa sosirea urmatorului Ramadan iar motivele pentru care nu a recuperat sunt valide din punct de vedere Islamic, cum ar fi boala sau calatoria, de asemenea nu se cere nimic de la el (din averea sa).
Daca motivul pentru care a amanat recuperarea nu este unul acceptabil din punct de vedere Islamic, atunci trebuie sa se plateasca din averea pe care a lasat-o in urma sa, suficient cat sa hraneasca o persoana saraca pentru zilele pe care nu a apucat sa le recupereze.

Acelasi lucru este valabil si pentru cei care au de efectuat un post de rascumparare sau unul pentru anumite greseli in efectuarea Hajj-ului. Toate acestea vor fi platite din averea pe care a lasat-o in urma, si nu este necesar ca altcineva sa posteasca in locul sau. Aceasta este parerea invatatilor care considera ca, asa cum nimeni nu poate tine postul in locul altcuiva in timpul vietii, nu poate face asta nici dupa moarte.
In cei priveste cei care au murit si sunt datori cu un post de juramant sau promisiune, atunci este recomandat pentru cineva care este dintre cei care se ocupa de afacerile sale dupa moartea sa (se refera la mostenitor), sa posteasca in locul sau, dupa cum este confirmat in Bukhari si Muslim.

<O femeie a venit la Profet, salllAllahu aleihi wa salam si a spus:
“Mama mea a murit in timp ce avea de recuperat posturi datorate unei promisiuni pe care a facut-o. Sa postesc in locul ei?” El, sallAllahu aleihi wa salam a raspuns:”Da!”>

[Sursa: Shaykh Saalih Fawzaan al-Mulakhkhas al-Fiqhee – Volume 1, Pages 271-272]

Pacea fie asupra voastra!

                                      CezarinaS.

 

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

5 gânduri despre “Recuperarea zilelor de post inainte de sosirea urmatorului Ramadan

  1. Pingback: POSTUL din SHAWWAL- CE este, CAND postim, CUM postim? | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s