15 Sha’ban -BINECUVANTARE SAU BIDA’H?

Shaban

15 Sha’ban (Shab e Baraat)
BINECUVANTARE SAU BIDA’H?

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!
Dragi frati si surori in Islam, ne aflam in luna Sha’ban, luna ce precede luna Ramadan, fie ca Allah sa ne ajute sa traim si sa beneficiem de binecuvantarile ei! Ameen!

In aceasta luna, unele secte cred ca noaptea de 15 Sha’ban ar fi binecuvantata si cu aceasta ocazie implinesc rugaciuni speciale, tin post si distribuie mancare. Acest obicei a devenit foarte popular mai ales in ultimele decenii si de asemenea practicile asociate cu aceasta ocazie, au luat amploare.

Trebuie sa specificam ca exista o singura noapte binecuvantata mentionata in Qur’an, si anume Laylat-ul Qadr. Qur’anul a fost pogorat in aceasta noapte si ea este una dintre ultimele zece nopti din luna Ramadan. Allah nu ne-a facut-o cunoscuta cu exactitate, tocmai pentru a ne mentine in adorare in toate aceste nopti.

[Aceste zile sunt] luna Ramadan, in care a fost trimis Coranul, drept calauza pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept si Indreptar[Al-Furkan]…” 2:185

Noi am pogorat [Coranul] in noaptea al-Qadr.” 97:1

Aceste versete demonstreaza ca, Coranul a fost pogorat in noaptea Al-Qadr, din luna Ramadan, cand de asemenea Ingerii lui Allah coboara cu toate Hotararile Divine (in legatura cu viata, moartea si averea).

In timpul ei (Laylatul Qadr) se coboara Ingerii si Duhul (Gibril-aleihi salam), cu permisiunea lui Allah, cu toate poruncile (Hotararea Divina).” 97:4

Astfel, putem sa concluzionam ca, singura noapte binecuvantata cu referinte in Coran, este Laylatul Qadr.

Cei care asociaza anumite practici cu noaptea de 15 Sha’ban, cred ca Profetul Muhammad, sallAllahu aleihi wa salam a vizitat si s-a rugat pentru cei care au murit credinciosi si erau ingropati in Al-Baqi. Bazandu-se pe aceasta intamplare  unii Musulmani au creat un ritual sa viziteze mormintele in aceasta noapte in fiecare an. Hadisul la care se refera intamplarea si care face referinta la 15 Sha’ban se gaseste in Tirmidhi si se bazeaza pe o singura relatare, iar hadisul este clasat ca slab.

Se gasesc de asemenea, relatari autentice al acestui incident in Sahih Muslim (vol 4/2127), in care nu este nicio mentiune despre luna Sha’ban, sau vreo alta luna. De fapt Profetul, sallAllahu aleihi wa salam a explicat ca Ingerul Gibril, aleihi salam i-a poruncit sa se roage pentru iertarea celor ingropati in Al-Baqi. Acesta a fost o intamplare izolata , iar Profetul sallAllahu aleihi wa salam nu a mai repetat-o niciodata si nu a facut din ea o rutina. Ceea ce reiese din acest hadis, este faptul ca, Profetul sallAllahu aleihi wa salam s-a rugat pentru iertarea celor morti in credinta, fara sa fie mentionata nicio data, iar acest incident a fost unul singular.

Astfel, ritualul de a merge la morminte in fiecare an in aceasta noapte, insotit de alte ritualuri gen rugaciuni speciale, punerea de flori si parfum pe morminte, lumini si artificii, etc, sunt ritualuri ce se incadreaza in categoria Bida’h (inovatiilor). Iar Bida’h, da nastere la o alta Bida’h, si tot asa.

Altii considera ca in aceasta noapte faptele sunt ridicate la Allah, si de aceea postesc in aceasta zi. Ceea ce este autentic, este faptul ca faptele si toate lucrurile Ii sunt infatisate lui Allah, in fiecare saptamana in zilele de Luni si Joi, si tocmai de aceea Profetul sallAllahu aleihi wa salam obisnuia sa posteasca in aceste zile. [Sahih Muslim, vol 6/2603]

Se mai crede si ca deciziile lui Allah in privinta vietii, mortii si averii sunt revelate Ingerilor in 15 Sha’ban. Acest lucru este in contradictie majora cu ceea ce spune Coranul, si anume ca toate acestea au loc in Noaptea de Al-Qadr, in luna Ramadan, care se mai numeste si Noaptea Hotararii Divine.

Detalii despre Hotararea Divina, CLICK AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/02/04/hotararea-divina-si-predestinarea/

Avand in vedere toate cele prezentate anterior, si anume:

-este o singura noapte binecuvantata-Laylatul Qadr, in care Profetul sallAllahu aleihi wa salam ne-a recomandat cat mai multe acte de adorare (Ibadah), noapte pe care trebuie sa o cautam in ultimele zece nopti din luna Ramadan, si de asemenea este si Noaptea in care a fost revelet Coranul si in care Ingerii pogoara cu Hoatararea lui Allah.

-Profetul sallAllahu aleihi wa salam, a vizitat mormantul din Al-Baqi o singura data si s-a rugat pentru cei care au murit credinciosi. Nu este nicio dovada autentica care sa precizeze o data cand ar fi avut loc aceasta intamplare.

-nu este nicio dovada autentica cu referinte in Coran sau in Sunnah care sa legifereze practicile si ritualurile care au loc in aceasta noapte, iar acest lucru le incadreaza in categoria Bida’h.

Putem concluziona ca 15 Sha’aban nu are nicio semnificatie aparte si nu exista nicio dovada care sa ateste ca aceasta noapte ar fi una binecuvantata sau speciala.

Shaykh Ibn Baaz a spus:”Nu exista niciun hadith sahih in legatura cu 15 Sha’ban. Toate hadith-urile care au fost relatate in legatura cu aceasta sunt mawdoo (fabricate) si daef (slabe), si nu au nicio baza. Nu este nimic special legat de aceasta noapte, si nicio recitare din Coran sau rugaciune, fie singur sau in adunare, special pentru aceasta noapte. Ceea ce unii invatati au spus ca fiind special este o opinie slaba. Nu este permis sa iesim pentru nicio actiune speciala. Aceasta este opinia corecta.”
(Fataawa Islamiyyah, 4/511)

Bida’h este o eroare grava si cu consecinte dezastruoase, de care trebuie sa ne ferim cu toata puterea noastra. Sfatul meu pentru toti cei care nu au cunostintele necesare pentru a distinge intre autentic si Bida’h, NU FACETI NIMIC PENTRU CARE NU EXISTA SAU NU CUNOASTETI VREO REFERINTA IN CORAN SI SUNNAH (autentica), CHIAR DACA TOATA LUMEA FACE ASTA!!!

Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:

<”Cea mai buna cuvantare este Cartea lui Allah si cel mai bun exemplu este acela al lui Muhammad, sall Allahu aleihi wa sallam; cea mai urata fapta este inventarea de noi elemente in credinta si orice schimbare (Bida’h) inseamna inselaciune”>[Bukhari& Muslim]

<..”Si feriti-va de nascociri(-Bida’h), caci orice nascocire este o inventie si orice inventie este ratacire, iar orice ratacire este in focul iadului.”[Abu Dawood; Tirmidhi]

Iar Allah ne avertizeaza:
Si vom veni la faptele pe care ei le-au facut (in timpul vietii lor si pe care le-au considerat nobile) si le vom preschimba pe ele in tarana risipita.” 25:23

Toate faptele din aceasta viata care sunt in contradictie cu drumul si calauzirea Mesagerului lui Alah, sall Allahu aleihi wa sallam si din care s-a dorit altceva decat multumirea lui Allah, vor fi transformate de Allah in Ziua Judecatii in tarana risipita.

Aceasta este cea mai mare pierdere si nefericire pentru cel care va vedea ca tot ceea ce a facut a fost complet nefolositor, intr-o zi in care vom avea nevoie disperata de orice bine.

ADEVARATA SUNNAH PENTRU LUNA SHA’BAN

Daca cu adevarat si sincer iti doresti sa-L multumesti pe Allah si sa faci fapte care sa fie acceptate de El, atunci urmeaza Adevarata Sunnah a Profetului, sallAllahu aleihi wa salam:

1. Posteste in aceasta luna cat de multi poti

Aaishah RA a spus:” Niciodata nu l-am vazut pe Mesagerul lui Allah sa posteasca pentru o luna intreaga in afara de Ramadan, si niciodata nu l-am vazut sa posteasca mai mult decat o facea in Sha’ban.” (Bukhaari, Muslim).

2. Totusi, daca nu esti dintre cei care tin post cu usurinta sau nu esti obisnuit cu postul voluntar sau consideri ca vei fi slabit pentru postul obligatoriu din luna Ramadan, atunci trebuie sa nu mai postesti in ultimile zile ale acestei luni.

Profetul(Sal Allaahu Alayhi wa Sallam) a spus:
Cand Sha’ban a trecut de jumatate, nu mai postiti.”(saheeh by al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi)

3. Daca ti-au mai ramas zile de recuperat din Ramadanul trecut, atunci grabeste-te inainte sa soseasca urmatorul Ramadan. Nu este permis sa amani recupererea zilelor pierdute din Ramadanul trecut pana la venirea urmatorului Ramadan, cu exceptia cazurilor de necesitate, cum ar fi scuze valide care au continuat intre cele doua Ramadanuri.

Aaishah RA a spus: “Se intampla sa am de recuperat zile pentru Ramadan si sa nu pot face asta pana in Sha’ban.” [Bukhari]

Si Allah stie cel mai bine!

Pacea fie asupra voastra!

                                 CezarinaS.

LET’S WORK togerher FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

 

 

 

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s