O MINUNATA EXPLICATIE A DU’A-ului DIN DESCHIDEREA RUGACIUNII [AS-SALAT]

subhanallah-fb-cover

O MINUNATA EXPLICATIE A DU’A-ului
DIN DESCHIDEREA RUGACIUNII [AS-SALAT]

BISMILLAH

SUBHANAK-ALLAHUMMA WA BI HAMDIKA. WA TABAARAKASMUKA WA TA’AALA JADDUKA. WA LAA ILAAHA GHAYRUKA.”

[O, Allah, Tu esti lipsit de orice imperfectiune si toata Lauda este pentru Tine, Glorificata fie Grandoarea Ta si nu are nimeni dreptul de a fi adorat in afara de Tine].

SUBHANAK ALLAHUMA-Te absolv de orice imperfectiune intr-o maniera care se cuvine Majestatii Tale
WA BI-HAMDIKA– in timp ce Te laud pe Tine
WA TABAARAKASMUKA-binecuvantarea se obtine prin Pomenirea Ta
WA TA’AALA JADDUKA-Glorificata fie Grandoarea Ta
WA LAA ILAAHA GHAYRUKA– nu are nimeni din ceruri si de pamant dreptul de a fi adorat in afara de Tine, O Allah!

Ibn Al-Qayyim (Allah sa aibe mila de el) a listat un numar de Du’a-uri de deschidere a Rugaciunii in cartea sa Zaad al-Ma’aad. Insa a preferat aceasta Du’a deasupra numeroaselor altor Du’auri de aceeasi natura. Toate acestea, deoarece aceasta Du’a concisa, contine asa o lauda, veneratie si glorificare a lui Allah, ce nu poate fi intalnita in alte Du’a-uri. Ea este pura glorificare si onorare a lui Allah SubhanahuWa Ta’aala.
Apoi autorul a explicat intelesul minunat al acestei Du’a.
Intelesul “Subhanak Allahumma” este:’Te absolv pe Tine de orice imperfectiune, intr-o maniera care Ti se cuvine Tie, care se potriveste cu Majestatea Ta (si care este derivata din Qur’an si Sunnah).
Daca dorim sa cunoastem adevarata maniera de a-L absolvi pe Allah de orice imperfectiune intr-o maniera ce se potriveste Majestatii Sale, trebuie sa facem referire la declaratia lui Allah:
Nu este nimic asemenea (comparativ) cu El [nu are nimeni Calitatile Sale]. El este Cel care Aude Totul si Cel care vede Totul [As-Sami’, Al-Basir].” Coran 42:11

Allah afirma Atribute pentru El si in acelasi timp neaga orice comparatie cu aceste Atribute. Acesta este adevaratul inteles al tanzeeh– Allah este liber de orice imperfectiune. Acesta este intelesul pentru SubhanAllah -Allah este mai presus de orice imperfectiune.
Este afirmarea ca Allah detine Atributele complete, Numele perfecte si Actiunile fara cusur. Tu afirmi pentru El, ceea El Insusi a afirmat pentru El. Apoi negi orice comparatie cu ceea ce El a afimat (pentru El Insusi).
Acesta este modul in care Allah i-a calauzit pe oamenii adevarului si pe cei care cheama la adevar. Astfel, ei cunosc cum sa indeparteze orice imperfectiune de la Allah, fara sa-I nege Atributele Sale, fara sa le distorsioneze intelesul si fara sa le compare sau le asemene cu cele ale creatiei Sale.

Acesta este intelesul adevarat al acestei declaratii: “Subhanak Allahumma” -”Te absolv pe Tine de orice imperfectiune, Stapanul (Domnul) meu, intr-o maniera ce Ti se cuvine (care I se cuvine Majestatii Tale)”.

Wa bi-Hamdika” care inseamna:”in timp ce te laud pe Tine”. Ceea ce semnifica faptul ca “Te absolv de orice imperfectiune si in acelasi timp Te laud.”
Pentru ca, daca ai fi negat Atributele Pefecte ale lui Allah, cum ai fi putut sa-L lauzi pe El? Pentru ca cel care neaga atributele lui Allah, este imposibil pentru el sa-L laude pe Allah, intrucat laudarea lui Allah nu poate fi obtinuta decat prin prisma Numelor, Atributeler si Actiunilor Sale perfecte.

Wa Tabaarakusmuka” inseamna:”Prin pomenirea Ta, obtin binecuvantarea. Numele Tale sunt lipsite de orice imperfectiune, iar binecuvantarea se obtine prin mentionarea Numelor Tale.

Wa Ta’aala jadduka” inseamna:[ceva de genul]”Glorificata fie Grandoarea Ta”. Cuvantul “jadd” are aici intelesul de grandoare si autonomie( Cel care nu depinde de nimeni).
Aceasta inseamna ca:”Nimeni de pe pamant sau din ceruri nu este adorat pe drept in afara de Tine, O Allah!”
Trebuie neaparat specificata mentiunea “pe drept”, deoarece sunt multi care adora pe altii in locul sau alaturi de Allah, iar intelesul corect al expresiei: LAA ILAHA ILL ALLAH este aceea ca:”Nimeni nu are drept de ai fi adorat in afara de Allah!
Singurul care are drept de a fi adorat este numai Allah, iar cei care adora (venereaza) pe altii in afara de Allah, adorarea lor este zadarnica si nula. Si aici sunt incluse toate formele si felurile de a adora pe altii in locul sau alaturi de Allah, fie ca vorbim despre soare si luna, pietre, morminte, locuitori ai mormintelor, sfinti, etc.
Cuvantul “Allah” inseamna “Cel care este adorat pe drept”- Creatorul cerurilor si al pamantului.
Si nu are nimeni din ceruri si de pe pamant dreptul de a fi adorat, in afara de Tine, Ya Allah!

[Din cartea:”An Explanation of the Conditions, Pillars and Requirements of Prayer (sursa AbdurRahman.org)]

Fie ca Allah sa ne daruiasca intelepciunea de a trai si a muri in conformitate cu adevaratul inteles al:
LAA ILAHA ILL ALLAH!

Pacea fie asupra voastra!
CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s