IN INIMILE CELOR IN CARE SE AFLA RATACIREA

3d-abstract_widewallpaper_in-the-rain_33872

CEI IN A CAROR INIMI SE AFLA RATACIREA,
URMEAZA VERSETELE DIN CORAN CARE
“NU SUNT IN INTREGIME CLARE”

BISMILLAH
Relatat de Aisha (radiyAllahu anha): Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a recitat versetul:

El este Acela care ti-a pogorat[tie, O Muhammad saws] Cartea (acest Coran). In ea sunt versete deslusite (in intregime clare)- si ele sunt temeiurile Cartii [acestea sunt Versetele pentru Al-Ahkam (porunci, etc), Al-Faraa’id (indatoriri obligatorii) si Al-Hudud (legi pentru pedepsitrea hotilor, adulterinilor, etc)]- si altele nedeslusite (care nu sunt in intregime clare). Cei cu inclinare [catre ratacire, deviere de la Adevar] in inimi le urmaresc pe acelea in care este nedeslusire, in cautarea Al-Fitnah (politeism si incercari,etc) si in cautarea talcuirii lor (intelesului ascuns). Dar nu cunoaste talcuirea lor decat Allah. Aceia care sunt inradacinati in stiinta spun:”Noi credem in ea; toate (Versetele clare cat si cele neclare) sunt de la Domnul nostru!”Dar nu cugeta astfel decat cei daruiti cu judecata.” [Coran 3:7]

Aisha a adaugat:”Apoi, Mesagerul lui Allah, sallAllahu aleihi wa salam) a spus:“Daca vei vedea pe cei care urmeaza ceea ce nu este in intregime clar, atunci ei sunt cei pe care Allah i-a numit [ca fiind rataciti de la Adevar]. Asa ca, fereste-te de ei.” [Saheeh Al-Bukhari, No. 70, Vol. 6]

Primul dintre cele trei Aayaat (Versete) care descriu pericolele urmării dorințelor și cum pot determina o persoană să devieze după ce a primit ‘ilm (cunoastere) este:

Îl vezi tu pe acela care şi-a luat pofta sa drept Dumnezeu al lui cu bună ştiinţă şi pe care Allah îl duce în rătăcire şi-i pecetluieşte auzul său şi inima sa şi întinde un văl peste vederea lui? Cine-l va călăuzi pe el după Allah? Oare voi nu luaţi aminte?” [Surah al-Jaathiyah (45): 23]

Imaam Ibn Katheer a spus:”El este o persoană care stăruie după pofta lui, și indiferent ce pofta lui îi arata ca fiind ceva bun, îl pune în practică, și indiferent de pofta lui îi arata ca fiind rău, el o abandonează! Cuvintele lui Allah: (și pe care Allah îl duce în rătăcire) au două sensuri: Unul dintre ele este faptul că Allah a știut că această persoană merită să fie rătăcita, așa că El l-a lăsat rătăcit. Cel de-al doilea înțeles este că Allah a condus această persoană în eroare după ce cunoașterea a ajuns la el și dovada a fost stabilită înaintea lui.”

Imaam Ahmad bin Hanbal (d.241H)- rahimahullaah – a spus:
“Toata Lauda I se cuvine lui Allah, care in fiecare epoca si intervale dintre Profeti, ridica un grup dintre Oamenii de Stiinta (religioasa), care-i cheama pe cei rataciti la calauzire, si care cu rabdare indura vatamarea si comportamentul rau. Cu Cartea lui Allah ei dau viata celor morti, si prin Lumina lui Allah ei dau vedere celor orbi. Cati oameni ucisi de Iblees (Satana) au renascut ei? Cati oameni rataciti au calauzit? Ce minunat a fost efectul lor asupra oamenilor, si cat de josnic a fost comportamentul oamenilor fata de ei.
Ei au indepartat din Cartea lui Allah alteratiile celor care au intrecut limitele, declaratiile false ale mincinosilor si falsele interpretari ale celor ignoranti- cei care sustin inovatiile si care sunt pricina discordiilor si neintelegerilor; care difera fata de Carte, se opun Cartii si sunt de acord cu cei ce se opun Cartii (se are in vedere Cartea lui Allah). Ei vorbesc despre Allah si Cartea Sa fara cunoastere, argumenteaza fata de ceea ce este ambiguu in Carte, si inseala masele de ignoranti cu aceste ambiguitati. Cautam adapost la Allah de incercarile celor rataciti.”
[Ar-Radd ‘alal-Jahmiyyah waz-Zanaadiqah (p.2) of Imaam Ahmad ibn Hanbal]

Shaykhul-Islaam Ibn Taymiyyah (d.728H) – rahimahullaah – a spus:
“Cand niste oameni l-au intrebat pe Imam Ahmad bin Hanbal despre faptul ca se simt inconfortabil atunci cand critica oamenii, el a raspuns:”Daca eu pastrez tacerea, cum este posibil ca cei ignoranti sa distinga adevarul de fals?”
Cei care introduc scrieri ce se opun Coranului si Sunnah si cei care inoveaza in materie de adorare, atunci este obligatoriu sa fie expusi pentru ca Musulmanii sa fie avertizati impotriva lor- conform consensului invatatilor Musulmani.
Cand Imam Ahmad a fost intrebat despre o persoana care a postit, a implinit Rugaciunea si s-a izolat, atunci el a facut asta in beneficiul sau. Insa atunci cand vorbeste impotriva inovatorilor, o face pentru beneficiul Musulmanilor in general, si aceasta este mult mai virtuos.
Asadar este foarte clar ca opozitia deschisa fata de inovatori este pentru interesul general al Musulmanilor si este considerat un tip de jihad in Calea lui Allah.
Asta, deoarece purificarea Religiei lui Allah si apararea ei este o obligatie colectiva, dupa consensul Invatatilor.
Daca Allah nu ar fi ridicat anumiti oameni care sa se opuna inovatorilor, atunci religia va suferi vatamare, coruptie si deviere. Acest tip de corupere este mai grav decat coruptia rezultata din cucerirea Musulmanilor de catre necredinciosi. Deoarece, atunci cand necredinciosii ii cuceresc pe Musulmani, ei nu le corup inimile, nici religia, decat dupa un timp. In timp ce, inovatorii le corup inimile inca de la inceput.”
[Majmoo’ul-Fataawaa (28/231-232)]

Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam a spus:

Va fi intotdeauna un grup din Ummah mea luptand pentru Adevarul evident (adevarat, sigur, vizibil, clar), care nu va fi ranit de opozanti pana cand Hotararea (decretul) lui Allah va veni (Ceasul).”[sahih Muslim]

Allah nu va lua stiinta, prin indepartarea ei (din inimile) oamenilor, ci o va lua prin moartea invatatilor religiosi pana cand nu va mai ramane niciunul (dintre invatatii religiosi), iar oamenii ii vor lua ca lideri ai lor pe cei ignoranti care atunci cand vor fi consultati vor da verdicte fara stiinta. Asa ca ei vor rataci si ii vor rataci si pe oameni.” [Sahih Bukhari]

Fie ca Allah sa ne faca dintre cei care disting Adevarul de fals, dintre cei care urmeaza Adevarul si dintre cei care sunt statornici in lupta pentru Adevar! Ameen! Ya Rabbil ‘Alamin!

SalAllahu ala Muhamad! SalAllahu aleihi wa sallam!

Si Allah stie cel mai bine!
Lui Allah Ii cerem ajutorul si Lui Ii cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.
Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2018

 

 

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s