CEL CARE SPUNE:”FACI DU’A PENTRU MINE!”

DUA

CEL CARE SPUNE:”FACI DU’A PENTRU MINE!”

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

Un lucru foarte des intalnit printre Musulmani, este acela de a cere in mod particular unei alte persoane , sau unui grup de persoane(-gen status pe facebook)- “Faci/faceti Du’a pentru mine/noi…”.
Sa vedem daca aceasta fapta este una permisa si care sunt regulile in aceasta privinta.
Personal, am facut mai multe articole despre Du’a, in care subliniam importanta acestui act de adorare, pentru ca Du’a este esenta adorarii, este legatura ta directa, fara intermediari cu Stapanul si Creatorul Tuturor lucrurilor, Atotputernicul Allah. Acesta este un imens privilegiu, pe care nimeni nu ar trebui sa-l nesocoteasca, caci astfel, s-ar afla printre cei trufasi si aroganti, care nu-si recunosc slabiciunea si umilinta in Fata Stapanului lor.
De asemenea, pentru ca Du’a sa fie indreptatita la raspuns, trebuie sa se respecte anumite reguli si situatii specifice, despre care am vorbit in articolele mele precedente.
In acest articol, ne intereseaza strict, daca ne este permis sa cerem acest lucru de la alte persoane, avand in vedere ca, doar una dintre conditiile pentru ca Du’a sa gaseasca raspuns, este aceea ca ruga, invocarea sa fie sincera, si din adancul inimii.
Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:” Invoca-L (prin Du’a) pe Allah, avand certitudinea ca El iti va raspunde, si sa stii ca Allah nu raspunde la Du’a-ul care provine dintr-o inima care este nepasatoare fata de El.” [Saheeh al-Jaami as-Sagheer wa Ziyaadatuh- Shaykh Albani, no. 245]

Cel mai indicat este ca fratele/sora ta sa faca Du’a pentru tine, din propia lui/ei initiativa, sincer, de dragul tau, cunoscand ca astfel va avea si el/ea rasplata.
Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Du’a(ruga) unui Musulman pentru fratele sau(in Islam) in absenta sa cu siguranta primeste raspuns. De cate ori se roaga pentru binele fratelui sau, ingerul desemnat(pentru a duce ruga la Domnul sau) spune:”Amin! Si tu sa fii binecuvantat la fel”.[Muslim]

Shaykh al-Islaam Ibn Taymiyyah (rahimahullaah) a declarat in Majmu’ al-Fatawa (1/193):
Oricine spune altei persoane:”Faci Du’a pentru mine” sau “pentru noi”- iar intentia lui este aceea de a aduce un beneficiu acelei persoane careia i-a cerut sa faca Du’a pentru el si in acelasi timp sa-si aduca un beneficiu lui insusi prin aceasta cerere, iar acea persoana careia i s-a cerut si face(ceea ce i s-a cerut), exact asa cum i s-a cerut cu toate (celelalte) fapte de bine, atunci el(cel care a cerut aceasta Du’a in aceasta maniera, si cu aceasta intentie) este un urmas al Profetului, sall Allahu aleihi wa salam.
Iar daca intentia lui este doar aceea de a-si rezolva propria nevoie si nu are dorinta si intentia de a aduce un beneficiu acelei persoane si sa fie binevoitor fata de el(prin a-l face pe el sa obtina rasplata prin infaptuirea adorarii prin acea Du’a), atunci acesta nu face parte dintre urmasii Mesagerului lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam, (dintre cei) care il imita in aceasta privinta. Mai mult, aceasta face parte dintre faptele nedorite, care daca este abandonata de dragul lui Allah si a Mesagerului Sau, sallAllahu aleihi wa salam, este superioara cazului in care aspira si are asteptari de la creatie si cere de la ea.
Aceasta este o alta manifestare a Tawhid-ului , atunci cand o persoana urmeaza calea Mesagerului , sallAllahu aleihi wa salam.

In ce priveste faptul ca Sahaba(companionii), Allah sa fie multumit de ei, i-au cerut Profetului sallAllahu aleihi wa salam sa faca Du’a pentru ei, este bine-cunoscut ca nimeni altcineva nu putea sa atinga vreodata nivelul Profetului, sall Allahu aleihi wa salam.
In acelasi timp, Trimisul lui Allah, sallllahu leihi wa salam, nu a spus nimanui dintre companionii sai sa ceara cuiva sa faca Du’a pentru ei.

Pentru a concluziona, putem spune ca este permis sa ceri altcuiva sa faca Du’a pentru tine, daca respecti conditiile mai sus amintite (adica daca intentionezi prin aceasta cerere sa-i aduci un beneficiu celui care se roaga pentru tine), dar este mai bine si mai sigur sa nu faci astfel.

Du’a-ul este o forma de adorare a lui Allah, este “creierul adorarii”, dupa cum a mentionat Profetul, sallAllahu aleihi wa salam.
Du’a-ul reprezinta credinta si recunoasterea Unicitatii si Suveranitatii lui Allah, este incredere deplina in Allah.

Sunt asa cum slujitorul meu crede despre Mine, si sunt cu el ori de cate ori Ma cheama (Ma invoca)” [Ahmad] si predare totala in Fata Vointei Sale si este acceptarea si multumirea  Hotararii Sale.

Allah ne porunceste:
Chemati-Ma [Invocati-Ma] (adorati-Ma, credeti in Unicitatea Mea si cereti-Mi orice) si Eu va voi raspunde. Aceia care din prea multa trufie refuza sa Ma adore (nu cred in Unicitatea Mea si nu Ma invoca) vor intra in Iad umiliti” Coran 40:60

Pacea fie asupra voastra!
CezarinaS.

IN ACEEASI CATEGORIE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/24/unele-dintre-cele-mai-bune-perioade-de-timp-si-locuri-pentru-a-face-dua/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/20/reguli-de-urmat-atunci-cand-facem-dua/

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s