PACATUL DE A VORBI DESPRE ALLAH FARA STIINTA

ALLAH PATH

Pacatul De A Vorbi Despre Allah
Fara Stiinta

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Stapanul Lumilor!


Un subiect extrem de important, deoarece a vorbi despre Allah Preainaltul fara stiinta este o forma de shirk si care presupune una dintre cele mai severe pedepse. Din acest motiv, nu este permis acest lucru sub nicio circumstanta, deoarece Allah ne spune:


“Spune (O, Muhammad saws) :”Domnul meu a oprit nelegiuirile [Al-
Fawaahish (cele mai mari pacate si orice fel de relatii intime ilegale)], fie ca sunt comise pe fata sau in secret, pacatele (de orice fel), nedreptatirea [altora], sa-I faceti asociati lui Allah, de vreme ce El nu a trimis o astfel de porunca, sau sa spuneti despre Allah ceea ce nu stiti.” 7:33

In Tafsirul acestui verset, invatatii Islamului au spus ca:“Daca a vorbi despre Islam (Allah Preainaltul) nu ar fi un pacat foarte grav, atunci cu siguranta Allah nu ar fi subliniat astfel acest pacat. Zinaa (adulterul), primul pacat mentionat in Verset, este un pacat comis impotriva propriului suflet; nedreptatirea este un pacat comis impotriva altora, iar acesta este un pacat foarte mare; Apoi Allah Preainaltul a mentionat Shirk-ul (a-I face parteneri in adorare), care evident este un pacat mult mai grav decat primele doua, si in final, sa vorbesti fara stiinta despre Allah (Islam). Fiecare pacat mentionat in acest verset, este mai mare decat cel mentionat anterior. Astfel, daca acest pacat (a vorbi despre Allah fara stiinta) nu este cel mai mare dintre toate avand in vedere ca a fost mentionat ultimul, cu siguranta Allah a intentionat sa fie inteles astfel.”

Sheytan este cel care ii incurajeaza pe ignoranti si uneori arogantii cautatori de renume si faima:
“… si nu urmati pasii lui Sheytan, caci el va este dusman marturisit. El va porunceste numai raul si ticalosia si sa spuneti despre Allah ceea ce nu stiti.” 2:168-169

Bazat pe versetele anterioare, observam ca acesta este unul dintre cele mai serioase pacate fata de Allah Insusi.

A vorbi despre Allah fara stiinta se imparte in urmatoarele categorii:
-A minti despre Allah
-A-I atribui lui Allah ceva ce nu este potrivit pentru El
-Bida’h-inovarea, modificarea sau alterarea Religiei lui Allah
-Negarea a ceea ce Allah a afirmat
-Afirmarea a ceea ce Allah a negat
-A arata ostilitate fata de cei care se afla pe Calea lui Allah
-A arata sprijin dusmanilor lui Allah
-A iubi pe cei pe care Allah ii uraste si a uri pe cei pe care Allah ii iubeste
-A-L descrie pe Allah cu ceea ce nu este potrivit cu Esenta Sa, Atributele Sale, Declaratiile Sale sau Actiunile Sale

Avand In Vedere Pacatele Incluse In Aceasta Categorie, Nu Poate Fi O Interzicere Mai Mare. Acest Pacat Este La Originea Shirk-ului (A-I Asocia Parteneri Lui Allah) Si Toate Formele De Kufr (Necredinta).

Explicarea catorva detalii a ceea ce inseamna “ a vorbi despre Allah fara stiinta”:

-A minti despre Allah si/sau Mesagerul Sau –sall Allahu aleihi wa salam
Allah ne informeaza ca nu este permis sa urmam nimic fara stiinta:
“Si nu urma [lucrul despre] care nu ai cunostinta! Auzul, vazul si inima, pentru toate acestea vei fi intrebat (In Ziua Invierii pentru ceea ce li se atribuie lor).” 17:36
Iar Allah Preainaltul ne avertizeaza sa nu vorbim despre El fara stiinta:
“..sau sa spuneti despre Allah ceea ce nu stiti.” 7:33
Cel care minte despre Allah, nu este vinovat doar de a vorbi despre Allah fara stiinta, dar el se incadreaza si printre cei mai nelegiuti dintre oameni:
Si cine este mai nelegiut decat acela care nascoceste minciuni, punandu-le pe seama lui Allah, sau ia semnele Lui drept minciuni…” 7:37
In afara de asta, Cel Mai Intelept, descrie si pedeapsa din Ziua Judecatii pentru oricine se implica in astfel de practici periculoase:
“In Ziua Invierii vei vedea tu (Muhammad-saws) chipurile acelora care au mintit impotriva lui Allah, intunecate..”.39:60

Ibn Al-Jawzee in Tafsirul sau a spus:”Multi invatati ai Islamului, sunt de parere ca, a minti despre Allah si Mesagerul Sau, sall Allahu aleihi wa salam este necredinta, si te scoate afara din Islam (cel care face astfel, devine necredincios). A minti despre Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam este un pacat la fel de serios, deoarece reprezinta o forma indirecta de a minti despre Allah.

Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a subliniat severitatea pacatului de a minti despre el, sall Allahu aleihi wa salam spunand:

Oricine minte intentionat despre mine, atunci sa-si ocupe locul sau in Foc.”[Bukhari, Muslim si altii]

Multi vor recunoaste cu siguranta ca, a fura, a insela, a ucide, a comite adulter, etc sunt toate acte interzise-Haram.

Totusi, cei care mint impotriva lui Allah Preainaltul, si/sau a Mesagerului Sau sall Allahu aleihi wa salam, nici macar nu constientizeaza acest pacat , si astfel se implica in el fara grija. Toate acestea din cauza ignorantei si a necunoasterii drepturilor lui Allah si ale Mesagerului Sau, sall Allahu aleihi wa salam si a pedepsei serioase pentru cei implicati in acest pacat.
Nu am ales din intamplare acest subiect. Nu sunt putini cei care vorbesc despre Allah fara stiinta, ceea ce implica si a vorbi si a comenta despre Islam, sau despre Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam. Nu sunt putini cei/cele care considera ca, fie Coranul, fie Sunnah sunt “demodate” si nu mai sunt compatibile cu vremurile pe care le traim. Si nu in ultimul rand, nu sunt putini cei care pe langa faptul ca discuta fara de stiinta, iau in deradere Versetele lui Allah, sau Sunnah Trimisului sall Allahu aleihi wa salam, sau declara ca Sunnah nu este potrivita pentru a fi luata in considerare. Si mai sunt si cei care urmeaza anumite acte de adorare fara ca acestea sa fie poruncite de Allah si Trimisul Sau, sall Allahu aleihi wa salam. Aceasta atitudine combinata cu ignoranta, sunt principalii factori pentru majoritatea deviatiilor si diferentelor pe care le gasim in Islam.

Dragi frati si surori in Islam! Intre credinta si necredinta, poate sa stea chiar si un Cuvant, sau Tagaduirea Adevarului, sau Dispretuirea Adevarului, iar toate acestea inseamna sa MINTI impotriva lui Allah, pentru ca minciuna este opusul Adevarului, minciunea este ratacire si condamnare.

…Si ce se afla dincolo de ADEVAR decat numai RATACIREA”. Coran 10:32

Ce Inseamna Sa Minti Despre/Impotriva lui Allah?
-De exemplu sa afirmi ca Allah este peste tot, este o conceptie gresita de care se fac vinovati multi Musulmani.
Atat Coranul cat si Sunnah autentica contin dovezi care ne arata ca Allah Preainaltul este deasupra creatiei Sale, si nu este parte din ea.
Este de notat faptul ca una dintre indatoririle Mesagerului sall Allahu aleihi wa salam, a fost sa corecteze orice greseala pe care cineva a comis-o in religie.

Ma’aaiyah ibn Al-Hakim a venit la Profet, sall Allahu aleihi wa salam sa-i povesteasca despre un incident in care a palmuit o sclava de a sa. In semn de regret pentru ceea ce facuse, l-a intrebat pe Profet, sall Allahu aleihi wa salam daca poate sa o elibereze. El sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Adu-o la mine”. Asa ca a adus-o la Profet, si el- sall Allahu aleihi wa salam a intrebat-o:”Unde este Allah?”. Ea a raspuns: ”Deasupra cerului”. Atunci el, sall Allahu aleihi wa salam a intrebat-o: “Cine sunt eu?”. Ea a raspuns:”Tu esti Mesagerul lui Allah”.
Asa ca el, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Elibereaz-o, pentru ca ea este o credincioasa”.[Muslim vol 1,#1094]

Reiese din acest hadis, ca raspunsul ei la intrebarea:’Unde este Allah’, a fost unul corect. Mai trebuie notat si faptul, ca Profetul sall Allahu aleihi wa salam nu a intrebat-o daca crede in Allah, ci unde este Allah.
Aceasta a fost prima intrebare pentru a determina daca ea era o Musulmana . Acest lucru denota importanta acestui aspect, iar faptul ca Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam a acceptat raspunsul ca fiind corect este o dovada directa ca aceasta este opinia corecta in aceasta privinta.
Explicarea Versetelor Coranului sau Hadisurilor Profetului sall Allahu aleihi wa salam cu alte intelesuri decat cel aparent, este o alta forma de a minti despre Allah
A face lucrurile interzise (Haram) permise (Halal)
A face lucrurile permise (Halal) interzise (Haram)

Si nu spuneti, luandu-va dupa limbile voastre care rostesc minciuni:”Aceasta este ingaduit(permis) si aceasta este oprit(interzis), pentru a nascoci minciuna impotriva lui Allah! Aceia care nascocesc minciuni impotriva lui Allah, nu vor izbandi. De putina bucurie [vor avea ei parte](in aceasta viata), iar apoi de chin dureros vor avea ei parte (in Viata de Apoi).” 16:116-117

Un serios avertisment pentru cei care vorbesc despre Allah fara sa se bazeze pe o revelatie de la Allah.

A folosi Hadisuri fabricate sau ne-autentice, este inca o forma de a minti impotriva lui Allah si a Mesagerului Sau sall Allahu aleihi wa salam

Oricine minte intentionat despre mine, atunci sa-si ocupe locul sau in Foc.”[Bukhari, Muslim si altii]
Oricine relateaza un Hadis despre mine, cunoscand ca este ne-autentic, este el insusi un mincinos.”[Ibn Majah]
A da verdicte (Fatwa) religioase fara stiinta

Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Allah Atotputernicul nu va inlatura stiinta luand-o de la oameni, ci luand vietile oamenilor de stiinta (invatatilor), pana cand nu va mai ramane niciun invatat. Atunci oamenii ii vor lua pe cei ignoranti ca lideri ai lor, carora le vor cere sa judece (in religia lui Allah). Si ei vor face asta fara stiinta. Asta ii va duce in ratacire, precum ii va duce si pe altii in ratacire.”[Bukhari&Muslim]

Cati Musulmani nu sunt in acest stadiu astazi? Cate reguli si decizii se iau fara stiinta?
Poate cel mai puternic avertisment, vine din declaratia Profetului:

“Dintre oamenii care vor primi cea mai severa pedeapsa in Ziua Judecatii este o persoana care a omorat un profet, sau care a fost omorat de un profet, sau o persoana care din cauza ignorantei sale, induce in eroare oamenii si ii duce in ratacire…”[Ahmad , At-Tabaranee]
Ceea ce este si mai grav, este faptul ca ei vor purta povara fiecarei persoane pe care a dus-o in eroare.
Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”..oricine introduce un rau pe care altii il urmeaza, va purta povara lui si povara fiecaruia dintre cei care au actionat conform lui..”[Sahih At-Tagheeb wat Tarheeb Al-Mudhiree]

-A judeca dupa alte reguli decat cele revelate de Allah

“..Iar aceia care nu judeca dupa ceea ce a pogorat Allah, aceia sunt necredinciosi.” 5:44

Si ne mai spune Allah:
Insa, nu![Jur] pe Domnul Tau! Nu vor crede ei [cu adevarat]pana ce nu te vor lua pe tine [O, Muhammad]ca judecator pentru toate disputele care se isca intre ei si nu vor mai gasi in sufletele lor nicio impotrivire fata de ceea ce tu ai hotarat si nu se vor supune cu desavarsita (totala) supunere [hotararii tale].” 4:65

Allah Preainaltul declara:
Singurele vorbe ale dreptcredinciosilor, atunci cand ei sunt chemati la Allah si la Trimisul Sau pentru a judeca intre ei, sunt ca ei trebuie sa zica:”Am auzit si ne-am supus!”. Acestia vor fi cei care izbandesc.” 24:51

A judeca dupa altceva decat ceea ce Allah a revelat, este cu adevarat unul dintre cele mai grave tipuri de necredinta. Asa ca, trebuie sa fim foarte precauti in aceasta privinta.
Sa nu credeti ca a judeca dupa altceva decat legea lui Allah se refera numai la cei care se afla in pozitii guvernamentale sau de decizie, ci fiecare persoana este raspunzatoare, asa cum reiese si din urmatorul hadis:

Fiecare dintre voi este paznic (tutore), si fiecare persoana este raspunzatoare de turma sa (cei care se afla in grija sa); asa ca, Imamul este pazitor si este raspunzator pentru turma sa (oamenii sai), barbatul este pazitorul familiei sale si este raspunzator de turma sa (familia sa), iar femeia este pazitoare in casa sotului ei si este raspunzatoare de turma ei (in casa lui)…, si fiecare dintre voi este pazitor si responsabil pentru turma sa.”[Bukhari&Muslim]

Astfel, a face Halal ceea ce Allah a facut Haram si a face Haram ceea ce Allah a facut Halal, sau a accepta regulile sau a urma pe cineva care este implicat in asa ceva, este o forma de necredinta. Aceasta reiese si din urmatorul hadis:

‘Adi Ibn Haatim a venit la Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam si l-a auzit recitand urmatorul verset:”Ei îi iau pe rabinii lor si pe cãlugãrii lor, precum si pe Mesia, fiul Mariei, ca Domni în locul lui Allah”, asa ca a spus:” O, Profet al lui Allah! Ei nu-i adora(pe rabinii si calugarii lor). Atunci Profetul sall Allahu aleihi wa salam a spus: „Cu siguranta o fac. Ei(rabinii si calugarii) fac lucrurile permise ca fiind interzise, iar lucrulile interzse ca fiind permise, iar ei(evreii si crestinii) ii urmeaza si facand asta, cu adevarat ii adora pe ei.”[Ahmad & At-Tirmidhi]

Un alt mod de a minti despre Allah fara stiinta este Bida’h.
Bida’h reprezinta schimbarea, adaugarea, stergerea, modificarea, alterarea, oricarui aspect al adorarii in Religia lui Allah.
Cel care incearca sa introduca Bida’h in Religie, de fapt acuza Religia lui Allah cum ca ar fi incompleta si neaga Adevarul din declaratia lui Allah:

“..In ziua aceasta, am desavarsit (perfectat) Religia voastra si am implinit Harul Meu asupra voastra si am incunviintat Islamul ca religie pentru voi..” 5:3

Imam MaaliK(Allah sa aiba mila de el) a spus:”Cel care inoveaza in Islam crezand ca e ceva bun, declara de fapt ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam, a tradat in transmiterea mesajului lui Allah care a spus: „In ziua aceasta, am desavarsit (perfectat) Religia voastra”. Si tot ceea ce nu a fost parte din religie atunci, nu este parte din religie nici astazi.”[Al-I’tisaam]

Shaykh Muhammad Ibn Saalih al-Uthaumeen (Allah sa aiba mila de el) a spus:”In realitate, inovarea in religie este o critica indirecta a Shariei, deoarece implica faptul ca Shareea’h este incompleta, iar inovatiile sunt forme mult mai perfecte de adorare pentru a cauta apropierea de Allah, dupa cum declara acesti inovatori.”[Majmoo Fatwa wa Rasaa’il-vol 2,#345]

Iar Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:” Tineti-va strans de sunnah mea si de sunnah Califilor cei drept calauziti, si feriti-va de lucrurile noi in religie (inventari-Bida’h); pentru ca FIECARE lucru nou este ratacire care conduce catre Foc.”[Abu Dawod, Ahmad, Tirmidhi si altii]

In lumina celor enuntate anterior, cat si a altor versete si hadisuri pe care nu le pot enumera intr-un singur articol, Musulmanii trebuie sa fie foarte atenti la lucrurile care nu sunt stabilite in Shareea’h.
Sfatul pe care il dau tuturor, pentru a ramane in siguranta, NU faceti si NU impliniti acte de adorare care nu au nicio dovada in Shareea’h si NU distribuiti materiale care contin astfel de inovatii. Nu exista Bida’h “buna”, exista doar Bida’h, si FIECARE Bida’h este ratacire care conduce la Focul Iadului. Bida’h este mult mai rea decat pacatul, pentru ca cel care pacatuieste, constientizeaza pacatul, iar daca regreta si se caieste si Ii cere iertare lui Allah, Allah il va ierta. Insa cei care introduc Bida’h si cei care ii urmeaza, nu constientizeaza pacatul, ci din contra, isi inchipuie ca fac bine, si din acest motiv nu isi vor cere iertare pentru acest pacat.

Allah ne avertizeaza:
Spune:’Voiti sa va vestim Noi care sunt aceia care vor avea cel mai mult de pierdut din faptele lor? Aceia a caror ravna in aceasta lume este ratacita, in vreme ce ei isi inchipuie ca fac bine.” 18:103-104
Bida’h este atat de grava incat:
Allah nu accepta cainta niciunuia dintre cei implicati in Bida’h, pana cand nu renunta la ea complet”.[At-Tabaraanee-autentic]

Frati si surori in Islam! Sa nu lasam sa ni se inchida usa caintei prin implicarea in acte de Bida’h sau in propagarea ei. Sa nu uitam ca, pacatul este bariera in calea Rugilor (Du’a-urilor) noastre. Bida’h este atat de rea si periculoasa incat Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:
Allah refuza sa accepte faptele celui care practica Bida’h , pana cand paraseste inovatiile sale(Bida’h).”[Ibn Majah &Ibn Abi ‘Aasim]

Implicarea in Bida’h nu numai ca este unul dintre cele distrugatoare pacate, dar este si cel mai iubit pacat de catre Sheytan. Pentru ca cel care se implica in Bida’h, asa cum am mai afirmat, crede ca se implica in ceva bun, dar de fapt atrage Mania lui Allah asupra lui.

Cateva Tipuri De Bida’h
Bida’h in Dzikr
A face Dzikr in adunare in spatele unei persoane, care este o practica comuna a sufistilor.
Amr Ibn Salmah a spus:“Obisnuiam sa stam la usa lui Abdullah ibn Mas’oud inainte de Rugaciunea de dimineata, asa incat, cand el va iesi, sa mergem alaturi de le la Moschee. Intr-o zi, Abu Moosa al-Aash’aree a venit la noi si a spus:” A iesit Abu Abdur Rahman (Ibn Mas’oud)?”. Noi am raspuns:”Nu”. Asa ca s-a asezat langa noi sa astepte pana cand va iesi. Cand a iesit, Abu Moosaa i-a spus:”O, Aba Abdur Rahman! Tocmai am vazut ceva in Moschee care consider ca este un rau, dar toata Lauda este pentru Allah, nu am vazut altceva decat bine.”. Ibn Mas’oud a intrebat:” Atunci ce este?” Abu Moosa a raspuns:” Daca vei trai vei vedea. Am vazut in Moschee oameni stand in cercuri asteptand Rugaciunea. In fiecare cerc ei aveau pietricele in mainile lor si unul zicea:’Repetati Allahu Akbar de 100 de ori. Apoi ei repetau de 100 de ori. Apoi spunea:”Spuneti: Laa ilaha ill Allah de 100 de ori. Asa ca ei spuneau de 100 de ori. Apoi spunea:Spuneti: SubhanAllah de 100 de ori. Asa ca ei spuneau de 100 de ori.”. Ibn Mas’oud a intrebat:Ce le-ai spus lor?” Abu Moosaa a raspuns:” Nu le-am spus nimic. Am asteptat sa aud parerea ta”.

Ibn Mas’oud a replicat:”Daca le-ai fi poruncit sa-si numere pacatele, i-ai fi asigurat ca faptele lor bune nu ar fi pierdute.” Apoi am mers cu Ibn Mas’oud pana cand a ajuns la unul dintre aceste cercuri si a spus:”Ce faceti voi aici?” Ei au raspuns:”O, Aba Abdur Rahman! Acestea sunt pietricele cu care numaram Takbir, Tahleel si Tasbih.”
El(Ibn Mas’oud) a spus:” Numarati-va faptele rele. Va sigur ca niciuna dintre faptele voastre bune nu vor fi pierdute. Vai de voi! O, Ummah lui Muhammad-sall Allahu maleihi wa salam! Cat de repede va indreptati catre distrugere! Acestia sunt companionii Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, acestea sunt hainele lui care inca nu s-au degradat si bolul lui care nu s-a spart. Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu! Ori sunteti intr-o religie mai bine calauzita decat Religia lui Muhammad, sall Allahu aleihi wa salam, ori voi deschideti usa ratacirii.”

Ei au spus:”O, Aba Abdur Rahman! Pe Allah! Noi am intentionat numai bine”. Ibn Mas’oud a spus:”Cati sunt cei care intentioneaza binele dar nu-l obtin. Adevarat, Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam ne-a spus:”Oamenii vor recita Coranul dar nu va trece dincolo de gatlejul lor”, si apoi a plecat.
Umar ibn Salamah(sub-narator) a spus:” Am vazut pe cei mai multi dintre acesti oameni luptand impotriva noastra in ziua de Nahrawaan, alaturi de Khawaarij (o secta aparuta in timpul Califatului lui ‘Ali-radyyAllahu anhu, vinovata de primul razboi civil dintre Musulmani).”[Ad-Darimee vol 1, #79]

Observam din hadisul anterior, ca cei care erau implicati in Zikr in adunare (precum Sufistii) erau:-in locul potrivit (in Moschee), spunand Pomeniri(Dzikr) prescrise, cum ar fi Takbir, Tahleel, Tasbeeh, la timpul potrivit(fie inainte, fie dupa Salah).

Singura diferenta, care l-a facut pe Ibn Mas’oud sa-i respinga si sa-i mustreze, a fost CUM au facut aceste pomeniri, si anume in adunare.

Acest lucru arata inca o data importanta urmarii Sunnei cu precizie, in mod special in ceea ce tine de Dzikr si Du’a. Si aici trebuie sa mai adaug ca, in ce priveste Du’a-urile recomandate de Profet, sall Allahu aleihi wa salam pentru anumite perioade de timp sau situatii speciale , ele trebuie rostite cu EXACT aceleasi cuvinte (in limba araba), fara sa schimbam nimic din continut. Musulmanul, insa poate face Du’a (sa-L invoce pe Allah), cu orice rugaminte, in limba sa materna si cu propriile cuvinte.

A face Du’a in adunare
Aceasta este o forma de Bida’h raspandita printre Musulmani, de a face Du’a in adunare dupa Rugaciunile obligatorii. Aceasta practica nu are nicio dovada in Sunnah Profetului, sall Allahu aleihi wa salam sau a companionilor care au condus Rugaciunea toata viata lor, si niciodata nu au facut Du’a in comun dupa Salah.
Trebuie sa intelegem ca, din pacate, Musulmanii sunt implicati intr-o multime de inovatii. Si trebuie sa fim constienti de acest pericol si sa realizam ca Allah poate fi adorat NUMAI in modul in care El a legiferat, iar actele de adorare sa fie implinite cat mai precis posibil si dupa cum ne-a fost aratat si recomandat de Profet, sall Alahu aleihi wa salam si dupa cum a fost inteles de predecesorii cei piosi (companionii).
Totusi, inainte de a face orice lucru ce tine de Religie, Musulmanul trebuie sa caute dovada pentru acea actiune in Coran si Sunnah (autentica), sau daca a fost practicat de catre piosii predecesori dintre companioni, dintre Taabi’een si Tabi Tabi’een, iar daca nu exista precedent printre ei, atunci este obligatoriu pentru noi sa renuntam.
Cea mai buna generatie este generatia mea(sahaba), si apoi cei care vin dupa ei(tabi’un), si apoi cei care vin dupa ei(taba tabi’un)”[Bukhari&Muslim]
De asemenea, pentru siguranta noastra, este mai bine sa spunem ca nu stim si sa nu ne grabim sa intervenim in discutii si comentarii si sa vorbim impotriva lui Allah fara stiinta!


Fie ca Allah sa ne calauzeasca sa practicam Islamul in cel mai bun si mai corect mod cu putinta si sa nu facem nimic din ce ar putea atrage Mania si pedeapsa Lui si sa nu ne aflam printre cei care vor pierde in Ziua Judecatii. Allah sa ne fereasca de un astfel de deznodamant!
Ameen, Ya Rabbul ‘Alamin!


Si acesta este Drumul Meu Drept! Deci urmati-l si nu urmati caile care va abat de la Drumul Lui!” 6:153

Ali Ibn Talib radyAllahu anhu a spus:
Urmati calauzirea Profetului vostru (sall Allahu aleihi wa salam), pentru ca este cea mai buna calauzire; urmati Sunnah, pentru ca este cel mai bun dintre drumuri.
[Al-Bidaayah Wan-Nihaayah, 7/319]

Si cine este mai ratacit decat acela care urmeaza poftei sale fara o calauzire de la Allah?” 28:50

Pacea fie asupra voastra!


CezarinaS.

       LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

 

Reclame

2 gânduri despre “PACATUL DE A VORBI DESPRE ALLAH FARA STIINTA

  1. Pingback: PACATUL CARE NU SE IARTA-SHIRK-ul si FORMELE LUI | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: CINE A DAT NUME SURELOR DIN CORAN? | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s