PROFITA de CINCI inainte de CINCI!

5 before 5

PROFITA de CINCI inainte de CINCI!

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!
Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Trimisului Sau cel nobil!

CE ESTE VIATA?

Un joc, un test, un examen?

Crezi ca vei ramane mereu tanar, sau crezi ca vei fi mereu sanatos, sau crezi ca vei mai avea timp liber?

Daca viata ar fi un joc, de exemplu o partida de fotbal, atunci vei stii ca vei avea la dispozitie 90 de minute sa dai tot ce poti ca sa castigi meciul. Ba mai mult, s-ar putea sa mai ai o sansa daca beneficiezi de prelungiri.

Daca viata ar fi un examen, atunci vei stii exact cat timp sa te pregatesti, pentru ca stii cand va avea loc examenul, stii exact cat dureaza, si mai stii ca daca nu l-ai trecut din prima, mai ai o sansa in sesiunea urmatoare.

Deci ce este viata, daca nu este nici joc, si nici examen?

Allah ne spune:

Acela (Allah) care a creat moartea si viata, ca sa va incerce pe voi [pentru a vedea] care dintre voi este mai bun intru fapta”. Coran 67:2

Deci viata este un test, o incercare, o deosebire intre cel supus si cel nesupus, iar moartea este  pe de o parte, singura certitudine a acestei vieti pamantesti, in timp ce momentul ei este cea mai mare necunoscuta a acestei vieti!!

Atunci poti sa spui ca ai toata viata la dispozitie ca sa te pregatesti pentru moarte, iar paradoxul este ca nu stii momentul mortii!

Abia cand vine moartea la unul dintre ei, zice el:”Doamne, adu-ma pe mine inapoi [pe pamant]. Pentru ca eu sa fac bine, in cele pe care le-am neglijat”.” Nicidecum!”(este raspunsul lui Allah pentru cel care cere sa se intoarca la viata). Acesta este un cuvant pe care el il va rosti. Iar in urma lor (a mortilor) este o despartire (barzakh-care este o lume care separa ceasul mortii de ceasul invierii), pana in Ziua cand vor fi sculati [din morti].” Coran 23:99-100

Atunci cum te pregatesti?

Profetul Muhammad (sall Allahu aleihi wa salam) a spus:

“Profitati de cinci inainte de cinci:
de tineretea voastra inainte de batranete
de sanatatea voastra inainte de boala
de averea voastra inainte de saracie
de timpul liber inainte de preocupare
de viata voastra inainte de moartea voastra.’ [Hakim]

TINERETE INAINTE DE BATRANETE

Unul dintre lucrurile care ne este harazit celor mai multi dintre noi, este tineretea. Cand oamenii sunt tineri, sunt plini de energie si sunt capabili sa faca multe lucruri de dragul lui Allah Ta’ala, insa de cele mai multe ori observam ca aceasta energie se iroseste intr-un fel sau in altul.
Cand oamenii isi pierd tineretea, inevitabil vor simti ca le este dificil sa faca acele fapte de adorare pe care le considerau mult mai usoare atunci cand erau la o varsta tanara. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii vor intampina greutati in a tine postul(obligatoriu), a face ablutiunea (wudu) intr-un mod potrivit, sau chiar sa faca Rugaciunea asa cum se cuvine, si poate nu vor mai avea energia sau abilitatea de a implini si acte de adorare voluntare.
Este binecunoscuta declaratia tinerilor, ca ei ca vor incepe sa “practice” Islamul cand vor imbatrani. Trebuie sa avem mereu in minte, ca batranetea nu ne este garantata. Noi nu avem garantia nici ca vom mai apuca ziua de maine, ce sa mai spunem ca vom apuca sa ne vedem nepotii. Si chiar daca vom fi binecuvantati de Allah cu o viata lunga, cum putem fi siguri ca vom avea sanatate-fizica si mentala-pentru a practica Islamul?
Si peste toate acestea, oamenii nu pot deveni “buni” peste noapte; din contra, destul de des, obiceiurile rele sunt greu de schimbat, si nimeni nu garanteaza ca ne vom schimba la batranete, asa cum nu ne este garantata batranetea.
In concluzie, profitati cat mai mult de tinerete si de puterea si energia asociata cu ea, pentru a implini cat mai multe fapte bune pe Calea lui Allah. Mai mult, la tinerete, pe langa energia fizica, dispui si de o capacitate mult mai mare de a invata si memora, asa ca este si oportunitatea de a invata cat mai multe despre religia ta. Si desigur, invatarea stiintelor religioase, nu ar trebui abandonata niciodata, pentru ca cine se afla pe drumul cunoasterii se afla pe drumul ce conduce catre Paradis. Si nimic, nu poate spori credinta mai mult decat cunoasterea.
Insa trebuie acordata o atentie deosebita surselor de unde achizitionam aceste cunostiinte. Sunt nevoita sa fac aceasta remarca, dupa ce , de multe ori am observat postari ale unor persoane, probabil cu bune intentii de a face dawa’h, care insa copiaza de colo si de dincolo informatii neverificate, eronate, unele dintre ele chiar impotriva invataturilor Islamului, etc. Ce este si mai ingrijorator, ca absolut nimeni nu sesizeaza aceste erori. Voi reveni, in shaa Allah cu un articol pe acest subiect.

SANATATE INAINTE DE BOALA

Asa cum tineretea ne este harazita celor mai multi dintre noi, sanatatea este unul dintre lucrurile asociate cu ea. Suntem avertizati sa profitam de avantajul sanatatii, inainte sa fim invinsi de boala sau de anumite dezabilitati. Ceea ce nu intelegem uneori, este ca sanatatea noastra este o binecuvantare de la Allah Subhana Wa Ta’ala. Ne dam seama de acest lucru, mai ales atunci cand ne imbolnavim si apoi ne reinsanatosim. Insa atunci cand avem parte de sanatate, nu intotdeauna stim sa apreciem aceasta binecuvantare. Atunci cand ne imbolnavim insa, realizam si regretam ca atunci cand am avut parte de sanatate, am irosit aceasta binecuvantare si nu am facut fapte de adorare atunci cand am fi putut.

AVEREA INAINTE DE SARACIE

Averea este o alta binecuvantare de la Allah. In contextul acestui hadis, averea nu este un cont in banca, o casa luxoasa sau nu stiu ce marca de masina. Un simplul acoperis deasupra capului, mai multe haine de schimb si mancarea din frigiderele noastre, ne fac dintre cei mai instariti dintre oameni, chiar daca unii pot avea mult mai mult decat noi. Ceea ce nu realizam, este faptul ca sunt milioane de oameni pe acest pamant care nu au nici macar un strop de apa curata de baut, sau nu stiu cand vor manca urmatoarea masa sau de unde o vor dobandi.
Acestia sunt cei care au nevoie de sprijinul si ajutorul nostru. Putem darui atat cat putem in cauza lui Allah, deoarece Allah ne-a asigurat o rasplata frumoasa daca facem astfel:

2:261-“Pilda acelora care dau[din] averea lor pe calea lui Allah, este ca pilda grauntelui care face sapte spice si in fiecare spic sunt o suta de graunte, caci Allah inmulteste [rasplata] celui care voieste El. Allah este Cel cu Har nemarginit[si] Atoatestiutor [Wasi’, ‘Alim].”

TIMPUL LIBER INAINTEA PREOCUPARILOR

Islamul ne incurajeaza sa ne petrecem timpul cat de mult posibil pe Calea lui Allah. Trebuie sa ne folosim timpul de care dispunem si sa facem cat de mult bine putem, pentru ca inainte sa ne dam seama, timpul va trece. Asa cum am mentionat si mai devreme, mai ales atunci cand suntem tineri si sanatosi, trebuie sa ne folosim timpul cat mai mult pentru cauza lui Allah pentru ca, odata cu trecerea timpului, ne vom confrunta cu problemele ce tin de varsta, si inevitabil vom avea mai multe lucruri pentru care sa ne facem griji, ca locul de munca, casa, familie, etc. Daca consideram ca este dificil sa gasim timp acum pentru a practica Islamul, ce vom face atunci cand viata si problemele ei vor incepe cu adevarat sa ne ingrijoreze?
Conceptul timpului este atat de important in Islam, incat Allah a jurat pe el in Coran:

103: 1-3 “Jur pe timp! Ca omul va fi in pierdere. Afara de aceia care cred si implinesc fapte bune si se indeamna unul pe altul catre Adevar si se indeamna unul pe altul la rabdare.

Prin prisma acestor versete, trebuie sa intelegem sa ne disciplinam si sa dam valoarea si importanta cuvenita timpului. Trebuie sa fim promti in implinirea de fapte bune, fara sa delasam sau sa amanam, lucru care ne va ajuta sa ne apropiem mai mult de Allah, in incercarea de a obtine Multumirea si Indurarea lui Allah.
Mai ales in vremurile actuale, cand toti ne plangem de problemele cu care ne confruntam si de lipsa timpului, cu atat mai mult, trebuie sa pretuim si mai mult timpul si sa dam valoare fiecarei clipe pentru a face fapte care ne vor aduce beneficii atat in aceasta viata cat si in Urmatoarea, si cu atat mai putin sa ne gandim sa ne irosim timpul cu lucruri care  Il nemulumesc pe Allah, sau care nu ne vor aduce niciun beneficiu nici in aceasta viata, nici in Viata de Apoi.

VIATA INAINTE DE MOARTE

Ultimul lucru pentru care au am fost sfatuiti sa profitam, este viata noastra inainte de moarte. In fiecare noapte cand mergem la culcare, intram intr-un stadiu in care sufletele ne parasesc. Cand ne trezim, este doar prin indurarea lui Allah, care ne-a binecuvantat prin reintoarcerea sufletelor noastre, dandu-ne oportunitatea de a-L adoara pe El pentru cel putin inca o zi, si de a face fapte bune si de a ne cere iertare pentru pacatele noastre.
Tocmai de aceea, Profetul sall Allahu aleihi wa salam ne-a sfatuit ca la trezire sa rostim urmatoarea Du’a:
“Alhamdulillah alathee ahyaanaa ba’da maa amatana wa ilayhin-nushoor”- Toata Lauda I se cuvine lui Allah care ne-a daruit viata dupa moarte(care ne-a inapoiat sufletul) si la El este intoarcerea.

Afla ce se intampla cu sufletul in timpul somnului, AICI: https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/01/09/ce-se-intampla-cu-sufletul-in-timpul-somnului/

De multe ori nu realizam cu adevarat cat de mare este binecuvantarea de a ni se darui o alta sansa. Nu ne gandim la moarte si nu intelegem ca la un moment dat, atunci cand Allah va hotari, ni se va lua sufletul pentru totdeauna, fara sa ni se mai dea o a doua sansa, nici oportunitatea pentru a ne indrepta greselile pe care le-am facut, si nici sa mai aducem timpul inapoi. Nu trebuie sa uitam niciodata ce indurare reprezinta viata. Trebuie sa savuram fiecare moment si sa-l folosim in avantajul nostru. Asta insemnand sa-L multumim pe Allah in ideea de a atinge ultimul scop al acestei vieti-Paradisul (Jennah).
Nu pot sa inchei inainte sa amintesc de un alt hadis care poate reprezenta insumarea tuturor celor amintite:

Un om va fi intrebat in legatura cu cinci lucruri in Ziua Invierii: in legatura cu viata sa si cum si-a petrecut-o; in legatura cu tineretea sa, si cum a imbatranit; in legatura cu averea sa, cum a dobandit-o si cum a cheltuit-o; si ce a facut cu stiinta (cunoasterea) pe care a avut-o.” [Tirmidhi]

Ma rog lui Allah sa ne daruiasca intelepciunea de a cunoaste binele si de a-l urma, si de a cunoaste raul pentru a sta departe de el, si de a ne accepta eforturile pentru Cauza Sa! Ameen!

“..Cel care va fi indepartat de Foc si va fi primit in Jennah (Paradis), cu adevarat va fi izbanditor (cu adevarat si-a atins scopul acestei vieti).” Coran 3:185

Relatat de Mujahid:
‘Abdullah bin ‘Umar a spus:”Mesagerul lui Allah m-a luat de umar si a spus:”Fii in aceasta lume ca si cum ai fi un strain sau un calator.” Sub-relatatorul a adaugat: Ibn Umar obisnuia sa spuna:”Daca supravietuiesti pana seara, nu te astepta sa fii in viata pana dimineata, si daca supravietuiesti pana dimineata, nu te astepta sa fii in viata pana seara, si ia din sanatatea ta pentru boala ta, si (ia) din viata ta, pentru moartea ta.” [Sahih Bukhari vol b, bk 76, nr 425]

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2017. 

URMARESTE ISLAMUL PACEA ETERNA:

PE PAGINA DE FACEBOOK:

https://www.facebook.com/IslamulPaceaEterna/?ref=aymt_homepage_panel

PE GRUP:

https://www.facebook.com/groups/501221379946302/

INSTALEAZA APLICATIA PENTRU ANDROID SI IOS:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/nou-aplicatia-islamul-pacea-eterna/

ABONEAZA-TE PRIN E-MAIL:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/

 


 

 

Islamul Pacea Eterna

 

Reclame

2 gânduri despre “PROFITA de CINCI inainte de CINCI!

  1. Pingback: TU STII CU CE POTI CUMPARA VIATA ETERNA? | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: INAINTE CA INCERCARILE SA APARA.. | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s