IEPURASUL, OUALE SI… PASTELE!

ORIGINEA PAGANA A PASTELUI

IEPURASUL, OUALE SI… PASTELE!

BISMILLAH

Bismillah wa Alhamdulillah!
Lui Allah Ii cerem ajutorul si Lui Ii cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.
Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.


Suna familiar? Primavara este in aer! Flori si iepurasi decoreaza casa. Oamenii vopsesc si decoreaza oua in diferite culori. Aroma minunata a chiflelor calde decorate cu o cruce care sunt la cuptor invaluie casa. Patruzeci de zile de abtinere de la anumite mancaruri se vor incheia in ziua ce urmeaza. Intreaga familie va purta cele mai bune haine in ziua de Duminica [Sunday-Ziua Soarelui] cand vor lua parte la o slujba religioasa pentru a celebra reinvierea salvatorului (mantuitorului) si renasterea vietii. Este una dintre cele mai importante sarbatori din an.


Seamana cu Pastele [Easter], nu-i asa?
Seamana, dar nu este nicidecum Pastele! Este descrierea a ceea ce se intampla in familiile antice din vremea Babylonului, cu 2000 de ani inainte de Cristos, care onorau si celebrau reinvierea Zeului lor, Tammuz care a fost adus inapoi din infern de mama/sotia sa- ISHTAR (de unde provine si numele de EASTER (in limba Engleza) =PASTE).

De asemenea, mai pot fi asociate si alte lucruri care au legatura cu evenimentul, toate reprezentand un numar de festivaluri imorale, cum ar fi celebrarea ferilitatii  Zeilor Eostre si Ostara, care sunt festivaluri asemanatoare, separate doar de timp si traditii.
Sunt foarte multe documente care atesta originea pagana a Pastelui [Easter], insa timpul nu-mi permite acum sa detaliez acest subiect. Oricine isi doreste mai multe informatii, poate sa caute, se gasesc o multime de materiale despre originea pagana a Pastelui.


Daca Pastele nu se regaseste in Biblie, atunci de unde a venit?


Vasta majoritate a istoricilor sunt de acord ca Pastele [Easter] si traditiile care il insotesc, au radacini adanci in paganism.
Iata doar cateva dintre declaratiile unora dintre ei:

“Originea sarbatorii invierii lui Cristos a fost considerata ca provenind de la zeita primaverii Anglo-Saxona Eastre, de la plurarul german pentru ‘zori de zi’- eostarun, de unde provine termenul in germana- Ostern, echivalent in engleza cu Easter (tradus in romana cu Paste)”. [The New Catholic Encyclopedia, 1967, Vol. 5, p. 6]

“Sarbatorile vernale erau comune printre pagani si fara indoiala au avut de-a face cu forma asumata de sarbatorile de Easter (Paste) in bisericile crestine. Termenul englez de “Easter” este de origine pagana.”[Albert Henry Newman, D.D., LL.D., A Manual of Church History, p. 299]

“Numele Easter provine de la Ostera sau Eostre, zeita primaverii Anglo-Saxona, de unde o sarbatoare se tinea anual, si de unde au venit unele dintre obiceiurile noastre de Paste.”[Hazeltine, p. 53].

“In Babylonia, zeita primaverii se numea Ishtar. Ea a fost identificata cu planeta Venus, deoarece se ridica in fata Soarelui.. sau apunea dupa el.. ceea ce insemna ca Venus iubea zeul-soare…In Fenicia, ea a devenit Astarte; in Grecia, Eostre (de la Eos-zori de zi); in Germania, Ostara (de la cuvantul german Ost care este directia estului de unde rasare soarele).” [Englehart, p. 4]

Dupa cum se observa din citatele de mai sus, multiplele denumiri din diferite limbi conduc catre binecunoscutul Easter sau Paste.
Paganii foloseau diferite nume pentru acelasi zeu sau zei. De exemplu, Nimrod, personajul Biblic care a construit orasul Babylon (Geneza 10:8) este un exemplu in acest sens. El a fost adorat ca Saturn, Vulcan, Kronos, Baal, Tammuz, Molech si altii, dar a fost de fapt acelasi zeu. Zeul focului sau al soarelui au fost adorati in toate culturile antice.
Astfel, zeii Pastelui [Easter], care se asociaza cu Pastele, nu sunt diferiti, ci este de fapt un zeu cu mai multe denumiri- zeul fertilitatii, adorat primavara, atunci cand viata renaste si reinvie.

Acum sa ne uitam putin pe unele dintre cele mai cunoscute traditii care se asociaza cu Pastele [Easter].

 

OUALE DE PASTE


Ouale de Paste, sunt cel mai cunoscut obicei legat de Paste si aproape orice cultura din lumea moderna are o traditie lunga in colorarea si decorarea oualor in diferite moduri. Ele pot sa difere, in functie de regiuni si traditii locale.
Luati aminte la urmatoarele:

“Originea oului de Paste se bazeaza pe fertilitatea raselor indo-europene, oul fiind pentru ei un simbol al primaverii. In vremurile crestine, oului i s-a conferit o interpretare religioasa, devenind un simbol al pietrii mormantului de unde Cristos a revenit dupa invierea sa.” [Francis X. Weiser, Handbook of Christian Feasts and Customs, p. 233]

Acesta este un exemplu direct al modului in care simbolurile pagane si obiceiurile au fost crestinizate. Aceasta pentru a-i face pe oameni sa se simta mai bine fata de faptul ca urmeaza obiceiuri care nu se regasesc in Biblie.

“In jurul celebrarii pastelui Crestin, obiceiuri populare au fost stranse, multe dintre ele au legatura cu ceremonii vechi, cu simbolismul European si al Orientului Mijlociu al festivalurilor pagane de primavara, cum ar fi ouale care reprezentau in simbol foarte proeminent al vietii noi si a invierii.” [Encyclopedia Britanica, 1991 ed., Vol. 4, p. 333]

Doar cateva exemple care ne arata cat se poate de clar ca OUL de Paste, nu are nicio legatura cu Dumnezeu, iar Dumnezeu nu a ordonat si nu a autorizat niciodata OUALE de Paste, si desigur absolut nicio legatura cu Invierea lui Cristos, si nu se regaseste nicaieri in Noul Testament.


IEPURASUL DE PASTE


Desigur toti ne dam seama si realizam ca atat oulale cat si iepurasii de Paste nu au nicio conexiune cu Crestinismul.

“Iepurasul de Paste nu este un simbol adevarat al Crestinismului” [John Bradner, Symbols of Church Seasons and Days, p. 52]

“Desi a fost adoptat in numeroase culturi Crestine, iepurasul de Paste nu a primit nicio interpretare specifica Crestina.” [Mircea Eliade, The Encyclopedia of Religion, p. 558]

“Iepurele, simbolul fertilitatii in Egiptul antic, un simbol care a fost introdus mai tarziu in Europa…Locul lui a fost luat de iepurasul de Paste.”[Encyclopedia Britannica, 1991 ed., Vol. 4, p. 333]

Chiar in timpurile moderne, iepurii sunt cunoscuti ca simbol al fertilitatii (probabil cunoasteti si voi expresia:’se inmultesc ca iepurii’ 🙂 , datorita ratei rapide de reproducere. O alta problema care se ridica: Iepurii nu fac oua!!!

Desi ambele sunt simboluri are fertilitatii, nu exista nicio conexiune logica intre cele doua. Intr-o lume plina cu traditii pagane, perpetuate cu stiinta sau fara de stiinta de mii de ani, adevarul si logica s-au pierdut pe undeva pe drum… Introducand aceste obiceiuri pagane in Crestinism, fac ca aceste practici idolatre sa devina si mai condamnabile.

Chiar am fost amuzata sa vad cadouri specifice de Paste din ciocolata care cuprindeau un iepuras cu trei oua!!! :))

Nu exista nimic in Crestinism care sa aiba de-a face cu aceste simboluri. Intregul concept care se asociaza cu Crestinismul nu este decat o alta minciuna care sa pacaleasca copii inocenti.

 

SALVATORUL (MANTUITORUL)


Iata ce spun istoricii despre conceptul de “Salvator”:

“..conceptul de zeu-salvator era foarte normal in lumea pagana antica.. un concept al salvarii (mantuirii) ce sta la baza unor zei ca Osiris, Attis sau Adonis..” [John M. Robertson, Christianity and Mythology, p. 395]

Si apoi:”Deseori s-a crezut ca aceasta credinta in Invierea lui Isus se datoreaza ideilor invierii divine in lumea contemporana…povestile lui Attis, Adonis si Osiris.. In povestile pagane renasterea (invierea) este o bucurie opusa infrangerii. In povestea Crestina este o moarte victorioasa. Se poate spune ca Attis si Osiris s-au salvat prin inviere, iar Isus murind..
Respectarea Pastelui nu a aparut dintr-o data din cauza credintei in Inviere, ci s-a dezvoltat mai tarziu prin etape progresive din Pastele evreiesc. Urarea de “Cristos a inviat” a aparut secundar. Ideea de inviere a lui Cristos a fost inplementata in practicile vechi ale ținerii Pastelui si nu invers.” [A. Nock, Early Gentile Christianity and its Hellenistic Background, pp. 105-107]

Si in final, o puternica si clara pozitie a faimosului istoric James George Frazer:”Moartea si invierea lui Attis a fost oficial celebrata la Roma pe 24 si 24 Martie, fiind legata de echinocțiul de primavara, si in acord cu o veche si raspandita tradiție, Cristos a suferit pe 25 Martie..o traditie care plaseasza moartea lui Cristos pe 25 Martie.. . Este cu atât mai remarcabil, deoarece considerente astronomice dovedeasc că nu au avut nici un fundament istoric..”

Dupa ce enumera mai multe sarbatori care au fost relaționate cu diverse evenimente, incluzand si sarbatoarea nasterii lui Cristos odata cu solstițiul de iarna si nasterea Soarelui, autorul ne spune:
„putem fi considerati ca fiind nerezonabili prin asocierea altor sarbatori cardinale ale bisericii Crestine, precum solemnizarea Pastelui- , si din motive de edificare, adaptate unor sarbatori similare ale zeului Attis al echinoctiului de primavara..Este o coincidenta remarcabila…ca sarbatorile Crestine si pagane ale mortii divine si invierii ar fi avut loc in acelasi sezon..este dificil sa se considere coincidenta pur accidentala.”
[The Golden Bough, Vol. I, pp. 306-309]


Destul de complicat, prea multe denumiri de zei, prea multi sfinti, prea multe lucruri care evident nu au nicio legatura cu Isus-aleihi salam.

Cercetarile pe care le-am facut in ultima perioda pe acest subiect, nu mi-au lasat decat un gust amar, si un sentiment de profund regret in suflet, fața de inovatiile care au legatura cu evenimentul, dar si fața de faptul ca oamenii urmeaza orbeste lucruri despre care nu au nicio cunostiinta si nicio dovada, inchipuindu-si ca fac bine.

Mai mult, am gasit atat de multe opinii despre ziua in care se presupune ca a murit Isus aleihi salam (care se crede ca ar fi Vinerea- ziua de dinaintea Sabatului care este Sambata) si ziua in care se presupune ca a inviat, sau cel putin Maria (o anume Maria) nu l-a mai gasit in mormant, acea zi fiind Ahad- adica prima zi din saptamana (Duminica dupa calendarul actual). Si spun ca am gasit numeroase opinii (printre crestini) care incearca sa demonstreze fiecare dintre ei, spusele lui Isus-aleihi salam cum ca:


Matei 12:38-40

„Atunci unii din cărturari şi din Farisei au luat cuvântul, şi I-au zis: Învăţătorule, am vrea să vedem un semn de la Tine! Drept răspuns, El le-a zis: „Un neam viclean şi preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decât semnul proorocului Iona: Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului.


Astfel, daca Isus-aleihi salam ar fi murit Vinerea, [Marcu 15:37-47; Luca 23:53-56; Ioan 19:31] si deja Duminica dimineata ar fi fost inviat [Marcu 16:1-4; Luca 24:1; Ioan 20:1], nu ies la socoteala cele TREI ZILE si TREI NOPTI.

Desigur sunt si alte grupari (crestine) care incearca sa demonstreze ca Isus-aleihi salam ar fi fost crucificat Miercuri sau Joi, pentru a le iesi socoteala (de trei zile si trei nopti).

Sa nu mai vorbim despre faptul ca biserica considera ca  Isus, aleihi salam „invie” in fiecare an la miezul noptii (sambata spre duminica). De remarcat ca atat evreii, cat si Musulmanii de altfel, foloseau (folosesc) calendarul lunar, iar ziua incepe odata cu rasaritul soarelui si se sfarseste cu apusul soarelui. Asadar si aceasta varianta a invierii la miezul noptii (12 noaptea) nu este plauzibila. [Calendarul Gregorian (solar) s-a instituit in anul 1585].


Nu are rost sa mai insistam foarte mult pe acest subiect atat de controversat, ca de altfel si multe alte subiecte, sa-i lasam pe Crestini sa investigheze singuri. Cert este ca NU exista nicio concluzie clara si total agreata de toate partile (sectele) crestine.


Drept pentru care concluzionez, afimand din toata inima si cu toata convingerea ca: NUMAI ALLAH CUNOASTE ADEVARUL, si ca singurul lucru care imi da speranta, este acela ca, Allah Preainaltul, la momentul ales de El, ii va readuce pe Isus, aleihi salam pe pamant, cu putin inainte de Ziua Judecatii, pentru a arata tuturor oamenilor ADEVARUL.
Si cu siguranta, asa cum am aratat intr-un alt articol, Isus-aleihi salam nu a fost omorat pe cruce, ci Allah l-a ridicat la el, si el va reveni pentru a-si incheia viața si pentru a muri ca orice fiinta umana, pentru ca tot ce s-a nascut, trebuie sa moara!


(Isus-AS vorbeste):“Si PACEA [SALAM] fie asupra mea in ziua in care m-am nascut, si in ziua in care voi muri si in ziua in care voi fi adus la viata din nou (in Ziua Invierii).” [Coran 19:33]

De remarcat urmatoarele: Cuvantul “PACE”- atat pentru nasterea sa, moartea sa si invierea (din Ziua Invierii ca toti ceilalti oameni). In tafsirul acestui verset se mentioneaza ca toate aceste trei momente, sunt momente dificile pentru orice finta umana. Isus-aleihi salam, va avea parte de PACE (SALAM) in aceste momente, lucru care demonstraza pe de o parte faptul ca Isus-aleihi salam va urma acelasi ciclu al vietii ca orice om, dar va avea PACE in aceste trei momente de rascruce. Acest lucru demonstreaza si ca va avea parte de o moarte naturala, normala ca orice om, si ca nicidecum nu va fi sau nu a fost omorat in chinuri. Si de asemenea, Isus-aleihi salam spune “in ziua in care voi muri”, si nu in care voi fi omorat.

Si in legatura cu PACEA de la nasterea sa, mi-a venit in minte o relatare a Profetului, sall Allahu aleihi wa salam care a spus: “ Niciun copil nu se naste fara ca Satana sa il atinga si iese tipand, in afara de Maria si fiul ei, Isus.”[ Ahmad]


Un alt verset din Coran, ne arata ca, fiecare om va avea parte doar de o singura moarte:
Nu vor gusta in ele (Gradinile Paradisului) moartea, afara de moartea cea dintai.” Coran 44:56


Iar Allah –Creatorul a tot ce se afla in ceruri si pe pamant, ne spune clar ca:


Si ei zic:”Cel Milostiv si-a luat un fiu!”. Voi spuneti un lucru cumplit. Aproape ca cerurile se crapa de aceste [vorbe], pamantul se despica si muntii se prabusesc in farame. Pentru ca ei Ii atribuie Celui Milostiv un fiu. In vreme ce nu se cuvine ca Cel Milostiv sa-si ia un fiu! Toti cei care se afala in ceruri si pre pamant vor veni la Cel Milostiv ca robi. El i-a socotit si i-a numarat pe ei bine. Si fiecare dintre ei va veni la El in Ziua Invierii, singur.” Coran 19: 88-95


SubhanAllah! Ce Verset, ce avertisment puternic, ce mesaj care face inimile sa tremure! Coplesitor! Toate creatiile, vor veni in fata Stapanului Tuturor Lumilor, ca robi!


O, Allah! Deschide-ne inimile pentru a primi ADEVARUL, deschide-ne ochii pentru a vedea ADEVARUL, deschide-ne urechile pentru a asculta ADEVARUL, si da-ne ratiunea si intelepciunea de a urma ADEVARUL!


Si Allah stie cel mai bine, si succesul vine numai de la Allah!


PACEA FIE ASUPRA VOASTRA!

ARTICOLE RELATIONATE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/04/13/ci-allah-l-a-ridicat-pe-isus-la-el/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/10/05/the-end-of-time-revenirea-lui-isa-isus-bin-maryam/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/08/16/l-a-sacrificat-allah-pe-isus/

INTREAGA CATEGORIE DEDICATA LUI ISUS (as):

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/isus-as-in-islam/


CezarinaS.


TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

  © ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2015-2016.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

2 gânduri despre “IEPURASUL, OUALE SI… PASTELE!

  1. Pingback: Pastele-Easter-Ishtar -

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s