♥ ALHAMDULILLAH ♥

large

Alhamdulillah!
Cea Mai Perfecta  Si Mai Minunata Lauda

BISMILLAH

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor
Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Ca Musulmani, expresia “Alhamdulilah” اَلحَمْدُ لِله – este parte integranta a religiei noastre; am fost invatati sa o rostim, atat din Coran cat si din Sunah, si multi dintre noi o folosim in vocabularul nostru zilnic, ca sa nu mai amintim despre faptul ca o rostim de fiecare data cand recitam Surat Al-Fatiha.


Alhamdulillah” este o expresie extraordinara, cu un inteles adanc, care ar necesita pagini intregi de explicatii, insa in acest scurt articol, voi incerca sa sumarizez intelesul acestei fraze cuprinzatoare.
Din punct de vedere lingvistic, “Hamd” provine din “ha-meem-daal” si Hamd se foloseste atunci cand mentionam atributele (bune) ale unei persoane, atribute care sunt la nivelul perfectiunii.


Hamd’ este bazat pe “mahabbah” (iubire) si “ta’dheem” (onoare). ‘Hamd’ nu este o expresie “falsa”, menita ca sa multumeasca o persoana fara a avea semnificatie, ci’Hamd’ este intotdeauna adevarata.’Hamd’ implica admiratie, dragoste si amplifica lauda celui care este laudat (mahmood). ‘Hamd’ este o lauda sincera si adevarata, si este lauda pe care o merita cel care este laudat (mahmood). ‘Hamd’ mai include de asemenea, recunostinta si multumire.
Rostirea “Alhamdulillah”, implica lauda exclusiva si totala pentru Allah Singur. Cum facem acest lucru? Folosind ‘Al’ inainte de ‘hamd’, care inseamna ca, toata Lauda in toate timpurile este pentru Allah.
Li’ din ‘lillah’,(care inseamna- pentru Allah) implica limitarea, ceea ce inseamna ca , Singurul Care merita sa fie Laudat (hamd) este Allah.
Acum, avand aceasta definitie concreta in minte, ce inseamna cu adevarat “Alhamdulillah”?
Cea mai potrivita definitie ar fi:”Cea mai perfecta si cea mai minunata lauda este pentru Allah”. Noi spunem “Alhamdulillah” din dragoste si onoare, cu umilinta si in completa supunere si sincera recunostinta pentru Allah azza wa jal. Din Coran invatam ca “Alhamdulillah” va fi sfarsitul rugii credinciosilor in Jennah (Paradis):


Cu adevarat, cei care cred si savarsesc fapte bune, Domnul (Rabb) lor ii va calauzi prin credinta lor; pe sub ei vor curge rauri in Gradinile Placerii (Jennah). Ruga (Du’a) lor in ele va fi “Subhanaka Allahumma” (Glorie Tie, O, Allah), si “Salam” (Pace) va fi salutul lor (in Jennah), iar sfarsitul rugii lor va fi “Alhamdulillahi Rabbil-‘Alamin” (Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor lumilor-oameni, jinni si tot ce exista).” Coran 10:9-10


Al-Hamdulillah” apare de 38 de ori in Coran. Cand o Sura incepe cu Hamd, implica si faptul ca, de cate ori incepem ceva (de exemplu o Khutbah-predica, o lectie) trebuie sa incepem cu “hamd”. Si de semenea, ne mai invata cum trebuie sa-L laudam pe Allah, rostind “Alhamdulillah”.
Unul dintre Numele lui Alah care coincide cu Hamd, este Al-Hameed. Allah Ta’ala este Al-Hameed-Cel mai demn de a fi Laudat.
Cum este Al-Hameed diferit de ‘mahmood’ (cel care este laudat)?

Mahmood este cel care este laudat numai cand este laudat de cineva. Hameed este Cel care intotdeauna merita sa fie laudat, indiferent daca El este laudat sau nu.
Asa ca, Allah Ta’ala este Cel mai demn de a fi Laudat, chiar daca Il laudam sau nu.
Allah este Al-Hameed in Sine, in Numele Sale, in Atributele Sale si in Actiunile Sale. El merita toata lauda si toata dragostea.
Din toata creatia, Profetul Muhammad-salAllahu aleihi wa sallam, a fost cel care l-a glorificat pe Allah cel mai mult si in cel mai complet mod. Allah ii va darui lui-sal Allahu aleihi wa sallam, steagul laudei in Ziua Invierii, iar el-salAllahu aleihi wa sallam, il va tine in mana sa, iar cei care l-au laudat pe Allah se vor aduna in spatele sau, iar cei care l-au laudat pe Allah cel mai mult, vor fi cel mai aproape de steag. Cei care l-au laudat pe Allah la bine si la greu si sunt rabdatori cu ceea ce Allah a hotarat pentru ei, vor avea o casa in Paradis care se numeste Casa Laudei.
Cand trebuie sa folosim “hamd”? Este indicat sa-L laudam pe Allah tot timpul, asa cum ne bucuram in permanenta de binecuvantarile Lui aparente sau ascunse, in religie sau in viata lumeasca. Allah merita lauda slujitorilor Sai intotdeauna, datorita Numelor si Atributelor Sale Perfecte.
Sunt doua tipuri de lauda: -lauda in sensul de shukr (multumire) pentru toate binecuvantarile lui Allah pentru slujitorii Sai
-lauda pentru ceea ce Allah merita, datorita Numelor si Atributelor Sale perfecte si nobile.
Cunoasterea cu adevarat a Numelor si Atributelor lui Allah, este cel mai bun, cel mai complet si mai maret fel de a-ti indeplini datoria de lauda pentru Allah.
Alhamdulillah”- o fraza atat de scurta, cu un inteles atat de adanc!

Cu Pace,

CezarinaS.

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s