CE DATORIE AI FATA DE FRATELE/SORA TA IN ISLAM?

SORA BLOG

Ce Datorie Ai Fata De Fratele/Sora Ta In Islam?

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

Un subiect foarte necesar, care ne invata cum trebuie sa ne comportam fata de fratii nostri in Islam si cum trebuie sa procedam atunci cand suntem nevoiti sa-i corectam pe cei care gresesc dintre ei.

Inainte de a intra in subiectul propriu-zis, vreau sa va mai spun ca, pentru a face Dawah, pentru a-i invita pe ceilalti la Adevar, este nevoie pe langa cunostiintele temeinice in domeniu, sa stii cum sa te adresezi si cum sa interactionezi, in functie de fiecare interlocutor in parte. De asemenea, este nevoie de foarte multa rabdare, sa stii cum sa reactionezi atunci cand esti provocat, si cum sa-i sfatuim pe fratii nostri atunci cand gresesc. Si am spus sa-i sfatuim, nu sa-i condamnam sau sa-i judecam. Trebuie sa stii sa-ti adaptezi discursul in functie de fiecare situatie in particular. Ai nevoie de experienta, rabdare si multa diplomatie.

Este considerat Musulman cel/cea care nu-i face rau altui Musulman cu vorbele, mainile sau faptele sale. Este un Musulman, cel care este in stare sa-i gaseasca 70 de scuze altui Musulman si care nu il dezonoreaza si nu il depreciaza pe fratele/sora sa. Un Musulman este cel/cea care iubeste pentru fratele/sora sa, ceea ce iubeste pentru sine. Un Musulman este cel a carui inima este curata fata de un alt Musulman.

In Ziua Judecatii, i se va da cartea cuiva si el va constata ca nu are in ea nicio fapta buna implinita de dragul lui Allah. El Il va intreba pe Domnul Sau:De ce nu sunt inregistrate faptele mele bune?”, iar Allah ii va raspunde:”Ele i-au fost date celui pe care l-ai ranit si l-ai insultat vorbind impotriva lui”.[Ibn Hibban]

Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Un Musulman este cel care evita sa-l raneasca pe fratele sau cu limba si mainile sale. Si un Muhajir (emigrant) este cel care renunta la ceea ce Allah a interzis.”[Bukhari vol.1/2/9]

Pretindem ca ne temem de Foc, dar ne aruncam cu buna stiinta in el. Pretindem ca ne dorim Paradisul, dar nu facem niciun efort sa-l obtinem. Ne temem de moarte, dar nu ne pregatim pentru ea. Citim Coranul, dar nu actionam conform poruncilor lui. Pretindem ca-l iubim pe Profet, sall Allahu aleihi wa salam, dar nu urmam drumul lui.
Allah Subhanahu wa Ta’ala ne porunceste:
5:2-“Intrajutorati-va in plinirea faptelor bune si in evlavie, dar nu va ajutati la pacat si la nedreptate!”

In Ziua Judecatii, propriile noastre organe, limba, ochii, urechile, vor fi martori impotriva noastra. Inainte de toate, aveti grija de limba voastra, pentru ca vorbirea este un dar unic de la Allah pe care l-a revarsat asupra fiintelor umane. Celelalte lucruri depind de ea.

Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Oricare dintre voi vede o fapta rea, sa o schimbe cu mana lui (actionand); daca nu poate, atunci cu limba lui; iar daca nu poate, in inima lui (urand lucrul respectiv), iar aceasta este cea mai slaba forma a credintei”.[Muslim]

Abu Musa Al-Ash’ari(RA a relatat:”L-am intrebat pe Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam:’Cine este cel mai bun dintre Musulmani?”. El a raspuns:”Acela de a carui limba si maini Musulmanii se afla in siguranta”.[Bukhari&Muslim]

“Un Musulman ii este frate Musulmanului. El nu-i face rau si nici nu-l paraseste (la nevoie), nu-l minte si nu-l dispretuieste.”[Muslim]

“Oricine isi doreste sa fie izbavit de Focul Iadului si sa intre in Gradina (Paradisului), sa-i trateze pe oameni asa cum isi doreste sa fie tratat.”[Muslim]

“Daca un prieten dintre prietenii vostri greseste, gasiti 70 de scuze pentru el. Daca inima voastra nu este capabila de asta, atunci sa stiti ca, greseala (defectul) este in voi insiva”.[Hamdun al-Qassar]

“Daca vedeti ceva ce nu va place la un frate, incearcati sa gasiti pana la 70 de scuze pentru el. Iar daca nu puteti gasi nicio scuza, spuneti:’Trebuie sa fie o scuza, dar nu o stiu eu’.[Jafar as-Sadiq]

Abdullah ibn Muhammad ibn Munazil(Allah sa aiba mila de el) a spus:”Un credincios cauta scuze pentru fratii lui, in timp ce un ipocrit cauta greselile fratilor lui.”[Sulami Adab al-Suhba]

Imam Muhammad bin Sirin (Allah sa aiba mila de el) a spus:”Daca afli ca fratele tau a facut ceva rau, atunci trebuie sa-i gasesti o scuza; iar daca nu-i gasesti o scuza, trebuie sa spui:’Are o scuza”.[Shu’b-ul –Iman 6/323 de Imam al-Bayhaqi]

Daca nu ne vom ierta unii pe altii, cum sa ne asteptam sa ne ierte Allah? Daca nu aratam indurare altora, cum putem sa cerem Indurarea lui Allah pentru noi?

Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Nu li se va arata indurare celor care nu arata indurare, si nu li se va acorda iertarea celor care nu-i pot ierta pe altii”.[Bukhari]

Ramai tacut! Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Daca unul dintre voi se maniaza (enerveaza), sa ramana tacut.”[Ahmad Musnad 1/239]

In general, enervarea, supararea, il face pe om sa piarda controlul, astfel incat poti rosti cuvinte care pot conduce la dusmanie. A pastra tacerea, duce la evitarea tuturor acestor rele.

Cu adevarat, in curand vom face fata Curtii Divine in Ziua Judecatii finale, cand Judecatorul Suprem va fi Allah, iar procurorii vor fi Ingerii Sai care au inregistrat fiecare fapta. Martorii, vor fi membrele noastre: ochii, urechile, limba, mainile, picioarele, precum si faptele noastre care vor marturisi impotriva sau in favoarea noastra.

Paziti-va limba! Cuvintele grele pot produce rani adanci, adanci pana in inima! Iar atunci cand esti ranit, spune-i celui care te-a agresat;’Pace!’ si nimic mai mult. Pentru ca s-a spus: Cel care isi pazeste limba este in pace.
Cele mai bune cuvinte sunt in Coranul cel Sfant si cel mai minunat mod de a le rosti sunt asa cum a facut-o iubitul nostru Profet sall Allahu aleihi wa salam. Asa ca cititi-l, studiati-l si actionati conform lui.

Orice lucru bun sau rau pe care il spui, pe fata sau in secret, este inregistrat pentru sau impotriva ta.
“Si el nu va rosti niciun cuvant, fara sa aiba langa el un supraveghetor (un Inger) pregatit [sa scrie]”. 50:18

Fii atent ! S-ar putea sa rostesti un cuvant care va fi impotriva ta in Ziua Judecatii! Asigura-te ca limba ta rosteste adevarul sau ramane tacuta, precum Profetul , sall Allahu aleihi wa salam a spus: ”Oricine crede in Allah si in Ziua de Apoi, sa spuna ceva bun, ori sa ramana tacut”.[Bukhari, Muslim,Ahmad, Tirmidhi, Ibn Majah]

33:70-“O, voi cei care credeti! Fiti cu frica de Allah si spuneti vorbe adevarate. Pentru ca El sa va indrepte faptele voastre si sa va ierte greselile voastre! Acela care este cu supunere fata de Allah si fata de Trimisul Sau, va dobandi mare izbanda (atat in aceasta lume, cat si in Lumea de Apoi).”

103:1-3-“Jur pe timp! Ca omul va fi in pierdere. Afara de aceia care cred si implinesc fapte bune si se indeamna unul pe altul catre Adevar si se indeamna unul pe altul la rabdare.”

Corecteaza-i pe ceilalti, sfatuindu-i si NU condamnandu-i!
A porunci binele si a interzice raul, este parte integranta a Islamului.

3:110-“Voi [adevaratii credinciosi in Monoteismul Islamic si adevaratii urmasi ai Sunnei Profetului Muhammad,saws] sunteti cea mai buna comunitate care s-a ivit vreodata pentru oameni. Voi porunciti Al-Ma’ruf si opriti Al-Munkar si credeti in Allah.”
*Al-Ma’ruf= monoteismul Islamic si tot ceea ce Islamul a poruncit
*Al-Munkar=politeismul si necredinta si tot ceea ce Islamul a interzis

De asemenea, Allah ne spune ca si in interiorul familiei trebuie sa ne sfatuim reciproc catre ceea ce este bun si prin indepartarea de la ceea ce este rau.
66:6-“O, voi cei care credeti! Paziti-va pe voi insiva si familiile voastre de un Foc ale carui vreascuri sunt oamenii si pietrele…”

A sfatui oamenii presupune vointa si sinceritate. Daca o facem intr-un mod incorect, ar putea ca efectul sa fie altul decat cel asteptat, sau mai mult, sa raneasca. Asta se intampla atunci cand in loc sa sfatuim, de fapt condamnam. Pentru ca, mai degraba, cel care condamna, pare ca vrea doar sa gaseasca si sa descopere greselile, in loc sa aiba interesul sincer de a ajuta.
In primul rand trebuie sa ai intentia de a ajuta si sa te asiguri ca sfatul tau nu va fi gresit inteles. Aceasta te va ajuta sa capeti increderea interlocutorului tau.
Trebuie sa-ti amintesti ca atunci cand sfatuiesti pe cineva cu intentia de a-i corecta greselile, sa fi convins ca acest lucru este benefic pentru el. Condamnarea nu numai ca este in opozitie cu sfatuirea sincera, dar este si un pacat grav!!
Cunoastem ca faptele sunt judecate in functie de intentii, asa ca, inainte de toate purificati-va intentia, inainte de a decide sa ajutati un frate cu sinceritate. Intrebati-va daca sunteti sincer, ori doriti sa-l pedepsiti si sa-l dispretuiti dezvaluidu-i greselile. Intrebati-va, inainte sa actionati!
Niciodata sa nu faci publice greselile fratelui tau! Daca faci astfel, il vei face sa se simta si mai umilit si expus. Daca intentia ta este sincera, trebuie sa se reflecte in atitudinea ta, iar acest lucru trebuie sa ramana in privat.

Allah ne avertizeaza:
24:19-20-“Aceia care vor ca printre dreptcredinciosi sa se raspandeasca ticalosia, vor avea parte de osanda dureroasa atat in aceasta lume, cat si in Lumea de Apoi. Allah stie, in vreme ce voi nu stiti.”

De asemenea,Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:
Oricine il condamna pe fratele sau pentru un pacat (pe care l-a comis) si pentru care si-a cerut iertare, nu va muri pana nu-l va comite (acelasi pacat) el insusi”. [Tirmidhi]

Al-Fudail a spus:”Credinciosul acopera (pacatul fratelui sau) si il sfatuieste, in timp ce facatorul de rau il dispretuieste si il condamna.”

In acest context, trebuie de asemenea sa ne infranam de la barfa sau alte vorbe desarte, care ne pot conduce catre conversatii despre greselile altora. Sa avem mereu in vedere avertismentele lui Allah si ale Profetului Sau, sall Allahu aleihi wa salam despre cei care se implica in dezvaluirea defectelor celorlalti.
De asemenea, sa nu fim dintre cei care cauta defectele si greselile celorlalti.
“O, voi cei care ati crezut cu limbile voastre, dar in inimile carora nu a ajuns credinta! Nu-i barfiti pe Musulmani, si nu dezvaluiti secretele lor! Pentru ca cel care dezvaluie greselile fratelui sau, Allah ii va dezvalui greselile sale. Si oricine isi are secretele dezvaluite de Allah, Allah il va dezonora, chiar si daca se ascunde in adancul casei sale.”[Abu Dawood in al-Adab, 4/271,#4880]

Ibn Hajar a punctat in cartea sa ca, trebuie sa fim atenti la diferenta dintre a da un sfat (naseehah) si dispretuirea altora (fadeehah).

Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Nu va bucurati de necazul fratelui vostru, pentru ca Allah il va ierta pentru el, si va va testa pe voi cu el.”[Tabaraanee si multi altii]

Alte cateva sfaturi pe care sa le avem in vedere atunci cand dorim sa corectam pe cineva:
-alegeti cuvinte potrivite si nu condamnati si nu-i pedepsiti pe ceilalti
-evitati sa-i corectati pe ceilalti cand emotiile si nervii vostri sunt la maxim. Pastreaza sfatul pentru mai tarziu, pentru a nu risca sa deteriorezi relatiile.
-daca consideri ca ai dreptul sa-i sfatuiesti pe ceilalti si sa le corectezi greselile, atunci ai si obligatia sa apreciezi si ceea ce este bun la ei. Aprecierea este cel mai bun mod de a ajungie la ceilalti, sa le atingi inima si sa imbunatatesti relatiile, si sa-i faci sa-ti asculte sfatul.
-la randul tau, si tu trebuie sa fi deschis sa accepti sfaturi, aratand ca nu faci exceptie de la regula

In incheierea acestui material as dori sa amintesc despre o poveste exceptionala care este un foarte bun “reminder” pentru noi toti.

Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Erau doi oameni dintre Banu Israeel care se straduiau in mod egal. Unul dintre ei comitea pacate, iar celalalt se straduia in adorare. Iar cel care se straduia in adorare, continua sa-l vada pe cel pacatos si sa-i spuna:’Renunta!’ Asa ca, intr-o zi, l-a vazut comitand un pacat si i-a spus:’Renunta!’ El i-a raspuns:’Lasa-ma cu Domnul meu; ai fost trimis ca supraveghetor asupra mea?’ El a spus:’Pe Allah! Allah nu te va ierta, si nici nu te va primi in Paradis’. Apoi li s-au luat sufletele si au venit impreuna in fata Domnului Lumilor. Asa ca El (Allah) i-a spus celui care se straduia in adorare:’ Ai tu cunostinta despre Mine, sau ai vreo putere asupra a ceea ce este in Mainile Mele?’ Si El i-a spus pacatosului:’Du-te si intra in Paradis prin Indurarea Mea!’. Si i-a spus celuilalt:’Duceti-l la Foc’. Abu Huraira a spus:”Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu! El a spus un cuvant care a distrus aceasta lume si Viata de Apoi pentru el”.[Saheeh Abu Dawood]

Acest hadis mi-a amintit de un altul:
Omul rosteste ceva fara sa gandeasca(daca este bine sau rau) si din pricina asta, va cadea in Focul Iadului, mai adanc decat distanta dintre apus si rasarit.”[Bukhari&Muslim]

Allah sa ne fereasca si sa ne tina departe de un astfel de deznodamant!Ameen!

Si nu in ultimul rand, sa ne amintim ca Allah ne descrie in Cartea Sa: “Dreptcredinciosii si dreptcredincioasele sunt Auliya’ (aliati- se ajuta, se sustin, se protejeaza) unii pe altii”. 9:71

Datoria noastra este aceea de a fi preocupati unii de ceilalti si de a contribui la pregatirea pentru Viata de Apoi. Iar pentru asta, trebuie sa ne asiguram ca invataturile Islamice sunt corect implementate si urmate corect. De aceea este necesar sa fim pregatiti atunci cand dorim sa sfatuim un frate sau sora si sa folosim in mod constructiv cunostiintele noastre.
Si sa nu uitam ca rabdarea si iertare fac parte din lucrurile nobile, si nu oricui este dat sa intampine raul cu binele, in afara de cei cu un caracter deosebit, si sa nu uitam ca, bunele maniere vor cantari cel mai greu in balanta in Ziua Judecatii!

„…Garantez o casa in cel mai inalt loc din Paradis, pentru cel care are bune maniere.” [Abu Dawood]


Allah sa fie cu voi!

FROM THE LIPS OF MUHAMMAD
Cu Pace!
CezarinaS.
Let’s Work TOGETHER For Eternal Peace!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s