UNELE SEMNE ALE VENIRII ZILEI DE APOI!

MUHAMMAD CALIGRAFiE 1

Unele Semne Ale Venirii Zilei De Apoi!

Cei Care Resping Hadisul Si Sunnah

 

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Unele dintre semnele venirii Zilei de Apoi sunt:

Oamenii vor pretinde ca urmeaza Qur’anul dar vor respinge Hadisul si Sunnah”.[Abu Dawood]

Cand ultimii din aceasta Ummah incep sa-i blesteme pe primii.”[At-Tirmidhi]

Abu Mansoor Ibn Sallaam a spus:

Nu este ceva mai greu asupra inovatorilor (cei care inoveaza in religie) si mai urat de ei, decat ascultarea hadisului si nararea lui si isnaad-ul (lantul transmitatorilor) lui.”[Sharaf Ashab Al-Hadith 3/36]

Secta Quranistilor

Poate veti fi mirati de acest subiect. Insa, acest fenomen, al celor care pretind ca urmeaza doar Quranul si resping Hadisul, l-am intalnit chiar printre unii dintre noii convertiti, dar si printre cei nascuti Musulmani. Este un subiect extrem de serios si trebuie sa privim cu atentie asupra lui, deoarece este o deviatie grava.

Unii oameni afirma ca Sunnah nu este o sursa a legislatiei in Islam. Ei spun ca au Quranul, si vor lua ca Halal ceea ce este permis in el, si ca Haram ceea ce este interzis in Quran.

S-a relatat de la al-Miqdam ibn Ma’di Yakrib(RA) ca Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam a spus:

Cu adevarat, mi s-a dat Quranul si ceva similar cu el alaturi de el. Dar in curand va veni o vreme cand un om se va rezema  pe divanul sau cu stomacul plin, si va spune:’ Trebuie sa aderati la acest Quran; ce gasiti ca spune ca este permis, luati-l ca permis, si ce gasiti ca spune ca este interzis, luati-l ca interzis’. Dar, cu adevarat, orice va interzice Mesagerul lui Allah, este ca si cum Allah interzice”.[Tirmidhi, 2664-hasan gharib, clasat ca hasan de al-Albani]

Qur’anul ne spune in aproape 100 de Versete, sa ne supunem Mesagerului lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam. Iar supunerea fata de Mesagerul lui Allah (saws) este parte a supunerii fata de Allah Preainaltul.

Cel care se supune Trimisului, se supune neindoielnic lui Allah. Cat despre cei care intorc spatele, Noi nu te-am trimis sa fii peste ei pazitor!”4:80

Quranul pe care pretind ei ca-l urmeaza, neaga credinta celui care refuza sa se supuna Mesagerului Sau, sall Allahu aleihi wa sallam si care nu accepta regulile lui.

Insa, nu![Jur] pe Domnul Tau! Nu vor crede ei [cu adevarat] pana ce nu te vor lua pe tine [O, Muhammad]ca judecator pentru cele care se isca intre ei si nu vor mai gasi in sufletele lor nicio impotrivire fata de ceea ce tu ai hotarat si nu se vor supune cu desavarsita (totala) supunere [hotararii tale].” 4:65

Putem sa-i intrebam pe cei care nu vor sa ia in considerare Sunnah, in ce verset ni se arata cum sa implinim Rugaciunea, care este proportia diferitelor valori pentru care se impune Zakat, care sunt ritualurile Hajj-ului, si multe alte reguli ale Islamului. Toate acestea provin numai din Sunnah, care reprezinta vorbele si faptele  Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, dar si faptele facute cu ingaduinta sa.

Toate acestea reprezinta Sunnah, care este una dintre cele doua parti ale Revelatiei Divine, alaturi de Quranul cel Sfant.

Nu rosteste nimic dupa dorintele sale. El nu este decat o Revelatie trimisa (de catre Allah).” 53:3-4

Hassan ibn ‘Atiyah a spus in al-Kifayah by al-Kitab(12): ”Jibril(AS) obisnuia sa coboare Sunnah la Profet, sall Allahu aleihi wa salam, la fel cum obisnuia sa coboare Quranul pentru el.”[Relatat de al-Darimi in Sunan 588, si de al-Khatib in al-Kifayah 12. A fost atribuit de al-Hafiz in al-Fath 13/291 lui al-Baihaqi, cu un sahih isnad]

Importanta Sunnei

In primul rand

Sunnah reprezinta explicatia Cartii lui Allah, este ca un comentariu pentru ea, si adauga anumite reguli celor din Cartea lui Allah.

Iar tie ti-am pogorat Noi Coranul, pentru ca tu sa le explici oamenilor deslusit ceea ce a fost pogorat pentru ei, poate ca ei vor chibzui.”16:44

Ibn ‘Abd al-Barr a spus in Jami Bayan al-Ilm wa Fadlihi 2/190:

Comentariul (tafsir-ul) Profetului sall Allahu aleihi wa salam asupra Quranului este de doua feluri:-Explicarea lucrurilor care sunt mentionate in termeni generali in Quran, cum ar fi cele cinci Rugaciuni zilnice, timpul lor, prosternarea, aplecarea si alte reguli;-adaugarea de reguli, regulilor din Quran, cum ar fi interzicerea de a fi casatorit cu o femeie si cu matusa sa materna sau paterna in acelasi timp.”

In al doilea rand

Cum Sunnah este a doua parte din cele doua parti ale Revelatiei, este inevitabil ca Allah sa o protejeze, pentru a conserva (a apara) religia de distorsionare, adaugiri sau lipsuri.

Ibn Hazm(RA) a spus in al-Ihkam 1/95:<Allah spune:”Intr-adevar, Noi am pogorat Coranul si Noi ii vom fi pazitori!”( 15:9)

Spune[O, Muhammad]:’Eu va previn prin ceea ce imi este revelat[de catre Allah]. Insa cei surzi, nu aud chemarea, cand sunt preveniti.”21:45

Allah ne spune ca, cuvintele Profetului Sau, sall Allahu aleihi wa salam, sunt toate Wahy (revelatie), iar Wahy este fara dubiu Dhikr, iar Dhikr este pastrat in acord cu textul Quranului. Astfel, este corect sa spunem ca, cuvintele Profetului, sall Allahu aleihi wa salam sunt toate pastrate (conservate)  de catre Allah, si El a promis ca niciunul dintre ele sa nu se piarda, deoarece ceea ce Allah pastreaza nu poate sa se piarda; toate ne-au fost transmise noua si Allah a stabilit dovezi si nu ne-a lasat noua nicio scuza.>

In al treilea rand

Din moment ce am stabilit ca Sunnah este parte a Revelatiei Divine, este esential sa notam ca singura diferenta dintre Quran si Sunnah, este aceea ca, Quranul reprezinta Vorbele lui Allah, care a fost revelat cuvant cu cuvant Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, in timp ce Sunnah  nu reprezinta (intocmai) Cuvintele lui Allah (asa cum este Quranul), ci doar Revelatia Sa, asa ca nu trebuie sa vina la noi cuvant cu cuvant, ci doar intelesul lor.

Intelegand diferenta, vedem ca important in transmiterea Sunnei, este intelesul, nu exactitatea cuvintelor care au fost rostite de Profet, sall Allahu aleihi wa salam. Islamul ne spune noua ca Allah conserva numai cuvintele Quranului in totalitate, si El conserva intelesul general al Sunnei, nu cuvintele exacte.

Cei care se intreaba de ce un Hadis are multiple relatari, asta nu inseamna ca sunt unele greseli in conservarea si transmiterea Sunnei. Ci mai degraba relatarile variaza din numeroase motive, si odata ce le vom intelege, raspunsul va deveni foarte clar.

Al patrulea-Motivele relatarilor multiple:

Numeroase intamplari

Ibn Hazm(RA) a spus in al-Ihkam(1/134):<Existenta diferitelor versiuni nu reprezinta o greseala in Hadis, daca intelesul este acelasi, deoarece este dovedit ca, atunci cand Profetul, sall Allahu aleihi wa salam rostea un Hadis, il repeta de trei ori, asa ca fiecare persoana il relata in acord cu ceea ce a auzit. Aceasta diferenta in relatari, nu inseamna ca Hadisul este slab, daca intelesul este acelasi.>

Relatarea intelesului

Acesta este cel mai comun motiv pentru mai multe versiuni ale unui singur Hadis. Ceea ce conteaza in transmiterea Hadisului, este ca intelesul sa fie redat.

Relatatorul scurteaza Hadisul

Abu Huraira(RA) a relatat o intamplare a Profetului, sall Allahu aleihi wa salam care uitase 2 Rakat ale Rugaciunii de Zuhr. Intrega istorisire a fost narata de Abu Huraira, intr-o alta relatare, desi este o singura poveste. Aceste relatari apar in Sahih Bukhari la nr.714,715,1229.

Unele greseli

Este posibil ca unul dintre relatatori sa fi facut o greseala, si astfel sa fi relatat un hadis intr-un alt mod decat l-au relatat ceilalti. Se poate distinge greseala prin compararea relatarilor intre ele. Acest lucru le revine savantilor cartilor de hadusuri.

Insa Allah a conservat pentru aceasta Ummah ceea ce a revelat. Asa ca nu este eroare in interpretarea Coranului sau in transmiterea hadisului. Allah a garantat ca intotdeauna vor fi in aceasta Ummah invatati care vor explica si vor aduce dovezi impotriva erorilor celor care gresesc, si minciunilor celor care mint.

Aceasta Ummah nu va aproba ratacirea, si va fi mereu dintre ei, un grup care va adera la Adevar, pana cand va sosi Ceasul. Pentru ei, nu este niciun Profet dupa Profetul lor, sall Allahu aleihi ea salam, si nicio carte dupa Cartea lor. Atunci cand natiunile dinaintea lor au facut schimbari, Allah le-a trimis lor un Profet care sa le arate drumul, cu porunci si interziceri, dar nu va mai fi niciun Profet dupa Muhammad, sall Allahu aleihi wa salam, iar Allah a garantat pastrarea Revelatiei pe care a pogorat-o. [Shayk al-Islam Ibn Taymiyyah in al-Jawab al-Sahih 3/39]

Asa cum am explicat la inceput, Sunnah este revelatie (Wahy) de la Allah, care explica oamenilor ceea ce le-a fost revelat lor in Cartea lui Allah, si ii invata pe ei regulile de care au nevoie pentru a practica Religia. Chiar daca detaliile de baza sunt mentionate in Quran, Sunnah este unul dintre atributele Profetiei .

Care este intelesul cuvintelor Profetului, sall Allahu aleihi wa salam:”Mi s-a dat Quranul si ceva asemanator cu el, alaturi de el

Acest hadis este unul dintre hadisurile solide care sunt dovedite a proveni de la Profet, sall Allahu aleihi wa salam. Ce se intelege prin “ceva asemanator cu el, alaturi de el”, este faptul ca Allah i-a dat lui o alta Revelatie, care este Sunnah care explica Quranul si clarifica intelesurile sale, dupa cum Allah ne spune:

Iar tie ti-am pogorat Noi Coranul, pentru ca tu sa le explici oamenilor deslusit ceea ce a fost pogorat pentru ei, poate ca ei vor chibzui.” (16:44)

Asadar, Sunnah este ceea de a doua Revelatie, iar aceasta include si hadisurile sacre (Qudsi), pe care Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam le-a transmis de la Domnul Sau, Glorificat si Marit fie El. Ele reprezinta Cuvintele lui Allah ca sens dar care nu intra in aceeasi categorie cu Coranul, care reprezinta Cuvantul lui Allah, ca rostire, forma, sens si structura.

Importanta Sunnei Profetului, sall Allahu aleihi wa salam

Dovezile pentru obligativitatea de a urma Sunnah, se regasesc in numeroase Versete din Coranul cel Nobil. Pentru a intelege acest aspect as dori sa mai fac precizarea ca, atunci cand Allah a revelat de exemplu Tora lui Moise-aleihi salam, oamenii din vremea lui aveau sa urmeze Tora si Sunnah lui Moise, si aceasta obligatie le-a revenit oamenilor fata de toti Trimisii din timpurile lor.

Allah ne spune in Coran:

Cel care se supune Trimisului, se supune neindoielnic si lui Allah.” (4:80)

Allah descrie supunerea fata de Profet, sall Allahu aleihi wa salam ca parte a supunerii fata de Allah. Apoi El face conexiunea intre supunerea fata de El si supunerea fata de Profet, sall Allahu aleihi wa salam, spunandune-ne:

O, voi cei care credeti! Fiti cu supunere fata de Allah, si fiti cu supunere fata de Trimisul Sau..”.  (4:59)

Allah ne avertizeaza sa nu ne impotrivim Trimisului (saws), si ne spune ca, oricine nu i se supune, va fi condamnat.

“..Aceia care se opun poruncilor Mesagerului (saws), sa se fereasca sa nu cada asupra lor ceva fitna (necredinta, incercari,nenorociri, cutremure, omoruri, sau sa fie stapaniti de un tiran, etc) sau sa  nu-i loveasca pe ei o osanda dureroasa.”  (24:63)

Aceia care se opun poruncilor Mesagerului (saws)”-sunt cei care merg impotriva poruncilor Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, a drumului sau, metodologiei si Sunnei sale. Toate cuvintele si faptele for fi masurate in functie de cuvintele si faptele Profetului, sall Allahu aleihi wa salam. Ceea ce este in acord cu acestea, vor fi acceptate, iar ceea ce nu corespunde va fi respins.

Oricine face o fapta care nu apartine de lucrul nostru (Islamul), va fi respins”.[Inregistrat in saheh Bukhari &Muslim, si altii]

sa se fereasca sa nu cada asupra lor ceva fitna”-adica ceva necredinta, ipocrizie, sau inovatii, sa intre in inima lor.

sau sa nu-i loveasca pe ei o osanda dureroasa”-sa nu fie afectati de o pedeapsa

Abu Huraira(RA) a relatat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Asemanarea intre mine si voi este ca exemplul uni om care a facut un foc, si cand el a iluminat totul in jur, moliile si alte insecte au inceput sa cada in foc si el a incercat sa le opreasca, insa ele l-au coplesit si au continuat sa cada in el. Aceasta este parabola intre mine si voi. Eu incerc sa va impiedic si sa va tin departe de foc, dar voi ma coplesiti si cadeti in el.”[Bukhari, Muslim, Ahmad]-preluare din Tafsir Ibn Kathir

SubhanAllah! Reflectati la acest hadis! Profetul, sall Allahu aleihi wa salam, este cel care a venit sa ne salveze pe noi de Foc, de osanda dureroasa, iar noi prin nesupunerea fata de drumul sau si sunnah sa, ne aruncam cu buna stiinta in Foc!!!

Allah a facut din supunerea fata de Profetul Sau, sall Allahu aleihi wa salam, o datorie religioasa, iar opozitia fata de ea, un semn al ipocriziei.

Insa, nu![Jur] pe Domnul Tau [wa Rabbika- Atentie! Allah jura pe El Insusi]! Nu vor crede ei [cu adevarat] pana ce nu te vor lua pe tine [O, Muhammad saws] ca judecator pentru cele care se isca (pentru toate disputele) intre ei si nu vor mai gasi in sufletele lor nicio impotrivire fata de ceea ce tu ai hotarat si nu se vor supune cu desavarsita (totala) supunere [hotararii tale].”  (An- Nisa 4:65)

SubhanAllah! Un Verset extraordinar, in care Allah jura pe El Insusi, Gloriosul si Atotputernicul! Apoi ne spune ca:”ei nu pot avea credinta cu adevarat”. Cine sunt ei? Allah ne spune ca ei nu poti deveni credinciosi pana cand nu vor apela la Mesagerul Sau sall Allahu aleyhi wa sallam (la sunnah lui) pentru judecata in toate lucrurile si pana nu se vor supune deciziei sale in interior si in exterior. Ceea ce inseamna ca vor adera la judecata lui si nu vor simti nicio ezitare fata de decizia lui, fara nicio respingere, negare sau disputa. [Tafsir Ibn Kathir]

Allah ne porunceste sa-i raspundem Lui si Mesagerului Sau(saws):

O, voi cei care credeti! Raspundeti-I lui Allah (prin supunere fata de El) si Trimisului [Sau] (prin urmarea lui), cand va cheama la ceea ce va da viata…”.  (8:24)

Superb Verset! Intr-adevar, prin aderarea la Islam, am primit o noua viata, dupa ce inainte am fost ca si morti! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Allah le mai porunceste slujitorilor Sai:

Apoi daca aveti neintelegeri intr-o chestiune, aduceti-o [pentru judecare] la Allah si la Trimis, daca voi credeti in Allah si in Ziua de Apoi..”. Coran 4:59

Insasi Sunnah ne indica importanta Sunnei

Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:

Nu vreau sa vad pe niciunul dintre voi stand rezemat pe divanul sau, si cand aude de poruncile si interzicerile mele, sa spuna:’Nu le accept; noi nu am gasit asa ceva in Cartea lui Allah”.[Sunan Tirmidhi-editia Shaakir, 2663-saheeh hasan]

Crede vreunul dintre voi, care sta rezamat pe divanul sau, ca Allah descrie ceea ce este interzis, numai in Coran? Va spun, Wallahi (jur pe Allah) ca am avertizat, si am poruncit si am interzis lucruri care sunt la fel de importante ca ceea ce se afla in Coran, daca nu si mai mult.” [Relatat de Al-‘Irbaad ibn Saariyah(RA), inregistrat se Abu Dawood, kitab al-Khiraj wa’l-imaarah wa’l-fay]

SubhanAllah! Cate comentarii de genul:’dar unde scrie in Coran ca este interzis sa facem cutare sau cutare; sau arata-mi in Coran unde scrie despre cutare sau cutare lucru; sau nu trebuie sa facem asta ca este Sunnah, etc.’, mi-a fost dat sa intalnesc.

Al-‘Irbaad ibn Saariyah(RA),a relatat ca:”Profetul, sall Allahu aleihi wa salam ne conducea in Rugaciune intr-o zi, apoi s-a intors catre noi si cu putere ne-a spus:’ Aveti grija de Sunnah mea (drumul meu) si de cel  al Califilor cei dreptcalauziti care vor veni dupa mine, aderati la el si tineti-va de el.”[Sahih Abu Dawood, Kitaab al-Sunnah]

Consensul invatatilor afirma importanta Sunnei

Al-Shafi (Allah sa aiba mila de el a spus:”Nu cunosc pe nimeni dintre Sahaba si Taabi’in, care au relatat un hadis  de la Profet, sall Allahu aleihi wa salam, fara sa-l accepte, sa adere la el si sa afirme ca este sunnah. Cei care au venit dupa Taabi’in, si cei pe care i-am intalnit, au facut la fel: ei au acceptat hadisurile (relatarile) si le-au considerat Sunnah, si i-au laudat pe cei care le-au urmat si i-au criticat pe cei care au fost impotriva. Oricine deviaza de la acest drum, sunt considerati ca au deviat de la drumul Companionilor Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, si invatatii care i-au urmat pe ei, ca fiind dintre cei ignoranti.”

Cei care resping si neaga importanta Sunnei, sunt Kaafiri pentru ca ei neaga si resping o binecunoscuta si de netagaduit parte a religiei.

[preluare din dawatussalifyyah& islamQ&A]

In incheiere as dori sa mai adaug cateva lucruri. Nu este important ca ne numim Musulmani, nu este suficient ca am imbratisat Islamul, nu ne putem baza doar pe acest lucru. Cel mai important este sa ne mentinem in Islam, sa ne mentinem pe drumul cel drept-Siratul Mustaqim, care este un drum perfect drept fara nicio derivatie-si sa nu ne abatem de la el, si sa ne savarsim din aceasta viata ca Musulmani, supusi in totalitate lui Allah si Trimisului Sau, sall Allahu aleihi wa salam. Trebuie sa tinem cu dintii de acest lucru si sa facem toate eforturile si toate sacrificiile sa nu ne indepartam niciodata. Paradisul nu se castiga usor, pretul lui este greu de platit, insa nu si pentru cei care s-au predat cu totul Vointei lui Allah.

Cei care se supun lui Allah si Trimisului (Muhammad, saws), aceia vor fi impreuna cu cei pe care i-a binecuvantat Allah cu harul Sau, ca si Profetii, adevaratii evlaviosi (Sadiqun-cei care i-au urmat pe Profeti si au fost cei dintai care au crezut in ei, ca Abu Bakr As-Siddiq-RA), martirii si cei dreptcredinciosi. Si ce excelenti companioni vor fi acestia.”  (4:69)

Allah si-a aratat bunavointa fata de credinciosi, trimitandu-le un Profet (Muhammad,saws) dintre ei, care sa le recite Versetele Sale (Qur’anul), sa-i curateasca (de pacate, prin urmarea lui) si sa-i invete Cartea (Qur’anul) si intelepciunea (Al-Hikmah-Sunnah Profetului, saws), chiar daca au fost mai inainte in ratacire invederata!” (3:164)

Abu Huraira(RA) a relatat ca Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Toti adeptii mei (Ummah mea) vor intra in Jennah (Paradis), afara de cei care refuza”. A fost intrebat:” Si cine a refuzat(adevarul)?. El, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine mi se supune mie, va intra in Jennah, si oricine nu mi se supune, inseamna ca refuza (sa intre in Paradis).”[Bukhari]

Sa nu uitam ca pentru a ne fi acceptate faptele, ele trebuie sa fie conforme cu Quranul si Sunnah, si ca de acest lucru depinde succesul sau esecul, atat in aceasta viata, cat mai ales in Viata de Apoi, si ca orice inovatie inseamna ratacire, si orice ratacire este in Focul Iadului.

Abu Huraira(RA) a relatat ca Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Evreii si Crestinii s-au divizat in saptezeci si una sau saptezeci si doua de secte religioase, iar aceasta natiune se va diviza in saptezeci si trei de secte religioase-toate vor fi in Iad, cu exceptia uneia, si aceasta este ceea ce eu si Companionii mei suntem astazi (cei care urmeaza Quranul si Sunna-toate poruncile, actele de adorare si relatarile Profetului, sall Allahu aleihi wa salam).”[At-Tirmidhi,Ibn Majah, Abu Dawood].

Explicatia acestui hadith, aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/13/aceasta-ummah-se-va-diviza-in-73-de-secte-cine-se-va-salva/

Si pentru final, inca o declaratie a Profetului, sall Allahu aleihi wa salam:”Niciunul dintre voi nu va avea credinta pana nu ma va iubi mai mult decat pe tatal lui, copiii lui si toata omenirea.” [Sahih Bukhari]

Allah sa fie cu voi si sa va calauzeasca numai catre Adevar! Ameen!

Cu Pace,

               Cezarina Saijari

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/07/20/clasificarea-hadith-ului/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/07/27/cine-sunt-ahl-al-hadeeth-oamenii-hadeeth-ului/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/12/18/cei-care-cauta-dovezi-in-coran-pentru-orice/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/14/cei-care-urmeaza-ratacirea/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/01/urmarea-sunnei-profetului/

 

Let’s Work together For Eternal Peace!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2018.

 

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s