RECUPERAREA RUGACIUNILOR

salah1

Recuperarea Rugaciunilor

BISMILLAH 

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

Rugaciunea- As-Salah este cea mai importanta obligatie dupa marturisirea de credinta si primul lucru pentru care vom fi intrebati in Ziua Judecatii. Ea este obligatorie pentru fiecare Musulman care a atins pubertatea si care este sanatos din punct de vedere psihic.

Ce se intampla atunci cand pierdem o Rugaciune?

In legatura cu acest aspect, trebuie sa luam in considerare urmatoarele:

Atunci cand pierzi o Rugaciune neintentionat,

Dintr-un motiv validat de sharia, cum ar fi uitarea sau somnul. Daca niciuna dintre aceste doua situatii nu se intalnesc, atunci trebuie sa facem Rugaciunea la timpul stabilit.

In cazul in care am ratat Rugaciunea avand ca scuza uitarea sau somnul, trebuie sa recuperam IMEDIAT ce ne-am amintit sau ne-am trezit.

Intr-un hadis relatat in saheeh Muslim(681) ne spune cum Profetul, sall Allahu aleihi wa salam si companionii sai au dormit si au pierdut Rugaciunea Fajr, iar Sahaba au inceput sa se intrebe unul pe altul:’Care este ispasirea(Kafaarah) pentru ceea ce am facut neglijand Rugaciunea?’.Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:’Dormitul nu inseamna ca ati neglijat Rugaciunea. De fapt neglijrea Rugaciunii inseamna sa nu implinesti o Rugaciune pana cand intra timpul Rugaciunii urmatoare. Oricine face asta, sa faca Rugaciunea cand isi aduce aminte.”

Sa nu se inteleaga ca o persoana poate sa doarma deliberat cand incepe timpul unei Rugaciuni pana cand o pierde, si apoi foloseste somnul ca scuza. Din contra, trebuie sa faca uz de toate mijloacele, asa cum a facut si Profetul, sall Allahu aleihi wa salam  in acest caz, cand a pus pe cineva sa ramana treaz si sa-i trezeasca pentru Rugaciune, dar si acea persoana a fost rapus de oboseala, si nu i-a trezit. Aceasta este situatia in care cineva poate fi scuzat.

Cand pierzi o Rugaciune deliberat.

Acesta este considerat un pacat major, si atat de serios, incat unii dintre invatati declara ca cel care face astfel este kaafir(dupa cum este stipulat in Majmoo’ Fatawa wa Maqaalaat Samaahat al-Shaykh Ibn Baz, 10/374). Cel care face astfel, trebuie trebuie sa se caiasca sincer, in acord cu consensul invatatilor.

In legatura cu recuperarea Rugaciunii in aceasta situatie, sunt diferente de opinie intre invatati, daca Rugaciunea va fi acceptata sau nu, daca o recupereaza dupa aceea. Cei mai multi dintre ei, spun ca trebuie sa recupereze Rugaciunea si ca ea este valida, desi este un pacatos(daca nu se caieste, si Allah stie cel maibine), dupa cum afirma Shaykh Ibn ‘Uthyameen in al-Shark al-Mumti, 2/89.

Punctul de vedere favorit al Shaykh al Islam Ibn Taymiyah(Allah sa aiba mila de el) este acela ca Rugaciunea nu este valida, si ca nu este prescris sa o recupereze. El a spus in al-Ikhtiyaaraat(34):”Nu este reglementat pentru cel care a pierdut o Rugaciune deliberat sa o recupereze, iar Rugaciunea, daca o recupereaza, nu este valida;este suficient sa faca cat mai multe Rugaciuni voluntare (naafil).”

Unul dintre invatatii contemporani a considerat aceasta opinie mult mai corecta decat cea a lui Ibn Uthaymeen(Allah sa aiba mila de el); el a considerat ca dovada, cuvintele Profetului, sall Allahu aleihi wa salam care a spus:”Oricine face o fapta care nu apartine de chestiunea noastra(Islamul), va fi respinsa”.[Convenit]

Asa ca, trebuie sa avem grija si sa ne straduim sa implinim toate Rugaciunile la timpul lor, asa cum Allah ne spune:

Cu adevarat, As-Salaah(Rugaciunea) este oranduita pentru dreptcredinciosi la timpuri hotarate(fixe)”.4:130

Ce facem atunci cand am pierdut o Rugaciune?

Anas bin Malik a spus:”Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:’Daca unul dintre voi doarme si pierde Rugaciunea, sau uita, atunci sa faca Rugaciunea imediat ce isi aminteste, deoarece Allah spune:”..si impliniti Rugaciunea pentru pomenirea Mea”[20 :14]”.[Muslim,1104]

Abu Huraira a relatat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Oricine uita de Rugaciune, sa o faca imediat ce isi aminteste, pentru ca Allah spune:”…si implineste Rugaciunea pentru pomenirea Mea[20:14]”.[Muslim,1097]

Anas bin Malik a relatat ca Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Oricine uita o Rugaciune, sa se roage imediat ce isi aminteste, pentru ca nu este alta ispasire in afara de asta”.[Muslim,1102]

Din toate aceste hadisuri, reiese ca cel care a pierdut o Rugaciune din motiv de uitare sau somn, trebuie sa recupereze Rugaciunea, imediat ce s-a trezit sau si-a amintit, aceasta fiind singura ispasire. Daca intarzie recuperarea si amana implinirea ei (considerand ca oricum a pierdut-o si o poate face mai tarziu), este ca si cum a pierdut Rugaciunea in mod deliberat.

Trebuie sa implinim Rugaciunea curenta, sau Rugaciunea pe care am pierdut-o?

Musulmanul trebuie sa considere Rugaciunea, ca cel mai important lucru din viata lui, si sa-si faca programul tinand cont de timpul Rugaciunilor, deoarece Allah ii lauda:”Si cei care implinesc Rugaciunea lor (la timpul ei). Aceia vor fi cinstiti in Gradini(ca rasplata de la Allah).” 7:34-35

Daca o persoana are o scuza(dintre cele doua prezentate mai sus) si pierde Rugaciunea, atunci trebuie sa o recupereze, deoarece Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:Oricine uita o Rugaciune sau doarme si o pierde, ispasirea acestui pacat este sa o implineasca cand isi aduce aminte”.[Muslim, 1103-al-Masaajid wa Mawaadi’ al-Salaah]

Daca ati pierdut o Rugaciune, atunci trebuie sa faceti acea Rugaciune mai intai, apoi Rugaciunea curenta; nu este permis sa amanam recuperarea Rugaciunii pierdute. Este un lucru comun printre oameni, ca daca au piedut o Rugaciune, trebuie sa o recupereze cu Rugaciunea corespondenta din ziua urmatoare. De exemplu, daca a pierdut Fajr azi, sa o recupereze odata cu Rugaciunea Fajr de maine. Este foarte gresit si impotriva invataturilor Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, atat in vorbe cat si in fapte, care ne-a spus sa recuperam Rugaciunea pe care am pierdut-o, imediat ce ne amintim, si nu ne-a spus sa o delasam pentru a doua zi.

In legatura cu aceasta, atunci cand Profetul, sall Allahu aleihi wa salam si companionii sai se aflau in campania de la Khandaq si a pierdut o Rugaciune, a implinit-o inainte de Rugaciunea curenta.

Dar daca de exemplu, am uitat si am facut mai intai Rugaciunea curenta inainte sa recuperam Rugaciunea pierduta, sau nu stiam regulile, atunci avem o scuza, iar Rugaciunea este valida.

Abd al-Rahman ibn Abi Sa’eed a relatat de la tatal sau in legatura cu Rugaciunea din ziua de la Khandaq care a spus:”Musrikinii (politeistii) ne-au tinut ocupati in ziua de la al-Khandaq si ne-au distras de la Rugaciunea de Zuhr pana cand soarele a apus. Atunci, Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam i-a poruncit lui Bilal sa pronunte Iqama pentru Rugaciunea de Zuhr,apoi au facut-o, apoi a facut Iqama pentru Asr si apoi au facut-o, apoi a facut Adhanul pentru Magreb si au facut-o, asa cum obisnuia sa o implineasca, la timp.”[al-Adhaan,655; clasat ca saheeh de al-Albani in Daheeh al-Nasaa’I,no 638]

Actiunea Profetului, sall Allahu aleihi wa salam indica ca este obligatoriu sa recuperezi Rugaciunile pierdute exact in ordinea lor. Insa daca nu este suficient timp pentru a efectua Rugaciunea curenta, atunci trebuie sa implineasca Rugaciunea curenta, apoi pe cea care a fost inaintea ei.[Shaikh Muhammad Salih Al-Munajjid]

La fel a spus si Ibn Qudamaah(in al-Mghni,1/352):”este esential sa oferi Rugaciunile pierdute in ordine”. Puncte de vedere similare au avut si Ahmad,Maalik, Abu Haneefa si altii.

Daca insa este vorba de mai multe Rugaciuni pierdute, Maalik si Abu Haneefa au spus ca nu trebuie implinite in ordine, daca sunt mai mult decat o zi si o noapte de Rugaciuni pierdute, deoarece facand asta, poate sa fie dificil.

Se poate intelege ca oferirea Rugaciunilor pierdute trebuie facuta in ordine in acord cu majoritatea invatatilor Hanafi, Maaliki si Hanbali, iar daca ele depasesc rugaciunile de o zi si o noapte, Hanafi si Maalik spun ca nu este obligatoriu(sa fie facute in ordine).

Modul in care trebuie recuperate Rugaciunile, este acela de a implini Rugaciunile pierdute in aceeasi ordine ca Rugaciunile impuse. Astfel, oricine a pierdut de exemplu Zuhr si Asr, trebuie sa recupereze mai intai Zuhr si apoi Asr.

Aceasta obligatie nu-i mai revine celui care a uitat, sau nu cunoaste regulile, sau ii este teama ca timpul rugaciunii curente se va termina in curand, sau daca ii este teama ca va pierde Rugaciunea in adunare (in acord cu majoritatea Invatatilor).

Daca cineva are de recuperat de exemplu Zuhr si ‘Asr, si incepe din greseala cu Asr, sau nu cunoaste ca trebuie sa recupereze Rugaciunile in ordine, Rugaciunea lui este valida.

Daca se teme ca timpul Rugaciunii de Asr se apropie de sfarsit si crede ca daca ar recupera Rugaciunile ar pierde Asr, atunci sa faca Rugaciunea de Asr mai intai, iar apoi sa recupereze Rugaciunile cu care este dator.

Similar, daca intra la moschee, trebuie sa implineasca Rugaciunea curenta in adunare sau sa o recupereze mai intai pe cea pierduta?

Ahmad, in acord cu o relatare care este preferata si de Shaykh al-Islam, este de parere ca nu trebuie sa faca rugaciunile in ordine, daca se teme ca va pierde Rugaciunea in adunare.

In aceasta situatie insa, daca spre exemplu are de recuperat Zuhr, iar el vine la moschee unde se implineste Asr, el poate face Rugaciunea in adunare cu intentia de a recupera Zuhr, si nu conteaza daca intentia lui difera de cea a Imamului. Apoi, poate face Rugaciunea de Asr.[al-Sharh al-Mumti, 2/138-144]

Recuperarea Rugaciunilor de Eid

Rugaciunea de Eid este fard kifaayah(obligatie comuna); daca indeajuns de multi oameni participa, restul sunt absolviti de pacat. Pentru cei care au pierdut-o si doresc sa o recupereze, este mustahab sa faca astfel, asa ca sa se roage, fara khutba. Acesta este punctul de vedere al lui Imam Maalik, al-Shaafa’I, la-Nakha’I si altii.

Principiul de baza reiese din cuvintele Profetului,sall Allahu aleihi wa salam care a spus:”Cand veniti la Rugaciune, mergeti intr-un mod linistit si demn, si orice prindeti(din Rugaciune) rugati-va, si orice pierdeti, recuperati.”

Cel care ajunge la Rugaciunea de Eid in timp ce Imamul preda Khutba, atunci trebuie sa asculte Khutba, apoi sa recupereze Rugaciunea, pentru a avea parte de amandoua.[Comitetul pentru cercetare Academica in probleme de Fatwa, 9/308]

*de mentionat ca, in cazul Rugaciunii de Eid, Khutba(predica) se tine dupa implinirea Rugaciunii

Cum recuperam Rugaciunile?

Nu este permisibil pentru un Musulman sa delase Rugaciunea pana cand trece timpul ei, fara nicio scuza.

“Cu adevarat, As-Salah(Rugaciunea) este oranduita pentru dreptcredinciosi la timpuri hotarate(fixe)”.4:103

Motivele pentru care Rugaciunile pot fi intarziate pana cand timpul lor se sfarseste, sunt somnul si uitarea( desigur fara intentie). Evidentele le gasiti mai sus in acest articol. Cei aflati in aceasta situatie, trebuie sa recupereze Rugaciunea imediat ce s-au trezit sau si-au amintit(fara intarziere), exact asa cum implineau rugaciunea la timpul ei, adica: acelasi numar de rakat si in acelasi mod, fara sa schimbe nimic.

Abu Qatadah a relatat o intamplare, inregistrata in saheeh Muslim, in care Profetul, sall Allahu aleihi wa salam si companionii sai au adormit si au pierdut Fajr, in timp ce se aflau intr-o calatorie, si nu s-au trezit pana ce soarele a rasarit. Abu Qataafah a spus:”Atunci Bilal a facut chemarea pentru Rugaciune, iar Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a facut doua Rakat(cele 2 rakat de rugaciune sunnah de dinaintea rugaciunii Fajr), apoi s-a rugat Fajr, si a facut la fel cum facea in fiecare zi.”

An-Nawawi a spus:”La fel cum facea in fiecare zi”, indica faptul ca modul in care trebuie recuperate Rugaciunile, este acelasi in care se fac in mod normal. Principiul de baza acceptat de invatati, este acela ca recuperarea este identica cu actiunea originala.

In ce priveste studiul, munca, etc, acestea nu sunt scuze care permit intarzierea Rugaciunii pana cand timpul ei se sfarseste.

“Barbati pe care nici negotul, nici marfa nu-i impiedica de la pomenirea lui Allah, de la implinirea Rugaciunii[As-Salat] si de la achitarea Daniei[Az-Zakat], care se tem de o Zi cand inimile si privirile lor vor fi tulburate.”24:37

Cel care neglijeaza Rugaciunea pana cand timpul ei a trecut, fara nicio scuza, a comis un pacat dintre pacatele majore. El trebuie sa se caiasca la Allah. De asemenea, trebuie sa faca cat mai multe Rugaciuni voluntare(naafile), in speranta de a compensa lipsurile de la Rugaciunile obligatorii.

Prima dintre faptele pentru care omul va da socoteala in Ziua Judecatii va fi Rugaciunea(Salah). Daca ea a fost perfecta, el va fi in siguranta si va avea succes; dar daca este incompleta, el va fi printre cei nefericiti si pierduti. Daca se gaseste o lipsa(deficienta) in Rugaciunile obligatorii, Domnul cel Binecuvantat si Preainalt va porunci sa vada daca slujitorul Sau a facut vreo Rugaciune voluntara, astfel incat sa compenseze Rugaciunile obligatorii. Apoi, restul faptelor bune vor fi tratate in acelasi mod.”[At-Tirmidhi]

Ibn Hazm a spus:”Pentru cel care a omis deliberat efectuarea Rugaciunii pana cand timpul Rugaciunii s-a sfarsit, el niciodata nu poate sa o recupereze, asa ca trebuie sa faca cat mai multe fapte bune si sa implineasca multe Rugaciuni voluntare, astfel incat balanta (faptelor bune) sa cantareasca greu in Ziua Invierii, si sa se caiasca si sa ceara ieratare de la Allah.”[Al-Muhalla 2/235]

Aceasta este si opinia lui Umar bin Khattab si a fiului sau Abd-Allah, si a lui Sa’d ibn Abi Waqqaas, Ibn Mas’ud si multi altii. Este de asemenea si opinia lui Ibn Taymeeyah, al-Albani, Ibn Baaz, Ibn Uthaymeen si altii. Ei si-au bazat opiniile pe urmatoarele evidente:

Cuvintele lui Allah:”As-Sallah este oranduita pentru dreptcredinciosi la timpuri hotarate(fixe)”. 4:103

Allah a alocat timpuri specifice pentru acte de adorare, din motive cunoscute de El. Noi cunoastem unele dintre ele, iar altele nu ne sunt cunoscute. Indiferent de situatie, noi trebuie sa aderam la ele si nu trebuie sa trecem peste limite, cu exceptia motivelor permise de sharia’h.

Cuvintele Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam:”Oricine uita o Rugaciune, sa o implineasca imediat ce isi aminteste, pentru ca nu exista alta ispasire in afara de asta.”

Ceea ce inseamna ca, daca intarzie sa recupereze Rugaciunea, imediat ce si-a adus aminte, nu mai este ispasire; asa ca, ce se intampla cu cel care in mod deliberat neglijeaza Rugaciunea, fara sa uite sau sa adoarma? Este si mai probabil ca nu va fi nicio ispasire in acest caz, iar recuperarea ei nu va aduce niciun beneficiu.

Ibn Hazm a spus:” Recuperarea Rugaciunii trebuie sa se bazeze pe dovezi, si nu este permisibil pentru nimic sa fie prescris de altul in afara de Allah prin intermediul Profetului Sau, sall Allahu aleihi wa salam. Le cerem celor care afirma ca cel care in mod deliberat omite Rugaciunea este obligat sa o recupereze, sa ne spuna daca aceasta Rugaciune pe care il pune sa o recupereze, este o Rugaciune impusa de Allah?

Daca ei raspund ca este o Rugaciune impusa de Allah, atunci le spunem lor: Cel care deliberat omite Rugaciunea, nu este un pacatos, deoarece el a facut ceea ce Allah i-a poruncit sa faca, si nu este niciun pacat in acord cu ceea ce sustineti, si nu este nicio vina pentru cel care omite sa faca Rugaciunea pana cand timpul ei se sfarseste. Dar asa ceva nu poate sa spuna niciun Musulman. Daca ei spun ca nu este o Rugaciune pe care Allah a impus-o pentru el, atunci spunem: Ai dreptate, iar aceasta este de ajuns, deorece ei au admis ca ei i-au spus sa faca ceva ce nu este prescris de catre Allah.”[Al-Muhalla 2/236]

Cei care sunt de parere ca trebuie sa recupereze, sunt cei care considera ca se aplica aceeasi regula ca pentru cel care a pierdut Rugaciunea din motive de uitare sau somn.

Ideea este ca, nu exista comparatie intre cele doua scenarii, deoarece cel care omite Rugaciunea deliberat pacatuieste, ceea ce nu este valabil si pentru cel care uita. Atunci ce analogie poate fi facuta intre cel care pacatuieste si cel care nu pacatuieste?

Ibn Taymiyah a spus:”Cei care dezaproba(adica cei care spun ca trebuie sa recupereze Rugaciunea) nu au nicio dovada cu care sa-si sustina declaratia. Cei mai multi dintre ei spun ca nu trebuie sa recupereze, mai putin daca este o porunca clara; dar nu este o astfel de porunca in acest caz. Nu dezaprobam recuperarea Rugaciunii in sine; ci daca Rugaciunea (recuperata) va fi sau nu acceptata de la el, si daca Rugaciunea oferita la timpul nepotrivit, este valida.

De asemenea, mai spune Ibn Taymiyah, ca desi a facut studii complexe in aceasta chestiune, nu a gasit nicio evidenta care sa-l oblige pe cel care a omis o Rugaciune deliberat sa o recupereze.”[Nayl al-Awtaar 2/26]

Cea mai corecta opinie, -si Allah stie cel mai bine- este aceea ca cel care omite deliberat o Rugaciune nu trebuie sa o recupereze, ci trebuie sa ceara iertare si sa se caiasca, sa implineasca cat mai multe Rugaciuni voluntare si sa faca cat mai multe fapte bune.

In final, Ibn Taymiyah a spus:” Invatatii care considera ca trebuie sa recupereze Rugaciunea, nu spun ca cel care o recupereaza este absolvit de pacat, ci ei spun ca recuperand Rugaciunea, se reduce gravitatea pacatului, dar pacatul pierderii sau delasarii Rugaciunii peste timpul prescris este ca oricare alt pacat, si necesita cainta si fapte bune care sa-l stearga sau alte lucruri care sa ridice pedeapsa.”[Minhaj al-Sunnah 5/233]

[Sursa worldofislam.info]

 Allah Sunhanahu Wa Ta’ala ne spune:

“ Si Allah a zis:’Eu voi fi cu voi, daca veti implini Rugaciunea [As-Salah], veti achita Dania[Az-Zakat], veti crede in Trimisii Mei si ii veti ajuta si veti da lui Allah un bun imprumut. Adevarat, Eu voi sterge faptele voastre rele si va voi duce sa intrati in Gradini pe sub care curg rauri(Gradinile Paradisului)”.5:12

Spune[O,Muhammad]:’Intr-adevar, Rugaciunea mea, actele mele de adorare, viata mea si moartea mea, ii apartin lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor(Rabbil ‘Alamin)”6:162

Si Allah stie cel mai bine!

Cu Pace,

             CezarinaS.

 

Let’s Work together For Eternal Peace!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna

 

Reclame

13 gânduri despre “RECUPERAREA RUGACIUNILOR

 1. As-salamu aleykum,
  Referitor la rugaciunile voluntare, te referi la cele 12 rakat pe care obisnuia sa le faca Profetul (Pacea fie asupra lui) plus Witr? Daca luam spre exemplu rugaciunea Fajr inaintea careia este recomandat sa facem 2 rakat, acele 2 rakat se fac cu Tashahud final ca si cum ar fi o rugaciune de sinte statatoare sau facem 2 rakat voluntare si continuam imediat cu cele 2 fard? Rugaciunile voluntare se fac cu Tashahud final in general? Am cititi ca Witr s-ar face in intervalul de timp dintre Isha si Fajr. Pot sa fac Witr imediat dupa Isha sau este mai bine sa il fac inainte de Fajr?

  • Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu! Da, este vorba despre cele 12 Rakat de Rugaciune, dar mai sunt si altele. Insa acestea sunt cele mai recomandate, mai ales ca cine le implineste, Allah ii va construi o casa in Paradis.De asemenea poti impli si numai o parte din ele, dupa posibilitati. Insa sa nu ratezi cele 2 rakat de dinainte de Fajr, caci sunt mai bune decat intreaga lume si tot ce este in ea{Muslim}. Cele 2 Rakat, se fac absolut la fel ca orice alta Rugaciune, cu Tashahud si Salam, asa cum faci si Fajr. Toate Rugaciunile Sunnah, se fac in cicluri de cate 2 Rakat. De ex cele 4 rakat sunnah inainte de Zuhr, se fac 2+2. La fel cum si Tarawih, se fac in cicluri de cate 2 rakat. In ce priveste Witr, pe care de asemenea, nu ar trebui sa-l omiti, il poti face fie imediat dupa Isha, sau inainte de a intra Fajr, sau oricand in acest interval, dar dupa spusele Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, cel care stie ca se va trezi la sfarsitul noptii, sa o faca atunci, pentru ca:”…Rugaciunea de la sfarsitul noptii este asistata de Ingeri si este mai buna”.[Muslim]. Allah sa fie cu tine! 🙂

  • Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu! Da, este vorba despre cele 12 Rakat de Rugaciune, dar mai sunt si altele. Insa acestea sunt cele mai recomandate, mai ales ca cine le implineste, Allah ii va construi o casa in Paradis.De asemenea poti impli si numai o parte din ele, dupa posibilitati. Insa sa nu ratezi cele 2 rakat de dinainte de Fajr, caci sunt mai bune decat intreaga lume si tot ce este in ea{Muslim}. Cele 2 Rakat, se fac absolut la fel ca orice alta Rugaciune, cu Tashahud si Salam, asa cum faci si Fajr. Toate Rugaciunile Sunnah, se fac in cicluri de cate 2 Rakat. De ex cele 4 rakat sunnah inainte de Zuhr, se fac 2+2. La fel cum si Tarawih, se fac in cicluri de cate 2 rakat. In ce priveste Witr, pe care de asemenea, nu ar trebui sa-l omiti, il poti face fie imediat dupa Isha, sau inainte de a intra Fajr, sau oricand in acest interval, dar dupa spusele Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, cel care stie ca se va trezi la sfarsitul noptii, sa o faca atunci, pentru ca:”…Rugaciunea de la sfarsitul noptii este asistata de Ingeri si este mai buna”.[Muslim]. Allah sa fie cu tine! 🙂

 2. Pingback: CEI CARE POSTESC DAR NU IMPLINESC RUGACIUNEA | Islamul Pacea Eterna

 3. Pingback: CEL CARE SE TREZESTE IN STARE DE JUNUB SI SE TEME CA VA PIERDE FAJR | Islamul Pacea Eterna

 4. Pingback: COMBINAREA RUGACIUNILOR IN CAZ DE NECESITATE | Islamul Pacea Eterna

 5. Salam alekum.wa rahmatulah wa barakatum….sa inteleg daca deliberat fara nici o scuza nu am facut rugaciunea pt o perioada de 4ani si apoi am inceput sa fac rugaciunea obligatorie/farad plus cele voluntare inainte si dupa cele farad…nu imi este acceptata intentia de a recupera rugaciunile farad pierdute din cei 4ani daca zic :naiatu rasali ….raca farad of…. kadaan meme alei??/ este mai bine sa continui sa fac rugaciunile voluntare fara cele kadaan meme alei??

 6. Salam aleykum….pai io de exemplu cand nu muncesc fac tot timpu rugaciunea la timp.. Acum am inceput sa muncesc si nu prea am timp si cand termin munca ,ajung acasa si recuperez toate rugaciunile de zi..atunci inseamna ça nu este bun ce fac? Cum pot sa fac atuncea ? Si ce trebuie sa fac cand muncesc? Va multumesc..

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s