‘ALI BIN ABI TALIB- radiyyAllahu anhu

ali-kw

‘ALI BIN ABI TALIB- radiyyAllahu anhu

BISMILLAH 

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Ali bin Abi Talib(RA) a fost cel de al patrulea Khalif care a condus natiunea Musulmana de dupa moartea Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, fiind caracterizat ca un om extrem de puternic, in adevaratul sens al cuvantului, un adevarat luptator, razboinic, viteaz si curajos.

A fost varul Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, pe linie paterna si unul dintre cei mai apropiati Sahaba. A avut onoarea sa fie iubitul sot al Fiicei Profetului, sall Allahu aleihi wa sallm, Fatima(RA), mariaj din care au rezultat fii sai Al-Hasan si Al-Hussayn(RA).

S-a nascut cu 10 ani inainte ca Profetul, sall Allahu aleihi wa salam sa primeasca prima revelatie, si este cunoscut ca fiind primul copil care a imbratisat Islamul, prima femeie fiind Khadija(RA), primul barbat fiind Abu Bakr(RA), iar primul sclav fiind Zaid ibn Haritha.

Isi petrecea intreaga noapte in adorarea lui Allah, companionii sai relatand ca il lasau dupa ‘Isha in Ruku, si il gaseau inainte de Fajr, in ruku, iar barba sa era imbibata de lacrimi.

Dragi frati si surori,‘Ali(RA) este unul dintre cei 10 companioni (Sahaba) vestiti cu Paradisul.

Kalifatul lui Ali(RA) a fost unul extrem de dificil si presarat cu tot felul de incercari care au inceput odata cu asasinarea lui Uthman(RA).

Companionii sai l-au intrebat:<De ce pe timpul lui Abu Bakr si Umar nu erau probleme, iar in timpul tau sunt probleme?>

Ali(RA) a raspuns:<Pentru ca Abu Bakr si Umar au guvernat peste oameni ca mine, iar in timpul meu, eu guvernez peste oameni ca voi.>

Iata, doar cateva dintre evenimentele remarcabile care au legatura cu Ali(RA), una dintre ele fiind intamplarea de dinaintea migrarii Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, atunci cand Ali(RA), un tanar pe atunci in varsta de 23 de ani, si-a sacrificat propia viata dormind in patul Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam.

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam, planificase impreuna cu Abu Bakr(RA) sa migreze catre Medina. Cei din tribul Quraish, care auzisera de acest plan, au hotarat sa-l asasineze pe Profet, sallAllahu aleihi wa salam in acea noapte. Ali(RA) a fost cel care a luat locul Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam in patul acestuia, punandu-si toata increderea in Allah si in Trimisul Sau, sall Allahu aleihi wa sallam, cunoscand ca fiecare secunda pe care o traia, putea fi ultima.

Dupa Hijra, An-Nawawi a spus ca Ali(RA) nu a pierdut nicio batalie, cu exceptia celei de la Tabuk, si ca era tot timpul in frunte si niciodata nu a refuzat vreun duel.

Dintre cele mai faimoase dueluri, este si cel din batalia de la Uhud, cand Ali(RA) a fost provocat de Talha Ibn Uthman, care striga:<Cine are curaj sa ma infrunte?>, si a repetat acest lucru de mai multe ori.

Ali(RA) a raspuns provocarii spunand:”Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu, nu  te voi  lasa pana cand Allah fie te va grabi catre Iad datorita sabiei mele, fie Allah ma va grabi catre Paradis”.  Apoi l-a lovit si i-a taiat piciorul, iar acesta a cazut la pamant, expunandu-si partile intime. El a spus:< Te implor, pe Allah si pe relatiile noastre de rudenie(sa nu ma omori)>.

Atunci Ali(RA) l-a lasat. Unii dintre companioni l-a intrebat:<De ce n-ai terminat cu el?>. Ali(RA) a raspuns:<El este varul meu si m-a implorat cu legaturile de rudenie, iar partile lui intime i s-au descoperit, si m-am simtit jenat din cauza lui.>

Un alt duel remarcabil, il are de aceasta data ca protagonist pe Amr Ibn Abd Al Wud, un barbat imens, un razboinic feroce, cu care oamenii obisnuiau chiar sa-si sperie copii.

In batalia de la Khandaq, acesta a strigat:<Care dintre voi vrea sa iasa si sa se lupte cu mine ca sa-l trimit pe el in “Jennah” in care crede?>

Musulmanii au ramas tacuti. Ali(RA) i-a spus Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam:”Ya, Rasul Allah, da-mi voie sa ma duc”. Profetul, sall Allahu aleihi wa salam i-a spus:”Stai(ai rabdare), Ya Ali”. Insa Amr continua sa strige, pana cand Profetul sall Allahu aleihi wa salam i-a permis lui Ali sa iasa. Iar cand Ali se indrepta catre acest urias, Amr s-a uitat la el si a  spus:<O, fiu al fratelui meu! Nu vreau sa te omor pe tine, ci vreau sa omor unul dintre marii lideri ai Musulmanilor.>

Iar Ali(RA) a raspuns:<Nu, tu nu intelegi! Eu vreau sa te omor pe tine!!>

Asa ca ei s-au luptat intr-un transeu unde nimeni nu putea sa-i vada. Se auzea doar sunetul sabiilor si al armurilor, iar oamenii se intrebau ce se intampla cu Ali, pana cand acesta a iesit victorios din acest duel, si toti au strigat:”Allahu Akbar!!”.

Relatat de Salama:”S-a intamplat ca Ali (RA) sa nu-l urmeze pe Profet, sall Allahu aleihi wa salam in timpul bataliei de la Khaibar, deoarece avea o problema la un ochi. El a spus:’Cum sa raman in spatele Mesagerului lui Allah, sallAllahu aleihi wa salam?’ Asa ca, a iesit sa-l urmeze pe Profet, sall Allahu aleihi wa salam. La sfarsitul zilei in care Allah ii ajutase (pe Musulmani) sa castige, Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Voi da steagul (unui om), sau maine, un om pe care Allah si Trimisul Sau il iubesc, va lua steagul’, sau a spus:” un om care Il iubeste pe Allah si pe Mesagerul Sau, Allah ii va darui victoria sub comanda sa”. Deodata (brusc) a parut Ali la care nu ne asteptam. Oamenii au spus:’Acesta este Ali’. Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam, i-a dat lui steagul, iar Allah i-a daruit victoria sub comanda sa.”[sahih Bukhari]

Unul dintre cele mai deosebite lucruri pentru care este cunoscut Ali(RA), este mariajul sau cu Fatima(RA), fiica Profetului, sall Allahu aleihi wa salam cu care s-a casatorit dupa batalia de la Badr.

Aisha(RA) spunea:”Nu am vazut pe nimeni a carui vorba sa fie atat de asemanatoare cu cea a Profetului sallAllahu aleihi wa salam in afara de Fatima, si ori de cate ori intra, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam se ridica ca sa o salute, o intampina si apoi o saruta, si ea la randul ei facea la fel pentru el’.

Ali(RA) a avut impreuna cu Fatima(RA) doi fii, pe Al Hasan si Al-Hussayn, si doua fete: Zainab si Umm Kulsum. Ali(RA) a mai avut inca fiu, nu de la Fatima(RA), si anume: Muhammad ibn Al Hanafiyah.

Iata ce spunea Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam despre Fatima:

”Fatima este parte din mine, si cine o supara pe ea, ma supara pe mine”.[Sahih Bukhari]

Cand Uthman(RA) a fost ucis, unii dintre Musulmani au venit la Ali(RA) si i-au spus:< Noi iti dam tie Bay’ah(loialitate, legamant) pentru a fi Khalifah. Ali(RA) a spus: Nu, nu-mi dati mie Bay’ah pana nu faceti Shura(consiliu de consultare).>

Ei i-au spus:< Tu stii ca Uthman(RA) a fost ucis si este Fitna, iar ucigasii lui Uthman(RA) se vor intinde peste tot, iar problemele se vor inmulti, iar ca sa intrunim o Shura, ne ia ceva timp. Asa ca, tu trebuie sa fi Khalifa.>

Si au insistat. Desi la inceput, Ali(RA) a refuzat, in cele din urma a acceptat.

Ceea ce s-a intamplat, este faptul ca ucigasii lui Uthman(RA) s-au infiltrat in armata lui Ali(RA), si ei erau cu sutele sau chiar cu miile.

Talha si Zubair si Aisha(RA), doreau ca ucigasii lui Uthman(RA) sa fie adusi in fata justitiei.

In acelasi timp, ucigasii lui Uthman(RA) care se infiltrasera in armata lui Ali(RA) au mers la el si i-au spus:< Trebuie sa constitui un tribunal pentru cei care l-au ucis pe Uthman(RA).>

Ali(RA) a refuzat si le-a zis:”Auliyah(rudele apropiate) lui Uthman sunt cei care trebuie sa vina si sa ceara fie executare, fie recompensa financiara.>

Zubair, Talha si Aisha(RA) au fost de acord.

In acest moment, totul era in regula, insa noaptea s-a lasat, iar ucigasii lui Uthman(RA), care asa cum am mai spus se infiltrasera in armata lui Ali, au atacat armata lui Talha, Zubair si Aisha, care nu venisera cu o armata mare, pentru ca ei nu venisera sa lupte, ci doar ca sa ceara dreptate. Zubair, Talha si Aisha, au crezut ca Ali a fost cel care i-a atacat, si acesta a fost momentul in care a inceput lupta, o lupta foarte scurta, iar in final Ali(RA) a reusit sa-i convinga ca nu el i-a atacat.

Aceasta batalie poarta numele de ‘batalia Camilei’.

Despre acest incident, Profetul sall Allahu aleihi wa salam i-a spus lui Ali(RA):”Ceva se va intampla intre tine si Aisha”. Ali(RA) a spus:” Intre mine si Aisha?”. Profetul, sallAllahu aleihi wa salam a spus:”Da”. Atunci Ali(RA) a spus: “Daca ceva se va intampla intre mine si Aisha, inseamna ca sunt cel mai nefericit dintre oameni.” Profetul, sall Allahu aleihi wa salam i-a spus:”Nu! Iar cand se va intampla, sa o conduci pe ea la loc sigur”.[imam Ahmad]

Astfel Ali(RA) a ordonat unor soldati din armata sa, sa o conduca inapoi la Medinah in siguranta. Iar aceasta a fost implinirea profetiei Trimisului lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam.

Urmatoarea Fitna, a fost si batalia de la Siffin, care a fost una si mai mare, si care a fost de asemenea profetita de care Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam care a spus:” Va fi un razboi intre doua mari armate ale Musulmanilor, si ei vor lupta pentru aceeasi cauza”.

Asa cum am mentionat mai inainte, ucigasii lui Uthman(RA) erau cu miile infiltrati in armata lui Ali(RA).

Muawiyah(RA) era o ruda a lui Uthman(RA), si el era in masura si avea autoritatea de a cere dreptate in cazul lui Uthman(RA), si el i-a cerut lui Ali(RA) sa-i predea pe vinovati.

Ali(RA), a spus ca-i va preda dupa ce isi va consolida autoritatea. Cei care il omorasera pe Uthman(RA) erau cu sutele si nu putea sa-i predea pe toti asa, pur si simplu. Ali(RA) i-a cerut lui Muawiyah(RA), sa-i dea mai intai Bayah(legamant, angajament).

Practic, Muawiyah isi dorea ca Ali(RA) sa-i predea justitiei mai intai pe ucigasii lui Uthman(RA), iar Ali(RA) dorea ca mai intai sa primeasca Bayah din partea lui, pentru a-si consolida puterea si mai apoi sa-i predea pe ucigasi. Evident, rationamentul lui Ali(RA) a fost cel corect.

Muawiyah(RA) a judecat dupa propiul Ijtihad, dupa propia convingere, crezand ca are dreptate.

Tocmai de aceea, Rasul Allah sall Allahu aleihi wa sallam a profetit aceasta batalie a celor doua armate Musulmane.

Cel care a castigat aceasta batalie, a fost Ali(RA), iar Muawiyah(RA) s-a predat, iar modul in care s-a predat a fost punand Quranul(Mus’haf) in varful sabiilor. Cand Ali(RA) a vazut acest lucru a ordonat incetarea luptelor.

Insa erau oameni in armata lui Ali(RA), care doreau ca Fitna sa continue si care doreau sa profite de varsarea de sange si sa destabilizeze si mai mult. Ei nu s-au oprit, nu s-au supus ordinului de incetare a luptei, asa cum au facut si in cazul bataliei cu Zubair, Talha si Aisha(RA). Ei erau aceeasi lideri si ei erau cei care au inflamat si mai mult situatia, si ei se gaseau de ambele parti.

Ei se intrebau:<Cum este posibil ca Ali sa renunte? Cum este posibil ca Ali(RA) sa dea intaietate oamenilor inaintea poruncilor lui Allah care ne-a comandat noua sa ne luptam?>

Astfel, ei l-au acuzat pe Ali(RA) si deopotriva pe Muawiyah, si au parasit armata lui Ali(RA), aceasta secta(grupare) purtand numele de Khawarij-cei care se rup (parasesc).

Aceasta noua grupare (secta) a avut o intalnire si unii au spus ca situatia in care se afla se datoreaza lui Muwawiyah, alti ca vina ii apartine lui Ali(RA), si altii l-au gasit vinovat pe Amr ibn Al Asi, si au hotarat de comun acord sa-i omoare pe toti trei in acelasi timp.

Fiecare dintre ei era la acel moment in zone diferite, si asa ca au trimis pentru fiecare dintre ei pe cineva care sa-i omoare in aceeasi zi dupa Rugaciunea de Fajr.

Cel care a mers sa-l omoare pe Muawiyah, nu a reusit decat sa-l raneasca, deoarece acesta a reusit sa se apere. Cel care a mers sa-l omoare pe Amr ibn Al As, a omorat pe altineva in locul lui, deoarece Amr fusese bolnav in acea zi si nu a mers la moschee, punand pe alticineva in locul sau.

Cel care s-a dus sa-l omoare pe Ali(RA), pe numele sau Abdur-Rahman ibn Muljam, s-a dus in Kufa, unde locuia Ali(RA) si l-a gasit pe el chemand oamenii la Rugaciune.

Acesta a luat sabia si l-a lovit pe Ali(RA) direct in frunte, strigand:<Al-Hukm Allah-Dreptatea ii apartine lui Allah, nu tie, nu companionilor tai>, si l-a lovit extrem de puternic, cauzandu-i o rana imensa, iar sabia sa era de asemenea otravita.

Ali(RA) nu a murit imediat, ci a mai ramas in viata, in ciuda ranii foarte grave, inca trei zile. SubhanAllah! Nici nu ne putem inchipui, cum a suportat aceste ultime trei zile din viata sa.

Ali(RA) l-a rugat pe Ju’d ibn Kubairah sa conduca Rugaciunea, si apoi s-a adresat fiilor sai si oamenilor, spunand:”Suflet pentru suflet. Daca mor, omorati-l asa cum m-a omorat pe mine”. Si apoi a inceput sa le dea sfaturi fiilor sai, spunandu-le sa nu verse sange ci sa-l omoare doar pe cel care l-a ucis pe el. Un om pe numele sau Jundu Ibn Abdillah, a intrat la el si a spus: ”Ya, Ameerul Mu’minin (O, Emir al credinciosilor), daca te pierdem si sper sa nu te pierdem, sa-i dam legamant(conducerea) lui Al-Hasan?”

Ali(RA) a raspuns:< Nici nu va poruncesc, nici ne va opresc si voi stiti mai bine>, si i-a chemat pe fii sai Hasan si Hussayn si le-a dat sfaturi minunate, cum ar fi: sa aiba Taqwa(teama, constinta) de Allah,  sa spuna adevarul, sa aiba grija de orfani si apoi s-a intors catre celalalt fiu al sau Muhammad ibn Hanifiyah si i-a spus ca ceea ce i-a invatat pe fratii sai, i se aplica si lui si l-a sfatuit sa aiba respect pentru fratii lui, datorita drepturilor pe care le au asupra lui, si sa nu faca nimic fara stirea lor, iar apoi s-a intors iar catre Hasan si Hussayn si i-a sfatuit sa aiba grija de fratele lor, pentru ca este fiul tatalui lor care il iubeste pe el. Si apoi a tot continuat sa le dea sfaturi: sa aiba Taqwa de Allah, sa implineasca Salah, sa dea Zakat, sa-i ierte pe ceilalti, sa nu se grabesca atunci cand trebue sa ia decizii, sa-si controleze temperamentul, sa porunceasca binele  sa interzica raul, si a tot continuat sa-i sfatuiasca, pana cand si-a dat sufletul….. SubhanAllah!  😦

Ali(RA), a murit, SubhanAllah, tot la varsta de 63 de ani, la fel cum a murit si Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam, si Abu Bakr(RA) si Umar(RA), Allah sa fie multumit de ei toti.

A fost ingropat in Al-Kufa, iar Califatul sau a durat patru ani si noua luni, intr-o perioada extrem de dificila.

Aici se incheie istorisirea pe scurt a povestilor celor mai extraordinari oameni care au condus natiunea Musulmana de dupa moartea nobilului si iubitului nostru Trimis, sall Allahu aleihi wa salam.

Ei au fost cei mai buni dintre cei mai buni, Allah sa fie multumit de ei!

Ii multumesc lui Allah, ca mi-a ajutat sa realizez aceste materiale si sper ca povestile acestori mari Khulafa Rashidun- Califi Dreptcredinciosi, sa constituie un exemplu si o mandrie pentru natiunea Musulmana.

O alta invatatura pe care trebuie sa o extragem din aceste povestiri, este aceea ca, SINGURA CALE de a ramane uniti, SINGURA CALE ca inimile noastre sa bata ca O SINGURA INIMA, SINGURA CALE pe care sa o urmam pentru a izbandi in aceasta lume si in Viitoarea, este supunerea fata de Allah Subhanahu Wa Ta’ala si fata de Trimisul Sau, sall Allahu aleihi wa sallam, si fata de Califii cei dreptcalauziti.

Aceasta este si porunca Mesagerului lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam care a profetit aceste neintelegeri care vor urma dupa moartea lui, si care ne-a dat si solutia.

‘Irbad ibn Sariya( radyiallahu anhu) a relatat:” Intr-o zi, Trimisul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam, conducea rugaciunea in adunare. Apoi si-a intors fata catre noi si ne-a tinut o predica foarte elocventa care a facut ochii sa verse lacrimi si a inmuiat inimile. Unul dintre noi a spus: “O, Profet al lui Allah, aceasta a sunat ca o cuvantare de ramas bun. Sfatuieste-ne! “.

Atunci, el sall Allahu aleihi wa slama  a spus: ” Va indemn sa aveti frica de Allah, sa ascultati si sa va supuneti, chiar de ar fi un sclav negru. Din pricina ca aceia dintre voi care vor trai dupa mine vor vedea multa neintelegere, va trebui sa va tineti strans de Sunnah mea(exemplele mele) si cele ale califilor dreptcredinciosi ce vor veni dupa mine. Alipiti-va de ele si tineti-va strans cu dintii de ele. Feriti-va de lucrurile noi in religie (Bida’h) caci aceasta inseamna schimbare si orice schimbare inseamna inselaciune(greseala).” [Abu Dawud & Tirmidhi]

Toata Lauda I se cuvine lui Allah- Rabbul ‘Alamin!

Si pacea si binecuvantarea lui Allah, fie asupra Trimisului Sau, si a familiei sale si companionilor sai si a dreptcredinciosilor care ii vor urma pana in Ziua Judecatii!

Si Allah stie cel mai bine!

 

Cu PACE,

               Cezarina S.

 LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

 

VIZIONARE PLACUTA! CLICK PE LINK:

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s