UTHMAN BIN AFFAN-RadiyyAllahu anhu

OSMAN

UTHMAN BIN AFFAN-RadiyyAllahu anhu

BISMILLAH 

ALHAMDULILLAHI RABBIL ‘ALAMIN!

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Continuam seria istorisilor despre Khulafa Rashidun-Califii cei dreptcredinciosi, cu povestea extrem de emotionanta a lui Uthman bin Affan(RA). Nu stiu daca pana acum ati lacrimat la povestirile anterioare, insa acum, va garantez ca o sa plangeti!!!

Am vorbit despre Abu Bakr (RA), PRIMUL Calif, si PRIMUL in toate: in credinta, in loialitate, cel mai bun si iubit prieten al Profetului sall Allahu aleihi wa salam, cel mai apropiat, PRIMUL care va intra in Jennah din intreaga Ummah, PRIMUL in fapte bune, in generiozitate samd.

A urmat Umar bin Khattab(RA), caracterizat prin puterea sa, dreptatea sa, loialitatea sa, dragostea fata de Allah si Trimisul Sau, sall Allahu aleihi wa sallam, o poveste presarata cu evenimente incredibile, si nu in ultimul rand cel care a reusit sa invinga marile Imperii ale momentului si sa cucereasca Ierusalimul.

Cuvintele sunt de prisos, pentru ca ele nu ar putea descrie cu adevarat cine au fost acesti minunati oameni, Sahaba si Califi ai dreptcredinciosilor!

Pentru a mai sublinia inca o data calitatile lor, as dori sa va mai fac cunoscute cateva hadisuri.

Muhammad bin Hanafiyya(RA), fiul lui Ali(Ra) a relatat:”L-am intrebat pe tatal meu(Ali) cine a fost cel mai bun dintre oameni dupa Nobilul Profet, sall Allahu aleihi wa sallam, si el a raspuns:”Abu Bakr”. Apoi l-am intrebat cine este cel mai bun dintre oameni dupa Abu Bakr, si el a raspuns:”Umar”.[Sahih Al-Bukhari]

Abdulah bin Salma(RA) a relatat de la Ali(RA):”Dupa Nobilul nostru Mesager, sall Allahu aleihi wa sallam, cel mai bun dintre oameni este Abu Bakr, iar apoi cel mai bun dintre oameni este Umar.’[Sunan Ibn Majah, 111]

Hudhaifa(RA) a relatat ca Profetul, sall Alahu aleihi wa sallam a spus:”Urmati dupa mine pe companionii mei Abu Bakr si Umar”.[Sunan Tirmidhi,3742]

Atat din aceste hadisuri, cat si din cele relatate anterior in articolele precedente, reiese ca, cei mai buni dintre oameni si Sahaba si Califi de dupa moartea Nobilului nostru Profet, sall Allahu aleihi wa sallam, au fost Abu Bakr si apoi Umar bin Khattab-radiyyAllahu anhum.

Sa revenim la Califatul lui Uthman(RA). O poveste emotionanta, coplesitoare, trista, a unui om cu calitati extraordinare, poate cea mai pregnanta dintre toate fiind Haya-modestia, sfiala, apoi bunatatea de care a dat dovada in incercarea de a aplana neintelegerile si  conflictele. El nu si-a dorit sa se verse nicio picatura de sange pentru cauza lui.

De asemenea, Uthman(RA) a fost foarte atasat si a iubit foarte mult Quranul. Abu Abd al-Rahman al-Sulami a relatat cum a invatat el Quranul de la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam si cat de mult a iubit sa traiasca cu Cartea lui Allah. Cei care au invatat Quranul, cum ar fi Uthman bin Affan, Abd-Allah ibn Mas’ood si altii(RA), au spus ca de cate ori invatau zece versete de la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam, nu mergeau mai departe pana cand nu invatau si stiinta continuta de ele si cum sa le aplice in fapte. Ei spuneau:,Noi am invatat Quranul, stiinta si aplicarea lui, impreuna’. Ma shaa Allah!

Datorita extinderii statului, si cucerirea multor natiuni si acceptarii Islamului de catre diferiti oameni cu limbi si dialecte diferite ale limbii Arabe, Uthman(RA) a dorit sa pastreze limba Quranului, asa cum a fost revelat de catre Allah, Profetlui Muhammad, sall Allahu aleihi wa salam. In anul 25 Hijrah, Uthman(RA) a ordonat colectarea tuturor copiilor si a ordonat sa alcatuiasca Quranul intr-un format standard in dialectul Quraish. Dupa completarea Quranului a ordonat sa se faca mai multe copii care au fost trimise catre cele mai importante regiuni, si a ordonat sa fie distruse oricare alte copii. Astfel, formatul standard al Quranului, numit si Al-Mus’haf Al-Uthmani, este cel din care s-au facut copiile Quranului.

Dragostea remarcabila pe care Profetul sall Allahu aleihi wa sallam i-a purtat-o lui Uthman(RA), reiese din faptul ca acesta i-a dat de sotii doua dintre ficele sale.

Prima dintre ele, Ruqayyah(RA) se caracteriza prin modestia ei, precum si Uthman(RA) era caracterizat prin modestia lui deosebita.

Intr-un hadis relatat de Aisha(RA):“Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam statea intins pe pat in casa mea cu gamba (sau coapsa)  neacoperita, cand Abu Bakr a cerut permisiunea sa intre. I s-a dat permisiunea sa intre si el -Profetul sallAllahu aleihi wa salam a stat de vorba in aceeasi stare. Apoi Umar a cerut permisiunea de a intra si i s-a dat, si au conversat in aceeasi stare. Apoi Uthman a cerut permisiunea sa intre; Atunci, Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam s-a ridicat si si-a aranjat hainele. Uthman a intrat, au discutat si a plecat. Aisha a spus:”Abu Bakr a intrat si tu nu ai acordat prea mare importanta (in aranjarea hainelor); apoi Umar a intrat si de asemenea tu tot nu ti-ai aranjat hainele; apoi Uthman a intrat si tu te-ai ridicat si ti-ai aranjat hainele. Profetul sallAllahu aleihi wa salam a raspuns:”Sa nu arat modestie celui caruia pana si ingerii ii arata modestie?”[Sahih Muslim]

Din pacate Ruqayyah(RA) s-a inbolnavit grav, chiar cu cateva zile inainte de batalia de la Badr, si a murit chiar in ziua victoriei de la Badr. Astfel, ziua victoriei de la Badr, a fost si ziua bucuriei dar si ziua tristetii. La scurt timp dupa moartea sotiei sale, fiul lor, Abdullah bin Uthman, a fost lovit in fata de o pasare, rana i s-a infectat si a murit si el. Pur si simplu, i-a pierdut pe amandoi dintr-o data!

Uthman(RA), a suferit foarte mult si a cazut in depresie. Din acest motiv, a lipsit de la Rugaciunea la moschee, pentru ca nu-si dorea sa vorbeasca cu nimeni. Atunci Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam care il iubea foarte mult, ingrijorat de starea lui, a mers sa-l vada.

L-a intrebat pe Uthman(RA):”Ce te-a facut sa ajungi in aceasta stare?” Evident, raspunsul sau a fost:”Moartea Ruqayyaei si mai este si altceva.”. Rasul Allah, sall Allahu aleihi wa salam a intrebat:”Ce este asta, Ya Uthman?”

“Relatia mea cu tine, relatia mea de rudenie cu tine a fost taiata prin moartea ei”.

Sunteti curiosi sa aflati cat de sincer a fost Uthman (RA) in aceasta declaratie?

Rasul Allah, sal Allahu aleihi wa sallam a spus:”Gibril a venit la mine cu o porunca de la Allah, sa o casatoresc pe cealalta fiica a mea Umm Kulsum”. SubhanAllah!

Din acest motiv, Uthman(RA) mai era cunoscut si ca “Dhul Nura’in”- posesorul celor doua lumini, datorita casatoriei sale cu cu cele doua fiice ale Mesagerului lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam.

Dupa sase ani, din pacate si Umm Kulsum a incetat din viata. Din nou, Uthman(RA) este trist, iar Profetul, sall Allahu aleihi wa care il iubea atat de mult, a mers la el si l-a consolat spunandu-i:”Wallahi!(Pe Allah), daca as fi avut 40 de fiice, ti le-as fi dat pe fiecare dintre ele, pana cand fiecare dintre ele ar fi murit, si as fi ramas fara niciuna”.

SubhanAllah! Odata cu aceste povestiri, mi-am reamintit cat de mult trebuie sa fi suferit Profetul, sall Allahu aleihi wa salam, fara tata, fara mama, cand si-a pierdut bunicul care l-a crescut, apoi unchiul sau care l-a crescut, l-a sprijinit si i-a fost alaturi, insa nu a acceptat Islamul si a murit in necredinta, moartea Khadigiei(RA), si a tuturor copiilor sai in timpul vietii sale, in afara de Fatima(RA) care a murit la numai sase luni dupa moartea sa. Putem oare sa ne imaginam ce durere, ce suferinta…. SubhanAllah!

Acum, dupa ce am aflat cat a suferit Uthman(RA) la moartea sotiilor sale, va puteti imagina cat a suferit la pierderea Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam. Pur si  simplu si-a pierdut abilitatea de a vorbi, pur si simplu nu a mai putut vorbi. SubhanAllah!

Califatul lui Uthman (RA) a totalizat doisprezece ani, dintre care primii sase ani au fost marcati de pace si liniste. Rebeliunea si conflictele au aparut in cea de a doua jumatate a Califatului sau.

Sub conducerea sa, statul Islamic s-a extins foarte mult, si multi dintre cei care au pretins convertirea la Islam, erau ipocriti care au cautat sa distruga si sa destabilizeze statul. Rebelii s-au adunat cu miile impotriva conducerii lui Uthman, ei au conspirat impotriva lui si au instigat la rebeliune si astfel au obtinut simpatia multora, incat devenise dificil sa-i distingi pe prieteni de dusmani.

In acea perioada, Uthman (RA) avea varsata de 82 de ani. El niciodata nu s-a asteptat la o revolta si nu si-a dorit niciodata varsare de sange in timpul guvernarii sale.

Rebelii l-au tinut sub asediu in casa sa pentru mai mult de 40 de zile.

I-au interzis apa, mancarea, i-au interzis sa-si implineasca Rugaciunile in Moscheea Profetului, si l-au tratat in cel mai umilitor mod cu putinta. Uthman(RA), care avea la acea data, varsta de 82 de ani…

De nenumarate ori, Rasul Allah, sall Allahu aleihi wa salam a avertizat ca o nenorocire va cadea asupra lui, si l-a avertizat ca oamenii ii vor cere sa renunte la califatul sau, insa i-a spus sa nu faca asta.

Aisha(RA) a relatat ca Profetul, sall Allahu aleihi wa salam i-a spus lui Uthman(RA):”O, Uthman, poate Allah te va invesmanta cu o haina. Asa ca, daca oamenii incearca sa o scoata dupa tine, nu o scoate pentru ei”.{Musnad Ahmad bin Hanbal-25216}*adica sa nu renunte la Califat.

Cand Fitna a inceput, Uthman(RA) a spus:”Nu doresc ca  macar o picatura de sange sa fie varsat pentru cauza mea.”

Cu toate acestea, Ali(RA) i-a dat pe fii sai, Al-Hassan si Al-Hussayn(RA) sa il pazeasca pe Uthman, si de asemenea si Az-Zubair l-a oferit pe fiul sau, Abdullah Ibn Zubair. Copii celor mai de seama Sahaba erau aparatorii lui Uthman, care continua sa declare:”Sa nu varsati niciun strop de sange pentru cauza mea”. Singura arma a lui Uthman(RA) a fost blandetea si bunatatea. El si-a sacrificat viata pentru a salva sangele Musulmanilor.

Rebelii au incercat de mai multe ori sa-l omoare, insa se intorceau umiliti si cereau iertare de la Allah.

Intr-o zi de Joi, in timp ce recita Quranul, barbatul de 82 de ani, a adormit la timpul  Rugaciunii de Asr. Postea in acea zi de Joi, pentru ca era Sunnah. In timp ce dormea, a avut un vis in care l-a vazut pe Rasul Allah, care statea in fata lui si zambea, iar in spatele lui se aflau Abu Bakr si Umar. Rasul Allah, sallAllahu aleihi wa salam i-a spus:” Ya, Uthman! Ti-au interzis ei apa?” El a raspuns:”Da, Ya Rasul Allah!”. “Ya, Uthman! Te-au oprit ei de la mancare?”. “Da, Ya Rasul Allah, mi-au interzis mancarea”.”Ya, Uthman! Te-au oprit ei de la Rugaciunea in Moscheea mea?”. “Da, Ya Rasul Allah! Mi-au interzis sa fac Salah in Moscheea ta”. Atunci, Rasul Allah, sall Allahu aleihi wa salam i-a spus:”Vesti bune, Ya Uthman! Iti vei intrerupe postul alaturi de noi, in aceasta seara”. SubhanAllah!

Cei care erau in jurul sau, Al-Hasan si Al-Husein si femeile care erau prezente, au vazut cum lacrimile curgeau din ochii sai. Uthman(RA) s-a trezit din acest vis, plin de bucurie.

Imediat a povestit visul sau sotiei sale Na’eela(RA), lui Hussayn si Hassan si celor care mai erau in casa.

Aproape imediat, rebelii au atacat casa sa. Primul care a intrat sa-l omoare, a vazut un batran de 82 de ani care citea Quranul si care nu le-a dat nicio atentie. S-a uitat la acest batran plin de khoshu (umilinta, modestie). Cum putea sa-l omoare?

Pana cand a venit Al Ghafiqi (blestemul lui Allah sa cada asupra lui), si l-a lovit in fata cu o bucata de fier, iar sangele a inceput sa-i curga. Sangele sau  a cazut pe Quran, pe Versetul din Surat Al-Baqara(2:137):”..si Allah iti va fi de ajuns impotriva lor, caci El este Cel care Aude Totul si este Atoatestiutor[As-Sami, Al-Alim]”.SubhanAllah!

Un altul a venit sa-l loveasca cu sabia, iar Uthman(RA) a ridicat mana pentru a se proteja, iar acesta i-a taiat mana lui Uthman (RA).

Atunci cand i-au taiat mana, Uthman(RA) a spus:”Wallahi! Mana pe care tocmai ati taiat-o , este prima mana care a scris Quranul”.

Apoi i-au infipt sabia in stomacul sau, iar sotia sa a fugit sa-l apere si i-au taiat si ei un deget. Apoi au rasucit sabia in stomacul sau.

Iar dupa ce Uthman(RA) a murit, un alt rebel a sarit pe pieptul sau, si l-a injunghiat de sase ori, spunand: de trei ori pentru Allah si de trei ori pentru mine.

Sotia sa, a relatat cum i-au tarat corpul plin de sange. Ea a povestit:”Fata sa era acoperita de sange, si am intrat in casa ca sa gasesc ceva cu care sa-l acopar; insa ei arsesera tot, asa ca mi-am scos esarfa si am pus-o peste capul si fata sa; am vazut pe cineva fugind, si am crezut ca vine sa ma ajute, insa el a scos esarfa de pe cel care murise, cel care fusese ginerele Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, si a inceput sa-l loveasca cu ea peste fata. Rebelii au spus:< Niciun om nu are voie sa-l ingroape pe Uthman>.

Atunci Umm Habibah(RA), sotia Profetului, s-a catarat pe treptele de la Masgid Nabawi (Moscheea Profetului) si a spus:”O, voi, rebelilor! Sa stiti ca, daca nu ne lasati sa-l ingropam pe Uthman, atunci eu, sotia Profetlui (saws), eu- vaduva Profetului (saws), eu- cea iubita de catre Profet (saws), eu- mama credinciosilor, voi cobori pe strazile din Medinah cu parul neacoperit si il voi ingropa pe Uthman cu mainile mele.”

Cand rebelii au auzit-o pe sotia Profetului sall Allahu aleihi wa sallam, au permis sa-l ingroape pe Uthman(RA). Acesta a fost ingropat de patru oameni: Al-Hassan, Al-Hussayn, Ali si Muhammad Ibn Talha-radiyyAllahu anhum. Cand acestia i-au luat corpul pentru a-l inmormanta, rebelii au inceput sa arunce cu pietre in corpul sau.

Aceasta cruzime si bestialitate de care au dat dovada acesti rataciti, nu a ramas si nu va ramane nepedepsita.

Unul dintre renumitii Tabeen, Amratabin Arta a relatat:” Cand eu si Aisha(RA) ne intorceam de la Hajj, ea a spus:”Am vazut acest Quran si sangele de pe el (de pe Verset), si a jurat pe Allah, ca fiecare dintre acesti rebeli au murit de o moarte teribila, groaznica, absolut fiecare dintre ei”.

Astfel, ingrozitor de trist, a luat sfarsit si viata unui mare martir si erou al Islamului. El este dintre cei zece companioni-Sahaba ai Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam carora li s-a vestit Paradisul din timpul vietii lor.

Si printre relatarile Profetului, sall Allahu aleihi wa salam, care profetesc atat martirul lui Umar cat si al lui Uthman, se afla si cel relatat de Anas bin Malik(RA):”O data, Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a urcat Muntele Uhud impreuna cu Abu Bakr, Umar si Uthman. Muntele a inceput sa se zgaltie cu ei. Atunci Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus (muntelui):’Fi ferm, O, Uhud! Pentru ca pe tine nu sunt altii decat un Profet, un Siddiq si doi martiri”.[sahih Bukhari]

Fie ca Allah sa fie multumit de Uthman si de serviciile pe care le-a adus Islamului si Musulmanilor. Este suficient pentru Uthman sa fie laudat de catre Profet, sall Allahu aleihi wa sallam care a spus:”Uthman este atat de sfios, incat si ingerii se rusineaza cand il vad”.

[Unele dintre informatii provin si din biography of Uthman ibn Affan-Dhun-Noorayn, by Dr. Ali Muhammad Sallabi si altele] 

O, Allah, intareste aceasta Ummah, cu oameni devotati Tie si Trimisului Tau, sall Allahu aleihi wa sallam si nu ne lasa sa fim dintre cei care vor cadea in dizgratia Ta (prin nesupunere si pacate).

Si pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Mesagerului Sau, a familiei sale, a companionilor sai si a dreptcredinciosilor care i-au urmat.

ALHAMDULILLAHI RABBIL ’ALAMIN!

 Va urma, in shaa Allah, povestea lui ‘Ali bin Abu Talib-radiyyAllahu anhu.

 

Nu-mi ramane decat sa va doresc,

VIZIONARE PLACUTA!CLICK PE LINK:

 http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_3911868953&feature=iv&src_vid=YcSsin9CPoA&v=wLtyVLBtO-E

 

Cu PACE!

               CezarinaS.

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s